Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

Μόνο εάν τάχει «χαμένα» κάποιος, μπορείς να δικαιολογήσεις τις ανοησίες που λέει έστω και αν είναι ο γέροντας «Ζουμής»

Αποτέλεσμα εικόνας για γργοριοσ ηγουμενος δοχειαρειου
Ο γέροντας της Δοχειαρίου κατεβάζει μια καρδάρα γάλα και χύνει μέσα λίγη κουτσουλιά ,άντε καημένε γέροντα να πιεις το γάλα, το πίνεις δεν το πίνεις…! 

Αυτά τα πάνω κάτω τα αισθήματα πλημμύρισαν την καρδιά μας και έδεσαν με αυτά που μας έλεγαν όσοι τον γνωρίζουν χροοονια τώρα από κοντά! 

Μας έλεγαν εκωφαντικά : Μην ενθουσιάζεστε είναι αλλοπρόσαλλος και έχει και ζάχαρο ο καημένος ,δεν θυμάστε πρόσφατα που αμφισβήτησε και τον άγιο γέροντα Παΐσιο;;; 

Η αλήθεια είναι ,μιλούσαμε με ενθουσιασμό για τον λόγο του, ,έμοιαζε κρυστάλλινο γάργαρο νερό ,πάντα ποστάραμε με περίσσια σπουδή ,αλλά τούτη τη φορά μας ηρθε «ταμπλάς» 

 Μα να βρίζεις-κάποιος το είπε αποδήμηση -πρόσωπα γεγονότα που δεν ξέρεις μόνο από κουτσομπολιά;;; 

Να αποκαθηλώνεις έναν Ρωμανίδη(!), τον Ναυπάκτου και τον άγιο γέροντα Σωφρόνιο(!);; 

 Όλοι μας διαβάζουμε τα βιβλία τους, μυρίζουμε το εξώφυλλο, ψηλαφάμε τις σελίδες, αλλά ακόμη τις εμπειρίες πού περιγράφουν ,έστω και δεν τις βιώνουμε, ξέρουμε εκεί είναι ο δρόμος ,αυτή είναι η ζωή! 
Γέροντα Γρηγόρη μόνο ντροπή

ΤΡΕΛΟ-ΓΙΑΝΝΗΣ

ΣΧΟΛΙΟ: Είναι ένας παραδοσιακός αγιορείτης Γέροντας, στήν σκληρή παράδοση τών Γερόντων, στούς οποίους έκανε υπακοή, γιά παράδειμα, ο Γέροντας Εφραίμ ο Κατουνακιώτης, τόν οποίον καί ξεχωρίζει. Ξεσηκώθηκαν καί σκανδαλίστηκαν οι ευσεβείς χριστιανοί επειδή "αποκαθήλωσε" τά είδωλα τών ιδεών μας; Ού ποιήσεις σεαυτώ είδωλον.  Καί τί είπε ο "ασεβής;" Οτι ο Ρωμανίδης δέν είναι ο ίδιος εμπειρικός θεολόγος. Οτι ο Βλάχος εν είδει Μέσκου, βίωσε καί είδε σέ μιά βραδυά αυτά πού προσφέρονται σάν δώρο στούς κόπους τής ασκήσεως καί τής υπακοής; Οτι είναι πιό εντυπωσιακός καί ποικίλος ο λόγος τού Γέροντα Παίσιου, από τόν λόγο τού Γέροντα Εφραίμ; Οτι ο Γέροντας Σωφρόνιος έγραψε αυτά πού στήν παράδοσή μας ψιθυρίζονται σέ έμπιστο αυτί;
Πού ψεύδεται; Δέν είναι ωραίος ο λόγος του γιά τόν Ζηζιούλα; Εθεσε τόν επίσκοπο μακρυά καί από τό Θεό καί από τούς ανθρώπους! Τόν έκανε είδωλο. Αγαλμα τής Αιγύπτου. Τόν επίσκοπο δέν λατρεύουν σήμερα όλοι οι ορθόδοξοι καί από αυτόν δέν περιμένουν τήν σωτηρία;
Γι' άλλη μιά φορά βγάλαμε τά άπλυτά μας στή φόρα.

Αμέθυστος

16 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Και σύ μεθυσμένε πού έζησες το Άγιο Πνεύμα ; Κι αφού δέν το έζησες πάει να πεί οτι δέν υπάρχει ; Οσο για τά άλλα μαζί σου, τουλάχιστον έχουν πλάκα !

Ανώνυμος είπε...

Μπορείς να με ενημερώσεις εσύ που το ζεις, αδελφέ;

Ανώνυμος είπε...

Το λάθος ήταν, ότι αν δεν υπήρχαν τα συγκεκριμένα πρόσωπα -παρά τις όποιες ελλείψεις τους - που "αποκαθηλώνει" με ύφος κατίνας της γειτονιάς ο π. Γρηγόριος, εμείς που διαμένουμε στον κόσμο, όχι στα κελιά και τις σπηλιές του Όρους, δεν θα είχαμε πάρει ούτε μυρωδιά από την παράδοση των αγίων.

Και αν είχε κάνει τον κόπο να διαβάσει λίγο προσεκτικότερα (και συ μαζί του), θα διαπίστωνε ότι και κάποιοι άλλοι, από αυτούς που αποκαθηλώνει, μεγάλωσαν βλέποντας τη μάνα τους να κάνει μετάνοιες και έκαναν το ίδιο μέχρι το τέλος της ζωής τους στον κόσμο, όχι στα κελιά και τις σπηλιές του Όρους. Λοιδορούμενοι ακριβώς γι' αυτό...

Εκεί ήταν το λάθος. Που δεν θες να καταλάβεις, για λόγους που εσύ ξέρεις. Αν ξέρεις...

Μαρία Π. είπε...

Ο γ.Γρηγόριος μπορεί να λέει κάποια σωστά πράγματα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αλάθητος. Αποδομεί με ευκολία κάποιους ανθρώπους επειδή έχει ένα δικό του μονόπλευρο τρόπο να βλέπει τα πράγματα. Δεν είναι όμως έτσι. Αλίμονο αγαπητοί αδελφοί αν θεωρούμε ότι το μόνο πρότυπο ορθόδοξης ζωής και αγιότητας είναι τελικά μόνο "ο παραδοσιακός αγιορείτης Γέροντας, στήν σκληρή παράδοση τών Γερόντων..". Τότε όλοι οι υπόλοιποι που έζησαν στον κόσμο και ειδικά τον τελευταίο αιώνα και ακόμα ειδικότερα τα τελευταία χρόνια της γενικής αποστασίας και αθεϊας όπως εμείς σήμερα, θα έπρεπε να θεωρούμε ότι δεν έχουμε ελπίδα σωτηρίας.
Πως είναι δυνατόν να θεωρούμε ότι όλα τα υπόλοιπα πνευματικά βοηθήματα και στηρίγματα είναι κίβδηλα;;

Κατηγορεί τον π.Ρωμανίδη ότι δεν είχε εμπειρία Ορθοδοξίας και "πως θα την μάθαινε; από την εφοπλίστρια γυναίκα του;"
Δεν ξέρω τι ήταν η γυναίκα του, αλλά ξέρω τι ήταν η μητέρα του.
Δείτε αυτό το κείμενο:
Η Γερόντισσα Ευλαμπία Ρωμανίδου ~ πρωτ. Λάμπρου Φωτοπούλου
http://logosfotos.blogspot.gr/2017/04/blog-post_69.html

Ο π.Ρωμανίδης μπορεί να έχει τυποποιήσει κάποια πράγματα ίσως και εξ ανάγκης γιατί έπρεπε να αναδείξει την Ορθοδοξία και την αληθινή αγιοπνευματική εμπειρία απέναντι κυρίως στο προτεσταντικό χάος, και το πλήθος των δαιμονικών φαινομένων που περιλαμβάνει, που ιλιγγιά ο νους όταν τα μαθαίνει σε βάθος,[ ακριβώς γιατί έχουν (υποτιθέμενο) "πνευματικό" (δηλ.πνευματιστικό) περίβλημα και πλανούν εκατομμύρια ανθρώπων], αλλά η προσφορά του είναι μεγάλη, ακόμα και αν δεν συμφωνούμε απόλυτα με την "τάξη" που προσπάθησε να βάλει στην πνευματική εμπειρία και ζωή (αφού ο κάθε άνθρωπος έχει ιδιαίτερη πνευματική πορεία). Το έκανε όμως με βάση το προτεσταντικό και παπικό περιβάλλον στο οποίο έζησε. Γι αυτό τόνισε τόσο πολύ και το θέμα της άκτιστης θείας Χάρης, και της νοερής προσευχής.

Ο Γ.Σωφρόνιος επίσης κατηγορείται από τον ηγούμενο και μάλιστα με αθέμιτο τρόπο (ότι είχε υποτακτικό ένα κατάσκοπο). Έχουμε ασχοληθεί ξανά, και μάλιστα εκτενώς με όλα αυτά και λυπόμαστε πολύ να τα ξαναλέμε.Η (υποτιθέμενη) σχέση τους ήταν σε πνευματικό επίπεδο με βάση αυτό που λέει ο Απ.Παύλος ότι ο Κύριος "πάντας ἀνθρώπους θέλει σωθῆναι καὶ εἰς ἐπίγνωσιν ἀληθείας ἐλθεῖν".. δεν είχε καμιά σχέση ο Γ.Σωφρόνιος με κοσμικά θέματα πόσο μάλλον με κατασκοπεία.
Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω πως σκέφτονται κάποιοι άνθρωποι. Ο Γ.Σωφρόνιος κόντεψε να πεθάνει από την ασιτία και την κακουχία λόγω κρύου και παντελούς έλλειψης στοιχειωδών πραγμάτων για χρόνια στην σπηλιά του Αγίου όρους, έπαθε ανεπανόρθωτες ζημιές, και έμεινε χωρίς στομάχι χωρίς να μπορεί να φάει όπως οι άλλοι μέχρι που πέθανε γιατί ήταν "ψυχή και σώμα" δοσμένος στην ΜΕΤΑΝΟΙΑ, και θα θυσίαζε τον πνευματικό θησαυρό, για τέτοιου είδους πράγματα;
Ξέρω ότι ειδικά για τον Γ.Σωφρόνιο υπάρχει μεγάλη συκοφαντία και λασπολογία.Καθένας είναι ελεύθερος να πιστεύει ότι θέλει, να διαβάζει ότι τον αναπαύει και τον βοηθάει πνευματικά. Δεν θέλω να γίνομαι φορτική, και να λέω συνέχεια για τον Γέροντα.
Τον θεωρώ Άγιο με όλη τη σημασία της λέξης, όχι γιατί έβλεπε το άκτιστο φως, δεν με νοιάζει αυτό, γιατί καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει, ή να βλέπει ακόμα και "φώτα" της φαντασίας του. Αλλά ο άνθρωπος αυτός αγαπητοί αδελφοί ΜΕΤΑΝΟΗΣΕ με όλη τη σημασία της λέξης. Έζησε τέτοιες υπαρξιακές καταστάσεις βυθιζόμενος σε αβύσσους μηδενισμού της "υπόληψης του εαυτού του" όπως λέει ο Άγιος Νικόδημος,( με αφορμή την προηγούμενη πνευματική πτώση του), που ο Θεός του έδωσε (αυτό το μέγεθος μετάνοιας που είναι στα όρια του θανάτου), όπως δίνει στις εκλεκτές ψυχές σύμφωνα με το "πολλοί οι κλητοί, λίγοι οι εκλεκτοί", όπως έγινε και με την Οσία Μαρία την Αιγυπτία.

Μαρία Π. είπε...

Ο Γέροντας δεν ήθελε να γράψει αυτά τα πράγματα, [πόσο μάλλον δεν το έκανε από οίηση όπως αφήνει να εννοηθεί ο ηγούμενος] και μάλιστα λέει πολλά πάνω σε αυτό.
Το έκανε λίγο πριν πεθάνει όταν οι κρίσεις των ανθρώπων δεν τον επηρέαζαν πια για να βοηθήσει τους αδελφούς του. Ήρθαν έτσι τα πράγματα, τα έφερε ο Θεός για να βοηθηθούν πολλοί άνθρωποι. Όλοι μας λίγο πολύ όσοι έχουμε έστω και ελάχιστη γεύση πνευματικής ζωής μπορούμε να βρούμε πολλά στο λόγο του που θα μας βοηθήσουν στην πορεία μας. Δεν μπορούν αυτά να ειπωθούν με λίγα λόγια, αλλά ο Γ.Σιλουανός, και ο Γ. Σωφρόνιος ήταν ένα δώρο του Θεού στον σημερινό εσχατολογικό αιώνα των "ψευδόχριστων και ψευδοπροφητών" που είπε ο Κύριος.
Για παράδειγμα μας λέει ο Γ.Σωφρόνιος ότι όταν ενώνεται ο νους με την καρδιά είναι η στιγμή που έρχονται τα δάκρυα στην προσευχή. Μας λέει ότι η αληθινή χριστιανική προσευχή είναι η ενοποίηση του όλου "εν Χριστώ" ανθρώπου, σώμα-ψυχή-πνεύμα.

Σχετικά με τον Α. Μέσκο και τον Γ.Σωφρόνιο υπάρχει αυτή η ανάρτηση:
http://o-nekros.blogspot.gr/2011/01/blog-post_23.html

Να πω και κάτι τελευταίο για τον γ.Γρηγόριο που τους απορρίπτει όλους και προβάλει μόνο το δικό του τρόπο ορθόδοξου βιώματος. Καλά είναι όλα αυτά που μας λέει, η σκληρή άσκηση, η σιωπή η προσευχή και η ταπείνωση. Στην Εκκλησία-Σώμα Χριστού υπάρχει η τάξη των Μοναχών που είναι ας πούμε "οι επίλεκτες δυνάμεις", "για τις δύσκολες πνευματικές μάχες των μεγάλων πειρασμών". Δεν διαφωνούμε σε αυτά.
Από κει και πέρα όμως όλοι εμείς που είχαμε την "ατυχία" να ζούμε σε αυτή τη δύσμοιρη εποχή της αθεϊας, της κατάπτωσης και της αποστασίας, πως θα προχωρήσουμε πνευματικά, και θα οδηγηθούμε με ασφάλεια στον Θεό και γενικά στην πορεία της πνευματικής ζωής αν δεν έχουμε δίπλα μας πνευματικούς οδηγούς ;; Χρειάζεται η προσευχή όλων για όλους, αλλά χρειάζεται και ο αγιοπνευματικός λόγος, και μάλιστα με βάση τα δικά μας σημερινά δεδομένα και βιώματα, τους σημερινούς κινδύνους, και τις σύγχρονες πλάνες. Οι πνευματικοί πατέρες που κατηγορεί έχουν βοηθήσει και βοηθούν πολλούς ανθρώπους παρά τα ανθρώπινα λάθη και τις ατέλειές τους. Έτσι προχωράει η Εκκλησία. Σε τελική ανάλυση ο Ίδιος ο Χριστός επιμελείται την Εκκλησία Του χρησιμοποιώντας όπως Εκείνος θέλει τον κάθε άνθρωπο για την ωφέλεια όλων.Πιστεύω ότι κι εσείς συμφωνείτε.

amethystos είπε...

Στό Γεροντικό υπάρχει η εξής ιστορία. Ενας υποτακτικός βλέπει ένα πνευματικό όνειρο. Τό λέει στόν Γέροντα καί αυτός τόν δέρνει γιατί πίστεψε πώς είναι άξιος. Μετά από καιρό ο υποτακτικός βρίσκει έναν πνευματικό ο οποίος τόν βεβαιώνει ότι τό όνειρο είναι πνευματικό. Αλλά προσθέτει ότι άν θές νά σωθείς θά επιστρέψεις στόν Γέροντά σου καί άς σέ δέρνει. Είναι μιά αρχαία παράδοση. Σήμερα έχουμε παντρέψει τό θέλημά μας μέ τήν ελευθερία καί είμαστε μακρυά από αυτή τήν παράδοση. Η οποία αντιμετώπισε όλες τίς αιρέσεις. Σήμερα δέν μπορούμε νά βρούμε κάν τήν αίρεση. Δέν μιλάμε γιά τό έλεος τού θεού καί τήν κατάστασή μας. Αλλά γιά τίς δυνατότητες πού χάνουμε. Καί μπορούμε νά μήν τίς χάσουμε.

Ανώνυμος είπε...

Ή αλλεως πως "...Ετσι και μια μυγα θεολογικα σκεπτομενη θα πεις πως ειναι ανωτερη απο τον ανθρωπο γιατι κατορθωνει να περπαταει αναποδα στο ταβανι..." Ταδε εφα Μπερτραν Ρασσελ σχολιαζοντας το του γεροντικου "φυτεψε αναποδα το λαχανο. Μα δε θα φυτρωσει. Φυτεψε το. Δε θα φυτρωσει. Ναι δε θα φυτρωσει. Αν το φυτευες ομως, στην ψυχη σου θα φυτρωνε το λαχανο της υπακοης...."

amethystos είπε...

Είσαι εκπαιδευμένος στήν λογική;

Ανώνυμος είπε...

Τσου. Απλα μου αρεσε το τσιτατο... Με τη μεση κοινη λογικη ομως εχω καλες σχεσεις δε στο κρυβω. Ολιγα τινα και σκορπια:
1. περι Δαβιδ - ιερομ. Δημητριου ορα το "αγωνας θεογνωσιας" του σαχαρωφ. Και ας μην λησμοναμε και τον αγ. Σιλουανο ο οποιος μιλησε περι θεομαχιας η οποια και θα μας χαρακτηριζει και στην αλλη ζωη... Η σκληρη παραδοση μπορει και να κρυβει θεομαχια!!! και μην το γελας
2. Περι Ναυπακτου. Στερειται πρωτοτυπιας ισως. Εγω τον βρισκω κουραστικο. Αλλα και οσα λεει στο θεολογικο του συστημα αν ειχαν οντως πολλην ζωην μεσα τους πιστευω θα χε ενα μοναστηρι με 500 καλογριες κι οχι 10 στραβες ολες κι ολες
3. Υπαρχει καπου που να λεει ο Ρωμανιδης οτι βλεπει φωτα και πολυφωτα ή αλλοι τα αφηγουνται για τον μακαριτη;
4. Πιστευω οτι ολοι οι συγχρονοι αγιοι και γερονταδες στον αρχηγο και τελειωτη της ζωης προσβλεπουν με λογια γραπτα και πραξεις. Δεν τα ειπαν ολοι ολα με τον ιδιο τροπο. Αλλος ο ιωσηφ ο ησυχαστης, αλλος ο φιλοθειτης αλλος ο κατουνακιωτης, αλλος ο παισιος, ο πορφυριος, ο σοφρωνιος, ο ιακωβος. εμενα μου ταιριαζει ο παισιος και ο σοφρωνιος. Το λεω λαθος; με ενδιαφερει η αποψη σου πολυ

amethystos είπε...

Καί πώς αντέχεις τήν στάση τού Ναυπάκτου μέ τό μοναστήρι; Γιά τόν Ρωμανίδη τά διαδίδει ο Βλάχος. Δέν υπάρχει παράδοση θεομαχίας. Αλλά προστασίας από τήν πλάνη. Ρεαλισμός ανθρώπινος.Ξεψάρωμα. Υπάρχει όμως φθόνος. Πολύς φθόνος. Ξεχωρίζουν όμως. Ο Ναυπάκτου ισχυρίζεται οτι ο Ρωμανίδης μάς έδωσε τό κλειδί τής θεολογίας τών Πατέρων καί σχεδόν τούς αντικατέστησε. Μάλλον νομίζεις ότι υποτιμώ τόν Γέροντα Σωφρόνιο. Δέν είναι αλήθεια.

Ανώνυμος είπε...

1.Ωπα ωπα οπα οπα!!!! ως μοναστηρι εννοεις τη μεταμορφωση στη σκαλα; εμενα δε με νοιαζει καθολου τι κανει ο δεσποτης και αυθεντης μαζι τους. Ελπιζω ουτε κι εσενα μιας και θα δωσει λογο στο θεο ολομοναχος. Απο κει και επειτα εσυ εχεις παει ποτε στη σκαλα; αν πας πληζ, πες μας σε ποιο σκαλοπατι της κλιμακος τους βρηκες να εχουν σκαλωσει εκει στη σκαλα :))) κουιζ: εν τω κοσμω μοναστηρι ειναι συστεγαζομενοι ανυπαντροι μαυροφορεμενοι αντρες ή κατι αλλο;
2. Οκ. Αφου το λεει ο ιεροθεος κατι θα ξευρει. Ολοκληρο βιβλιο εγραψε για ενα one night stand with a hermit
3. Ειχα φαει ψαρωμα στη β λυκειου κανοντας ως 3δεσμιτης φροντιστηριο στα αρχαια απο τη φιλολογο. Λυκος κατησθιε ποδα αιγος προ βατου. Και δως του απορια προβατο ή αιγα; Ακουστικο ηταν. Οχι γραπτο. δεν υπηρξε κανεις γερων να βοηθησει ως διακριτικος...Ξερεις σημερα καναν α-πλανη γεροντα; εγω μονο αναγνωστες βρηκα για λιγο που εψαξα, γιατι μετα βαρεθηκα. Μπορουν να αναλυσουν πληρως τους βιους ας ουμε σιλουανου και σωφρονιου. Ο μεν εις μετα νεάνιδός τινος εξορυξε τους οφθαλμους του μια νυχτα με φεγγαρι και την παρατησε. Ο δε ετερος προσκυνησε τα ειδωλα. Ειχαν υλικο μετανοιας που λες. Οχι στη θεωρια. Πραγματικο

Ανώνυμος είπε...

Δε νομιζω οτι υποτιμας τους essexians. Ειμαι σιγουρος οτι δεν ισχυει

amethystos είπε...

Μέ τά λόγια είμαστε ότι θέλουμε. Ξευτίλισε τόν ησυχασμό ο αχρείος.

Ανώνυμος είπε...

Ποιος ξευτιλισε;

amethystos είπε...

Ο Ιερόθεος Βλάχος.

Ανώνυμος είπε...

χαλαρωσε λιγο. Εν ημερα κρισεως πλακα θα χει να πει θυμασαι εκεινο το βραδι που τις ειχατε βγαλει και τις μετραγατε τις αποψεις με τον αμεθυστο; ας προσεχες!!! περαν τουτου παντως και με λιγο φοβο λεω το εξης. Οταν διαβασα το οιδα ανθρωπον εν χριστω ψιλοεμεινα καγκελο στη διαπιστωση οτι ο α.ι.β. εχοντας διαβασει απαντα τα μεχρι τοτε κυκλοφορουντα περι προσευχης, ησυχασμου κλπ αρχισε με μια μικρη εφαρμογη τους να ερευνα τον εαυτο του μηπως του συμβαινει το ενα και το αλλο απο οσα ειχε διαβασει... οχι οπως θα ελεγε ο αγ παισιος λεπτη πνευματικη εργασια στον εαυτο του αλλα φωτα και πολυελαιους... ακου κάλο!!!!
Μετα εβαλε εν ετει 1977 το μισθο απο την ιεροκηρυκτικη διακονια εν το κοσμω, [διαμενων εν τω επισκοπειω, εκδραμοντας συχνακις εν αγιω ορει για πνευματικο τουρισμο και επιθυμων οντως καλου εργου] μπαρδον; την ποια; πώς; στην τσεπη και εξεδραμε εις λονδρας για να λυσει τα μυστηρια... ρε δε μπαμε καλα. Και τα ελυσε οχι με την πρωτη αλλα με πολλες ακομα... δεν κολανε ολα αυτα ρε παιδι μου νομιζω.... ε;