Κυριακή 2 Ιουνίου 2024

π. Ν. Λουδοβίκος: H Ανάσταση και η κρίση του Ανθρωπισμού (δ)

 

π. Ν. Λουδοβίκος: H Ανάσταση και η κρίση του Ανθρωπισμού δ

https://www.youtube.com/watch?v=hdmWCtUM5kI


Δεν γλυτώνουμε από την παρουσία του Λόγου στα πράγματα


Δε γλυτώνουμε ούτε από τη φιλοσοφία, ούτε από τη θεολογία, ούτε από τη μεταφυσική, ούτε από την παρουσία του λόγου στα πράγματα. Δεν γλυτώνουμε, δεν μπορούμε να δραπετεύσουμε. Και είναι κάποιοι ανόητοι, με την κρυογονική, μπορεί με ξυπνήσουν όταν δε θα υπάρχει θάνατος. Δε θα ισχύει η αρχή της εντροπίας, τα όντα δε θα φθείρονται, όχι, ο χωροχρόνος δε θα υπάρχει (γελάει). Δεν ξέρω τι πράγματα ξέρεις σαν μορφωμένος άνθρωπος. Στοιχειώδη πράγματα. Σ’ αυτό τον κόσμο η φθορά είναι μέρος του. Τα πάντα φθείρονται. Ξέρεις τίποτα να μην φθείρεται; Και άνθρωποι και μηχανές και όλα.

Η βλακεία είναι άφθαρτη
Θα’ λεγα η βλακεία, αλλά..

Η βλακεία είναι άφθαρτη, όντως. Μόνο μια επέμβαση…είναι παντοδύναμη. Κυριαρχεί παντού. Οι άνθρωποι, πολλοί έχουν κάνει λοβοτομή μόνοι τους.

Βοηθάει και ο περίγυρος.

Γι’ αυτό το λέω deathstyle εγώ.[ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΜΕΡΙΚΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ]

O αγώνας και η αντίσταση των νέων

Και βλέπω ζώντας στον φοιτητικό κόσμο, πόσο ανθίστανται τα παιδιά. Κάνουν τρομερό αγώνα να αντισταθούνε. Και είναι οδυνηρός γιατί είναι όλα εικοσάχρονα. Και στα είκοσι καταλαβαίνεις ότι δεν είναι κάτι αυθεντικό ακόμα. Στα τριάντα με τα πεσμένα αυτιά, σαν τα γελάδια. Γι’ αυτό και λειτουργεί το κριτήριο ακόμα. Λειτουργεί, γι’ αυτό και όταν κουβεντιάζουμε τέτοια θέματα τινάζονται όλοι όρθιοι. Και αμέσως βλέπεις τον άνθρωπο μέσα. Αλλά μετά από 10, 20 χρόνια, χωρίς βοήθεια, πως θα το αντέξεις; Αλλά δεν υπάρχει διδασκαλία,.. εδώ είναι το θέμα. Δεν γλυτώνουμε. Λέει ο Χαράρι, θα ζούμε 600 χρόνια, σε ένα πανάθλιο άρθρο, που το δημοσίευσε μια τεράστια αγγλική εφημερίδα. Μεσούντος του κορωνοϊού, ένα εξαισίας μωρίας άρθρο. Και λέει να κλείσουν όλες οι φιλοσοφικές και θεολογικές σχολές επιτέλους. Θα ζούμε 600 χρόνια. Βρε πανανόητε και ταλαίπωρε που σε διαβάζουνε,

Θα ζεις 600 χρόνια χωρίς πυξίδα;

Εάν ζεις 600 χρόνια χωρίς πυξίδα, τι κόλαση θα ζεις από αυτή τη ζωή. Πως μπόρεσε και έγινε αυτή η εκούσια λοβοτομή. Αυτό με απασχολεί σήμερα. Τι θα κάνεις 600 χρόνια; Πως θα μάθεις να συνυπάρχεις; Τι θα μάθεις, τι έχεις να διδάξεις; Τότε είναι απαραίτητη η μεταφυσική, μα ακριβώς τότε! Τώρα με 70-80, τα περνάς κουτσά στραβά, και τελείωσε. Τα 600 χρόνια τι θα κάνεις; Μια δυο φορές τα γεύτηκες, τελειώνουν… Ναι, αλλά γιατί έχουν κατάθλιψη οι άνθρωποι; Γιατί δεν υπάρχει νόημα και ερμηνεία. Αυτές είναι οι δυο αρχές, και αυτές τις αρχές δεν τις έχεις στο τσεπάκι σου, νο, θα τις πάρεις απ’ αλλού. Δεν γίνεται αλλιώς.

Μήπως έχουμε και εμείς ένα μερίδιο ευθύνης, σαν λεγόμενοι Χριστιανοί, να δείχνουμε ένα παράδειγμα. Όχι με τρόπο διδασκαλίας, μεγάλε δε βλέπω εσύ, τη χαρά σου και το νόημα σου

Το είπε ο Νίτσε.

…μας αναλογεί ένα μερίδιο ευθύνης.

Μεγάλο..Μα το θέμα είναι, αν κανείς βρει Θεό, γίνεται αμέσως ένα ον το οποίο γεμίζει με νόημα και σκορπά νόημα. Δεν κρύβεται αυτό, όπως ο έρωτας δεν κρύβεται, έτσι και αυτό. Θα γεμίσει το κόσμο γύρω σου με όντα.

Ναι, αλλά υπάρχει μια διαδικασία, δεν υπάρχει ένας διακόπτης, έχω δεν έχω. Είμαι σε μια πορεία.

Είμαι σε μια πορεία. Αν ο Χριστιανός δεν είναι σε αυτή την πορεία, και ζει το Χριστιανισμό του σε μια επανάπαυση, και δεν ξέρω ή σαν ένα αξεσουάρ, ή ρόπαλο… μπορεί κανείς να χρησιμοποιεί τον Χριστιανισμό του σα μια ψυχο-ιδεολογική, ψυχαναγκαστική κατανάλωση, να χτυπάει τα κεφάλια…

Πολιτισμικό ρόπαλο.

Ακριβώς. Αυτό όμως είναι ζημιά, για τον ίδιο και για τους άλλους. Υπάρχουν και μερικοί άνθρωποι, γιατί να ψάχνουμε μόνο αυτά, γεμάτος ο τόπος είναι, με ανθρώπους που έχουν σοβαρότητα, χάρι και ευλογία και λοιπά, και ζουν τον Χριστιανισμό τους με πάρα πολύ γονιμότητα. Αυτό είναι το σημαντικό. Τώρα, όλα αυτά κάποια στιγμή, επειδή σκληραίνουν τα πράγματα, γίνονται όλο και περισσότεροι, αλλά θα τα καταλάβουμε δια της οδού της επικίνδυνης. Αυτό είναι το θέμα… ξέρετε πόσα email λαμβάνω κάθε τόσο, κάθε ημέρα σχεδόν, από ανθρώπους, ιδίως μανάδες, και μου λένε το παιδί μου κατεστράφει. Και έπαθε εκείνο, και τ’ άλλο. Από αλλαγές φύλου μέχρι τα ναρκωτικά, …πολύ αυτοκτονίες, και πάντα είναι το θέμα, το τι δώσαμε. Το παιδί κάποια στιγμή λαμβάνει, ορίζοντα. Θα διαβάσει όλη την ανρθώπινη σοφία από μόνος του, ή από μόνη της;

Να δώσεις ή να δείξεις, αυτό που είσαι;

Να δείξεις…τη δική σου ελπίδα, τη δική σου προοπτική.

Άμα δεν την έχεις;

Αυτό λέω και στους υποψήφιους δασκάλους, άμα δεν έχετε, τι θα δείξετε; Άμα έχετε θα δείξετε όμως.


Ο καπιταλιστικός γάιδαρος

Το θέμα είναι είπαμε, να γίνουμε στο λιβάδι ξεχασμένοι, γαϊδουράκια που βοσκούσαν, τίποτ’ άλλο δε ζητούσαν, έτσι δεν είναι, όπως λέει το ποιηματάκι αυτό. Αυτό θεωρείται ιδεώδης κατάσταση. Να είσαι στη διαδικασία….είπαμε, θα είσαι λίγο καπιταλιστικός γάιδαρος. Κάτι θα’ χεις και συ. Θα παράγεις κιόλας.

Ο μη Ελληνοδυτικός κόσμος;

Λοιπόν, εν ολίγοις.

Να ρωτήσω για τον άλλο κόσμο. Γιατί πιο πολύ αναφερόμαστε στο δυτικό, σαν ελληνοδυτικό μοντέλο. Έχετε εικόνα για τον άλλο κόσμο; Πολύ μεγάλο μέρος, πολλά δισεκατομμύρια που τα αγνοούμε σε αυτές τις συζητήσεις.

Βλέπετε ότι το ισλάμ, είναι ένας ισχυρά ιδεολογικά χρωματισμένος κόσμος. Με το ισλάμ δεν μπορείς να είσαι σε σχέση απλώς αυξάνοντας τις αστυνομικές δυνάμεις ή μειώνοντας τις μεταναστευτικές ροές. Και αυτές βέβαια πρέπει να γίνουν ως ένα σημείο, να έχουν ένα λογικό χαρακτήρα, το χω πει παλιά, σε μια δημόσια ομιλία μου. Τα μπιζέλια, δεν είναι οι άνθρωποι μπιζέλια.

Ο μπιζελάνθρωπος.

Βάζουμε μπιζέλια απ’ τη Φλώρινα, Χαλκιδική …και είναι όλα μπιζέλια. Δεν είναι μπιζέλια όμως οι άνθρωποι. Οι άνθρωποι είναι ζωντανοί και κάνουνε δημιουργικές σχέσεις. Και δημιουργικές κοινωνίες. Πρέπει να γνωρίσεις τον άλλο, και να γνωρίσει και αυτός εσένα.

Και οι πολιτισμοί.


Και οι πολιτισμοί, σε ζωντανή επικοινωνία και να είναι αμοιβαία αυτή η επικοινωνία. Σήμερα μερικοί έχουν δυσφορία φύλου, δυσφορία κόμματος, άλλοι έχουν κοινωνική δυσφορία, και θεωρούν ότι πρέπει να αλλάξουν όλα και να γεμίσει ο τόπος με πολύχρωμες φυλές, και νομίζουν ότι έτσι θα λυθεί το πρόβλημα. Ποιο πρόβλημα;

Τέλος

Η ΜΑΖΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΖΩΝΤΑΝΗ. Η ΜΑΖΑ ΘΕΛΕΙ ΑΡΧΗΓΟ, ΑΥΘΕΝΤΙΑ ΝΟΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ. ΜΟΝΟ ΠΟΥ Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟΥ. ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΓΡ. ΠΑΛΑΜΑ ΠΟΥ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΗΝ ΑΙΩΝΙΟΑΙΩΝΙΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: