Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019

Απάντηση σε κακοπροαίρετους ερμηνευτές των λόγων του Φωκίδος Θεοκτίστου


Απάντηση σε κακοπροαίρετους ερμηνευτές 
των λόγων του Φωκίδος Θεοκτίστου

Η Ιερά Μητρόπολις Φωκίδος, με αφορμή δημοσίευμα που παρερμηνεύει τους λόγους του Σεβ. Μητροπολίτου μας σχετικά με την έλευση Ρώσων προσκυνητών, κληρικών και λαϊκών, οι οποίοι δεν αναγνωρίζουν την Αυτοκεφαλία της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, δηλώνει τα εξής:
1.   Ως Ορθόδοξοι Έλληνες έχουμε τον δικό μας Πατριάρχη, δηλαδή, τον Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικό Πατριάρχη. Αν δεν ίσχυε αυτό, η Ελλάδα θα είχε ξεχωριστό Πατριαρχείο από ετών, όμως όντας ένα Γένος, έχουμε εκεί τον προσανατολισμό μας. Υπάρχει κάποιος Αρχιερέας της Εκκλησίας της Ελλάδος ο οποίος δέχεται να υβρίζουν και να συκοφαντούν τον Οικουμενικό μας Πατριάρχη; Κάθε τέτοια ύβρη αποτελεί ύβρη κατά της ίδιας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ο Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Ιερώνυμος Β’, άλλωστε, ανέφερε προς τον Παναγιωτατο κατά την Ειρηνική του Επίσκεψη στο Φανάρι ότι: «Η Εκκλησία της Ελλάδος είναι και θα παραμείνει αμετακίνητη και εδραία στις εκκλησιολογικές αρχές, όπως αυτές τις έχουμε από Εσάς παραλάβει» (Περιοδικό «Εκκλησία», Μάϊος 2008, σελ. 339). 

2.   Η φράση του Σεβασμιωτάτου «Δεν θα γίνονται πλέον δεκτοί στα όρια της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος Ρώσοι κληρικοί και λαϊκοί που δεν αναγνωρίζουν την υπό του Οικουμενικού Πατριάρχου μας κ. Βαρθολομαίου χορηγηθείσα αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας…», εξέφραζε την ιερά αγανάκτηση έναντι των όσων πολλών και αδίκων γράφονται όλο αυτό το διάστημα εναντίον του πιο ιερού θεσμού της πίστης μας.
3.   Σε καμία περίπτωση ο λόγος αυτός του Σεβασμιωτάτου δεν είχε κανονικές διαστάσεις. Εμείς δεν διακόπτουμε την κοινωνία. Αναμένουμε την επιστροφή όσων τη διέκοψαν. Ο καλόπιστος αναγνώστης θα έβλεπε πίσω από τη φράση αυτή το μεγαλείο της αγάπης του Σεβασμιωτάτου ο οποίος όντας σίγουρος ότι σε νεότερο ανακοινωθέν της Εκκλησίας της Ρωσίας θα αναφερόταν με «απαγορευτικό» το προσκύνημα εδώ των ομοπίστων αδελφών μας και για να μη γίνει αίτιος να μειωθεί ακόμη περισσότερο το κύρος αυτής της Εκκλησίας, έκανε αυτή την αναφορά αναλαμβάνοντας την ευθύνη της μη προσέλευσης προσκυνητών. 
Ο Μητροπολίτης μας συντάσσεται πλήρως με τη γενναία στάση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλαδος, με την αφοσίωση που απέδειξε για μια ακόμη φορά στα ιερά και τα όσια μας και με την εμπεριστατωμένη εισήγηση του ενώπιον του Σεπτού Σώματος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στις 12 Οκτωβρίου 2019. 
Κάθε άλλη ανάγνωση και μάλιστα που αποδίδει διχαστικό χαρακτήρα στους λόγους του Μητροπολίτου μας δεν εκφράζει το νόημα και την ουσία των λεγόμενων του.

Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΔΙΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΝΟΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: