Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Γέρων Περγάμου Ιωάννης

 Εκοιμήθη, σε ηλικία 92 ετών ο Μητροπολίτης Γέρων Περγάμου Ιωάννης Ζηζιούλας ο οποίος το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας και νοσηλευόταν σε κλινική στην Αθήνα.

Γεννήθηκε στο Kαταφύγιον Kοζάνης το 1931. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή των Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης και Aθηνών, όπου αναγορεύτηκε διδάκτορας. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Harvard και αναγορεύτηκε Mάγιστρος της Θεολογίας. Ήταν ομότιμος καθηγητής της Συστηματικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης, όπου δίδαξε επί 14 έτη (1973-1987) και του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης (1984-1998). Δίδαξε, ως καθηγητής, στο King’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης και στο Γρηγοριανό Πανεπιστήμιο της Pώμης. Επίτιμος διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής του Bελιγραδίου και του Institut de Théologie Orthodoxe (St. Serge) του Παρισιού, του Πανεπιστημίου της Cluj-Napoca της Ρουμανίας, του Πανεπιστημίου του Münster της Γερμανίας, του Institut Catholique του Παρισιού, μέλος της Διεθνούς Aκαδημίας Θρησκευτικών Eπιστημών των Bρυξελλών, μέλος της Διοικούσας Eπιτροπής του Eλληνικού Aνοιχτού Πανεπιστημίου. Ήταν επίσης Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του επίσημου Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ της Ορθοδόξου και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, καθώς και της αντίστοιχης Επιτροπής του θεολογικού Διαλόγου μεταξύ Ορθοδόξων και Αγγλικανών. Διετέλεσε διευθυντής του Γραφείου Eκπροσωπήσεως του Oικουμενικού Πατριαρχείου στην Aθήνα.


ΕΙΧΕ ΚΟΙΜΗΘΕΙ ΑΠΟ ΝΕΟΣ ΑΚΟΜΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΤΕΡΟΤΗΤΟΣ ΠΟΥ ΠΗΡΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΠΟΥ ΔΙΑΛΕΞΕ. ΕΓΙΝΕ ΔΙΑΣΗΜΟΣ ΕΥΚΟΛΑ, ΟΠΩΣ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΟΥ ΔΙΑΛΕΞΕ. ΕΓΙΝΕ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΙΡΕΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΠΕΘΑΝΕ.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ξέρουμε ΑΝ ήταν "εμβολιασμένος";

Θωμάς είπε...

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος για την κοίμηση του Μητροπολίτη Γέροντα Περγάμου κυρού Ιωάννη: Εκοιμήθη εν Κυρίω ο Γέρων Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης Ζηζιούλας. Ο Ιεράρχης του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ο μέγιστος των θεολόγων στη σύγχρονη εποχή. Αυτός που μας δίδαξε τι σημαίνει η Ευχαριστία στη ζωή της Εκκλησίας, το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Ποια είναι η θέση του επισκόπου στην Ευχαριστία και στη συγκρότηση του Σώματος του Χριστού. Τι σημαίνει Οικουμενική Θεολογία και Οικουμενική Ορθοδοξία; Τι σημαίνει προστασία του περιβάλλοντος. Πώς μπορεί κανείς να είναι σύγχρονος επιστήμονας και ταυτόχρονα πιστός και θεολόγος, μέλος της Εκκλησίας. Τίμησε με την παρουσία την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών του Βόλου και την τοπική μας Εκκλησία. Μας έδωσε όλες τις προϋποθέσεις να μπορούμε να ανταποκριθούμε σ'αυτό που σήμερα χρειάζεται η Ορθοδοξία μέσα στον σύγχρονο κόσμο. Ας είναι αιωνία του η μνήμη και να έχουμε πάντοτε την ευχή του.
https://www.youtube.com/watch?v=SCXm9vIqEDs&t=63s

https://www.orthodoxianewsagency.gr/mitropolitiko_ergo/%ce%b9-%ce%bc-%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%b7%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%ac%ce%b4%ce%bf%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b1%ce%bb%ce%bc%cf%85%cf%81%ce%bf%cf%8d/o-mitropolitis-dimitriados-gia-tin-koimisi-tou-mitropoliti-geronta-pergamou-kyrou-ioanni/

Ανώνυμος είπε...

Έλεος ρε φίλε ..........τι σημαίνει το ερώτημα αν ήταν εμβολιασμένος;

Σωστός πέρα για πέρα ο αμέθυστος σε αυτά που του καταλόγιζε (τρομερά..... αλλά εσύ βρίσκεις αφορμή για να σχολιάσεις για το εμβόλιο.......)........αλλά για όνομα........δεν παύει να είναι ένας ΑΚΟΜΑ άνθρωπος που πέθανε.

Υπάρχει ξέρεις και το Πρώτο Θέμα για να σχολιάσεις; .

Τι στο διάολο έχετε στο μυαλό σας όλοι εσείς; Τέτοια πώρωση;
Η ανοσία σου αλήθεια σε ποιο εμβόλιο οφείλεται και το κρατάς μυστικό;

Ανώνυμος είπε...

An den ekane to emvolio tha eixe ftasei 120 eton. AM

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ με ΑΜ. ήταν αδυνατούλης, λιτοδίαιτος, 120 ετών θα έφτανε, αλλά...τι να του κάνω εγώ;; πήγε και έγινε ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΟ...