Δευτέρα, 3 Απριλίου 2017

ΑΚΗΡΥΚΤΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ – ΤΟΥΡΚΙΑΣ


Η κορύφωση της σύγκρουσης με αφορμή την επίσκεψη του Τίλερσον

Σάββας Καλεντερίδης

Φαίνεται ότι η Τουρκία δεν είναι διατεθειμένη να πιει αδιαμαρτύρητα το «πικρόν ποτήριον» που της τείνει η ίδια η Ιστορία, και αναφερόμαστε στις εξελίξεις που αφορούν το Κουρδικό στο Ιράκ και κυρίως στη Συρία· εξελίξεις που θα καθορίσουν όχι μόνο το αύριο αλλά και το σχήμα που θα έχει ο χάρτης της μελλοντικής Τουρκίας.

Η κινητήρια δύναμη της Ιστορίας, που προαναφέραμε, την περίοδο αυτή, εκτός από τη βούληση του κουρδικού λαού, που ταυτοχρόνως είναι και προϋπόθεση, είναι κυρίως οι ΗΠΑ και ακολουθεί η Ρωσία.

Αρα η Τουρκία εδώ και μερικά χρόνια που διαρκεί η κρίση στη Συρία δίνει στην ουσία έναν διμέτωπο αγώνα, έχοντας επιλέξει την περίοδο αυτή να συγκρούεται με τις ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας τις απόπειρες προσέγγισης με τη Ρωσία ως αντιπερισπασμό. Οσον αφορά τη σύγκρουση της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, έχει κορυφωθεί τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Τίλερσον στην Αγκυρα.

Λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη προηγήθηκε μπαράζ δημοσιευμάτων που αφορούσαν κυρίως δύο ζητήματα. Το ένα ήταν η εμπλοκή των ΗΠΑ στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και το άλλο η υποστήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ στους Κούρδους της Συρίας.

Οσον αφορά το πρώτο ζήτημα, το τουρκικό βαθύ κράτος άρχισε να διαρρέει στοιχεία για τον Αντίλ Οκσούζ, ο οποίος θεωρείται ότι ήταν ο ιμάμης της πολεμικής αεροπορίας, που ως εντεταλμένος του Γκιουλέν, ο οποίος διαμένει στην Πενσιλβανία των ΗΠΑ, συντόνισε τις κινήσεις του πραξικοπήματος.

Ανάμεσα στα στοιχεία ήταν φωτογραφικό υλικό με την επιστροφή του Οκσούζ από τις ΗΠΑ δυο μέρες πριν από το πραξικόπημα και μια πληροφορία σύμφωνα με την οποία κάποιος από το προξενείο των ΗΠΑ κάλεσε στο κινητό τον Οκσούζ, πέντε μέρες μετά το πραξικόπημα και ενώ ήταν καταζητούμενος.

Το ζήτημα αυτό τέθηκε ως ερώτημα από Τούρκους δημοσιογράφους και στον ίδιο τον Τίλερσον, στη διάρκεια της συνάντησής τους με τον Τσαβούσογλου, ο οποίος απλά επανέλαβε την ανακοίνωση του προξενείου, που έλεγε ότι η κλήση, που ήταν αναπάντητη, έγινε για να ενημερωθεί ο Οκσούζ ότι ακυρώθηκε η βίζα του.

Πάντως, εντύπωση προκαλούν οι δηλώσεις κορυφαίων Τούρκων υπουργών, που λένε ότι κάποιοι κρύβουν τον Οκσούζ στην Τουρκία, για να ακολουθήσουν διαρροές από τη ΜΙΤ και από τις αρχές ασφαλείας και άρθρο του Φατίζ Τσεκιργκέ, που λέει ανοιχτά ότι ο καταζητούμενος κρύβεται μέσα στο κτιριακό συγκρότημα του προξενείου των ΗΠΑ!

Οσον αφορά το δεύτερο ζήτημα, της υποστήριξης που παρέχουν οι ΗΠΑ στους Κούρδους, στον τουρκικό τύπο είδαμε μπαράζ άρθρων και φωτογραφιών που δείχνουν στρατιωτικό υλικό το οποίο έδωσαν στις Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας να έχει περάσει στα χέρια των ανταρτών του ΡΚΚ.

Επίσης η Τουρκία δείχνει τη δυσαρέσκειά της προς τις ΗΠΑ, με σειρά άρθρων που επικρίνουν την απόφαση των Κούρδων να υψώσουν την κουρδική σημαία στο Κιρκούκ και να κηρύξουν την ανεξαρτησία τους στο βόρειο Ιράκ.

Αν αναρωτιέστε πώς αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ τις επιθέσεις της Τουρκίας, η κατάσταση έχει ως εξής:

Πρώτον, έχει διαρρεύσει ότι ο Γκιουλέν έδωσε εντολή να πουληθεί το κτήμα στο οποίο ζει στην Πενσιλβανία και ετοιμάζεται να εγκατασταθεί στον Καναδά, στον οποίο η Τουρκία δεν έχει και πολλές δυνατότητες να ασκήσει γεωπολιτικού χαρακτήρα πιέσεις.

Δεύτερον, δύο μέρες πριν από την επίσκεψη Τίλερσον στην Αγκυρα οι αμερικανικές Αρχές συνέλαβαν τον αντιπρόεδρο της τράπεζας HALKBANK, άνθρωπο εμπιστοσύνης του Ερντογάν, με βαρύτατες κατηγορίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος του Ιράν, παραβίαση εμπάργκο και της νομοθεσίας τραπεζικών συναλλαγών των ΗΠΑ και άλλα πολλά.

Σημειώνεται ότι ήδη οι αμερικανικές Αρχές έχουν στα χέρια τους τον Ιρανοαζέρο Ρεζά Σαράφ, κεντρικό πρόσωπο στη διακίνηση περίπου 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων του Ιράν, μέσω του τραπεζικού συστήματος της Τουρκίας και κυρίως μέσω της HALKBANK, ο οποίος αντιμετωπίζει βαρύτατες κατηγορίες.

Σάββας Καλεντερίδης

πηγη

national-pride.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...