Δευτέρα, 8 Μαΐου 2017

Μήνυμα από τους ΓάλλουςImage result for μακρον γαλλιαΕίναι να απορεί κανείς το πώς διάβασαν τα συστημικά μέσα ενημέρωσης το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών. Η διαπίστωσή τους περί «θριάμβου» Μακρόν δείχνει ότι τελικά ούτε θέλουν ούτε μπορούν να εκτιμήσουν σωστά πώς πορεύεται η Ευρώπη και τι σκέφτονται οι πολίτες της. Έμειναν στο φαίνεσθαι και δεν κατάλαβαν ότι το καζάνι εξακολουθεί να βράζει σε πολλά επίπεδα, όσο η Ευρώπη αναπαράγει ένα μοντέλο διακυβέρνησης βασισμένο στην ανισότητα, στην ανασφάλεια και σε μια οικονομική πολιτική, την οποία δεν αποφασίζουν οι πολίτες της Ε.Ε. αλλά οι τραπεζίτες.

Η εκλογική αναμέτρηση στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας έστειλε πολλά μηνύματα. Από τη μία, η μεγάλη αποχή, αφού ένας στους τρεις Γάλλους δεν... τσίμπησε στο ψευτοδίλημμα που του έθεσαν και απείχε από τη διαδικασία. Ένας στους δύο Γάλλους δεν ψήφισε τα συστημικά κόμματα, κεντροδεξιά και κεντροαριστερά, και τα απέρριψε στην κάλπη, εξαφανίζοντάς τα. Ένας στους δύο Γάλλους έδειξε την οργή του απέναντι σε αυτούς που προκαλούν με τις συμπεριφορές τους και είναι βουτηγμένοι στα σκάνδαλα.

Όσοι δεν καταλαβαίνουν -ή κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν- ότι η Λεπέν έστριψε το τιμόνι της Γαλλίας προς έναν νέο κόσμο που έρχεται και σε μια σειρά από ιδέες και λέξεις που ήταν μέχρι χθες στο περιθώριο τότε μάλλον δεν «διάβασαν» σωστά τις εκλογές. Η Λεπέν έπεισε περισσότερους από έναν στους τρεις Γάλλους για τις απόψεις της και τις θέσεις της. Και αυτό την ώρα που άπαντες, εντός και εκτός Γαλλίας, την... πυροβολούσαν.

Η Ευρώπη και ο κόσμος ολόκληρος αρχίζουν να γυρίζουν την πλάτη στο μοντέλο παγκοσμιοποίησης και επιστρέφουν στις σταθερές που γνώριζαν. Ίσως ποτέ άλλοτε λέξεις όπως «πατρίδα» και «έθνος» δεν καθόριζαν εκλογικές αναμετρήσεις. Ίσως ποτέ μέχρι τώρα η αναμέτρηση δεν γινόταν με όρους που αμφισβητούσαν το δεδομένο ενός παγκοσμιοποιημένου κόσμου.

Ποτέ έως σήμερα ένας νικητής εκλογών δεν ήταν ταυτόχρονα και ηττημένος, καθώς η νίκη του βασίστηκε σε έναν συνεταιρισμό συμφερόντων. Αν κάποιοι θεωρούν ότι τα προβλήματα για τη Γαλλία και την Ευρώπη τελείωσαν χθες, μάλλον δεν γνωρίζουν τι τους περιμένει αύριο. Γι' αυτό, καλό θα είναι να ξαναδιαβάσουν το αποτέλεσμα μόλις περάσει η μέθη της... σαμπάνιας τους. Έστω και αν είναι γαλλική!

Πηγή "Δημοκρατία"
/kostasxan.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...