Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Μηνύματα του Οικουμενικού Πατριάρχη και του Πάπα καθώς και χαιρετισμός του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου στο 12ο Διαχριστιανικό Συμπόσιο

Πηγή : ΑΚΤΙΝΕΣ

 Θεσσαλονίκη - Ξεκίνησαν οι εργασίες του 12ου Διαχριστιανικού Συμποσίου που διοργανώνει το Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ και το Ινστιτούτο Πνευματικότητας του Ποντιφικού Πανεπιστημίου Antonianum της Ρώμης με θέμα "Η μαρτυρία της Εκκλησίας στο σύγχρονο κόσμο". Τα συμπόσια πραγματοποιούνται εναλλάξ σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και της Ιταλίας.

Δείτε το πρόγραμμα του Συμποσίου:12ο ΔΙΑΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ

Όπως αναφέρει το religiousnet«Oι εργασίες του Συμποσίου ξεκίνησαν με την ανάγνωση των μηνυμάτων του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου και του Πάπα Ρώμης κ. Βενεδίκτου. Στην έναρξη των εργασιών παραβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμούς ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος και ο Αρχιεπίσκοπος Κερκύρας και Τοποτηρητής του Αποστολικού Βικαριάτου Θεσσαλονίκης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, Σεβασμιώτατος κ. Ιωάννης (Σπιτέρης).»

Και το ΑΝΤΙΑΙΡΕΤΙΚΟ ΕΓΚΟΛΠΙΟ σε μία πολύ ωραία ανάρτηση σχετική με τον οικουμενισμό και τις αποτειχίσεις των ημερών γράφει : ΑΛΩΘΗΚΕ ΠΟΤΕ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟ; ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΑ ΝΕΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ;

 Βακαλόπουλος:
 "Μιά σιωπηλή πάλη διεξάγεται ανάμεσα στα δύο δόγματα, στο ανατολικό και στο δυτικό. Οι ορθόδοξοι μπορεί να παρακολουθούν τις κοινές λειτουργίες, ν' ακούουν τα κηρύγματα των μισσιοναρίων, να εξομολογούνται σ' αυτούς, να θαυμάζουν την πολυμερή μόρφωσή τους και να τούς εμπιστεύονται τα παιδιά τους, αλλά δεν μετατοπίζονται εύκολα από το πάτριο έδαφος. Δεν τούς συγκρατεί μόνο το ευαίσθητο θρησκευτικό συναίσθημα και η υποβλητική φωνή της παράδοσης, πού την εκφράζουν οι αγράμματοι, αλλά θερμοί ορθόδοξοι ιερείς και μοναχοί. Είναι και οι παράλληλα εξελισσόμενοι πολιτικοί και οικονομικοί όροι, πού ευνοούν την άνοδο και επικράτηση των ορθοδόξων, πού άλλωστε είναι και οι περισσότεροι. Οι πολλοί λοιπόν θ' απορροφήσουν τούς λίγους με τούς μεικτούς γάμους, πού μάταια αποδοκιμάζονται και αποκηρύσσονται και από τις δύο πλευρές. Έτσι συνεχίζονται ακατάπαυτα οι προσελεύσεις των δυτικών προς το ορθόδοξο δόγμα. Επομένως οι μισσιονάριοι είναι σαν ν' αγωνίζωνται αντίθετα προς το ρεύμα και την εξέλιξη των πραγμάτων. Όλες λοιπόν οι προσπάθειές τους και όλα τα μέτρα τους είναι φυσικό να ναυαγήσουν εμπρός στην νέα πραγματικότητα πού προβάλλει."

Η Εκκλησία επιβιώνει με την «υποβλητική φωνή της παράδοσης» όπως πολύ ωραία αναφέρει ο Βακαλόπουλος. Η φωνή αυτή είναι οι αντιδράσεις του λαού και του κλήρου που αγωνίζονται μέσα στην Εκκλησία για την διατήρηση της ορθότητας του δόγματος. Ο Κύριος έχει φροντίσει και μέσα στην Εκκλησία Του υπάρχουν τεράστια αναστήματα τα οποία αντιστέκονται ενάντια στις όποιες προσπάθειες αλλοτρίωσης του Ορθόδοξου Δόγματος. Ο π. Σαράντης Σαράντος, ο π. Ιωάννης Φωτόπουλος, ο π. Θεόδωρος Ζήσης, ο π. Γεώργιος Μεταλληνός, το Άγιο Όρος και δεκάδες Ιερές Μονές μπαίνουν μπροστάρηδες στον αγώνα.

Και «πύλαι άδου ου κατισχύσουσιν αυτής» (Ματθ. ιστ΄ 18) υπόσχεται ο Κύριος εννοώντας την απόλυτη ισχύ του θεοσύστατου οργανισμού εις τους αιώνες. Και όπως εν τέλει διαπίστωσε ο Καθολικός προσηλυτιστής Pere Tarillon μετά την αποτυχημένη επιδρομή των Καθολικών στην Κωνσταντινούπολη «Η όψη των υπολειμμάτων του αρχαίου τους μεγαλείου, αν και θλιβερή και ταπεινωτική, τούς γεμίζει το κεφάλι με δεν ξέρω ποιες υπεροπτικές ιδέες, πού τούς κάνουν απείθαρχους και ματαιόδοξους».

----------------------------------

 Σχόλιο: Ο Βακαλόπουλος στο απόσπασμα που παρέθεσε το Εγκόλπιο χτύπησε κέντρο : Φαίνεται ξεκάθαρα η συστολή του αγράμματου στη φωτογραφία του Θεσσαλονίκης ανάμεσα στους Καρδινάλιους. Αλλά ταυτόχρονα μας προκαλεί μία απέραντη συμπάθεια το Εγκόλπιο με την εμμονή του στα αναστήματα που θα αντιμετωπίσουν τα κύματα της αιρέσεως. Κατόρθωσε να ψαρέψει τα πιό εγωκεντρικά και αυτοαναφερόμενα αναστήματα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα σήμερα. Κανένας απο αυτούς δέν έχει σχέση με την πνευματική μας παράδοση. Με την πίστη στον Κύριο. ΚΑΝΕΝΑΣ. Ο π.Σαράντος μάλιστα, ο οποίος πιστεύει μόνο στη νοερή προσευχή, σαν αυτοσκοπό, κατέληξε ένα είδος Ορθοδόξου Γκουρού, συμβουλεύοντας π.χ. "Κάντε λίγη προσευχή το πρωί να δείτε τί ωραία θα αισθανθείτε". Δυστυχώς για όλους μας το παρελθόν δέν επαναλαμβάνεται, στους Χριστιανούς λείπει η πίστη και άν στο παρελθόν σωθήκαμε σήμερα θα χαθούμε.

Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΑΝ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΤΟ ΕΓΩ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΝ ΝΟΥ.

Ας διδαχθούμε τουλάχιστον αυτή την πικρή αλήθεια απο τα τραγικά αναστήματα που θα μας σώσουν, υποτίθεται.

 Αμέθυστος

Δεν υπάρχουν σχόλια: