Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020

Απ’ τον μπαρμπα-Θωμά στον Φλόιντ

Τάκης Θεοδωρόπουλος ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ
Η σπαρακτική κραυγή του Τζορτζ Φλόιντ και η αποτρόπαιη σκηνή που τη συνοδεύει είναι λογικό να προκαλούν φρίκη. Φρίκη μπροστά στην ανορθολογική βία που ασκεί ένας αστυνομικός σε έναν ανυπεράσπιστο πολίτη. Ειδικά όταν μαθαίνεις πως αυτό γίνεται δι’ ασήμαντον αφορμήν. Το ανορθολογικό τρομάζει, πρέπει να βρεις μια λογική εξήγηση για να το εξευμενίσεις. Στην περίπτωση αυτή, είναι ο χαρακτηρισμός του εγκλήματος ως ρατσιστικού. Αναρωτιέμαι τι θα γινόταν αν το θύμα ήταν λευκός, ετεροφυλόφιλος και αλκοολικός. Ανάμεσα στους νεκρούς της αστυνομικής βίας, βάσει των στοιχείων, οι λευκοί υπερτερούν κατά πολύ των μαύρων. Ο αστυνομικός προβιβάσθηκε σε εκπρόσωπο ολόκληρης της αμερικανικής κοινωνίας, με αποτέλεσμα ο ρατσισμός να κάνει τον γύρο του κόσμου ως είδηση: «Τα μάθατε τα νέα; Η Αμερική δεν έχει τελειώσει με τον ρατσισμό». Και δεν αναφέρομαι στους διαδηλωτές που βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τον αλλοπρόσαλλο πρόεδρό τους. Δεν αναφέρομαι καν σε όσους καταστρέφουν περιουσίες και λεηλατούν. Με ενδιαφέρει περισσότερο η πρόσληψη του γεγονότος παρ’ ημίν και η μετάφραση της λέξης ρατσισμός στις δικές μας εμπειρίες.

Κάποιοι έσπευσαν να συγκρίνουν τη δολοφονία με το τέλος του άτυχου Ζακ Κωστόπουλου. Μειονότητα και αυτός, θύμα της ρατσιστικής αντίληψης των «νοικοκυραίων» για την ομοφυλοφιλία. Και γιατί δεν συγκρίνουν την κραυγή του δύστυχου Φλόιντ με τις κραυγές των δύστυχων θυμάτων της δολοφονίας της Marfin; Και αυτοί δεν φώναζαν ότι δεν μπορούν να αναπνεύσουν πριν αφήσουν την τελευταία τους πνοή; Αυτοί όμως δεν ανήκαν σε καμία μειονότητα. Ησαν κανονικοί άνθρωποι, που είχαν πάει στη δουλειά τους, όπως έκαναν κάθε μέρα. Αρα, δεν τους πιάνει το ραντάρ της πολιτικής ορθότητας. Ασε που δεν τους σκότωσε η αστυνομία. Οπότε δεν προσφέρονται για το κυρίαρχο αφήγημα της προοδευτικής συνείδησης, που ευαισθητοποιείται μόνον όταν βρεθεί απέναντι στα δύο στερεότυπα, τον ρατσισμό και την αστυνομική βία. Οι Antifa που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας θεωρούν πως ρατσισμός είναι η οποιαδήποτε αντίδραση ημών των ιθαγενών στο πρόβλημα που προκαλεί ο συνωστισμός των μεταναστών.

Η θέση των μαύρων στην Αμερική δεν είναι ίδια με τη θέση που είχαν στον εμφύλιο και ο ρατσισμός δεν είναι ίδιος με αυτόν που πολέμησε ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Χωρίς να είμαι ίστωρ της αμερικανικής κοινωνίας, θα έλεγα πως ο ρατσισμός κατά των μαύρων εντάσσεται στον κατακερματισμό της κοινωνίας που επέφερε η ηγεμονία της πολιτικής ορθότητας. Θυμάμαι τη δήλωση κάποιου φτωχού αγρότη που έλεγε ότι θα ψηφίσει Τραμπ διότι, ενώ ο ίδιος δεν μπορούσε να αποκαλέσει τον μαύρο νέγρο, ο μαύρος μπορούσε να τον αποκαλέσει ατιμωρητί «καράβλαχο» – redneck. Από τον μπαρμπα-Θωμά ώς τον Φλόιντ, βλέπετε, έχουν μεσολαβήσει και οι Μαύροι Πάνθηρες.

https://www.kathimerini.gr/1081202/opinion/epikairothta/politikh/ap-ton-mparmpa-8wma-ston-floint

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Απορώ με τους Έλληνες και δη τους πατριώτες που γίνονται αυτοκλητοι συνήγοροι της λευκής αμερικανικής πλειοψηφίας και μάλιστα σε μια υπόθεση ξεκάθαρη .Είναι οι ίδιοι που θέτουν σε ίση μοίρα την παραβίαση των ελληνικών συνόρων από τους λαθροεισβολεις με την παρουσία των Αλγερινών στο Παρίσι που έγινε ύστερα από 130 χρόνια κτηνώδους γαλλικής κατακτησης .Λοιπόν δεν είναι ανάγκη να είναι κανείς γνώστης της αμερικανικής ιστορίας για να μην ξέρει ότι σε αυτή την χώρα νταβατζη του μισού πλανήτη υπήρξε από το 1600 ως το 1860 δουλεία ίδια και απαράλλακτη σαν της αρχαίας Ρώμης που αφορούσε μέγα τμήμα του πληθυσμού εφόσον δεν είχε ξεκινήσει ακόμη η μετανάστευση από μη αγγλόφωνες χώρες .Μετά επί 100 χρόνια σε πολλές πολιτείες οι μαύροι δεν αντιμετωπιζονταν απλώς σαν Β κατηγορίας πολίτες αλλά σαν υποδεέστερο είδος από τον άνθρωπο επισήμως εφόσον απαγορεύονταν οι γάμοι με λευκούς σε εποχή που υπήρχε τηλεόραση και ραδιόφωνο δηλαδή σχεδόν στην δική μας . Υπάρχουν στις ΗΠΑ άνθρωποι που ζήσαν την εποχή που θεωρούνταν οι μαύροι κάτι σαν πίθηκοι επισήμως .Τι υπερασπίζονται λοιπόν αυτοί οι συνελληνες ? Τον Βορειοευρωπαικης υφής κτηνώδη ρατσισμό? Ε λοιπόν όχι πολλά χρόνια πριν οι Ελληνοκύπριοι της ΕΟΚΑ νιωθαν αλληλέγγυοι με τους Κενυάτες και όχι με τους Άγγλους .Και στο κάτω κάτω μέγα μέρος των ψηφοφόρων του Τραμπ εμάς τους Μεσογειακούς δεν μας θεωρεί καν λευκούς ακόμη και σήμερα .Ας ψάξει κάποιος τις ιστοσελίδες των super duper Αμερικαναραδων να δει τι γνώμη έχουν για τον Μεσογειακό κόσμο .ΑΜ

Ανώνυμος είπε...

Συμπληρωματικο σχόλιο .Η λεγόμενη λευκή ενοχή που πολλοί Έλληνες την κατακρίνουν δεν αφορά εμάς . Αφορά τους άμεσους απογόνους αυτών δηλαδή Βορειοαμερικανων και Δυτικοευρωπαιων που οι πατέρες τους κυριολεκτικά και παππούδες κυριολεκτικά κατ επανάληψη βίασαν και σφαγίασαν με ανελέητο τρόπο μέγα τμήμα της ανθρωπότητας ανάμεσα σε αυτούς και εμάς .Πρέπει να υπάρχει και αλίμονο στην ανθρωπότητα αν παύσει Ας μην βάζει ο Ελληνακος από το Καρπενήσι και την Δράμα και την Κάλυμνο που οι παππούδες του κανένα δεν πείραξαν αλλά αντίθετα έπαθαν πολλά από αυτούς τον εαυτό του αλληλέγγυο με τους παππούδες αυτων που ρήμαξαν τον πλανήτη πολλάκις και συνέπεια της εγγενους εγκληματικής τους φύσης αλληλοσφαγιαστηκαν και αυτοί μεταξύ τους με τρόπο που ούτε ο Τζεγκις Χαν δεν φανταζονταν .ΑΜ

Νίκος Κ. είπε...

"Λυπάμαι λίγο, που θα σας χαλάσω την σούπα, περί καλών "αντιφά" και κακών "ρατσιστών", αλλά...είναι σαν να λέμε, η "κακή τρόϊκα" και οι "καλοί θεσμοί"! Είναι σαν να λέμε, η κακή επιχείρηση-πόλεμος", αλλά η καλή επιχείρηση "κλάδου ελαίας"!
Ας μην έχουμε αυταπάτες, πολύ περισσότερο, όταν έχουμε γνωρίσει, στο πετσί μας, τα τερτίπια με τις ωραιοποιήσεις των λέξεων, για να σαρώσουν και το θυμικό μας!
Αυτή η φυλετική αναταραχή, που έχει ξεσπάσει στις ΗΠΑ, με αφορμή την ακραία και καταδικαστέα αστυνομική βία, δεν συμβαίνει, για πρώτη φορά. Αλλά για να "φουσκώσει", ταυτόχρονα, σε διάστημα μόλις μιας ημέρας, σε δεκάδες πολιτείες και πόλεις των ΗΠΑ, αυτό συνέβη, μόνο το 1967-1968.
Παντού το ίδιο σενάριο αναταραχής, μ΄αυτό του 2014, (σπασίματα, φωτιές κλπ) και τα ίδια συνθήματα. "Black lives matter", "Χέρια ψηλά-Μην πυροβολείς", "Ούτε Δικαιοσύνη-Ούτε Ειρήνη" και το νέο, "Δεν μπορώ ν΄αναπνεύσω"!
Συνθήματα οργισμένων διαδηλωτών, που συμπονούν, βαθύτατα, τα ΜΜΕ, αξιωματούχοι επιβολής του Νόμου, που δεν ακούν τις εκκλήσεις, για καταστροφές, σκοτωμούς και λεηλασίες "πλουσίων γάτων", από τους "αντιφα" των ΗΠΑ.
Κυβερνήτες και Δήμαρχοι, που κυβερνούν, επί 10ετίες, δεν βιάζονται να καταδικάσουν αυτά τα φαινόμενα, αν και μερικοί, μιλούν για το "απαράδεκτο της κλιμάκωσης της βίας".
Ο Δήμαρχος της Κολούμπια Muriel Bowser διέταξε την αστυνομία να μην κάνει καμία σύλληψη και να μην υπερασπιστεί τα κυβερνητικά κτίρια. Ετσι, εμφανίστηκαν μέλη μυστικών υπηρεσιών και φύλακες πάρκων, για να υπερασπιστούν τον Λευκό Οίκο. Το ίδιο και στην Ουάσιγκτον, που άνθρωποι με πολιτικά ρούχα, υπερασπίστηκαν δημόσια κτίρια. Δεν είναι σαφές ποιοι ήταν αυτοί. Μυστικοί μπάτσοι, ιδιωτικές εταιρίες σεκιούριτι, απλοί πολίτες;
Στο τέλος, όμως, της κάθε εξέγερσης, ΟΛΟΙ τους τάσσονταν υπέρ της καταστολής.
Από την δεκαετία του 1960, το Δημοκρατικό κόμμα, υπό τον Λίντον Τζόνσον, στηρίχθηκε στους φτωχούς και καταπιεσμένους μαύρους, για τον σχηματισμό μια "εκλογικής μηχανής", στην Αφρο-Αμερικανική κοινότητα και μετέτρεψε, επιδέξια, όλες τις αδικίες, εναντίον των έγχρωμων, προς όφελος του. Από τότε, αυτή η πρωτόγονη λογική, λειτουργεί, σωστά."Ψηφίστε τους Δημοκρατικούς, επειδή οι Ρεπουμπλικάνοι είναι ρατσιστές!"
Ο ίδιος ο Ομπάμα έγινε φίλος με τον εμπνευστή του συνθήματος "Ούτε Δικαιοσύνη-Ούτε Ειρήνη", Al Sharpton (έναν πάστορα, που κανείς πλέον δεν θυμάται την εκκλησία του, αλλά είναι πιο γνωστός, ως προβοκάτορας επεισοδίων) και τον υποδέχθηκε, στον Λευκό Οίκο. Οι φήμες λένε ότι ήταν αυτός που έπεισε ο George Soros ότι άξιζε να επενδύσει πολλά χρήματα στο BLM. Αυτές, φυσικά, είναι φήμες, αλλά ο ίδιος ο Σόρος δεν έκρυψε ποτέ το γεγονός ότι χρηματοδότησε αυτόν τον οργανισμό.
Ας θυμηθούμε και τι γινόταν, στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, όταν "αριστεροί-ριζοσπάστες" πλάκωναν στο ξύλο τους υποστηριχτές του Τραμπ, στο Σικάγο, όταν, το 2017 οργάνωναν την "πτώση αγαλμάτων", σε πανεπιστημιουπόλεις και πλατείες με αποτέλεσμα αιματηρά επεισόδια.
Οι δημοκρατικοί πολιτικοί είναι άνετοι με αυτήν την κατάσταση. Διότι εάν οι μαύροι Αμερικανοί βγουν, από τη συνεχή φτώχεια και το έγκλημα, απαλλαγούν από το φόβο του νόμου και γίνουν «όπως όλοι οι άλλοι», οι δημοκράτες σε μεγάλες πόλεις και στις δύο ακτές, θα τελειώσουν.
Ναι! Ο ρατσισμός στις ΗΠΑ είναι συστημικός! Και οι Αφροαμερικανοί θα χρειαστούν ένα θαύμα, για ν΄αλλάξει αυτό!" -Της Ιωάννας Υψηλάντη στο Press24.gr-

Νίκος Κ. είπε...

«Οι ζωές των μαύρων έχουν σημασία και μετράνε». Με αυτό το πλακάτ στα χέρια, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος συμμετείχε χθες το απόγευμα (ώρα Αμερικής) στην ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας που διοργανώθηκε στην περιοχή Κράουν Χάιτς στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης.
https://www.kathimerini.com.cy/gr/kosmos/enthoysiasmos-gia-ti-symmetoxi-elpidoforoy-stin-eiriniki-diadilosi-sto-mproyklin
Σε ποιόν άραγε απευθύνεται με αυτήν του την κίνηση; Ποιος αμφισβητεί ότι ΟΛΕΣ οι ζωές πέρα από χρώματα "μετράνε" και του το υπενθυμίζει ο Αμερικής; "Την λέει" έμμεσα στον Τραμπ ή μήπως είναι μια αυθόρμητη κίνηση ενός αγανακτισμένου Αρχιεπισκόπου;

Ανώνυμος είπε...

"Ετσι, εμφανίστηκαν μέλη μυστικών υπηρεσιών και φύλακες πάρκων, για να υπερασπιστούν τον Λευκό Οίκο. Το ίδιο και στην Ουάσιγκτον, που άνθρωποι με πολιτικά ρούχα, υπερασπίστηκαν δημόσια κτίρια. Δεν είναι σαφές ποιοι ήταν αυτοί. Μυστικοί μπάτσοι, ιδιωτικές εταιρίες σεκιούριτι, απλοί πολίτες;
Στο τέλος, όμως, της κάθε εξέγερσης, ΟΛΟΙ τους τάσσονταν υπέρ της καταστολής"


ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ!!!!!!!!!!