Παρασκευή 3 Απριλίου 2020

Οι εφιαλτικές προβλέψεις του ΟΟΣΑ

Ακόμη και αν η πρόβλεψη του ΟΟΣΑ είναι υπερβολική, αφού σε μία τέτοια περίπτωση η Ελλάδα θα οδηγούταν δεκαετίες πίσω, με το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της να αδυνατεί να επιβιώσει, εν τούτοις είμαστε υποχρεωμένοι να τη λάβουμε υπ’ όψιν – ενώ το 30% που αναφέρει για τη Γερμανία ταιριάζει με αντίστοιχο αρκετών οικονομολόγων της. Η Γερμανία βέβαια θα τα καταφέρει, μεταξύ άλλων επειδή αυτό το 30% δεν προστίθεται πουθενά – ενώ το 35% της Ελλάδας θα έπρεπε να προστεθεί στο 25% της ύφεσης της εποχής των μνημονίων συν στο 10% της χαμένης ανάπτυξης. Ακριβώς αυτός είναι ο λόγος που θεωρήσαμε ότι, είναι πιθανόν να υποχρεωθούμε να επιλέξουμε, αντιμετωπίζοντας το δίλημμα «λοιμός ή λιμός» – όσο και αν προβληματίζει κάτι τέτοιο, από πολλές διαφορετικές πλευρές.

Επικαιρότητα

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ στη νέα έκθεση του (πηγή), η Ελλάδα  θα μπορούσε να χάσει ακόμη και το 35%  του ΑΕΠ της στην περίπτωση της συνέχισης του κλειδώματος της οικονομίας της λόγω της πανδημίας – τοποθετούμενη στη χειρότερη θέση από όλες τις άλλες οικονομίες (γράφημα), παρά το ότι τα προηγούμενα χρόνια έχασε το 25% του ΑΕΠ της, όταν όλες οι άλλες χώρες το αύξησαν (πάνω από 10% ο μέσος όρος της ΕΕ).
Λογικά βέβαια, αφού οι δύο βασικοί πυλώνες της οικονομίας της, ο τουρισμός και η ναυτιλία, πλήττονται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την επιδημία – ενώ καμία κυβέρνηση της δεν επιδίωξε να αλλάξει το αποτυχημένο οικονομικό μοντέλο που οδήγησε τη χώρα στην υπερχρέωση του 2009 (πηγή) και στη χρεοκοπία του 2012 (πηγή). Όταν γράφαμε πάντως πως όσο δεν παράγουμε θα βουλιάζουμε (πηγή), καθώς επίσης πως ο τουρισμός ασφαλώς δεν είναι βιομηχανία, οι κυβερνήσεις αδιαφορούσαν – έχοντας ως μοναδικό τους στόχο τη νομή της εξουσίας, εις βάρος των Ελλήνων.
Εμείς βέβαια είμαστε πιο συντηρητικοί στις προβλέψεις μας (ανάλυση), τοποθετώντας την ύφεση πάνω από το 10%, το έλλειμμα επίσης και το δημόσιο χρέος στο 220% του ΑΕΠ – όπου όμως ακόμη και τότε η Ελλάδα θα βρισκόταν στα πρόθυρα του χάους. Ο επικεφαλής βέβαια της Τράπεζας της Ελλάδας προέβλεψε 0% ύφεση και ο υπουργός οικονομικών μόλις 3% – παρά το ότι γνωρίζει τα προβλήματα στον τουρισμό και τις συνέπειες από το κλείδωμα της οικονομίας. Ανακοίνωσε δε δημοσιονομικά μέτρα περί τα 7 δις € – για τη χρηματοδότηση των οποίων είτε θα πρέπει να δανεισθεί η Ελλάδα, είτε να χρησιμοποιήσει το μαξιλάρι που όπως ο ίδιος δήλωσε σήμερα στη Βουλή είναι μόλις 15,7 δις €.
Περαιτέρω, ακόμη και αν η πρόβλεψη του ΟΟΣΑ είναι υπερβολική, αφού σε μία τέτοια περίπτωση η Ελλάδα θα οδηγούταν πολλές δεκαετίες πίσω, με το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της να αδυνατεί να επιβιώσει, εν τούτοις είμαστε υποχρεωμένοι να τη λάβουμε υπ’ όψιν – ενώ το 30% που αναφέρει για τη Γερμανία ταιριάζει με αντίστοιχο αρκετών οικονομολόγων της (ανάλυση). Η Γερμανία βέβαια θα τα καταφέρει, μεταξύ άλλων επειδή αυτό το 30% δεν προστίθεται πουθενά – ενώ το 35% της Ελλάδας θα έπρεπε να προστεθεί στο 25% της ύφεσης της εποχής των μνημονίων συν στο 10% της χαμένης ανάπτυξης.
Ακριβώς αυτός είναι ο λόγος που θεωρήσαμε ότι, είναι πιθανόν να υποχρεωθούμε να επιλέξουμε, αντιμετωπίζοντας το δίλημμα «λοιμός ή λιμός» – όσο και αν προβληματίζει κάτι τέτοιο, από πολλές διαφορετικές πλευρές. Εν τούτοις, δεν είναι ότι καλύτερο η διασπορά ψευδών εκτιμήσεων στους Πολίτες από την κυβέρνηση, παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις μας – αφού θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι, έτσι ώστε να μη βρεθούν ξανά προ απροόπτου.
Σε παγκόσμιο επίπεδο τώρα, ο ΟΟΣΑ προβλέπει πως η μέση απώλεια του ΑΕΠ διεθνώς θα είναι της τάξης του 25% – περίπου δηλαδή όσες της Ελλάδας την εποχή των μνημονίων που φυσικά συνεχίζεται. Με 25% όμως οι περισσότερες μπορούν να επιβιώσουν, όπως η Ελλάδα στο παρελθόν – κάτι που δεν μπορεί κανείς να ισχυρισθεί για τη χώρα μας, με ένα επί πλέον 35%. Ευχόμαστε και ελπίζουμε βέβαια να διαψευσθεί το εφιαλτικό σενάριο του ΟΟΣΑ – πόσο μάλλον όταν ακόμη και με τις συντηρητικές δικές μας προβλέψεις, στην καλύτερη των περιπτώσεων θα επιβληθεί στην Ελλάδα ένα πολύ πιο αυστηρό μνημόνιο, με οδυνηρότατα επακόλουθα.

https://analyst.gr/2020/04/02/oi-efialtikes-provlepsis-tou-oosa/

Δεν υπάρχουν σχόλια: