Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024

Πιστεύουν πως υπηρετούν την Εκκλησία και την Ορθοδοξία - π. Αλέξανδρος Σμέμαν


Κάποτε ο πατήρ Ιωάννης Μέγιεντορφ μου είχε πει σε μια στιγμή παρρησίας ότι δὲν μπορεί να καταλάβει γιατί οι άνθρωποι έχουν καταληφθεί από τη μανία για τους Πατέρες. Τόσοι πολλοί άνθρωποι προπαγανδίζουν αυτή τη μόδα, η οποία τους εμποδίζει να καταλάβουν ο,τι υπάρχει στον πραγματικό κόσμο, και την ίδια στιγμή πιστεύουν πως υπηρετούν την Εκκλησία και την Ορθοδοξία.

Φοβούμαι πως οι άνθρωποι ελκύονται όχι από τη σκέψη των Πατέρων, ούτε από το περιεχόμενο των γραπτών τους, αλλά από το στιλ τους. Αυτό πλησιάζει αρκετά την Ορθόδοξη κατανόηση των λειτουργικών ακολουθιών: να τις αγαπάς δίχως να τις καταλαβαίνεις: και στον βαθμό που δεν είναι κατανοητές, να μη βγάζεις κανένα συμπέρασμα.

Καθόμαστε στο κέλυφός μας, γοητευμένοι από μια μελωδία, και δεν προσέχουμε ότι η Εκκλησία πάσχει, και ήδη, εδώ και πολύ καιρό, έχει εγκαταλείψει το πεδίο της μάχης.

π. Αλέξανδρος Σμέμαν

Ημερολόγιο 1973-1983 • εκδόσεις Ακρίτας.

Αναστάσιος: Πιστεύουν πως υπηρετούν την Εκκλησία και την Ορθοδοξία - π. Αλέξανδρος Σμέμαν (anastasiosk.blogspot.com)

Η ΝΕΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΜΑΣ ΤΟΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΣΑΝ ΔΙΑΔΟΧΟ ΤΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ, ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΣΗΜΗ ΡΩΣΙΚΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ. ΤΙ ΜΑΣ ΠΡΟΣΕΦΕΡΑΝ; ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ. ΤΗΣ ΑΠΙΣΤΙΑΣ ΜΑΣ. ΚΑΙ ΔΙΕΛΥΣΑΝ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΙΡΕΤΙΚΗ ΚΛΙΚΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΣΕΛΛΙΝΓΚ. ΤΗΝ ΝΕΑ ΟΝΤΟΛΟΓΙΑ Η ΟΠΟΙΑ ΚΑΤΑΡΓΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΝΣΑΡΚΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΩΝ ΟΥΡΑΝΩΝ ΕΠΙ ΤΗΣ ΓΗΣ. Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΒΑΠΤΙΣΕ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΓΡΗΓΟΡΙΟ ΠΑΛΑΜΑ ΤΟΝ ΘΕΟΛΟΓΟ ΤΩΝ ΑΚΤΙΣΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ. 

ΜΕΛΩΔΙΑ Η ΛΑΤΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ. Η ΜΕΛΩΔΙΑ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ ΠΡΙΝ ΒΥΘΙΣΤΕΙ ΣΤΟ ΣΤΥΛ ΤΟΥ ΤΙΤΑΝΙΚΟΥ.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΠΡΟΦΤΑΣΕΣ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΕΙΣ ΟΤΙ ΑΥΤΗ Η ΜΕΛΩΔΙΑ  ΓΕΝΝΑ ΑΚΟΜΗ ΑΓΙΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΔΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ ΘΕΟΛΟΓΕ ΤΩΝ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: