Δευτέρα 8 Ιουνίου 2020

Οταν όλοι τα ξέρουμε όλα

Στον διεθνή στίβο η Τουρκία έχει τον «αέρα» αυτοκρατορίας. Στους πολίτες της καλλιεργεί μεθοδικά την αίσθηση αυτοκρατορικού μεγαλείου. Η συγκαταρίθμησή της στις «Μεγάλες Δυνάμεις» δεν θα της αρκούσε. Ιστορικά είναι μια συλλογική οντότητα εθισμένη στην αυτοκρατορική επωνυμία.
Η «αυτοκρατορία» παραπέμπει καταγωγικά σε «τάξη πραγμάτων» (ordo rerum): συνύπαρξη λαών, φυλών, παραδόσεων με συνεκτικό δεσμό όχι «πεποιθήσεις» ούτε νομικές συμβάσεις. Ο άξονας συνοχής μιας αυτοκρατορίας ήταν πάντοτε ένας «πολιτισμός»: «νόημα» της ύπαρξης, που διαμορφώνει «τρόπο» συνύπαρξης.
Με την άλωση της Νέας Ρώμης-Κωνσταντινούπολης, οι Τούρκοι φιλοδοξούσαν να είναι αυτοί που συνεχίζουν την ύπαρξη και την αίγλη της πρώτης στην Ιστορία αυτοκρατορίας. Συνεχίζουν το γέννημα της στρατηγικής και πολιτικής ιδιοφυΐας του Μεγαλέξανδρου, θαυμαστά γονιμοποιημένο από το οργανωτικό-διοικητικό ταλέντο των Ρωμαίων και πλουτισμένο με το «νόημα» της Εκκλησίας ως κοινωνούμενης υπαρκτικής ελευθερίας.
Μιμήθηκε ο Μωάμεθ ο Πορθητής τους θεσμούς και το κάλλος (Υψηλή Τέχνη και μεγαλοπρέπεια) που συνόδευαν την άσκηση εξουσίας στην επικράτεια της Παλαιάς και της Νέας Ρώμης. Ομως δεν διέθετε παρά μόνο την παιδαριώδη μεταφυσική του Ισλάμ. Με αποτέλεσμα, να οδηγηθεί η αυτοκρατορία, αργόσυρτα αλλά νομοτελειακά, στην παρακμιακή αυτεξουθένωση, στον μαρασμό και στον εκπεσμό.
Τέσσερις αιώνες μετά τον Μωάμεθ, ο Κεμάλ Ατατούρκ πίστεψε αυτό που στην εποχή του φάνταζε αυτονόητο: ότι η αυτοκρατορία θα μπορούσε να σωθεί με τον «εκσυγχρονισμό» της. Και εκσυγχρονισμός σήμαινε (επίσης αυτονόητα) τον μιμητικό «εξευρωπαϊσμό»: την παθητική αντιγραφή επιτευγμάτων απελευθέρωσης των ευρωπαϊκών κοινωνιών από θεσμούς και πρακτικές του σκοτεινού μεσαίωνα. Βάλθηκε ο Κεμάλ να μετασκευάσει βίαια την Οθωμανική Αυτοκρατορία σε σύγχρονο άθρησκο τουρκικό «εθνικό κράτος». Και επαναλήφθηκε στην Τουρκία η στανική μετάλλαξη πολιτισμού – άλλαξε η γραφή της γλώσσας, η ενδυμασία των ανθρώπων, σύνολος ο τρόπος του βίου. Ο καινούργιος στόχος της «Μεγάλης Δύναμης» αναπλήρωσε, για μερικές δεκαετίες, την ξιπασιά της «αυτοκρατορίας».
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι το τρίτο ορόσημο στην Ιστορία των Τούρκων: Αντικεμαλιστής, φυλακίστηκε για τις πεποιθήσεις του, σήμερα είναι στεριωμένος στην εξουσιαστική παντοδυναμία. Μέσα σε 17 χρόνια, άλλαξε την εικόνα της Τουρκίας, επέβαλε μεθοδικά την πολιτισμική μεταβολή της. Το ισλαμικό ιερατείο δεν εμφανίζεται σε καμιά πτυχή των μηχανισμών της εξουσίας, όμως το τουρκικό κράτος είναι ολοκληρωτικά ισλαμικό. Είναι ένα θρησκευτικό, μουσουλμανικό καθεστώς, αδίστακτο στη χρήση (ανάλογα με τις περιστάσεις) μεθόδων εφιαλτικής αυθαιρεσίας. Σύμβολο του εκβιαστικού ολοκληρωτισμού, η «μαντίλα» στα κεφάλια των γυναικών.
Σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα, η ανάδυση καθεστώτος τύπου Ερντογάν θα είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, διαμαρτυριών, εκρήξεις ανταρσίας, πανικού και οργής. Ο τρόμος της Ευρώπης ολόκληρης μπροστά στο παραμικρό ακροδεξιό γκρουπούσκουλο του κοινωνικού της περιθώριου γεννάει υστερία – ο χυδαία επιθετικός εθνικισμός του Ερντογάν δεν ανησυχεί κανέναν. Η Ε.Ε., το Συμβούλιο της Ευρώπης, ο ΟΗΕ, οι ΗΠΑ κλασαυχενιζόμενες ως υπέρμαχος των ελευθεριών της Δύσης, όλοι, αντιμετωπίζουν τον Ερντογάν σαν απολύτως αξιοσέβαστο ηγέτη ογδόντα εκατομμυρίων μουσουλμάνων.
Βυθισμένη η Ευρώπη μέχρι ασφυξίας στον Ιστορικό Υλισμό διαβάζει πια την Ιστορία της μόνο με τα ματογυάλια της οικονομίας. Η κυρία Μέρκελ, λ.χ., είναι των αδυνάτων αδύνατο να αντιληφθεί τον Ερντογάν ως πολιτισμική απειλή για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Δεν προβληματίζει πια η «βαθύτερη» συν-εννόηση Γερμανών και Τούρκων στη λογική εθνοκαθάρσεων, μαζικών εξολοθρεύσεων – στην παραγωγικά «γόνιμη» λογική του Arbeit macht frei. Είναι η γερμανική κατανόηση του ρόλου της Τουρκίας και πάλι ως «αυτοκρατορίας».
Ο Ερντογάν δεν βιάζεται, οι Τούρκοι δεν βιάζονται ποτέ. Ξέρουν όμως, πάντοτε, τι θέλουν. Ως «αυτοκρατορία» χρειάζονται οπωσδήποτε το Αιγαίο – όχι για τα πετρέλαια, για την «αυτοκρατορία». Ολα τα νησιά και τις υφαλοκρηπίδες, από τη Θάσο-Ιμβρο-Τένεδο-Λήμνο ώς και την Κρήτη ολόκληρη. Θέλουν και την υπόλοιπη Θράκη, τη Μακεδονία ακέραιη, να έχει καταπιεί και τα Σκόπια. Την Ηπειρο, να έχει συμπεριλάβει και την Αλβανία. Θέλουν τη μη ορεινή Θεσσαλία – έτσι ξαναγίνονται οι Τούρκοι «αυτοκρατορία». Ρούμελη και Μωριάς ας παραμείνουν προτεκτοράτο της δυτικής αρχαιοφιλίας. Με γλώσσα που νομοτελειακά θα διολισθαίνει στα «γκρίκο», όπως τα μιλάνε στην Κάτω Ιταλία και στα ελλαδικά κομματικά περιβάλλοντα.
Με ποιον να συζητήσει κανείς σήμερα στο «ελεύθερο» ελλαδικό κράτος τον ρεαλισμό του οράματος Ερντογάν για τουρκική, ισλαμική «αυτοκρατορία»; Ακόμα και το ερώτημα είναι περιττό, αφού οι Ελληνες πια δεν συζητάμε. Διότι όλοι τα ξέρουμε όλα – τα ηλεκτρονικά σχόλια σε αυτήν εδώ την επιφυλλίδα, κάθε Κυριακή, το βεβαιώνουν: Γεννάει οδύνη ή και πανικό η αφελής παντογνωσία, η ιταμότητα της απαιδευσίας, η γελοιότητα της ακκιζόμενης δοκησισοφίας. Είναι μια συνεπής αντανάκλαση του επιπέδου νοητικής καλλιέργειας και εκφραστικής ευχέρειας που προδίδει η θλιβερή ρητορεία των υπουργείων μας Εξωτερικών και Παιδείας.

17 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μία μουσουλμανική αυτοκρατορία το γνωστό λόμπι των ΗΠΑ δεν την θέλει, από την άλλη δεν θέλουν την Τουρκία κοντά στην Ρωσία. Αλλά και η Ρωσία δεν θέλει τουρκική αυτοκρατορία, ούτε όμως μια Τουρκία υποχείριο των ΗΠΑ. Μεγάλο το μπλέξιμο. Οπότε σε περίπτωση πολέμου Ελλάδας Τουρκίας, μάλλον δεν θα ξέρουν πως να επιλύσουν το όλο πρόβλημα. Εκτός και εάν σκεφθούν μία λύση, με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια: να κάνουν την Τουρκία να συγκρουστεί με την Ρωσία .

Ανώνυμος είπε...

Πάντως, για να σπάσουν τα νεύρα στους Τούρκους εθνικιστές και να εξευτελίσουν την ιστορία τους, οι Έλληνες χάκερς θα έπρεπε να ανεβάσουν στην ιστοσελίδα του Τουρκικού υπουργείου την ακόλουθη εφημερίδα, παρακαλώντας τους να διαβάσουν τις λέξεις με κόκκινη επισήμανση στο κάτω μέρος της εφημερίδας.
https://chroniclingamerica.loc.gov/lccn/sn83030214/1921-02-26/ed-1/seq-1/#date1=1836&index=0&rows=20&words=Jewish+Kemal&searchType=basic&sequence=0&state=&date2=1922&proxtext=kemal+jewish&y=16&x=12&dateFilterType=yearRange&page=1

Ανώνυμος είπε...

Αυτός ο άνθρωπος παίρνει μισθό επί δεκαετίες πανεπιστημιακού καθηγητή θεωρητικών επιστημών .Λοιπόν καμία αυτοκρατορία δεν μπορεί να επανιδρυσει η Τουρκία .Η Οθωμανική αυτοκρατορία έσβησε οριστικά και αμετάκλητα όπως ακριβώς και η Αυστροουγγαρία το 1918 με την δραματική της ήττα στον Α Παγκόσμιο .Ποτέ στην ιστορία δεν επανιδρύθηκε καμία αυτοκρατορία .Όσες φορές ένα κράτος θέλησε να επαναφέρει περασμένα μεγαλεία συνετρίβη . Παραδείγματα άπειρα που δεν έχει κανένα νόημα να αναφερθούν γιατί είναι γνωστά στον οποιοδήποτε απόφοιτο μέσης εκπαίδευσης .Ο Ερντογάν όπως ακριβώς και ο Πούτιν είναι επί 20 χρόνια ηγέτες της Τουρκίας και Ρωσίας και παρά την ρητορια τους δεν έχουν κάνει στην πραγματικότητα καμία προσπάθεια για επανίδρυση ο μεν Ερντογάν της Οθωμανικής αυτοκρατορίας ο δε Πούτιν της ΕΣΣΔ γιατί ως έξυπνοι άνθρωποι αντίθετα με τους θαύμαστες τους ξέρουν ότι θα έχουν το τέλος των Χίτλερ Μουσολίνι αν προσπαθήσουν κάτι τέτοιο . Ξέρει πολύ καλά ο Ερντογάν ότι αν βγει η Τουρκία από το ΝΑΤΟ όλο το Κεμαλικό δημιούργημα που δεν ήταν τίποτα άλλο από την περισωση της Μικράς Ασίας και Ανατολικής Θράκης σε ένα εθνικό κράτος γιατί με την ήττα του Α Παγκόσμιου και αυτό είχε αμφισβητηθεί θα καταρευσει .Δεν είναι ανόητοι οι Ερντογανικοι .Ατυχώς έχουμε πολλούς ανόητους πανεπιστημιακους που ήταν καλοί μόνο στην κοινωνία των σχέσεων δηλαδή προφανώς στο γλυψειμο κάποιων ισχυρών οργανωσιακων τότε που μετρούσαν ώστε να πάρουν την περιποθητη πανεπιστημιακη έδρα του τίποτα της Παντείου και μετά να τους πληρώνει ο ελληνικός λαός .ΑΜ

Ανώνυμος είπε...

Συμπληρωματικο σχόλιο . Ελπίζω να κατάλαβε ο κάθε ένας αναγνώστης του άρθρου του Γιανναρα στην ναυαρχίδα της Κεντροδεξιάς Καθημερινής ότι εύχεται την κατάληψη όλης της χώρας πλην Στερεάς Πελλοπονήσου για τις οποίες άλλωστε εκφράζεται περιφρονητικά ότι επιθυμεί λοιπόν διακαώς την κατάληψη όλης της χώρας βορείως του Δομοκού από την Τουρκία .Φυσικά η Τουρκία δεν έχει τέτοιο σχέδιο αλλά καλό είναι να μαθαίνουμε ποιοι συτιζομενοι από το υστέρημα του ελληνικού λαού είναι οθωμανικοτεροι των Τούρκων εξαιτίας των φαναριωτικων εμμονών τους . Αν υπήρχε στοιχειώδες κράτος μετά από αυτό το άρθρο ο Γιανναράς θα είχε τελειώσει από δημόσιο πρόσωπο και θα είχαν κατασχεθεί οι συντάξεις του που ΌΛΕΣ όπως και ΌΛΟΙ οι μισθοί που εισέπραξε στην κρατικοδιαιτη ζωή του προηλθαν από τον ελληνικό λαό του οποίου εύχεται τον βιολογικό αφανισμό με φανερο σαδισμο .Δυστυχώς οι αντιγιαναριστες ως οργανωσιακοι το μόνο που του προσάπτουν είναι το σωστό που είπε παλιά ότι όσα και να λένε οι Ζωικοί οι έφηβοι έχουν πουλι που τους κάνει ενίοτε κουκου και για αυτό τον βγαλαν ανοητως νικολαιτη .Το ότι δεκαετίες εύχεται υπέρ της επαναφοράς των Οθωμανών δεν το βλέπουν οι γελοιοι .ΑΜ

amethystos είπε...

Ισως σέ μπερδεύει τό εξής: Με ποιον να συζητήσει κανείς σήμερα στο «ελεύθερο» ελλαδικό κράτος τον ρεαλισμό του οράματος Ερντογάν για τουρκική, ισλαμική «αυτοκρατορία»; Προηγείται όμως τό εξής: Η κυρία Μέρκελ, λ.χ., είναι των αδυνάτων αδύνατο να αντιληφθεί τον Ερντογάν ως πολιτισμική απειλή για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Είναι η γερμανική κατανόηση του ρόλου της Τουρκίας και πάλι ως «αυτοκρατορίας». Διότι καί η Γερμανία κατανοεί εαυτόν σάν αυτοκρατορία, ιδίως μετά τήν ένωσί της καί έτσι οι γενοκτονίες καί οι εθνοκαθάρσεις δέν τήν ανησυχούν καθώς είναι ο συνεργός τους. Δέν νομίζω ότι σάν καθηγητής φιλοσοφίας έφαγε τζάμπα τό ψωμί του. Είναι ίσως ο πιό συκοφαντημένος Έλληνας. Από ανθρώπους οι οποίοι δέν γνωρίζουν τίς κατηγορίες σκέψης πού χρησιμοποιεί. Δέν εκμεταλλεύθηκε τίς δυνατότητές του στήν γλώσσα καί στήν ρητορική καί είναι ίσως ο μοναδικός στούς χρόνους μας. Τόν συκοφάντησε αισχρά ο Διονυσιάτης αλλά μέ άλλη υπερηφάνεια. Δέν βίωσε ποτέ του τόν θείο έρωτα. Μόνο ο Αγιος Πορφύριος.

Ανώνυμος είπε...

Δεκτον και συγνώμη .Ευλογησον . Για τις συκοφαντίες τις γελοίες συκοφαντίες ότι ο Γιανναράς υπήρξε νικολαιτης φυσικά και είναι γελοιοτητες που αμφιβάλω ότι και οι ίδιοι που τις είπαν τις πιστεύουν .Αν τις πιστεύουν τότε υπάρχει σαφές διανοητικό πρόβλημα .Αλλά στα της Τουρκίας ας προτιμήσουμε τις γνώμες των Σαρρή και Κιτσίκη των κορυφαίων τουρκολογων .Και οι δύο συμφωνούν ότι η Τουρκία αν και μουσουλμανικη ουδέποτε υπήρξε ισλαμική ούτε στην οσμανικη της περίοδο .Οπότε μετά τον περιορισμό της στα εδάφη της Μικράς Ασίας είναι αδύνατον να κινητοποιήσει έστω και έναν μωαμεθανο .Δεν μπορεί να ξαναγεννηθεί η Οθωμανική αυτοκρατορία ..Είναι τηρουμένων των αναλογιών όπως η Γαλλία που ακόμη και στα προεπαναστατικά χρόνια ήταν καθολική αλλά ποτέ δεν ήταν Παπική για τον απλούστατο λόγο ότι από τον Φίλιππο τον Δ το 1300 μέχρι τον Ρισελιέ το 1650 η Γαλλία ήταν ο επιβήτορας του Παπισμού.Ετσι και ο Τουρκισμος από τον καιρό των Σελτζούκων υπήρξε ο επιβήτορας του Ισλαμ οπότε είναι εχθρική δύναμη απέναντι στο Ισλαμ .Ας μην φοβόμαστε λοιπόν ότι η Τουρκία θα ενώσει το Ισλάμ εναντίον μας .Είναι απομονωμένη .Και ο Ερντογάν το ξέρει .ΑΜ

amethystos είπε...

Σωστά φίλε. Αυτές τίς γνώσεις δέν τίς διαθέτουμε καί μάλλον ούτε καί ο Γιανναράς. Σ' αυτό τό σημείο ίσως επηρεάστηκε από τό όραμα τής Ρωμανίας τού Ρωμανίδη. Εμείς τό μόνο πού καταλαβαίνουμε από τήν αυτοκρατορική αρχή είναι η κοινή της ρίζα μέ τήν αυτοκυριαρχία. Ψίχουλα. Κάτι ξεκαθάρισε.

Νίκος Κ. είπε...

Φίλε Αμέθυστε, είμαι ένας από αυτούς που δεν γνωρίζουν τις κατηγορίες σκέψης πού χρησιμοποιεί ο κ.Γιανναράς. Επίσης δεν συνηθίζω να αναφέρομαι αρνητικά ή με συκοφαντίες σε ανθρώπους, ειδικά εάν δεν γνωρίζω τα έργα τους. Τον κ.Γιανναρά δεν τον γνωρίζω προσωπικά και το έργο του δεν έτυχε να το προσεγγίσω ιδιαίτερα. Ωστόσο μέσα από εδώ και από ΔΙΚΑ ΤΟΥ γραπτά έχω σχηματίσει αρνητική εντύπωση για το έργο του και τον τρόπο που μας απευθύνεται: "Διότι όλοι τα ξέρουμε όλα - γεννάει οδύνη ή και πανικό η αφελής παντογνωσία, η ιταμότητα της απαιδευσίας, η γελοιότητα της ακκιζόμενης δοκησισοφίας".
Επίσης θεολογικά μάλλον κάνει ζημιά. Ας δούμε τα πιο κάτω άρθρα με τα σχόλια για τον κ.Γιανναρά. Πραγματικά σ'ευχαριστώ για τον τρόπο που τα παρουσιάζεις αλλά και για την
ποιότητα των σχολίων σου απέναντι του που αποδομούν πλήρως τις θέσεις του.
https://amethystosbooks.blogspot.com/2008/05/blog-post_31.html https://amethystosbooks.blogspot.com/2015/08/blog-post_528.html https://amethystosbooks.blogspot.com/2011/05/blog-post_6591.html

amethystos είπε...

Σύμφωνοι. Αλλά όλες αυτές τίς καταγγελίες τίς γνωρίζει μέ τόν έναν ή μέ τόν άλλον τρόπο. Ακόμη καί μιά κριτική πού περιέχεται σ' ένα βιβλιαράκι, στάλθηκε σπίτι του. Μάς ξύπνησε ο άνθρωπος από τόν λήθαργο τού Τρεμπέλα. Εχει ελιτίστικη νοοτροπία αλλά οι θέσεις του αναιρούνται πολύ δύσκολα. Εμείς κάναμε κάποιες προσπάθειες αλλά καί πάλι στήν σκιά του μεγάλωσε όλη η διανόηση τής εποχής μας. Ακόμη καί ο Ζηζιούλας τόν φθονεί καί τόν μάχεται. Εχει τό θράσος νά επιτίθεται σκαιωδώς στούς γνωστούς Αγίους διότι βλέπει μπροστά του συνεχώς τό φάντασμα τών οργανώσεων. Πολλές φορές ξεπέρασε κάθε όριο, ιδίως μέ τήν Παναγία μας.Αλλά τί θά ήταν η διανοητική κατάσταση στήν Ελλάδα χωρίς τόν Γιανναρά. Δέν έκανε μεγαλύτερη ζημιά στήν θεολογία από τόν Ρωμανίδη. Ανακάτεψε τά στάσιμα νερά τής κολυμβήθρας τού Σιλωάμ. Μιά κραυγή κυριάρχησε γιά χρόνια στό πνευματικό στερέωμα τής ορθοδοξίας. Ούκ εά με καθεύδειν τό τού Γιανναρά τρόπαιον. Υπήρξε ο αγαπημένος αντίπαλος όλων. Σάν τόν αρχαίο Ωριγένη.

Νίκος Κ. είπε...

Έτσι ναι! Άλλα κι αυτός πολύ φτυάρι... Ο τρόπος που τον σχολιάζεις σε πάρα πολλά άρθρα που έχεις στον τίτλο:"Γιανναράς" και οι εύστοχες παρατηρήσεις, τόσο οι δικές σου, όσο και άλλων, σε πολλές λάθος προσεγγίσεις του, ιδιαίτερα με την Παναγία μας, θα έπρεπε να τον κάνουν να σκεφτεί μήπως θα έπρεπε να αναθεωρήσει κάποια πράγματα. Αντίθετα, όλους, τους όχι άδικα επικριτές του, τους γράφει κανονικά, τιμάται με το Οφφίκιο του Άρχοντος Mεγάλου Ρήτορος από τον Βαρθολομαίο και μας κράζει και από πάνω σε κάθε του άρθρο στην Καθημερινή. Ακόμα και ο βαρύτατος έλεγχος από τον πατέρα Θεόκλητο, δεν τον έκανε να σκεφτεί: "Πάρτο αλλιώς μήπως βρεις!". Προφανώς μας βλέπει αφ'υψηλού. Όσο για την φράση:"Αλλά τί θά ήταν η διανοητική κατάσταση στήν Ελλάδα χωρίς τόν Γιανναρά;" δεν έχουμε παρά να δούμε ποιά είναι τώρα η διανοητική κατάσταση στην Ελλάδα με τον Γιανναρά...Πάντως εσύ τον έλεγχο σου τον έχεις κάνει, και μάλιστα με την λεβεντιά που πηγάζει από γνώσεις, πάνω σε θέματα που αστόχησε πάρα πολύ ο κ.Γιανναράς.

amethystos είπε...

Φίλε ο Θεόκλητος αστόχησε. Φθόνησε καί εκμεταλλεύθηκε τήν ψυχρότητα ανάμεσα στόν Αγιο Παίσιο καί τόν Γοντικάκη. Τήν πλήρωσε ο Γιανναράς. Αλλά ο Θεόκλητος δέν ήταν στό επίπεδο τού όρους, τήν δόξα τού οποίου χρησιμοποίησε. Μέτριος. Σήμερα δέν άλλαξε τίποτε. Η εκκλησία κυριαρχείται από τήν αγέλη τού Ζηζιούλα, δές τόν Λουδοβίκο, μέ τήν συμμαχία τών θεολόγων τού Αγουρίδη. Μάθαμε στά αβίαστα συμπεράσματα καί στά άκριτα ταμπού.

Νίκος Κ. είπε...

Καλημέρα φίλε Αμέθυστε. Μιας και κλείσαμε εχθές τα σχόλια με τον φιλόσοφο-θεολόγο Χ.Γιανναρά και τα γραφόμενά του, ας δούμε σήμερα και τις θέσεις ενός συναδέλφου του Ιταλού του Evandro Agazzi στο άρθρο του: "Το πρόβλημα της ζωής" (όχι της "Ζωής" που παίδεψε τον δικό μας φιλόσοφο).
"... Είναι ξεκάθαρο ότι, όπου δεν μπορεί κανείς να αναγνωρίσει έναν σκοπό, δεν μπορεί καν να αναγνωρίσει ένα νόημα. Πράγματι το νόημα δεν του αποκαλύπτεται όταν μπορεί απλά να πει: «αυτό συμβαίνει εξαιτίας» αντί να πει «ενόψει ποιου πράγματος συμβαίνει αυτό». Αυτό προκύπτει ήδη από τη μελέτη μιας εκ των εννοιολογήσεων του «νοήματος», που το θεωρεί συνώνυμο ή εξειδίκευση της «κατεύθυνσης», δηλαδή ως ένδειξη μιας πορείας «προς τα εκεί…». Η ανάγκη νοήματος, με τη βαθύτερη έννοια, εμφανίζεται και στον διαφορετικό τρόπο που σε συγκεκριμένες περιστάσεις προσεγγίζεται το ερώτημα «γιατί;»

http://www.respublica.gr/2020/05/post/evandro-agazzi-problema_della_vita/
Επίσης μας άρεσε και μια συνέντευξη που έδωσε όπου μεταξύ των άλλων λέει:
"Η θρησκευτικότητα έδωσε στη ζωή μου νόημα, ενώ η φιλοσοφία σχολαστικότητα".
http://www.respublica.gr/2018/12/post/evandro-agazzi-interview/
...και δεν γνωρίζει καν την Ορθοδοξία μας...
Ελπίζω να τους ρίξεις μια ματιά, θα ήθελα την γνώμη σου.

amethystos είπε...

Καλημέρα φίλε. Είναι λογικός αλλά δέν είναι πρακτικός.Στήν πράξη η αναζήτηση νοήματος λόγω τής ελλείψεως νοήματος προηγείται τού σκοπού. Η θετική πλευρά τού νοήματος εμφανίζεται όταν αποφασίζουμε τά μέσα μέ τά οποία θά πετύχουμε τόν σκοπό. Γιατί όμως η σημερινή ζωή δέν διαθέτει τήν θετική πλευρά τού νοήματος; Εάν δέν κατανοήσουμε τήν επιστημονική επανάσταση τού Γαλιλαίου απαντήσεις δέν υπάρχουν. Ο Γαλιλαίος ταύτισε τά άστρα καί τούς πλανήτες τού ουρανού μέ τόν νοητό κόσμο καί τήν δύναμη μέ τήν αδράνεια. Τόν πολέμησε ο παπισμός, η πιό ανόητη εκδοχή τής θρησκείας, καί μάς παγίδεψε.Οι αρχαίοι γνώριζαν από αιώνες ότι η γή γυρίζει γύρω από τόν ήλιο αλλά δέν τό θεώρησαν τήν καταστροφή τής αλήθειας. Αλλος ο ουρανός τού ανθρώπου. Η επανάσταση αυτή όπως καί τού Νεύτωνος ήταν πιό βαρυσήμαντες γιά τήν μοίρα μας από τήν summa contra gentiles τού Ακινάτη. Η τελευταία summa πού γράφτηκε εναντίον τών Ελλήνων υπήρξε τό Είναι καί Χρόνος τού Χάιντεγκερ. Αυτό είναι καί τό μεγάλο κρίμα τού Γιανναρά. Δέν συνέλαβε τόν απελπισμένο αγώνα τής Δύσης νά καταργήσει τόν Αριστοτέλη και παγιδεύθηκε στήν sola scriptura τού Βινγκενστάιν ο οποίος ελευθέρωσε τό νόημα από τίς λέξεις, δηλ. τήν απελευθέρωση τής ζωής από τήν αξιοπρέπεια καί τό ήθος, από τήν ανθρώπινη φύση.Σέ μιά τεχνητή υποκειμενική φύση στήν οποία τό νόημα αντλείται από τήν κατανάλωση, διά τής απολαύσεως, τού σώματος

Ανώνυμος είπε...

Με εκνευρίζεις! Είναι υποχρεωμένος ο δύσμοιρος αναγνώστης σου, να γνωρίζει λατινικούρες; Εξήγα γρήγορα "εύ δούλε αγαθέ και πιστέ" τι πάει να πει η φράση: "summa contra gentiles ", να μάθουμε και μείς τα βόδια...
κατα άλλα τα σχόλιο, μας..."ξέρανε!"

amethystos είπε...

Τά πάντα κατά τών Ελλήνων. Πιό απλά Κατά τών Ελλήνων τού Ακινάτη. Τήν οποία έκοψε καί έρραψε ο Κάλλιστος Αγγελικούδης, τής οποίας διαθέτουμε καί τήν νεοελληνική απόδοση.

Ανώνυμος είπε...

Γράψε μέηλ ή τηλέφωνο, ή διεύθυνση παραγγελίας, ευχαριστώ.

amethystos είπε...

amethystosebooks@gmail.com