Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

Τα ΟΧΙ του Ντόναλντ Τραμπ στον Ερντογάν: Στο “πιάτο” οι Κούρδοι της Συρίας και ο Ιμάμης Γκιουλέν

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ 

Ο Ταγίπ Ερντογάν φτάνει σήμερα το βράδυ (τοπική ώρα) στην Ουάσιγκτον έτοιμος για πόλεμο. Και αυτοί που το λένε κυριολεκτούν. 
Η πληροφορία διακινείται από ανθρώπους της Τουρκικής Πρεσβείας, από υπαλλήλους των Τουρκοαμερικανικών Οργανώσεων, από στελέχη του ισλαμικού κόμματος του προέδρου της Τουρκίας που ήρθαν προπομποί του «Μεγάλου Ηγέτη», αλλά και από τους Γκιουλενιστές, που επίσης είναι πολλοί στην Αμερική. 

Έρχεται για πόλεμο, λοιπόν:

Και με τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, από τον οποίο ΑΠΑΙΤΕΙ να ακυρώσει την απόφασή του για εξοπλισμό των Κούρδων της Συρίας (YPG). 
Αλλά και με τους αντιπάλους του. Έστειλε την περασμένη Δευτέρα τον υπουργό του της …Δικαιοσύνης, και ζήτησε από τον Αμερικανό ομόλογό του τη σύλληψη του Ιμάμη Γκιουλέν, πριν από την άφιξη του κ. Ερντογάν στην αμερικανική πρωτεύουσα. 

Οι Αμερικανοί βρίσκονται αντιμέτωποι με δύο τελεσίγραφα του Σουλτάνου, ο οποίος ζητά να ταπεινώσει τον Πλανητάρχη, ακυρώνοντας μία πολύ σοβαρή απόφαση, που αφορά τον πόλεμο εναντίον των τζιχαντιστών και επίσης απαιτεί να επιβάλει και τους όρους του στην αμερικανική Δικαιοσύνη.

 Ότι είναι ένας παράλογος άνθρωπος και ηγέτης το γνωρίζαμε…
 Ότι έχει ψυχασθενικές τάσεις επίσης το ξέραμε…
 Ότι είναι αυταρχικός μέχρις εκεί που δεν πάει άλλο… Το γνωρίζαμε και αυτό. 

Αλλά δεν μας πέρασε ποτέ από το μυαλό ότι είναι τόσο, μα τόσο βλάκας.

 Κανονικά, εάν οι αμερικανικές αρχές απορρίψουν τους δύο όρους του, όπως αναμένεται, και εάν είναι τόσο μάγκας όσο δείχνει, θα έπρεπε να αρνηθεί να πάει στο Λευκό Οίκο, να ολοκληρώσει το υπόλοιπο πρόγραμμά του, και να φύγει σαν κύριος, αλλά και ως ένας ηγέτης που σέβεται τον εαυτό του.
 Ξεχάσατε τι έκανε στον τέως πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα η τότε πρόεδρος της Βραζιλίας. Απέρριψε την πρόσκλησή του όταν πληροφορήθηκε ότι την παρακολουθούσαν όλες οι αμερικανικές υπηρεσίες. Στο τέλος κατέληξε να παραιτηθεί, αλλά η διαφθορά δεν είχε σχέση ούτε με τις παρακολουθήσεις ούτε με το όχι στον Ομπάμα. Ας είμαστε σοβαροί… 
Οι άνθρωποι του κ. Ερντογάν στην Ουάσιγκτον -και πιστέψτε με έχει πολλούς σε διατεταγμένη υπηρεσία- ενημέρωσαν χθες ότι «θα πάει στο Λευκό Οίκο για να τα …ψάλλει στον Πρόεδρο Τραμπ», τον οποίο υποτίθεται ότι θα κατηγορήσει και για προδοσία της τουρκοαμερικανικής φιλίας. Υποστήριξαν ότι θα είναι σκληρός με τον Αμερικανό πλανητάρχη και είπαν και άλλες τέτοιες ανοησίες. 

Αν και αποφεύγω τις προβλέψεις, θα επιχειρήσω αυτή τη φορά να υποθέσω τον τρόπο αντίδρασης του κ. Τραμπ και των στελεχών που θα λάβουν μέρος στις συνομιλίες με τον Τούρκο Πρόεδρο: 

Για το θέμα των Κούρδων η απάντηση θα είναι αρνητική, διότι τυχόν αλλαγή της απόφασης για ενίσχυσή τους εναντίον των Τζιχανιστών θα ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου για τον Πρόεδρο Τραμπ, και θα προσθέσει ένα ακόμα πονοκέφαλο στους τόσους που τον ταλαιπωρούν. 
Για το θέμα του Ιμάμη Γκιουλέν, ο κ. Τραμπ δεν θα παρακάμψει τη Δικαιοσύνη. Αν το επιχειρήσει, θα ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, μεγαλύτερη από τις υποθέσεις ρωσικής ανάμειξης στις αμερικανικές εκλογές. 

Αυτό που ίσως προσπαθήσει να κάνει, χρησιμοποιώντας τον πρώην δήμαρχό της Νέας Υόρκης Ρούντι Τζουλιάνι, είναι να «καθαρίσει» τους δύο ταμίες του Ερντογάν και της οικογένειάς του, που βρίσκονται σε φυλακές στη Νέα Υόρκη. Ακόμα και αυτό, όμως, είναι εξαιρετικά δύσκολο. 
Η πρόβλεψη μου είναι ότι ο Ερντογάν θα φύγει με άδεια χέρια και με το που θα φτάσει στην Άγκυρα θα ξεκινήσει και η αντίστροφη μέτρηση για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Θα δοκιμαστούν πολύ και πιθανότατα δεν θα αντέξουν τις αναταράξεις που θα προκληθούν… 

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Πηγή: Τα ΟΧΙ του Ντόναλντ Τραμπ στον Ερντογάν: Στο “πιάτο” οι Κούρδοι της Συρίας και ο Ιμάμης Γκιουλέν http://mignatiou.com/2017/05/ta-ochi-tou-ntonalnt-trab-ston-erntogan-sto-piato-i-kourdi-tis-sirias-ke-o-imamis-gkioulen/

Δεν υπάρχουν σχόλια: