Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020

Οι ΗΠΑ θέλουν επικράτηση Τουρκίας και στη Λιβύη. ΗΠΑ: αν η Ρωσία κερδίσει διαρκή θέση στη Λιβύη κι αναπτύξει πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς αλλάζει ο συσχετισμός δυνάμεων με ΝΑΤΟ-ΕΕ.

Οι ΗΠΑ θέλουν επικράτηση Τουρκίας και στη Λιβύη. ΗΠΑ: αν η Ρωσία κερδίσει διαρκή θέση στη Λιβύη κι αναπτύξει πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς αλλάζει ο συσχετισμός δυνάμεων αυτής με ΝΑΤΟ-ΕΕ.
Ο Ταξίαρχος/Στρατηγός των ΗΠΑ Γκρέγκορι Χάντφιλντ, αναπληρωτής διευθυντής της Διεύθυνσης Πληροφοριών της Διοίκησης Αφρικής των ΗΠΑ δήλωσε: «Εάν η Ρωσία εξασφαλίσει διαρκή θέση στη Λιβύη και αναπτύξει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, θα είναι ένα παιχνίδι αλλαγής για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ.” Που σημαίνει ΝΑΤΟ ΗΠΑ θέλουν την Τουρκία εξέχον μέλος του ΝΑΤΟ και υπ. αρ 1 σύμμαχο ΗΠΑ στην περιοχή να κερδίσει αυτή την σφαίρα επιρροής στην περιοχή για να εξασφαλίσει τα γεωστρατηγικά συμφέροντά τους. Αυτή η οπτική των ΑμερικανοΝΑΤΟ ικών που ευνοούν τον επεκτατισμό της Τουρκίας από Συρία ως Λιβύη έρχεται σ΄απευθείας αντίθεση με τα ελληνικά και κυπριακά ζωτικά συμφέροντα και δικαιώματα στην περιοχή και δημιουργεί αδιέξοδο σε μια ελληνική εξωτερική πολιτική που μονιστικά είναι στραμμένη προς Δύση…
Όπως αναφέρει το Reuters o αμερικανικός στρατός πιστεύει ότι μια ρωσική εισαγωγή πολεμικών αεροπλάνων στη Λιβύη μπορεί να μην εξισορροπήσει τον αδιέξοδο εμφύλιο πόλεμο, αλλά θα μπορούσε περαιτέρω να βοηθήσει τη Μόσχα να εξασφαλίσει τελικά ένα γεωστρατηγικό προπύργιο στη Βόρεια Αφρική, δήλωσε ένας στρατηγός των ΗΠΑ την Παρασκευή.
Το ρωσικό στρατιωτικό προσωπικό έχει παραδώσει 14 μαχητικά αεροσκάφη MiG 29 και Su-24 στην αεροπορική βάση Jufra του LNA, λέει ο στρατός των ΗΠΑ, παρά τις αρνήσεις του LNA και ενός Ρώσου μέλους του κοινοβουλίου.

Ο Στρατηγός Ταξιαρχίας των ΗΠΑ Gregory Hadfield, αναπληρωτής διευθυντής της Διεύθυνσης Πληροφοριών της Διοίκησης Αφρικής των ΗΠΑ, δήλωσε σε μια μικρή ομάδα δημοσιογράφων ότι η πορεία των ρωσικών αεροσκαφών προήλθε από τη Ρωσία και πέρασε από το Ιράν και τη Συρία πριν φτάσει στη Λιβύη.
Ο Gregory Hadfield είπε ότι τα αεροσκάφη δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ακόμη, αλλά θα μπορούσαν να προσθέσουν νέα ικανότητα για το LNA του στρατάρχη Khalifa Haftar, που ως σήμερα απέτυχε στην προσπάθειά του να καταλάβει την Τρίπολη, την έδρα της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας (GNA).
Το GNA, με τη σειρά του, έχει λάβει σημαντική υποστήριξη από την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων με drones.
Ωστόσο, ο Gregory Hadfield προειδοποίησε ότι η Μόσχα μπορεί να μην απαιτήσει απόλυτη νίκη για τον Haftar για να προωθήσει τα ρωσικά συμφέροντα.
«Υποστηρίζοντας το LNA και υποστηρίζοντας τον στρατόρχη Haftar, δεν πρόκειται πραγματικά για τη νίκη του πολέμου, αλλά για την ανάπτυξη οχυρών», δήλωσε ο Hadfield.
Μια μεγάλη ανησυχία των ΗΠΑ θα ήταν εάν η Μόσχα χρησιμοποιούσε μια τέτοια τοποθεσία για να τοποθετήσει πυραύλους.
«Εάν η Ρωσία εξασφαλίσει διαρκή θέση στη Λιβύη και, χειρότερα, αναπτύξει πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς, θα είναι ένα παιχνίδι αλλαγής για την Ευρώπη, το ΝΑΤΟ και πολλά δυτικά έθνη», είπε.reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: