Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021

Η ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΩΝ

Στην Ελλάδα οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ είναι κυρίως εφοπλιστές και επιχειρηματίες. Η αποστολή για παροχή ενημέρωσης είναι δευτερεύουσας σημασίας.  Πρωτεύων στόχος είναι η δυνατότητα να εκβιάζουν την εξουσία, όποια κι είναι αυτή – προκειμένου να περνάει νομοθεσία ευνοϊκή για τα συμφέροντά τους, η οποία μπορεί να είναι ένα τραπεζικό δάνειο ή μία πολιτική καριέρα. Η συναλλαγή είναι απλή: Κυβερνητικές χάρες, σε αντάλλαγμα ενός θετικά διακείμενου Τύπου. Η πολιτική εξουσία που δεν παίζει το παιχνίδι αυτό, διατρέχει τον κίνδυνο αποκάλυψης σκανδάλων στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων – ή της υπονόμευσης ενός νομοσχεδίου από τα ΜΜΕ. Έτσι εξηγείται το ότι, η Ελλάδα ανήκει στους χειρότερους μαθητές στη λίστα των χωρών που σέβονται την ελευθερία του Τύπου.

.Βασίλης Βιλιάρδος

Κοινοβουλευτική Εργασία

Θα ξεκινήσουμε από το ότι εμείς έχουμε υποβάλει στο παρελθόν δύο προτάσεις για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που δεν προωθήθηκαν από τον πρόεδρο της Βουλής – επειδή, όπως ισχυρίσθηκε ο ίδιος, δεν θα στηρίζονταν από τα άλλα κόμματα.

Η μία πρόταση μας αφορούσε την εξέταση της ακυρότητας της συμφωνίας των Πρεσπών που καταπατούν πλέον επανειλημμένα τα Σκόπια – μεταξύ άλλων λόγω των εξής δηλώσεων του προέδρου των ΑΝΕΛ, όπως αναφέρονται από τα ΜΜΕ, που θα καταθέσουμε στα πρακτικά:

(α) Κάποιοι στην κυβέρνηση ή αλλού τα πήραν χοντρά, για να επηρεάσουν κόσμο να περάσει η συμφωνία των Πρεσπών και

(β) Πώς να ρίξω την κυβέρνηση, με τους βουλευτές μου που είχαν όλοι αγοραστεί; Οι βουλευτές μου περάσανε όλοι στο ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτές οι δηλώσεις, καθώς και πολλά άλλα γεγονότα που περιέχει η πρότασή μας,  εφόσον μέσα από την διερεύνηση της επιτροπής που ζητήσαμε αποδεικνύονταν αληθινά γεγονότα,  καθιστούν τη Συμφωνία των Πρεσπών αυτοδίκαια άκυρη –  σύμφωνα με τη σύμβαση της Βιέννης για το Δίκαιο των Συνθηκών.


Εν προκειμένω, προφανώς δεν θα ψηφιζόταν από 120 βουλευτές στην Ολομέλεια, όπως απαιτείται, αφού δεν θα συναινούσε ούτε η ΝΔ που εφαρμόζει τη συμφωνία, παρά τις αρχικές ενστάσεις της (οι κυβιστήσεις στην Ελλάδα έχουν αναδειχθεί σε εθνικό σπορ), ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ που τη δρομολόγησε – ενώ ασφαλώς δεν θα θέλει να ερευνηθούν οι κατηγορίες του προέδρου των ΑΝΕΛ κλπ.

Δεν είναι όμως απαράδεκτο να αιωρούνται τέτοιες κατηγορίες; Δεν είναι αρκετά σοβαρές, ώστε να ερευνηθούν; Δεν ενδιαφέρει νομίζετε τους Έλληνες να μάθουν  εάν η Συμφωνία των Πρεσπών είναι αυτοδίκαια άκυρη ή όχι;

Εκτός αυτού, δεν πρέπει να γνωρίζουν οι Πολίτες, εάν πράγματι υπήρξε πίεση εκ μέρους της Γερμανίας; Επίσης, εάν το αντάλλαγμα για την παράδοση του ονόματος της Μακεδονίας ήταν η επιμήκυνση των ληξιπρόθεσμων 95 δις €, για μετά το 2032; 

Πώς λοιπόν ήταν σίγουρος ο κ. πρόεδρος της Βουλής ότι, δεν θα υπερψηφιζόταν αυτή η πρόταση από 120 βουλευτές, μετά από τα συγκλονιστικά στοιχεία που θα ακούγονταν εδώ και για τα οποία φυσικά θα ενημερώνονταν όλοι ο Έλληνες; Μήπως κάποιοι δεν θέλουν να ακουστούν όλα αυτά;  

Η δεύτερη πρόταση της ΕΛ αφορούσε το αποτρόπαιο έγκλημα στο Μάτι – για το οποίο θα πρέπει ασφαλώς να αποδοθούν ευθύνες. Η μεγάλη μας απορία εδώ, είναι γιατί αποφάσισε ο πρόεδρος της Βουλής πως δεν θα συναινούσαν οι βουλευτές της ΝΔ ή/και των άλλων κομμάτων – κάτι που ελπίζουμε να απαντηθεί κάποια στιγμή.

Συνεχίζοντας, εκτός των ανωτέρω, θα έπρεπε ασφαλώς να έχει συσταθεί προ πολλού εξεταστική επιτροπή, για το έγκλημα των μνημονίων και του PSI – εάν όχι για την περίοδο 2010/2015 ή, καλύτερα, 2004/2015, τουλάχιστον για το 2015.

Ειδικά αφού η ΝΔ ισχυρίζεται πως το πρώτο εξάμηνο του 2015 κόστισε στην Ελλάδα έως 200 δις € – κατηγορώντας ως υπαίτιο τον πρόεδρο του ΜΕΡΑ25. 

Γιατί λοιπόν δεν επανέφερε η ΝΔ τη δική της πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που είχε καταθέσει τότε; Επειδή τώρα είναι η ίδια κυβέρνηση και δεν την ενδιαφέρει πλέον να μάθουν οι Πολίτες την αλήθεια;

Ας μην ξεχνάμε δε πως το 2015 υπεγράφη το τρίτο και χειρότερο μνημόνιο – μία από τις υποχρεώσεις του οποίου ήταν η ίδρυση του Υπερταμείου των ξένων, στο οποίο μεταβιβάσθηκε το 2016 ολόκληρη η δημόσια περιουσία μας.

Εν προκειμένω δεν καταθέσαμε πρόταση, αν και το είπαμε πολλές φορές στη Βουλή, επειδή δεν επρόκειτο σε καμία περίπτωση να στηριχθεί από τα συνένοχα κόμματα της Τρόικα Εσωτερικού – τα οποία δεν υπέγραψαν μόνο το 3ο μνημόνιο, αλλά κατέστρεψαν ολοσχερώς την οικονομία μας και υποδούλωσαν τους Έλληνες.

Είναι αλήθεια όλα τα παραπάνω μικρότερης σημασίας για τη χώρα μας, από ότι η σημερινή εξεταστική που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ; Σε τι ωφέλησε την Ελλάδα η εξεταστική της «σκευωρίας Παπαγγελόπουλου», αντί του σκανδάλου Novartis, από το οποίο χάθηκαν πολλά χρήματα;

Σε τι ωφέλησε τους Έλληνες η εξεταστική Παπά; Σε τίποτα απολύτως – οπότε εύλογα συμπεραίνει κανείς πως όλες αυτές οι εξεταστικές, όπως και η σημερινή, δρομολογούνται για τα μάτια του κόσμου που, ως εκ τούτου, αντιμετωπίζεται από τα καθεστωτικά κόμματα ως ανόητος όχλος.

Περαιτέρω, η παρούσα πρόταση έγινε με αφορμή τις αποκαλύψεις του πολιτικού σκανδάλου του καγκελαρίου της Αυστρίας – όπου γνωστός εκδότης της χώρας έγραψε τα εξής, όπως θα καταθέσουμε στα πρακτικά.

«Αυτοί είμαστε. Τα ανώτερα πολιτικά κλιμάκια και τα ΜΜΕ της Αυστρίας, είναι σε μεγάλο βαθμό σάπια».

Εν προκειμένω, εκτός από τις φανερές ομοιότητες με την Ελλάδα, ποιος αλήθεια ασχολήθηκε στην Αυστρία με το σκάνδαλο; Κάποια επιτροπή της Βουλής ή η Εισαγγελία, η Δικαιοσύνη και η Αστυνομία ως όφειλαν;

Δεν έχουμε στη χώρα μας τέτοιους θεσμούς; Δεν είναι αντικείμενο της Δικαιοσύνης αυτού του είδους οι έρευνες; Πού είναι η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, η οποία εγγυάται τη Δημοκρατία μίας χώρας; 

Από την άλλη πλευρά, δεν είναι τυχαίο το ότι, τα ΜΜΕ έχουν από τους χαμηλότερους δείκτες εμπιστοσύνης στην Ευρώπη – ενώ δυστυχώς ακόμη χαμηλότερο έχουν τα κόμματα και γενικότερα η πολιτική.

Ειδικότερα, σύμφωνα με μελέτη της ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ, ο τύπος και η τηλεόραση έχουν δείκτη εμπιστοσύνης κάτω του 15% στην Ελλάδα – ενώ κατά τη Reuters, μόλις το 28% εμπιστεύονται τα κανάλια όσον αφορά τα Νέα, όπως θα καταθέσουμε στα πρακτικά.

Εμείς πάντως ως ΕΛ βιώνουμε τον πλήρη αποκλεισμό μας από όλα σχεδόν τα ΜΜΕ – ενώ κανένας θεσμός δεν δίνει σημασία στις συνεχείς διαμαρτυρίες και στις προσφυγές μας στο ΕΣΡ.

Σε σχέση δε με τη χειραγώγηση των ΜΜΕ, το δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση ελέγχει το 80%, είναι αποκαλυπτικό – σημειώνοντας πως στην ελευθερία του τύπου, στο συγκεκριμένο πεδίο, η Ελλάδα είναι δυστυχώς στις τελευταίες θέσεις στην ΕΕ, καταθέτοντας τον πίνακα στα πρακτικά. Μεταξύ άλλων το δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας γράφει τα εξής:

«Στην Ελλάδα οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ είναι κυρίως εφοπλιστές και επιχειρηματίες. Η αποστολή για παροχή ενημέρωσης είναι δευτερεύουσας σημασίας.  Πρωτεύων στόχος είναι η δυνατότητα να εκβιάζουν την εξουσία, όποια κι είναι αυτή – προκειμένου να περνάει νομοθεσία ευνοϊκή για τα συμφέροντά τους, η οποία μπορεί να είναι ένα τραπεζικό δάνειο ή μία πολιτική καριέρα. Η συναλλαγή είναι απλή:

Κυβερνητικές χάρες, σε αντάλλαγμα ενός θετικά διακείμενου Τύπου. Η πολιτική εξουσία που δεν παίζει το παιχνίδι αυτό, διατρέχει τον κίνδυνο αποκάλυψης σκανδάλων στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων – ή της υπονόμευσης ενός νομοσχεδίου από τα ΜΜΕ. Έτσι εξηγείται το ότι, η Ελλάδα ανήκει στους χειρότερους μαθητές στη λίστα των χωρών που σέβονται την ελευθερία του Τύπου».

Ειδικά όσον αφορά τώρα τις λίστες Πέτσα που αναγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα ήταν καλύτερα να αναφερθούμε στο σύνολο των χρηματοδοτήσεων στα ΜΜΕ, εκ μέρους της κυβέρνησης – είτε άμεσα, είτε έμμεσα.  

Εν προκειμένω, με μία απλή καταγραφή, με βάση διάσπαρτα άρθρα στα νομοσχέδια, υπερβαίνουν στην ουσία τα 80 εκ. € – οπότε είναι πολύ περισσότερα από τα 42 εκ. € που γράφει ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και δεν θα υπεισέλθουμε σε λεπτομέρειες εδώ.

Αυτό που έχει άλλωστε σημασία είναι πως δεν χρησιμοποιήθηκαν σωστά, για λόγους ενημέρωσης σε σχέση με την πανδημία – αλλά κυρίως για την προβολή της κυβέρνησης και την ανερυθρίαστη χειραγώγηση των Πολιτών, με ψηφοθηρικούς στόχους.

Συνεχίζοντας, σε σχέση με την ανάθεση της προβολής της Ελλάδας στην πολυεθνική του lobbying, στην Edelman, όπως αναφέρεται στην πρόταση της εξεταστικής, έχει ενδιαφέρον να ερευνηθεί γιατί υπεγράφη η σύμβαση ένα έτος μετά την ανάθεση – ενώ θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε εδώ τις δαπάνες ύψους 500.000 € του υπουργείου εξωτερικών, για την ενημέρωση των Πολιτών σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, αφού όμως υπεγράφη.

Το ανακαλύψαμε από τα στοιχεία για τη χρήση του αποθεματικού του 2019 που μας παρασχέθηκαν αργότερα – θεωρώντας πως αποτελούσε μία ακόμη στήριξη των ΜΜΕ, αυτή τη φορά εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Κλείνοντας με το θέμα των δημοσκοπήσεων και με την ενδεχόμενη  χειραγώγηση μέσω της Opinion Poll, είναι κάτι που ασφαλώς οφείλει να διερευνηθεί – αφού θεωρείται πως οι δημοσκοπήσεις χρησιμοποιούνται για τη χειραγώγηση των ψηφοφόρων.

Ειδικότερα, κατηγορούνται πως εργαλειοποιούνται πλέον, με στόχο τη δημιουργία της ψυχολογίας αγέλης – όπου οι λιγότερο ενημερωμένοι Πολίτες ή αυτοί που δεν έχουν τη δυνατότητα να σκέφτονται κριτικά και να αντικρούουν απόψεις, συντάσσονται συνήθως με την πλειοψηφία που τους παρουσιάζεται.

Σκέφτονται δηλαδή ως εξής: αφού το ένα κόμμα έχει 40% και το άλλο 4%, τότε το κόμμα του 4% δεν κάνει κάτι καλά, για να μην το ακούει κανείς. Εκτός αυτού, οι δημοσκόποι χρησιμοποιούν διάφορα άλλα τεχνάσματα – όπως της αποθάρρυνσης, του επιλεκτικού δείγματος κοκ.   

Σε κάθε περίπτωση, συμφωνούμε με το αίτημα για τη συγκεκριμένη εξεταστική, αν και θεωρούμε πως δεν θα καταλήξει πουθενά – εάν υποθέσουμε καλοπροαίρετα πως δεν πρόκειται για συμπαιγνία της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση.

Επαναλαμβάνουμε όμως το αίτημα μας για τις τρεις εξεταστικές που αναφέραμε στην αρχή της ομιλίας μας – για τη συνθήκη των Πρεσπών, για το Μάτι και για την περίοδο των μνημονίων, ειδικά για το 2015 που κατά την κυβέρνηση χάθηκαν 200 δις €.

Πιστεύουμε επίσης πως κάτι πρέπει να γίνει με το συνεχή εκφοβισμό, με την τρομοκρατία καλύτερα των Πολιτών λόγω της πανδημίας – με το ρατσιστικό διχασμό που προωθείται, με τη λογοκρισία των επιστημόνων από τα ΜΜΕ και με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δεν υπόκεινται σε καμία αρχή, ενώ μας έχουν αποκλείσει εντελώς ως κόμμα.

Είναι ντροπή για μία χώρα που έχει αναδείξει το δημοκρατικό πολίτευμα – εθνική ντροπή.


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Και να ήταν μόνο η πολιτική χειραγώγηση...Δεν υπάρχει ένα κανάλι που να υπερασπίζεται μια διαφορετική φιλοσοφία, μια διαφορετική κοσμοθέαση από αυτή που προτείνει το καθεστώς της πολιτικής ορθότητας και των μετανεωτερικών ηθών. Δεν υπάρχει καν συζήτηση μεταξύ αντίθετων απόψεων. Ένας διευθυντής ορχήστρας διευθύνει όλες τις ορχήστρες.

Ανώνυμος είπε...

https://www-ilfattoquotidiano-it.translate.goog/2021/11/10/turchia-erdogan-rischia-di-prosciugare-la-mesopotamia-col-progetto-great-anatolia-22-dighe-e-19-centrali-lungo-il-tigri-e-leufrate/6386940/?_x_tr_sl=it&_x_tr_tl=el&_x_tr_hl=el&_x_tr_pto=nui


https://www.pentapostagma.gr/ekklisia/6847105_agios-paisios-otan-akoysete-oti-ta-nera-toy-eyfrati-ta-koboyn-apo-psila-oi-toyrkoi