Δευτέρα 14 Μαΐου 2018

Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΣΕ ΕΝΑΝ ΠΛΟΥΡΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ: Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ (5) - Georges Khodr

Georges Khodr

Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΣΕ ΕΝΑΝ ΠΛΟΥΡΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ: Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ 

Συνέχεια από Πέμπτη, 10 Μαΐου 2018

Προφανώς αυτή η εκκλησιολογία και η γραμμική έννοια της σωτηρίας επιβάλλει μια συγκεκριμένη ιεραποστολική προσέγγιση. Ως εκ τούτου, η Εκκλησία προσανατολίζεται είτε σε καλές εργασίες φιλανθρωπικού και ανθρωπιστικού χαρακτήρα, είτε σε επανορθωτικό ομολογιακό και κοινωνιολογικό έργο μεταξύ εκείνων που δεν έχουν ακόμη ενσωματωθεί στην Εκκλησία. Η αλήθεια βρίσκεται μέσα στα όρια της Εκκλησίας, εκτός αυτών, υπάρχει το λάθος. Η θεραπεία για όλα αυτά δεν είναι σίγουρα η εφαρμογή νέων μεθόδων: για παράδειγμα, η χειροτονία έγχρωμων επισκόπων ή η προσαρμογή στα έθιμα και τις παραδόσεις ενός συγκεκριμένου λαού (ΣτΜ: δεν γνωρίζει την Ορθοδοξία. Είναι βαθειά αλλοτριωμένος. Ήδη ανήκει στην εκκλησία του ΠΣΕ). Όλα αυτά θα εξακολουθούν να θεωρούνται ως μια πιο λεπτή μορφή πνευματικού ιμπεριαλισμού. Αυτό που εξετάζεται εδώ είναι η θεολογία της ίδιας της ιεραποστολής. Ένα παράδειγμα παράδοσης που είναι εντελώς ανεξάρτητο από αυτή την προσέγγιση είναι η ιεραποστολική παράδοση της Νεστοριανής Εκκλησίας, η οποία είναι σχεδόν μοναδική στην προσπάθειά της να καλλιεργήσει την πνευματική ανάπτυξη των θρησκειών με τις οποίες ήρθε σε επαφή βελτιώνοντάς τες από μέσα (Βουδισμός στο Θιβέτ και την Κίνα) χωρίς ωστόσο να τις "αλλοτριώνει" (ΣτΜ: amethystosebooks). Η αποστολή με αυτόν τον τρόπο υιοθετεί πνευματικά ολόκληρη τη δημιουργία. Βρίσκουμε μέσα στην Περσική Εκκλησία στη Μεσοποταμία την πιο τολμηρή απόπειρα προσέγγισης του Ισλάμ. Ο προφητικός χαρακτήρας του Μωάμεθ ορίζεται στα Νεστοριανά κείμενα με βάση μια συγκεκριμένη ανάλυση του ισλαμικού μηνύματος. Αλλά δεν υπάρχει θόλωμα της κεντρικής και οντολογικής μοναδικότητας του Χριστού Ιησού.[ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΞΕΧΝΩ ΝΑ ΠΑΡΩ ΤΑ ΧΑΠΙΑ ΜΟΥ]

Ερμηνεύει το εξής: η σύγχρονη θεολογία πρέπει να υπερβεί την έννοια της «ιστορίας της σωτηρίας» προκειμένου να ξαναβρεί το νόημα της οικονομίας. Η οικονομία του Χριστού δεν μπορεί να περιοριστεί στην ιστορική της εκδήλωση, αλλά δείχνει το γεγονός ότι γινόμαστε οι συμμετέχοντες στην ίδια τη ζωή του ίδιου του Θεού, ως εκ τούτου, γινόμαστε η αναφορά στην αιωνιότητα και στο έργο του Αγίου Πνεύματος. Η ίδια η έννοια της οικονομίας είναι μια έννοια μυστηρίου. Το να λέμε "μυστήριο" είναι να δείχνουμε την δύναμη που πάλλεται μέσα στο γεγονός. Δείχνει επίσης την ελευθερία του Θεού, το έργο του οποίου, για πρόνοια και λύτρωση, δεν συνδέεται με κανένα γεγονός. Η Εκκλησία είναι το όργανο του μυστηρίου της σωτηρίας των εθνών. Είναι το σημάδι της αγάπης του Θεού για όλους τους ανθρώπους. Δεν τελειώνει ενάντια στον κόσμο, ξεχωριστό από αυτόν, είναι μέρος του κόσμου. Η Εκκλησία είναι η ίδια η αναπνοή της ζωής για την ανθρωπότητα, η εικόνα της ανθρωπότητας που έρχεται, λόγω της αγνότητας του φωτός που έχει λάβει. Είναι η ζωή της ίδιας της ανθρωπότητας, ακόμη και αν η ανθρωπότητα δεν το αναγνωρίζει αυτό. Είναι, σύμφωνα με τα λόγια του Ωριγένη, ο "Κόσμος του Κόσμου". Αν, όπως λέει ο Ωριγένης, ο Υιός παραμένει «ο κόσμος της Εκκλησίας», τότε σαφώς ο σκοπός της Εκκλησίας, μέσω του μυστηρίου του οποίου είναι το σημείο, είναι να διαβάζει όλα τα άλλα σημεία που ο Θεός έχει τοποθετήσει στις διάφορες φάσεις της ανθρώπινης ιστορίας. Μέσα στις θρησκείες, η αποστολή της είναι να αποκαλύψει στον κόσμο των θρησκειών τον Θεό που είναι κρυμμένος μέσα σ’ αυτές, εν αναμονή της τελικής, χειροπιαστής εκδίπλωσης και εκδήλωσης του μυστηρίου. 
Μετάφραση: Γεώργιος Η. Μπόρας

ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΜΕ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ 

ΠΩΣ ΛΕΜΕ Ο ΚΡΥΜΜΕΝΟΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΟΥ ΙΝΔΟΥΙΣΜΟΥ.
Ο ΠΛΗΣΙΕΣΤΕΡΟΣ ΛΑΟΣ ΣΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ Θ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΦΑΓΟΙ.

ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ΔΗΛ. Η ΚΑΘΕΤΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ Η ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ ΕΣΧΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ.
ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΙΣΩΣΗ ΤΟΥ ΚΛΗΡΟΥ Η ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥΣ Η ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗ ΠΕΡΑΣΕ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΙΟΤΗΤΟΣ ΤΩΝ ΑΛΗΘΙΝΩΝ ΔΙΑΔΟΧΩΝ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ. ΓΙ' ΑΥΤΟ Η ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΝΤΙΩΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΠΑΛΕΥΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΩΣ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ. Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ, ΤΥΠΙΚΗ ΚΑΙ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΗ. ΕΣΧΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΔΗΛ. ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ. ΤΩΝ ΕΣΧΑΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ. Ο ΑΠ. ΠΑΥΛΟΣ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΑΛΛΟΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΣ. 
Ο ΜΕΓΑΣ ΙΕΡΟΕΞΕΤΑΣΤΗΣ ΚΑΙ ΔΙΩΚΤΗΣ ΤΟΥ ΑΠ. ΠΑΥΛΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΕΤΡΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ

ΠΕΤΡΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ Ο ΘΕΟΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ-επανάληψη


