Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΟΣ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως ούτε ο πρωθυπουργός, ούτε το πρωθυπουργικό μέγαρο είχαν ενημερωθεί για τη μελέτη, πριν τη δημοσίευση της – επομένως πως οι κκ. Λύτρας και Τσιόδρας την είχαν κρατήσει κρυφή, για κάποιους λόγους που είναι αδύνατον να καταλάβει κανείς, εκτός εάν είχαν την πρόθεση να προξενήσουν «πολιτικές ζημίες» στη κυβέρνηση. Λογικά τώρα αναρωτώνται οι Πολίτες ποιος λέει ψέματα, οπότε ποιος έχει το κίνητρο να πει ψέματα. Τι κίνητρο όμως να έχουν οι δύο επιστήμονες; Γιατί να θέλουν να ζημιώσουν πολιτικά την κυβέρνηση; Αντίθετα, ο πρωθυπουργός θα ήταν λογικό να θέλει να αποφύγει τις πολιτικές ευθύνες του, για ένα ενδεχόμενο έγκλημα που θα ήταν πρωτόγνωρο στα ιστορικά χρονικά.

.Analyst Team

Επικαιρότητα

Εισαγωγικά, η επίμαχη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα αναφέρει τα εξής: (α) αύξηση της θνητότητας των διασωληνωμένων έως και 57% εντός των μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), όσο μεγαλώνει ο αριθμός ασθενών και (β) κλιμακούμενη θνητότητα εκτός των ΜΕΘ έως 87% (πηγή).

Στην ουσία λοιπόν αποκαλύπτει τα πραγματικά όρια αντοχής του εθνικού συστήματος υγείας στην Αθήνα και στην επαρχία – το οποίο έχει αποψιλωθεί μετά από δώδεκα χρόνια μνημονίων που συνυπέγραψε η ΝΔ, θυμίζοντας πως ο σημερινός υπουργός ανάπτυξης ήταν αυτός που έκλεισε νοσοκομεία με δική του απόφαση, όπως είχε δηλώσει ο ίδιος.

Το εύλογο τώρα συμπέρασμα της μελέτης ήταν πως θα έπρεπε να ενισχυθεί άμεσα το σύστημα υγείας, οπότε και οι ΜΕΘ – κάτι που εάν δεν συνέβαινε, θα είχαμε τις τραγικές καταστάσεις που βιώνουμε σήμερα, με τις εκατόμβες νεκρών.

Εν προκειμένω, θεωρείται εντελώς απαράδεκτο το ότι, η κυβέρνηση σπατάλησε 43,3 δις € μέσα σε δύο μόλις χρόνια για τη στήριξη της οικονομίας (με δανεικά που θα πληρώσουμε πανάκριβα εμείς και τα παιδιά μας), χωρίς να ενισχύσει σχεδόν καθόλου το σύστημα υγείας – παρά το ότι η πανδημία μαινόταν. Εκτός αυτού επέβαλε ένα εξαιρετικά αυστηρό lockdown, το οποίο κατέστρεψε κυριολεκτικά την οικονομία – αντί να κατασκευάσει επαρκείς ΜΕΘ, στελεχώνοντας τες ανάλογα. Αρκεί δε να γνωρίζει κανείς εδώ πως η Βουλή κατασκεύασε 50 καινούργιες ΜΕΘ μαζί με το κτίριο τους, με κόστος 8 εκ. €, για να καταλάβει πως ήταν εύκολο και εφικτό να συμβεί.

Το βασικό όμως πολιτικό θέμα είναι το ότι, σύμφωνα με τον κ. Λύτρα, υπήρξε ενημέρωση εκ μέρους του σε ανώτατο επίπεδο όλων αυτών που παίρνουν τις αποφάσεις – οπότε λογικά συμπεραίνει κανείς πως ο πρωθυπουργός ήταν ενήμερος, αφού λειτουργεί κυριολεκτικά ως μονάρχης του επιτελικού κράτους που ο ίδιος δημιούργησε.

Εν τούτοις, ο πρωθυπουργός στη Βουλή δήλωσε ξεκάθαρα πως δεν υπάρχουν μελέτες με ενδείξεις για αυξημένη θνητότητα των διασωληνωμένων εκτός των ΜΕΘ – κάτι που προφανώς δεν ισχύει, αφού υπήρχε η μελέτη των Τσιόδρα-Λύτρα ήδη από το Μάιο. Πόσο μάλλον όταν ο κ. Τσιόδρας ήταν από την αρχή της πανδημίας ο βασικός σύμβουλος του πρωθυπουργού και επικεφαλής της επιτροπής των επιστημόνων για τη διαχείριση της πανδημίας, με τις γνωστές εμφανίσεις του στην τηλεόραση.

Ο ίδιος πρωθυπουργός πάντως είχε δηλώσει επίσης στη Βουλή πως έχει δύο μελέτες, οι οποίες τεκμηριώνουν ότι, ο ιός δεν κολλάει στα ΜΜΜ (!) – ενώ, παρά το ότι του ζητήθηκαν, δεν τις προσκόμισε ποτέ. Επομένως δεν θα ήταν η πρώτη «ανακρίβεια» εκ μέρους του – σημειώνοντας πως ο κ. Λύτρας δήλωσε στην τηλεόραση ότι, εάν δεν είχε ενημερώσει την κυβέρνηση για τη μελέτη του, θα ήταν τόσο αυτός, όσο και ο κ. Τσιόδρας υπόλογοι, αφού επρόκειτο για ένα σημαντικό θέμα δημόσιας υγείας.

Περαιτέρω, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως ούτε ο πρωθυπουργός, ούτε το πρωθυπουργικό μέγαρο είχαν ενημερωθεί για τη μελέτη, πριν τη δημοσίευση της (πηγή) – επομένως πως οι κκ. Λύτρας και Τσιόδρας την είχαν κρατήσει κρυφή, για κάποιους λόγους που είναι αδύνατον να καταλάβει κανείς, εκτός εάν είχαν την πρόθεση να προξενήσουν «πολιτικές ζημίες» στη κυβέρνηση.

Λογικά τώρα αναρωτώνται οι Πολίτες ποιος λέει ψέματα, οπότε ποιος έχει το κίνητρο να πει ψέματα. Τι κίνητρο όμως να έχουν οι δύο επιστήμονες; Γιατί να θέλουν να ζημιώσουν πολιτικά την κυβέρνηση; Αντίθετα, ο πρωθυπουργός θα ήταν λογικό να θέλει να αποφύγει τις πολιτικές ευθύνες του, για ένα ενδεχόμενο έγκλημα που θα ήταν πρωτόγνωρο στα ιστορικά χρονικά.

Βέβαια, θα μπορούσε ίσως να είχε ενημερωθεί μόνο το υπουργείο υγείας σε ανώτατο επίπεδο και όχι ο πρωθυπουργός – ενώ το υπουργείο υγείας να το είχε παραλείψει, για κάποιους λόγους. Δύσκολο βέβαια, αφού δεν φαίνεται να είχε κάποιο κίνητρο να το κάνει.

Κλείνοντας ο κ. Τσιόδρας στη σημερινή του δήλωση, δεν είπε αν ενημέρωσε και ποιους, όπως έκανε ο συνεργάτης του, ο κ. Λύτρας. Γιατί αλήθεια; Δεν είναι υποχρεωμένος να το κάνει; Χιλιάδες άτομα πέθαναν χωρίς λόγο, σύμφωνα με τη μελέτη του – οπότε δεν αιτιολογείται η ασάφεια των δηλώσεων του.

Αν είναι δυνατόν να εκφράζει μόνο τη θλίψη του για την πολιτική αντιπαράθεση που προκάλεσε η μελέτη, κατά τον ίδιο! Είναι ντροπή αυτού του είδους οι δηλώσεις για έναν επιστήμονα. Απαντήσεις πρέπει να δώσει και όχι να εκφράζει τα συναισθήματα του! Γνώριζε ή δεν γνώριζε ο πρωθυπουργός; Εάν πράγματι γνώριζε, γιατί δεν έχει ακόμη παραιτηθεί; Εάν δεν γνώριζε, τότε γιατί δεν έχει καταγγείλει τους υπεύθυνους για την αποτρόπαιη εγκληματική τους πράξη;


Υγειονομικό σοκ και δέος – The Analyst

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Και σε λίγο, όποιος έχει την ατυχία να είναι από 60 και πάνω θα πρέπει να πληρώνει φόρο 100 ευρώ εάν δεν θέλει να τρυπηθεί . Τα σπίτια μας, εαν δεν είναι ενεργειακά 'πράσινα' δεν θα μπορούμε να τα εκμεταλευτούμε, τα παιδιά μας , με το έτσι θέλω, τα διδάσκουν ότι είναι ωραίο να είσαι ότι φύλο γουστάρεις, κρέας δεν θα τρώμε γιατί οι πορδές των αγελάδων μολύνουν την ατμόσφαιρα με Co2, και οι πακιστανοί μπορούν να εγκατασταθούν ανέτως στην γειτονιά μας.
Όμορφος κόσμος, αγγελικά πλασμένος.