Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024

Αν δεν σάς αρέσει αυτή η Ευρώπη...

του Marcello Veneziani  

09 Ιουνίου 2024

Το έγκλημα Matteotti και η απόβαση στη Νορμανδία ήταν τα κύρια επιχειρήματα που χρησιμοποιήθηκαν για τις ευρωεκλογές ενάντια στην εθνικιστική και κυρίαρχη, ναζιστική-φασιστική και πουτινική δεξιά. Επιχειρήματα, όπως μπορούμε να δούμε, πολύ επίκαιρης και μεγάλης σημασίας, τα οποία αγγίζουν τα πραγματικά προβλήματα του σήμερα, την απειλή ενός παγκόσμιου πολέμου, τις κακουχίες των σημερινών Ευρωπαίων, όχι εκείνες των ογδόντα, εκατό ετών πριν...

Στην πραγματικότητα, η συντριπτική πλειονότητα των Ευρωπαίων δεν συμπαθεί την Ευρωπαϊκή Ένωση και σίγουρα δεν θα είναι η ανάμνηση της δολοφονίας τους Matteotti ή η απόβαση στη Νορμανδία που θα τους αλλάξει γνώμη. Οι μισοί από τους ψηφοφόρους δεν θα πάνε να ψηφίσουν επειδή μισούν την Ευρώπη ή την πολιτική ή και τα δύο. Ή αν θέλετε, απεχθάνονται αυτόν τον τύπο Ευρώπης και αυτήν την πολιτική, αλλά δεν βλέπουν αξιόπιστες εναλλακτικές λύσεις μεταξύ των διεκδικητών υποψηφίων και ως εκ τούτου απέχουν. 

Από τους άλλους μισούς που θα πάνε να ψηφίσουν, αναμένεται μια αυξανόμενη συναίνεση υπέρ των «κακών», εκείνων που περνούν ως εχθροί της Ευρώπης ή ψεύτικοι φίλοι: η Μαρίν Λεπέν και ο Βίκτορ Ορμπάν, για να ονομάσουμε τους δύο πιο εκφοβιστικούς και απαξιωμένους (
κατακριτέους), και μαζί μας η Giorgia Meloni και ο Roberto Vannacci, καθώς και οι πολλοί αντικαθεστωτικοί ηγέτες διάσπαρτοι σε όλη την Ευρώπη, ειδικά αλλά όχι μόνο στην Ανατολική Ευρώπη.

Εν ολίγοις, μόνο μια μικρή μειοψηφία, περίπου το ένα τέταρτο του εκλογικού σώματος, θέλει αυτή την Ευρώπη, όπως είναι και όπως διοικείται, αλλά η οποία απολαμβάνει την εύνοια των ευρωκρατών, των ισχυρότερων δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων των μέσων ενημέρωσης και φυσικά της Αμερικής του Μπάιντεν.

Κατανοώ πλήρως αυτούς που αποφασίζουν να μην ψηφίσουν επειδή είναι απογοητευμένοι ή δυσαρεστημένοι. Έχουν τους καλούς τους λόγους που είναι και δικοί μας. Κατανοώ πλήρως αυτούς που θα πάνε αλλά θα ψηφίσουν αποφασιστικά κατά, για παράδειγμα ψηφίζοντας υπέρ του Vannacci ή μιας από αυτές τις μικρές λίστες μαρτυρίας «ανεξαρτησίας» και «κυριαρχίας» που αφαιρούν περισσότερες ψήφους από τη μη ψήφο παρά από την κυβέρνηση. Όσοι ψηφίζουν Vannacci & C. έχουν τους λόγους τους που είναι και δικοί μας. Και καταλαβαίνω πλήρως, τέλος, εκείνους που θα στηρίξουν άμεσα τη Giorgia Meloni, ψηφίζοντας όχι μόνο και όχι τόσο από συναίνεση προς την κυβέρνησή της, αλλά για να αντιμετωπίσουν αυτήν την άσχημη Ευρώπη και να εμποδίσουν την ιταλική αριστερά να ξανασηκωθεί, τόσο μισαλλόδοξη και αλαζονική ήδη στην αντιπολίτευση, φανταστείτε σε περίπτωση επιτυχίας. Ακόμα και οι ψηφοφόροι της Meloni έχουν τους καλούς τους λόγους που είναι και δικοί μας.

Οι αναγνώστες μας χωρίζονται μεταξύ αυτών των τριών βασικών επιλογών, και μου φαίνονται όλες αξιοσέβαστες, και επίσης καθεμία 
τεκμηριωμένη με τον δικό της τρόπο. Προσωπικά τα έλαβα σοβαρά υπόψη και τις τρεις. 


Αντιθέτως, γνωρίζω καλά, αφού το έχω εκφράσει ο ίδιος, το αίσθημα απογοήτευσης για την κυβέρνηση στην εξουσία και για ορισμένες από τις επιλογές της, έστω και εν μέρει σωστές. Αλλά σε αντίθεση με άλλους, το περίμενα από την αρχή, ή μάλλον πριν σχηματιστεί η κυβέρνηση, δεν θα κουραστώ να το επαναλαμβάνω. Γνωρίζω καλά ότι πηγαίνετε στην κυβέρνηση μόνο υπό ορισμένες προϋποθέσεις και εάν δεν θέλετε να πηδήξετε αμέσως ή να καταλήξετε σε χρεοκοπία, πρέπει να ακολουθήσετε ορισμένες οδηγίες, να ευθυγραμμιστείτε και να υποκύψετε σε ορισμένες εντολές. Δεν θα μπω στην ουσία, αλλά περιγράφω την πραγματικότητα: έτσι έχουν τα πράγματα, αγαπητοί μου.

Ωστόσο, λέω ότι πρέπει να δώσουμε ένα αντίθετο και αποτελεσματικό μήνυμα σε αυτήν την Ευρώπη: η μη ψηφοφορία είναι ίσως το ισχυρότερο συμβολικό σήμα, αλλά σε πρακτικό επίπεδο είναι το λιγότερο αποτελεσματικό, γιατί δεν έχει καμία επίδραση σε τίποτα, αφήνει τα πράγματα ως έχουν. Και μπερδεύεται με αυτούς που δεν πάνε να ψηφίσουν λόγω τεμπελιάς, απραξία ή a priori αδιαφορίας. Έτσι το μήνυμα διαμαρτυρίας δεν τονίζεται καν. Φυσικά, κάποιος θα μπορούσε να πει ακόμα ότι κατά βάθος δεν τον ενδιαφέρει πολύ να στείλει ένα μήνυμα, έχει στείλει πάρα πολλά στο παρελθόν, χωρίς αποτέλεσμα! Το σημαντικό είναι να ξεφύγεις από αυτό το γαϊτανάκι, να μην συμμετάσχεις σε ένα καρναβάλι προδομένων προθέσεων, να ξεγλιστρήσεις. Ακόμη και αυτό το επιχείρημα θα ήταν σεβαστό, ακόμα κι αν δεν στέλνει κανένα μήνυμα και δεν κινεί τίποτα.

Τελικά, ας το πούμε, ο κύριος λόγος για να ψηφίσουμε είναι εναντίον αυτής της Ευρώπης που δεν μας αρέσει και των διαταγμάτων της, των προσταγών της, των εκβιασμών της. Και κατά του πολιτικού της επιτελείου, αριστερά και όχι μόνο, που πραγματικά αξίζει να σταλούν επιτέλους στην αντιπολίτευση, έστω και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πραγματικά δεν ξέρω πώς θα παίξει η Meloni για τις ψήφους της, αν θα κρατήσει τις δεσμεύσεις και τις προσδοκίες που έχει δημιουργήσει. όμως αν έχει καλή επιβεβαίωση (δεν περιμένω πουθενά θριάμβους) θα είναι ακόμα πιο υποχρεωμένη να ακολουθήσει αυτά που είπε αυτές τις τελευταίες μέρες. Και αν το διεθνές πλαίσιο την ευνοεί, θα πρέπει να διαλέξει -όπως στο εξώφυλλο του Economist- μεταξύ της ατυχούς συνέχειας της Ursula van Der Lewen ή της καινοτομίας μιας Ευρώπης με τη Marine Le Pen και τους άλλους εθνικοευρωπαίους. Ελπίζω να επιλέξει αυτόν τον δρόμο, παρ' όλες τις άγνωστες και τις προβλέψιμες παρενέργειές του. Αλλά ακριβώς επειδή γνωρίζουμε τον πρώτο τρόπο εκ πείρας, μπορούμε να στοιχηματίσουμε μόνο στον δεύτερο. Στο τέλος της ημέρας, θα είναι προς το συμφέρον της Meloni να πάρει αυτή την πλευρά: καλύτερα να επιβιβαστεί με τη Μαρίν (Λεπέν) παρά να βυθιστεί...

Επιστρέφοντας στους ψηφοφόρους, γνωρίζω ότι η καταψήφιση δεν είναι καλή ψήφος και είναι μόνο μισή ψήφος. Αλλά αν η εναλλακτική είναι να μην κάνουμε τίποτα, να παραιτηθούμε ή να αρνηθούμε τον εαυτό μας, καλύτερα να πούμε τη μισή μας γνώμη παρά να μην την πούμε καθόλου. Τουλάχιστον προσπαθήστε να στείλετε σπίτι τους παράνομους 
καταχρηστικούς  ιδιοκτήτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Se questa Europa non vi piace... - Marcello Veneziani (www-marcelloveneziani-com.translate.goog)

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΑΘΟΛΟΥ. ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΤΟΥΣ.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ego paidia skylia den exo kai mia pou plisiazo ta 60 kai to anithiko den mou polysikonetai
Opote sta palia mou papoutsia an stin Eyropi kerdisei o palios Antixristos I Palaia Taxi pragmaton i o Neos Antixristos I Nea Taxi Pragmaton. Opote systino mia oraia play list tis Palaias renetikis Elladas. Yovan Ysaous I Eleni I zontohira. Prodromos Tsaousakis Begleri kai maxairi kai Roza eskenazi Stin Poli sto mevla Hane. Ayta. AM

Ανώνυμος είπε...

Πάντως ότι και να θέλουμε να φανταζόμαστε ότι θα μπορούσε να συντελεστεί από την συμμετοχή μας ή όχι το θέμα είναι πως η πραγματικότητα δεν αλλάζει.
Η Ευρώπη είναι σάπια μέχρι το μεδούλι και καμία κουβέντα δεν μπορεί να γίνει επί της ουσίας.
Παράδειγμα. Ερωτήθηκαν οι Ευρωπαίοι για τον πόλεμο στην Ουκρανία άμεσα και ανοικτά; OXI. Ακόμα και αυτοί που και καλά εναντιώνονται βγήκαν να πουν όχι το ότι διαφωνούν, αλλά το σημαντικότερο πως πρέπει επείγοντος ΝΑ ΕΡΩΤΗΘΟΎΝ ΟΛΟΙ; Μα και βέβαια όχι. Πως άλλωστε θα μπορούσαν να εμπορεύονται κατά το δοκούν με την σειρά τους το αυτονόητο; Κρύβονται πίσω από μισόλογα όπως του αρθρογράφου "Γνωρίζω καλά ότι πηγαίνετε στην κυβέρνηση μόνο υπό ορισμένες προϋποθέσεις και εάν δεν θέλετε να πηδήξετε αμέσως ή να καταλήξετε σε χρεοκοπία, πρέπει να ακολουθήσετε ορισμένες οδηγίες, να ευθυγραμμιστείτε και να υποκύψετε σε ορισμένες εντολές. Δεν θα μπω στην ουσία, αλλά περιγράφω την πραγματικότητα: έτσι έχουν τα πράγματα, αγαπητοί μου."
Το έχουμε εμπεδώσει αγαπητέ. There is no alternative. Οπότε τι συζητάμε;
Άλλο παράδειγμα. Η Καϊλή λέει ήταν σε κύκλωμα που το δωροδοκούσε το Qatar. Μπράβο. Και τους τσάκωσαν. Δύο φορές μπράβο. Και τους τιμώρησαν. Τρεις φορές μπράβο. Και για μια στιγμή ρε παιδιά. Η Eυρώπη είπε ή έκανε κάτι για το Qatar που ήταν de facto ο ηθικός αυτουργός; ΤΙΠΟΤΑ. Όλα μέλι γάλα. Κουβέντα.
Τα παραδείγματα είναι ενδεικτικά και υπάρχουν άπειρα ακόμα. Διαλύουν τον ευρωπαίο παραγωγό για λόγους κλιματικής αλλαγής αλλά την πατάτα από χώρες που ξεσκίζουν τα παιδάκια για να την μαζέψουν και δεν τηρούν ούτε τα ελάχιστα στην διαχείριση των απορριμμάτων και των φυτοφαρμάκων μια χαρά την εκτελωνίζουν.
Η ξεφτίλα δεν έχει πάτο. Και θα συνεχίσει ακόμα παραπέρα. Δεν θέλουν συμμετοχή θέλουν συνένοχους.
Μια χαρά θα τους βολέψουν πάντως οι (ακρο)δεξιοί. Στην ουσία είναι και λίγο στεναχωρημένοι. Ίσως περίμεναν να τα πάν και καλύτερα. Θα τους χρεώσουν το φιάσκο με την Ουκρανία (τορπίλισαν και καλά την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική)την έκρηξη της τρομοκρατίας (γιατί είναι προκλητικοί εθνικιστές) και την επικείμενη χρεοκοπία (ε μετά από όλα αυτά φυσικό επόμενο ήταν) και όλα μέλι γάλα. Το τέλειο καπνογόνο για να δραπετεύσουν οι κύριοι ένοχοι. Αν τώρα εκεί κάπου κάποιος λαγός θυμώσει που τον έκαναν μάγκα γιατί ήταν λαγός και όχι η μετενσάρκωση του Βοναπάρτη και κινηθεί εναντίων των πραγματικών υπαίτιων τότε πάρτε και έναν πόλεμο για να μάθετε. Κοροΐδο νομίζεις είναι ο Μανωλάκης που την κάνει με γοργά βηματάκια; Παρακαλεί από τώρα να μην ξαναβγεί. Για τον Κούλη δεν παίρνω όρκο. Να δεις που μπορεί να τον ρίξει και καλά κανένας αρχαιολάγνος στα καλά καθούμενα. Γέλια και κλάματα φίλε αμέθυστε.

amethystos είπε...

Φίλε οι αναρτήσεις τού Σιρμάχερ γιά το Εγώ πού επαναλαμβάνουμε δείχνουν ότι άλλαξαν πρώτα εμάς γιά νά αποδεχθούμε υ΄τήν αλλαγή τής πραγματικότητος πού ζούμε. Οπως ακριβώς η διάλυση τής εκκλησίας πέτυχε διότι κατόρθωσαν νά μεταλλάξουν τόν πιστό χριστιανό σέ πρόσωπο καί τήν εκκλησία σέ κοινωνία προσώπων.