Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022

ΕΝΑ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΜΕ ΑΠΟΔΟΧΗ..

 Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο

Ένα περίεργο φαινόμενο αρχίζει να καθιερώνεται από την Δυτική Ελλάδα. Νέος Μητροπολίτης καθιέρωσε να εξηγεί την Θεία Λειτουργία στους μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.
Η νεοφανής αυτή λειτουργική πρακτική έχει τα εξής χαρακτηριστικά.
Α.Η Θεία Λειτουργία τελείται στον ΣΟΛΕΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ και ΟΧΙ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ.
Β.Ο Λειτουργός Επίσκοπος τελεί την Θεία Λειτουργία στραμμένος προς ΔΥΣΜΑΣ έχοντας δηλαδή στραμμένα τα νώτα του προς την ΑΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ.
Γ. Το όλο τελετουργικό θυμίζει ΠΑΠΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ.
Στον μαθητή Δημοτικού, Γυμνασίου η ακόμα και του Λυκείου βλέποντας τα παραπάνω δημιουργούνται λάθος εντυπώσεις.
Η λαϊκίστικη αυτή τακτική έχει βρεί πολλούς οπαδούς και όπως διαβάζουμε στα εκκλησιαστικά ρεπορτάζ πάνω από τριάντα σχολεία της περιοχής έδειξαν ενδιαφέρον για την πρακτική αυτή.
Ως εκπαιδευτικός γνωρίζω ότι υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι να εξηγηθεί η Θεία Λειτουργία στους μαθητές χωρίς να καθιερωθούν ΑΝΤΙΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΕΣ και μάλιστα εντός του ιερού ναού. Γιατί πρέπει να υιοθετηθεί αυτή η πρακτική; Μήπως κάπου αποβλέπει μελλοντικά;;;;;;;

 π.Δημητρίου Αθανασίου

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΝ Η ΠΙΣΤΗ; Η Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΡΠΟΣ ΤΗΣ ΠΙΣΤΗΣ, ΟΠΩΣ Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΡΠΟΣ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΟΗΜΑΤΟΣ. ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΟΥ ΝΟΥ, ΕΙΝΑΙ APEX MENTIS. TI NOHMA EXOYN ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΝΟΥ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΞΥΠΝΗΣΕΙ ΑΚΟΜΗ; ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ; ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟΝ ΞΥΠΝΗΣΕΙΣ; ΜΟΝΟΝ ΕΑΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΠΩΣ ΞΥΠΝΗΣΕ Ο ΔΙΚΟΣ ΣΟΥ. ΣΥΝΗΘΩΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΠΩΣ ΕΧΕΙ ΞΥΠΝΗΣΕΙ Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΣ. ΤΟ ΕΓΩ ΥΠΑΡΧΩ.
ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙΣ ΕΠΑΝΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: