Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019

Η Εκκλησία είναι δημοκρατική; - Αλέξανδρος Κατσιάρας

Η Εκκλησία είναι δημοκρατική;

Αλέξανδρος Κατσιάρας

(Το ότι η Εκκλησία είναι δημοκρατική) είναι ένας μύθος για να κολακεύει κανείς τις ά-χριστες μάζες και να τις εξουσιάζει. Ένας λαικισμός. Στην Εκκλησία δεν υπάρχει η αρχή της αντιπροσώπευσης, αλλά η αρχή της ομοφωνίας, συμφωνίας (consensous), δηλαδή η αρχή του προσώπου. Η αρχή της αντιπροσώπευσης είναι ό,τι καλύτερο για ένα κράτος, αλλά ό,τι χειρότερο για την Εκκλησία. Δεν έχουμε πολίτευμα ούτε "μοναρχικό" ούτε "δημοκρατικό". Η διαφορά είναι σαφής: στη δημοκρατία ο βουλευτής ακούει τον λαό, στην Εκκλησία ο επίσκοπος απηχεί και εκφράζει το μέλλον, τον Χριστό, και ο λαός καλείται να επιβεβαιώσει τον επίσκοπο, στο βαθμό που είναι εικόνα και φορέας του Χριστού, δια του "Αμήν". Στη δημοκρατία αποφασίζει ο κυρίαρχος λαός, στην Εκκλησία ο κυριάρχης Χριστός. Στην Εκκλησία υπάρχει το θέλημα του Χριστού, ενώ στη δημοκρατία η βούληση του λαού.
Αλλά και αν υποτεθεί ότι το πολίτευμά της είναι δημοκρατικό, το βλέπεις αυτό να πραγματώνεται κάπου μέσα στο χώρο της Εκκλησιαστικής ζωής; Τότε δεν θα έπρεπε να εκλέγονται οι επίσκοποι και οι ιερείς ανα τετραετία, ή ανά τακτά χρονικά διαστήματα, και να μην είναι ισόβιοι; Δεν θα έπρεπε να γίνονται και οι γυναίκες ιερείς και επίσκοποι; Δεν θα έπρεπε να εκλέγονται τα εκκλησιαστικά συμβούλια  στις ενορίες; Βλέπεις διαφάνεια της "εκκλησιαστικής" περιουσίας; Βλέπεις στην Εκκλησιαστική δικαιοσύνη να επικρατούν οι κανόνες της πολιτικής δικαιοσύνης; Βλέπεις να υπάρχει στο χώρο της Εκκλησίας, έστω και για τα μάτια του κόσμου, η διάκριση της νομοθετικής, της εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας που υπάρχει στο κράτος;
 Όσοι λένε ότι η Εκκλησία είναι δημοκρατική, είναι πέρα για πέρα εκκοσμικευμένοι, αν το περιεχόμενο της δημοκρατίας το εννοούν όπως αυτό της πολιτείας. Και επειδή εννοούν την Εκκλησία ως κράτος, γι’ αυτό και δεν μπορούν να διανοηθούν ότι δεν είναι η Εκκλησία δημοκρατική. Είναι τέτοια η σύγχυση, ώστε πολλοί να θεωρούν ως αποστολή της Εκκλησίας τη δημοκρατικοποίηση της κοινωνίας. Χάθηκε η λέξη έστω εκκλησιοποίηση! Να’ ναι τυχαίο!
  (Από το βιβλίο: " Όταν ο Θεός πεθαίνει")
   Βρυένιος
Αναστάσιος

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ΣΑΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΑΡΧΙΚΗ ΤΗΣ ΕΚΔΟΧΗ. 
Σ' ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΣΗ ΕΞΑΛΛΟΥ ΟΦΕΙΛΕΙ ΚΑΙ Ο κ. ΚΑΤΣΙΑΡΑΣ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΡΡΙΕΡΑ.

Αμέθυστος

Δεν υπάρχουν σχόλια: