Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024

Μητροπολίτης Μπίχατς Σέργιος: Εξ ονόματος τίνος μιλά ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος;

Το ζήτημα του εκκλησιαστικού ημερολογίου, άρα και της ημερομηνίας εορτασμού του Πάσχα, είναι ένα πολύ σύνθετο ζήτημα και υπάρχει ένας πολύ μικρός αριθμός επαϊόντων που μπορεί να γράψει και να μιλήσει σε ικανοποιητικό βαθμό για αυτό το θέμα, το οποίο (γεω)πολιτικά παίζει επίκαιρο ρόλο στην εποχή μας.

Ωστόσο, ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος, εξ’ αιτίας της βιασύνης του οποίου οι σχέσεις μεταξύ των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών υπέστησαν σοβαρό κλονισμό, προσπαθεί τώρα, χωρίς την εξουσιοδότηση κανενός, να συμφωνήσει σε κοινή ημερομηνία εορτασμού του Πάσχα με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.

Προκύπτει ένα προφανές ερώτημα: Εξ ονόματος ποιών σκέφτεται, σχεδιάζει και συμφωνεί ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος; Εξ ονόματος του ιδίου ή του πατριαρχείου του οποίου ηγείται; Ή, Θεός φυλάξοι, αποτόλμησε να μιλήσει για λογαριασμό όλου του ορθόδοξου κόσμου;!

Αν είναι το δεύτερο, τότε πάλι χωρίς λόγο θα έχουμε ανώφελους διχασμούς, γεγονός που δεν συμβαίνει για πρώτη φορά με τον σημερινό επικεφαλής του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως. Διότι, για να συζητήσουμε οποιοδήποτε θέμα, με τους εκπροσώπους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, χρειάζεται πρώτα να υπάρχει απόλυτη ενότητα εντός της Ορθόδοξης Εκκλησίας, και αυτό, όπως και πολλά άλλα ζητήματα, λείπει εδώ και πολύ καιρό. .

Αυτός που χώρισε συθέμελα τις Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες μεταξύ τους, θα δημιουργούσε τώρα ενότητα μεταξύ της Ορθόδοξης και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, χωρίς να ζητήσει ή να λάβει τη συγκατάθεση όλων των αρχηγών των άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών. Γι’ αυτόν τον λόγο, το ζήτημα ενός κοινού ημερολογίου, που όλο και πιο συχνά συζητείται δημοσίως, είναι καταδικασμένο σε αποτυχία.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία στηρίζεται στην αλήθεια του Ευαγγελίου του Χριστού, στα δόγματα που καθορίζουν ουσιαστικά την ομολογία της πίστης μας, αλλά και στην παράδοση που μας πλούτισε εδώ και αιώνες. Η παράδοση δεν είναι η ουσία της πίστης μας, αλλά χωρίς την παράδοση η πίστη μας χάνει τη μορφή με την οποία την αναγνωρίζουμε. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να διαφυλάξουμε ό,τι μας έχει μείνει από τους Πατέρες, γιατί αν σήμερα συμφωνήσουμε να αλλάξουμε το ημερολόγιο, αύριο θα χειροτονήσουμε γυναίκες, μεθαύριο θα καταργήσουμε τη νηστεία…

Η σημερινή κατεστραμμένη από τον πόλεμο Ουκρανία είναι το καλύτερο παράδειγμα της πνευματικής αποτυχίας ενός συγκεκριμένου τμήματος της μη κανονικής ιεραρχίας, που τόλμησε, για παράδειγμα, να μεταφέρει τον εορτασμό των Χριστουγέννων 13 ημέρες νωρίτερα, ώστε μέρος των Ορθοδόξων Ουκρανών να γιορτάζουν τα Χριστούγεννα μια μέρα που δεν τα γιόρτασαν ποτέ έως σήμερα. Σε τι ωφελήθηκαν; Σε τίποτα.

Χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί, σοφοί και πιστοί σε αυτό που έχουμε λάβει ως πνευματική κληρονομιά. Αν αφήσουμε να μας κόψουν το δάχτυλο, αύριο θα χάσουμε το χέρι μας. Ας μείνουμε πιστοί στον εαυτό μας, πιστοί στον Θεό και στο Ευαγγέλιο του Χριστού ακόμα και αν το πληρώσουμε με το κεφάλι μας.

eparhijabihackopetrovacka.org

orthodoxostypos.gr

ΑΚΤΙΝΕΣ: Μητροπολίτης Μπίχατς Σέργιος: Εξ ονόματος τίνος μιλά ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος; (aktines.blogspot.com)

ΑΣ ΜΗΝ ΞΕΧΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΛΙΓΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΕΠΙΤΙΜΟΣ. Ο ΟΠΟΙΟΣ ΔΙΑΦΗΜΙΖΕΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΗ ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΡΑΠΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΗΝ ΖΗΛΕΥΕ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ Η ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΟΥΑΝΕΤΑ. 
ΑΥΤΟΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΣΤΗΝ Α' ΦΑΝΑΡΙΩΤΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΕΝΑ ΞΕΧΑΣΜΕΝΟ ΘΕΑΜΑ. 
ΤΟΝ ΑΡΚΟΥΔΙΑΡΗ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΧΤΥΠΩΝΤΑΣ ΤΟ ΤΥΜΠΑΝΟ ΑΝΑΓΚΑΖΕΙ ΤΑ ΑΛΥΣΣΟΔΕΜΕΝΑ ΑΡΚΟΥΔΑΚΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΧΟΡΕΥΟΥΝ ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟ ΤΟΥ.. 
ΕΝΑ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΘΙΑΣΟΥ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΙ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ. ΣΤΑ ΔΥΟ ΣΤΕΝΑ  ΠΟΥ ΘΑ ΣΚΟΤΩΣΟΥΝ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΜΑΣ.
ΑΡΧΙΣΕ ΗΔΗ Η ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΗΛΙΟΓΑΒΑΛΟΥ. ΤΟΥ ΕΠΙΤΙΜΟΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: