Δευτέρα 8 Ιουνίου 2020

Αμερικανός Ιστορικός ειδήμονας: ζούμε έναν πόλεμο….υπάρχουν οι συνθήκες για μια ευρύτερη Εξέγερση..

Seattle
 Στις ΗΠΑ την περίοδο που διανύουμε «Υπάρχουν οι προϋποθέσεις/συνθήκες για μια ευρύτερη εξέγερση » σύμφωνα με τον Αμερικανό Thomas Sugrue έναν από τους καλύτερους ειδήμονες στην σύγχρονη Ιστορία των ΗΠΑ.Οι ΗΠΑ έχουν εισέλθει σε μια μεγαλειώδη κρίση μετά τη δολοφονία του George Floyd..O αναλυτής που κατοικεί στη New York..Η μαρτυρία του είναι συγκλονιστική μιλάει για συνθήκες πολέμου…”Εδώ μέσα στο Lower Manhattan, τα ίχνη της δυσαρέσκειας είναι παντού… ο θόρυβος των ελικοπτέρων αδιάκοπος. Τη μέρα η πόλη είναι πιο calme, αλλά τη νύχτα έχουμε την εντύπωση πως είμαστε σε πόλεμο..
Η ορολογία-λεξιλόγιο που χρησιμοποιείται για να περιγράψει αυτό που συμβαίνει στους δρόμους είναι το αντικείμενο μιας έντονης μάχης σημασιολογικής άλλοτε μεταξύ διανοουμένων αλλά και στο εσωτερικό του πληθυσμού..Από την πλευρά μου, προτιμώ να χρησιμοποιώ τον όρο « uprising »,που θα μπορούσαμε να τον μεταφράσουμε με τον όρο «εξέγερση » ή« révolte ». Αυτός ο όρος διαθέτει το avantage ότι υπογραμμίζει την πολιτική διάσταση των γεγονότων.
Αυτό που μερικές φορές ονομάζεται «ταραχές» ανταποκρίνεται σχεδόν πάντα σε παραβίαση του κοινωνικού συμφώνου ή στους σιωπηρούς κανόνες μιας κοινότητας. Αυτά που συμβαίνουν δεν είναι απλώς ξέσπασμα αναρχίας ή αναταραχής, «ταραχές για ευχαρίστηση και κέρδος», όπως έγραψε ο νεοσυντηρητικός πολιτειολόγος Edward Banfield για το «μακρύ, ζεστό καλοκαίρι» του 1967. Αμφισβητείται, η νομιμότητα των θεσμών , είτε πρόκειται για την τοπική αστυνομία είτε για την κυβέρνηση Τραμπ…nouvelobs 6/6/20

Δεν υπάρχουν σχόλια: