Τρίτη 21 Απριλίου 2020

Χάος στις αγορές πετρελαίου

Η κατακόρυφη πτώση των τιμών με την παράδοση Μαΐου σε αρνητικά επίπεδα, δεν επηρεάζει ακόμη σε μεγάλο βαθμό την πραγματική οικονομία, αλλά προμηνύσει χάος στα χρηματιστήρια μετοχών – μία πτώση άνω του 30%, με βάση την προηγούμενη εμπειρία από την πτώση των τιμών του πετρελαίου. Φυσικά κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις, αφού τα χρηματιστήρια λειτουργούν όπως ο καιρός – εξαρτώμενα από δεκάδες αστάθμητους παράγοντες.   

Επικαιρότητα

Η τιμή του αργού αμερικανικού πετρελαίου WTI (West Texas Intermediate) στην αγορά παραγώγων (συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης) έγινε αρνητική για πρώτη φορά στην ιστορία σήμερα – όσον αφορά την παράδοση Μαΐου που έπεσε στα -28 $ το βαρέλι (στις 18.45 GMT) από 18,27 $ την Παρασκευή.
Αυτό σημαίνει πως κανένας δεν ήταν πρόθυμος να παραλάβει πετρέλαιο το Μάιο, σε μία πραγματική οικονομία που υποχωρεί συνεχώς λόγω της πανδημίας, με τις περισσότερες επιχειρήσεις κλειδωμένες – ενώ η χαμηλότερη τιμή που έχει υπάρξει μέχρι σήμερα, από τότε που άρχισε να διαπραγματεύεται το πετρέλαιο στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (New York Mercantile Exchange) τον Απρίλιο του 1983, ήταν 9,75 $ τον Απρίλιο του 1986.
Η τιμή του για παράδοση Ιουνίου, η οποία θεωρείται ως βάση αναφοράς για το αργό πετρέλαιο των Η.Π.Α., ήταν στα 20,75 $ ανά βαρέλι – με πτώση 16,3% από την Παρασκευή. Η αιτία της εντυπωσιακής πτώσης είναι το ότι, οι επιπτώσεις της πανδημίας μειώνουν τη ζήτηση πιο γρήγορα από ότι μπορούν να μειώσουν την παραγωγή οι εταιρείες – οπότε οι επενδυτές επικεντρώθηκαν στον αποθηκευτικό χώρο που παραμένει για το πετρέλαιο και στο πόσο σύντομα μπορεί να εξαντληθεί.
Εν προκειμένω, με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν, η αποθήκευση στο κέντρο «Cushing» της Okla. για παραδόσεις WTI έφτασε στο 71% της δυνατότητας της – έχοντας αυξηθεί κατά 15% σε δύο εβδομάδες. Με το ρυθμό δε που αυξάνεται, κατά μέσον όρο 16 εκ. βαρέλια εβδομαδιαία τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, θα φτάσει στο 100% έως τα μέσα Μαΐου ή στις αρχές Ιουνίου το αργότερο – οπότε δεν θα υπάρχει δυνατότητα αποθήκευσης της παραγωγής και τότε θα πρέπει να πουλιέται όσο-όσο!
Όσον αφορά τη θαλάσσια αποθήκευση σε δεξαμενόπλοια αυξάνεται επίσης – αφού εκτιμάται πως αποθηκεύουν ήδη ποσότητες ρεκόρ ύψους 160 εκ. βαρελιών, διπλάσια μέσα σε δύο εβδομάδες. Επομένως είναι λογική η πτώση για παράδοση Μαΐου, η οποία όμως δεν έχει καμία σχέση με τις σημερινές τιμές – τώρα στα 21,02 $ (-16%) το βαρέλι, με το Brent στα 26,12 $ (-6,98%).
Το γεγονός αυτό δεν επηρεάζει ακόμη σε μεγάλο βαθμό την πραγματική οικονομία, αλλά προμηνύσει χάος στα χρηματιστήρια μετοχών – μία πτώση άνω του 30%, με βάση την προηγούμενη εμπειρία από την πτώση των τιμών του πετρελαίου. Φυσικά κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις, αφού τα χρηματιστήρια λειτουργούν όπως ο καιρός – εξαρτώμενα από δεκάδες αστάθμητους παράγοντες.
Υστερόγραφο: Αρνητική τιμή σημαίνει πως σε πληρώνουν για να το αγοράσεις – κάτι που εκ πρώτης όψεως φαίνεται εντελώς παράλογο. Εάν σκεφθεί κανείς όμως ότι δεν θα έχεις πού να το αποθηκεύσεις, ενώ το κόστος για να το πετάξεις θα είναι ίσως τεράστιο, εάν γίνεται, τότε έχει κάποια λογική – δύσκολη βέβαια
 Βασίλης Βιλιάρδος20 Απριλίου 2020

Δεν υπάρχουν σχόλια: