Σάββατο 21 Μαΐου 2022

Η εξέλιξη του Σύμπαντος, της Γης και της Ζωής


Το θέμα της εκπομπής των ΦΥΣΙΚΩΝ της Παρασκευής 20 Μαΐου 2022 θα είναι η Εξέλιξη. Από την υπέρτατη μοναδικότητα της Μεγάλης έκρηξης και τη δημιουργία των γαλαξιών και των άστρων, στο σχηματισμό του ηλιακού μας συστήματος και της Γης, και στην κορύφωση του φαινομένου της Ζωής, τον άνθρωπο. Μια σαφής τάση, ως αποτέλεσμα των φυσικών νόμων, φαίνεται πως διέπει την οργάνωση και λειτουργία των πάντων, ξεκινώντας από καταστάσεις μέγιστης αταξίας και αποδίδοντας όλο και πιο οργανωμένα συστήματα. - Πώς από την αδιαφανή σούπα στοιχειωδών σωματιδίων προέκυψαν τα άστρα και οι γαλαξίες και ποιά είναι έκτοτε η εξέλιξη του σύμπαντος; Ποιό είναι το μέλλον του; - Πώς πρωτοσχηματίσθηκε ο πλανήτης μας και πώς, με αφετηρία μια καυτή και ρευστή μάζα φθάσαμε στο σχηματισμό της ξηράς, των ωκεανών και της πολύτιμης ατμόσφαιρας; - Πώς ξεκίνησε το φαινόμενο της ζωή και πώς οι πρώτοι στοιχειώδεις οργανισμοί εξελίχθηκαν στην εκπληκτική βιοποικιλότητα και την κορυφαία έκφανσή της τον έλλογο άνθρωπο; - Προς τα πού και πώς θα εξελιχθεί ο κόσμος; Θα υπάρξει τέλος και εάν ναι, πώς θα είναι αυτό; Στο πλαίσιο της εκπομπής θα επιχειρηθεί μια διεπιστημονική προσέγγιση του θέματος από τρεις εξαίρετους πανεπιστημιακούς, οι οποίοι θεραπεύουν διαφορετικά επιστημονικά πεδία. Προσκεκλημένοι του Φυσικού Σπύρου Α. Κάνουρα θα είναι αυτή τη φορά οι καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Χρήστος Ελευθεριάδης - Καθηγητής Αστροσωματιδιακής Φυσικής, Σπύρος Παυλίδης, Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας και Ζαχαρίας Σκούρας, Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Exo tin apolyti vevaiotita oti se pollous orthodoxous theologous den aresei I theoria tou Bing Bang epeidi symfonei apolyta me tin Genesi kai tin dimiourgia tou Symbantos apo to miden. O Megas Vasileios kai o Grigorios Nysis tha tin apodexontan me xilies ypografes. AM Ysterografo Se pollous stin Orthodoxia akomi kai se paradosiakous den aresei I idea tis yparxis tou Theou poso mallon pantodynamou dimiourgou.

amethystos είπε...

Καλημέρα φίλε.Ισως επειδή προυποθέτει προυπάρχουσα ύλη.Πολλοί επιστήμονες, άς πούμε, κάνουν υποθέσειεις καί γιά τί πράγμα υπήρχε πρίν τήν μεγάλη έκρηξη. Μερικοί φαντάζονται ότι υπήρχαν έμβρυα γαλαξίες. Αυτοί είναι οι αξεπέραστοι περιορισμοί τού κτιστού. Ο μεγαλύτερος τών οποίων είναι η αδυναμία τής διάνοιάς μας νά εννοήσει τήν πτώση καί συνεπώς τήν αμαρτία. Μόνον μέ Τόν Νόμο, ο οποίος είναι ανεφάρμοστος λόγω τής ελλείψεως τού νού, είδαμε τήν αμαρτία καί μέ τόν Κύριο τήν αιτία της , τήν υπερηφανεια καί τήν έπαρση.