Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος για την κοίμηση του Μητροπολίτη Γέροντα Περγάμου κυρού Ιωάννη

Χωρίς αμφιβολία ο Μητροπολίτης Περγάμου υπήρξε μία σημαντική θεολογική προσωπικότητα, η οποία θα συνεχίσει να δεσπόζει για δεκαετίες στον εκκλησιαστικό, οικουμενικό και ακαδημαϊκό χώρο. Οι βασικοί άξονες του θεολογικού του έργου (μεταξύ άλλων Πρόσωπο και υπαρξιακή ερμηνεία του Τριαδικού δόγματος, ευχαριστιακή θεολογία και εσχατολογική οντολογία κ.λπ.), διέπουν από πολύ νωρίς σύνολο το έργο του, ενώ με τις πρωτότυπες και διεισδυτικές ερμηνευτικές προσεγγίσεις του επρόκειτο να ανατάμει υπαρξιακά τα δόγματα της πίστεως και ευρύτερα την Παράδοση της Εκκλησίας, επιχειρώντας να φέρει σε ζωντανό υπαρξιακό διάλογο την εκκλησιαστική πίστη με τον σύγχρονο άνθρωπο και τον πολιτισμό του.

Την σπουδαία αυτή εκκλησιαστική και θεολογική προσωπικότητα υποδέχθηκε η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου στις 28-30 Οκτωβρίου 2011 στο πλαίσιο διεθνούς συνεδρίου και ειδικής εκδήλωσης, ως Εταίρο της, ανταποδίδοντάς με τον τρόπο αυτό την εμπιστοσύνη και την αγάπη που από τα πρώτα της βήματά της έδειξε. Ο Σεβασμιώτατος Περγάμου υπήρξε μεταξύ των πρώτων που στήριξαν το έργο και το όραμα της Ακαδημίας, συμμετέχοντας ήδη στον πρώτο κύκλο διαλέξεων με θέμα: «Εκκλησία και Εσχατολογία», αλλά και σε πολλές άλλες περιστάσεις. Ιεροπρεπής λειτουργός και άριστος ομιλητής, ο εκλιπών ιεράρχης λάμπρυνε με την παρουσία του λειτουργικές συνάξεις και εκδηλώσεις λόγου που διοργανώθηκαν από την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος, ενώ είχαμε το μοναδικό προνόμιο να τον συναναστραφούμε προσωπικά και να ωφεληθούμε από την πείρα και την κατά Θεόν σοφία του.

Είθε ο Πανάγαθος Τριαδικός Θεός, στον οποίο αφιέρωσε το σύνολο έργο του, να τον αναπαύσει εν σκηναίς δικαίων και εν χώρα ζώντων.



Δείτε το βίντεο ιδιαίτερα στο 7.45 λεπτό και από το 26ο λεπτό και μετά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: