Κυριακή 5 Απριλίου 2020

Στον αστερισμό του κορωνοϊού

Η καλύτερη λύση είναι η διενέργεια τεστ σε όλους τους ανθρώπους, με κόστος που υπολογίζεται στα 100 εκ. € για την Ελλάδα, έτσι ώστε οι υγιείς να συνεχίσουν να εργάζονται – αντί του «κλειδώματος» των οικονομιών που θα έχει τεράστιο κόστος, εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους, δεκάδες χιλιάδες χρεοκοπίες, μία ακόμη πτώχευση της Ελλάδας και ένα ακόμη τρισχειρότερο μνημόνιο. Μία τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε επίσης πολλούς θανάτους, σε συνδυασμό με τρομακτικές ψυχολογικές παθήσεις – οπότε θα πρέπει να είναι τουλάχιστον περιορισμένη.  

Επικαιρότητα

– του Π. Χατζηπλή
Κατ’ αρχήν υπάρχουν χώρες που διαπιστώνεται εμπειρικά πως λόγω κρύου, όπως στη Φινλανδία (άρθρο) ή ζέστης (Αφρική), δεν υπάρχει μεγάλη εξάπλωση – ενώ αντίθετα παρατηρείται μεγάλη εξάπλωση σε περιοχές με υγρό κλίμα σε μέτρια γεωγραφικά πλάτη, όπως στην Κίνα (Wuhan), στην Ιταλία (Μιλάνο – Μπέργκαμο), στην Ισπανία (Μαδρίτη, άρθρο), στη Νότια Κορέα (Daegu), στο Ιράν (Κομ), στην Ελλάδα (Καστοριά / Κοζάνη) και στις Η.Π.Α. (Νέα Υόρκη), όπου δεν πρέπει να ξεχνάμε την κινεζική περιοχή της (China Town).
Αυτές οι περιοχές (πίνακας, πηγή), έχουν υγρασία πάνω από 50%-70% τη συγκεκριμένη περίοδο, με σχετικά μέτρια χαμηλές θερμοκρασίες  – ενώ πολλές έχουν κοντά λίμνες ή ποτάμια. Στην Ελλάδα, στην Κρήτη, υπήρξε χαμηλή μεταδοτικότητα – παρά το ότι υπήρχαν κρούσματα από το εξωτερικό (χαμηλός επιπολασμός 2%, πηγή).
Από την άλλη πλευρά, ο ιός μεταδίδεται σαν σπρέι (aerosol) σε σταγονίδια – οπότε είναι επικίνδυνα το φτάρνισμα και ο βήχας (πηγή). Με βάση το γεγονός αυτό και τις χώρες που εξαπλώνεται, θεωρείται πως η μετάδοση οφείλεται στο ότι, ο ιός μπορεί να διατηρείται για περισσότερο διάστημα σε υγρασία, δηλαδή επάνω σε σωματίδια υδρατμών – διαφορετικά εξατμίζεται ή πέφτει στο έδαφος.
Εκτός αυτού, από τις μελέτες διαπιστώνεται πως ο ιός είναι «βαρύς» – βαρύτερος από τα σωματίδια του αέρα. Επομένως εάν «πέσει» στο έδαφος, είναι δύσκολο να σηκωθεί ξανά, με εξαίρεση κάποια ανατάραξη – όπως είναι το σκούπισμα.
Υπάρχει μελέτη από το 2010 που αφορά τον προηγούμενο κορωνοϊό (SARS), με συμπέρασμα της πως η μεταδοτικότητα περιορίζεται σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 20οC – σίγουρα δε πάνω από 40οC (πηγή).
Στην Τσεχία τώρα, με 3.300 κρούσματα και 32 μόνο νεκρούς μέχρι στιγμής, φορούν παντού μάσκες – ενώ επικρατεί το σλόγκαν: «Η μάσκα μου προστατεύει εσένα, η δικιά σου προστατεύει εμένα» (πηγή). Δεν είναι σίγουρο πως βοηθούν – αλλά στέλνουν το μήνυμα πως είναι καλύτερα να κυκλοφορούν με μάσκες, παρά να είναι στο σπίτι. Έχει επιβεβαιωθεί από τον κ. Τσιόδρα του δελτίου υγείας των 6 – ο οποίος τον Ιανουάριο είχε δηλώσει τα εξής:
“Υπάρχει ανησυχία σε παγκόσμιο επίπεδο για το τι ακριβώς συμβαίνει. Το παρακολουθούμε και εμείς – έχουμε συνεδριάσει αρκετές φορές από την περασμένη εβδομάδα. Και σήμερα το μεσημέρι έχουμε πάλι συνεδρίαση. Έχουμε στείλει και οδηγίες. Θεωρώ ότι πρέπει με ψυχραιμία να το δούμε κι ότι -αυτή τη στιγμή τουλάχιστον- φαίνεται πως δεν πρέπει να είναι κάτι καταστροφικό. Μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά δεν είναι τόσο αποτελεσματική η μετάδοση όμως. Γιατί πάρα πολλοί άνθρωποι εξετέθησαν, πάνω από 400 γιατροί και δεν κόλλησαν τον ιό. Οπότε αυτό είναι κάπως καθησυχαστικό. Μεταδίδεται δύσκολα” (πηγή).
Στις 24 Φεβρουαρίου δε ο κ. Τσιόδρας είχε δηλώσει πως δεν χρειάζεται να κλείσουν τα σύνορα με την Ιταλία και ήταν αρκετά καθησυχαστικός (πηγή) – σε αντίθεση με τον κ. Ξανθό που ανέφερε τα παρακάτω:
“Η εξελισσόμενη επιδημία με το νέο κορωναϊό και η εμφάνιση κρουσμάτων σε γειτονικές χώρες, απαιτεί εγρήγορση των αρμόδιων οργάνων της Πολιτείας,  διαρκή συνεννόηση  και εκτίμηση της κατάστασης από τους ειδικούς επιστήμονες, υπεύθυνη ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων  από το Υπουργείο Υγείας, ενιαίο κέντρο συντονισμού και εποπτείας και, κυρίως συστηματική οργανωτική προετοιμασία  του Εθνικού Συστήματος Υγείας, των νοσοκομείων και των δημόσιων δομών ΠΦΥ, καθώς και όλων των επαγγελματιών υγείας, για την αποτελεσματική  διαχείριση ενδεχόμενων κρουσμάτων” (πηγή).
Όπως φαίνεται, η καλύτερη λύση είναι η διενέργεια τεστ σε όλους τους ανθρώπους, με κόστος που υπολογίζεται συνολικά στα 100 εκ. € για την Ελλάδα, έτσι ώστε οι υγιείς να συνεχίσουν να εργάζονται, αντί του «κλειδώματος» των οικονομιών που θα έχει τεράστιο κόστος, εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους, δεκάδες χιλιάδες χρεοκοπίες, μία ακόμη πτώχευση της Ελλάδας και ένα ακόμη τρισχειρότερο μνημόνιο. Μία τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε επίσης πολλούς θανάτους, σε συνδυασμό με τρομακτικές ψυχολογικές παθήσεις, οπότε θα πρέπει να είναι τουλάχιστον περιορισμένη. Σε κάθε περίπτωση, η πανδημία δεν ενδείκνυται για κομματική καπηλεία, αφού μπορεί να εξελιχθεί σε μπούμερανγκ.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κάνεις το τεστ σήμερα και βγαίνει αρνητικό, και αμέσως μετά κολάς.Πως θα πουν εσείς μένετε μέσα και εσείς έξω; Εκτός εάν κάνουν τεστ συνέχεια κάτι μάλλον δύσκολο...

Ανώνυμος είπε...

Αφού μας κλείσανε μέσα εν μέρει δικαιολογημένα εν μέρει αδικαιολόγητα ας κάνουμε ένα τελευταίο σχόλιο της ημέρας μια που δεν μπορούμε να πάμε σε καφενείο να δούμε κανένα ματς .Το άρθρο αναφέρεται σαφέστατα στην αρχή του και στην οικονομική διάσταση που θα πλήξει φυσικά τους φτωχούς και μεσαίους και όχι τους πλούσιους . Βλέπω λοιπόν σε χριστιανικά blogs μερικούς αχαραχτηριστους να πανηγυρίζουν γιατί λέει η παγκοσμιοποίηση και το διεθνές κεφάλαιο παθαίνει ζημιές .Εγώ βλέπω ότι τώρα συντελείται η παγκοσμιοποίηση στο φόρτε της αφού από κοινού συνθηματος όλα τα κράτη ακολουθούν κοινή γραμμή .Αλλά αλλού θέλω να αναφερθώ .Λοιπόν ακούστε καλά χριστιανουληδες του πισινού .Η κρίση ανθρώπους σαν τον Μπίλ Γκαιητς θα τους κλάσει να μην πω τι . Εμείς θα φάμε ένα παλούκι στον πισινό που θα μας βγει από το στόμα . Φαίνεται καλά όσοι γράφεται τέτοιες πίπες ότι δεν έχετε ζήσει ούτε μια μέρα φτώχειας . Νομίζετε ότι αν φτωχυνεται κακομοίρηδες ότι θα πάτε σε ένα χωριό θα φυτεύεται ντομάτες και ταυτόχρονα θα ζείτε σαν τους αναχωρητές της Θηβαιδας .. Νομίζετε χαιμενα κορμιά για να το πω ρουμελιωτικα ότι η ζωή σας θα είναι Woodstock με Αγιορείτικη εσανς .Ε λοιπόν wannabe χριστιανοχιπηδες όταν πέσει η φτώχεια η προσωπική φτώχεια θα χάσετε φίλους συγγενείς ακόμη και με την μάνα σας θα ψυχρανθειτε .Αν δεν αγωνιστείτε οι νεότεροι να μην περάσουν αυτά που μηχανεύονται κακομοίρηδες όχι αναχωρητές δεν θα γίνεται αλλά χίλιες θρησκείες θα αρνηθειται .Ε ΚΑΚΟΜΟΊΡΗΔΕΣ αντί να σκέφτεστε τι ζημιά θα πάθει ο Γκαιητς να σκεφτείτε τι παλούκι θα φάτε και θα φάμε στον πισινό .ΑΜ Υστερόγραφο .Για πρώτη φορά στο ζητώ Αμεθυστε .Αν έχει ευλογία βάλε το σχόλιο στην μόστρα του blog να δουν οι νηπτικοι τρομάρα τους τι μας περιμένει

Ανώνυμος είπε...

ΑΜ.Προσυπογράφουμε με χέρια και πόδια!