Ο κ. Βασιλειάδης προορίζεται να αντικαταστήσει τον Απόστολο των Εθνών, στην νέα εκκλησία που ετοιμάζεται! Όπως και στην κινηματογραφική ταινία «το πέταγμα του Φοίνικος», ένα μικρό ευκίνητο εκκλησιαστικό όχημα θα προκύψει απο το ναυαγισμένο όχημα της παραδοσιακής εκκλησίας, για να ανταποκριθεί καλύτερα στην νεωτερική εποχη! «Όπου το ζήτημα της ατομικότητος αναδεικνύεται επιτακτικά και το αίτημα ηθικής και κοινωνικής ευαισθησίας υπερκαλύπτει την υπαρξιακή αναγκαιότητα σωτηρίας».
Σε σημαντική του συνέντευξη στο αποκρυφιστικό περιοδικό ΑΒΑΤΟΝ ο κ. Βασιλειάδης καταγγέλλει πως ο Απόστολος Παύλος διέστρεψε το μήνυμα του πρώτου Χριστιανισμού, το οποίο ήταν ηθικό και εσχατολογικό, όπως ακριβώς ξαναγεννιέται στην ευχαριστιακή εσχατολογία του κ. Ζηζιούλα, και επέβαλε την σωτηριολογική ερμηνεία της Οικονομίας. Καιρός να επανορθώσουμε το βαρύ λάθος για να συμβαδίσουμε με την εποχή μας!
κ. Βασιλειάδη καταλαβαίνετε σε τί μπελάδες βάζετε την εκκλησία;

Και τί θα κάνουν κ. Βασιλειάδη τόσα νέφη αγίων που σώθηκαν με την λανθασμένη διδασκαλία του Απ. Παύλου;
Θα πρέπει να επιστρέψουν όλοι τους σιγά – σιγά, με μετεμψυχώσεις και μετενσαρκώσεις για να πετύχουν την ηθική πρόοδο με την ευχαριστιακή εσχατολογία;
Θα αδειάσετε κυριολεκτικά την Βασιλεία των Ουρανών κ. Βασιλειάδη!
Είμαστε σοβαροί;
Γιατί δεν ρωτάτε τους αποκρυφιστές φίλους σας του ΑΒΑΤΟΝ, γιατί και πώς η διάσημη Μπλαβάτσκυ, χωρίς νάχει διαβάσει καν τα «Λόγια», κ. Βασιλειάδη, κατηγορούσε τον Απ. Παύλο ότι διέστρεψε το αρχικό μήνυμα του Χριστιανισμού και τον κατέστρεψε!; Πώς εξηγείται η συμφωνία απόψεων;
Ο σκοπός τών μεταρρυθμιστών όμως είναι ξεκάθαρος. Θέλουν να απαλλάξουν τον άνθρωπο από την αμαρτία, να αφαιρέσουν από την Εκκλησία την Ικεσία για την άφεση των αμαρτιών και σαν σωσμένοι, εφόσον ο Κύριος τελείωσε το έργο του, να βοηθήσουν να βυθιστούμε στην εκκοσμίκευση και να επιταχύνουνε την ένωσή μας με τον πάπα!
Ο άνθρωπος πλέον θα εργάζεται και θα σώζεται στην Ιστορία, κτίζοντας πετραδάκι – πετραδάκι τον δρόμο προς τα έσχατα, με την αξιοπρέπειά του και την κενοδοξία του! Θα πραγματοποιήσει αυτός ο ίδιος και το μεγάλο σχέδιο του εωσφόρου!
Εφόσον έχει ήδη πραγματοποιήσει το μεγάλο σχέδιο του Θεού!
Ακόμη και σε μια ηθική εκκλησία εσείς και οι όμοιοί σας κ. Βασιλειάδη πάλι θάσαστε έξω από την εκκλησία!
Ο διάδοχος του αείμνηστου Αγουρίδη. Άνθρωποι που μισούν τους Αγίους μας.
Μας είναι αδύνατον να συλλάβουμε κάποιον έστω λόγο που θα δικαιολογούσε τον κ. Βασιλειάδη σαν θεολόγο!
Αμέθυστος

4 σχόλια:

Μαρία Π. είπε...

Πριν από λίγα χρόνια που ήμουνα παντελώς άσχετη με όλα αυτά, δεν ήξερα καν τη λέξη μεταπατερική θεολογία, όταν έπεφτε στα χέρια μου κανένα κείμενο τέτοιων ανθρώπων, ενώ υποτίθεται ότι έκαναν θεολογικές αναλύσεις αντιλαμβανόμουνα ότι όλο αυτό που μου μετέδιδαν δεν είχε καμιά σχέση με αυτό που έπαιρνα όταν διάβαζα την Αγία Γραφή ή βιβλία του Αγίου Νικοδήμου, ή του Γ.Σωφρονίου κ.α. Πατέρων. Δεν είχα τα εφόδια να καταλάβω ποια ήταν η αιτία, αλλά με απωθούσε. Όχι απλώς μείωνε το περιεχόμενο και τον ΖΩΝΤΑΝΟ λόγο του Κυρίου και του Απ.Παύλου, αλλά το απογύμνωνε από την θεϊκή του προέλευση, και το μετέτρεπε σε ένα λογοτεχνικό-ιστορικό-φιλοσοφικό (ούτε καν φιλοσοφικό, μάλλον ιδεολογικό) ανθρώπινο αφήγημα.
Έλεγε π.χ. για την "παύλεια θεολογία" και το "ιστορικό πλαίσιο στο οποίο αναπτύχθηκε" και του οποίου είναι παράγωγο με κάποιο τρόπο.. Τι θα πει "παύλεια θεολογία";; Δεν λέει ο Απ. Παύλος ότι "το ευαγγέλιο που κηρύττω δεν είναι ανθρώπινο, γιατί το παρέλαβα απευθείας από τον Κύριο;;" Τι σχέση έχει το ιστορικό πλαίσιο;; Σε οποιεσδήποτε συνθήκες, χρόνου και τόπου, ο Λόγος του Θεού δεν είναι ο ίδιος χθες και σήμερα και στους αιώνες; Ο Λόγος μπορεί να επηρεαστεί από την ανθρώπινη Ιστορία;
Η μεταπατερική θεολογία είναι πραγματικά μια ακόμα "κοινωνική επιστήμη" όπως η Κοινωνιολογία, ή η Ψυχολογία, και έχει τις ρίζες της σε αυτά που διαβάζουμε. Ο Χέγκελ έθεσε τη βάση της ιστορικότητας στην εξέλιξη του παγκόσμιου πνεύματος και του παγκόσμιου λόγου, στην οποία όλο και προσθέτουμε μέχρι την πλήρη ολοκλήρωση.
Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα αυτό που λέει o Βασιλειάδης:
"Πέρα από την υποστατική αυτονομία του Πνεύματος, υπογράμμισε ότι η έλευση του Αγίου Πνεύματος στον κόσμο δεν είναι υποδεέστερη από αυτή του Υιού, αλλά ούτε και μια απλή λειτουργία του Λόγου. Ανάμεσα στην «οικονομία του Υιού» και την «οικονομία του Πνεύματος υπάρχει μια αμοιβαιότητα. Από τη στιγμή που το Πνεύμα «όπου θέλει πνει» (Ιω. 3,8) δεν μπορούμε να αποκλείσουμε, υποστήριζε, τις μη-χριστιανικές θρησκείες ως σημεία στα οποία επενεργεί το Άγιο Πνεύμα. Ο Khodr θεωρούσε πως το κύριο ιεραποστολικό μας έργο είναι «να ακολουθήσουμε τα ίχνη του Χριστού όπως αυτά γίνονται αισθητά στις σκιές των άλλων θρησκειών»(26). Κατ’ επέκταση, όμως, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την επενέργεια του Αγίου Πνεύματος και στην χαρακτηριζόμενη «ανθρωποκεντρική» επιστήμη."..

amethystos είπε...

Εγιναν φοβερά εγκλήματα μέ τήν ανοχή όλων τών πανεπιστημιακών τής εποχής στήν ψυχοπάθεια τού Αγουρίδη. Σήμερα τά υβρίδιά του, όπως ο Βασιλειάδης ακριβώς, λεηλατούν τά πάντα. Τέτοια δειλία από θεολόγους δέν γνώρισε ποτέ της μέχρι τώρα η εκκλησία.

χαλαρωσε είπε...

οταν μεσορανουσε ο Ματσουκας δεν εκανε καμμια πολεμικη, παρολο που νομιζω οτι ηταν απο τους λιγους που μπορουσαν. Δυστυχως και αυτος εκεινη την εποχη εξυμνουσε τον Αθηναγορα. Τους ειχε ψαρωσει ολους με το μποι του ο Αθηναγορας. Σαν αλλος Γολιαθ ειχε κατατρομοκρατησει ολους τους βατραχους.

Οι θεολογοι καθηγητες, αμεθυστε εχουν παραλληλες πορειες μεσα στην σχολη, του ΑΠΘ- το οποιο γνωριζω. Μια φορα σε μαθημα δογματικης, με ρωταει ο καθηγητης κατι και του λεω το και το. Μετα του λεω γιατι ο Γιανναρας λεει το ταδε. Με κοιταει και με λεει που το διαβασες; Στο βιβλιο σας του λεω. Θα σου βαλω 10 μου λεει, διοτι εισαι απο τους λιγους που το διαβασες. Κανενας εδω μεσα δεν διαβαζει τα συγγραματα του αλλου μου ειπε.
Τελος παντων αυτο που εννοησα ειναι το εξης: γενικα εχουν μια συγκεκριμενη προτεσταντιζουσα φιλοπαπικη σταση και μονο οταν αντιλαμβανονται οτι καποιος παει να σπασει το μετωπο αρχιζουν και ψαχνονται για να δουν τι θα κανουν. Περαν τουτου ακομη και στα συνεδρια που πηγαινουν, πηγαινουν μονο και μονο για να επιβεβαιωσουν την κατασταση. Χαζοκοιμουνται και νανουριζονται απο τις επαναληψεις και τις δηλωσεις νομιμοφροσυνης στα κεντρα εξουσιας. Πολιτικης ΚΑΤΑ ΒΑΣΗ και θεολογικης ΑΠΟ πατριαρχειο και πάπα μερια. Ειναι και τα ταξιδια στα Βατικανα. ΜΟΝΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΑΡΑΓΟΥΣ ΜΕΤΩΠΟΥ. ΑΝ ΕΡΘΕΙ ΚΑΜΙΑ ΝΤΙΡΕΚΤΙΒΑ ΠΟΥ ΨΙΛΟΤΑΡΑΖΕΙ ΤΑ ΝΕΡΑ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΨΑΧΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ ΓΙΑ ΑΝΤΙΠΕΤΩΠΙΣΗ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΝΙΡΒΑΝΑ-ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ.
Τωρα ποια θεολογια και ποια;
Λειτουργουν ως βραχιονας αποπροσανατολισμου.
Ας μην πουμε αλλα διοτι δεν εχει και κανενα νοημα. Αυτα για να μην εχουν αυταπατες απο θεολογικες σχολες οι καλοπροαιρετοι αναγνωστες του εδω ιστοτοπου, οι οποιοι δεν ετυχε να περασουν απο κεινα τα μερη.

amethystos είπε...

Η αλήθεια είναι ότι δέν κατέχουν τήν επιστήμη τους φίλε.Τά βιβλία τους είναι βιβλιογραφίες.Πίνακες περιεχομένων καί λίστες αποσπασμάτων. Τό παιχνίδι είναι χαμένο. Ενσαρκώνουν τόν τίτλο.Διότι δέν έχουμε δικό μας πολιτισμό, δική μας πατρίδα. Δέν μπορούμε νά εμβαθύνουμε τίποτε. Οι άνθρωποι βαριούνται νά πεθάνουν. Θέλει πολύ κουράγιο.