Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024

«Η ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΕΙΛΟΥ» Από Μαρτσέλο Βενετζιάνι

Πώς να ορίσετε εκείνους τους ιστορικούς και τους ακαδημαϊκούς που γίνονται μάρτυρες της συνεχούς καταστροφής της έρευνας και της αλήθειας, δυνάμει ελευθεροκτόνων νόμων

                                            Η ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΕΙΛΟΥ

Όσοι δεν λένε, δεν ακούνε, δεν βλέπουν
ΒΙΒΛΙΑ IBS
Για να ορίσουμε εκείνους τους δικαστές που γνώριζαν το «σύστημα» που κατήγγειλε ο Λούκα Παλαμάρα στη συνέντευξη βιβλίου του στον Αλεσάντρο Σαλούστι, γνώριζαν αυτές τις μεθόδους, αυτά τα βέτο, εκείνες τις παραλείψεις, τις δολοφονίες και τις διαφορές στη μεταχείριση μεταξύ συντρόφων που έπρεπε να σωθούν και εχθρούς να καταστραφούν, είχαν τη δυνατότητα να τους σταματήσουν, να τους αναφέρουν ή τουλάχιστον να διασταυρωθούν αλλά δεν το έκαναν; Μπορεί να υπάρχουν πολλοί ορισμοί, αλλά μπορούν να συνοψιστούν σε έναν που δεν προσφέρεται για παρεξήγηση: δειλοί . Είναι δειλοί .
Η επιστολή των 150 διανοουμένων κατά του «ακυρωτικού πολιτισμού» είναι εκτός πραγματικότητας

Πώς να ορίσουμε εκείνους τους ιστορικούς και τους ακαδημαϊκούς που γίνονται μάρτυρες της συνεχούς καταστροφής της έρευνας και της αλήθειας, χάρη σε ελευθεροκτόνες, ακυρωτικές κουλτούρες και πολιτικά ορθούς νόμους , γνωρίζουν πολύ καλά ότι η ιστορία πήγε διαφορετικά σε σύγκριση με τις επίσημες αλήθειες που επιβάλλει η ιδεολογική κυριαρχία. αλλά παρά το γεγονός ότι έχουν τη δυνατότητα και την εξουσία να διαψεύσουν και να καταγγείλουν αυτά τα παραπτώματα, ή τουλάχιστον να αποστασιοποιηθούν, δεν το κάνουν και προτιμούν να παραμείνουν σιωπηλοί; Και εδώ μπορείτε να βρείτε πολλούς ορισμούς, ίσως ευφημιστικούς, αλλά ο πιο κατάλληλος παραμένει: δειλοί. Είναι δειλοί .

Πώς να ορίσουμε εκείνους τους διανοούμενους, εκείνους τους δημοσιογράφους, εκείνους τους συντάκτες εφημερίδων που επιτρέπουν την αλλαγή της πραγματικότητας των πραγμάτων και την αλήθεια των ανθρώπων και των γεγονότων και  συμμορφώνονται με αυτά, ξέρουν ότι πολλοί σεβαστοί ισχυροί άνθρωποι είναι φουσκωμένες μπάλες και πολλοί ελεύθεροι στοχαστές αποκλείονται. και αγνοήθηκαν με τις διατριβές και τα έργα τους μόνο επειδή δεν συμμορφώνονται με την εξουσία. θα μπορούσαν να αποστασιοποιηθούν από το ιδεολογικο-μαφιόζικο σύστημα, να καταγγείλουν τις στρεβλώσεις και να πουν αυτό που ειλικρινά σκέφτονται και βλέπουν, αλλά δεν το κάνουν; Η απάντηση δεν αλλάζει, οι αποχρώσεις ποικίλλουν, αλλά ο καλύτερος ορισμός παραμένει ο ίδιος: δειλοί. Είναι δειλοί .

Πώς
να ορίσετε εκείνους τους ιερείς, εκείνους τους θεολόγους, εκείνους τους επισκόπους που σημειώνουν την ήττα της πίστης τους, την υποχώρηση της θρησκείας τους από τον κόσμο, την παράδοση σε άλλες θρησκείες και την υποταγή στον κυρίαρχο αθεϊσμό, τη δυσφορία των πιστών σε σχέση με ορισμένες θέσεις που σπάνε με την καθολική παράδοση και με το παράδειγμα των αγίων, των παπών, των θεολόγων, αλλά σιωπούν, δεν μαρτυρούν την αλήθεια, δεν έχουν το θάρρος να πουν τα πράγματα όπως είναι και τι πιστεύουν πραγματικά για τους κοινωνικούς -ανθρωπιστική, μιντιακή, ηθικοοικολογική μείωση της πίστης τους; Για να το θέσουμε στη σκληρή γλώσσα της αλήθειας ως σκάνδαλο, ο πιο σωστός ορισμός παραμένει ο ίδιος: δειλοί. Είναι δειλοί.

Και
θα μπορούσα να συνεχίσω να περνάω από όλα τα σημεία εξουσίας: από την πιο ορατή, την πολιτική εξουσία μέχρι τις οικονομικές, επιχειρηματικές και χρηματοοικονομικές δυνάμεις, στις πιο σκοτεινές δυνάμεις, μέχρι την επιστημονική και υγειονομική δύναμη. Και φυσικά η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος. Πόσες παραλείψεις, πόση επιφυλακτικότητα, πόσα κεφάλια γυρίζουν από την άλλη πλευρά, πόση δειλία. Δεν μιλάμε για τους ανέντιμους, τους εγκληματίες, που κακοποιούν, παραποιούν, κλέβουν, παραβιάζουν την πραγματικότητα, την αλήθεια, άλλους, εγκληματούν, εγκλήματα και αδικίες. Όχι, μιλάμε για αυτούς που θα μπορούσαν να τους σταματήσουν, να τους αναφέρουν, τουλάχιστον να διασταυρωθούν, να υπερασπιστούν τα θύματά τους και τους δύστυχους. έχουν τα μέσα και το ξέρουν, αλλά δεν το κάνουν.

Φτάνω στο σημείο να πω ότι το κύριο κακό της κοινωνίας μας δεν είναι η τεράστια πανίδα των εγκληματιών, των εγκληματιών ή των νταήδων που καταπατούν τις ζωές των άλλων, τα δικαιώματα των άλλων, το κοινό καλό. Αλλά πόσοι θα μπορούσαν να τους σταματήσουν, να τους αναφέρουν ή τουλάχιστον να πάρουν την άλλη πλευρά, και δεν το κάνουν. Να ζήσουν ειρηνικά, να αποφύγουν τις ταλαιπωρίες, να σώσουν τον εαυτό τους ατομικά, να συνεχίσουν την καριέρα τους ανενόχλητοι, να μην πάνε ο ένας κόντρα στον άλλο και να μην χάσουν τα πλεονεκτήματα και τα προνόμια της κατάστασης, που αποκτήθηκαν από τη σιωπή τους, την αποτυχία να βοηθήσουν, τον περισπασμό...

Το περιβόητο αντίστροφο της ιταλικής ιστορίας, η δουλοπαροικία και η τυραννία που υπέστησαν στο πέρασμα των αιώνων, οι αλλαγές κυρίου και οι προδοσίες, οι άτιμες παραδόσεις, ο μετασχηματισμός και ο κυνικός οπορτουνισμός που έχουν χαρακτηρίσει ένα μεγάλο μέρος του λαού μας και των κυρίαρχων τάξεων μας (ας μην αποκαλέστε τους μάνατζερ), όλοι φέρουν αυτό το στίγμα: η ανθρωπολογική κακία των Ιταλών μπορεί να συνοψιστεί σε αυτήν την έκφραση: είναι δειλοί , χωρίς χαρακτήρα. Το ιστορικό μας κακό είναι η δειλία.

Υπάρχει
μια ιστορία δειλίας που συνοδεύει την ιστορία της Ιταλίας σαν την ανάξια σκιά της. Για κάθε ανέντιμο που χρησιμοποιεί και καταχράται τον ρόλο του, για κάθε ανίκανο που αναλαμβάνει ρόλο διοίκησης ή κύρους, για κάθε μαφιόζο που διαπράττει εγκλήματα, υπάρχει ένας δειλός που δεν ακούει ούτε συναινεί, δεν βλέπει, δεν λέει και γίνεται ο καλύτερος σύμμαχός του. Έτσι ο άλλος ευδοκιμεί ανενόχλητος. Ο Alberto Sordi ήταν η πιο διάσημη μάσκα του ποταπού Ιταλού.
Το I Magliari είναι μια ταινία του 1959 σε σκηνοθεσία Francesco Rosi. Εδώ ο Alberto Sordi είναι ο Ferdinando Magliulo, γνωστός ως Totonno, απειλείται από τον Nino Vingelli που είναι ο Vincenzo ο διοργανωτής και του λέει: " Ένας άνθρωπος χωρίς πορτοφόλι δεν είναι άντρας".
Γιατί σε αυτή τη χώρα σε κάθε κρίσιμο ραντεβού, σε κάθε καμπή, σε κάθε αλλαγή εξουσίας, σε κάθε ιστορική μετάβαση, υπάρχει πάντα κάτι ανάξιο, ανάρμοστο,
ΒΙΒΛΙΑ IBS
υποτιμητικό, για το οποίο ντρεπόμαστε; Γιατί δεν υπάρχει ποτέ αξιοπρέπεια στην ήττα και στίς μεγάλες καμπές; Όλοι κάνουν λάθη, το να κάνεις λάθη είναι ανθρώπινο, ακόμα και η παροιμία το λέει. εγκλήματα και παραπτώματα μπορούν να τιμωρηθούν αλλά δεν μπορούν να εξαλειφθούν. Όμως, η κακή πίστη των συγγενών, το κλίμα συνενοχής και προσποίησης, η ικανότητα να καταπίνουν και να χωνεύουν τα πάντα καθιστούν αδύνατη την αλλαγή της πορείας τους. Ένας πολιτισμός φθείρεται μέσα από τη δειλία.

Είναι
το ιταλικό σύστημα που βασίζεται στην «επικράτηση του δειλού», για να παραφράσω ένα διάσημο βιβλίο των Fruttero και Lucentini αφιερωμένο στον ηλίθιο. είναι ο καθοριστικός, καθοριστικός και υποδειγματικός ρόλος του δειλού. Στη χώρα μας, η δειλία, εκτός από ιδιωτική φύση και συμπεριφορά, έχει γίνει ένα σύστημα στο οποίο πρέπει να συμμορφωνόμαστε. Όταν οι αγγελιοφόροι μιας επαναστατημένης πόλης πήγαν στον Κάρολο του Ανζού, λέγοντας ότι η εξέγερση ήταν « έργο τρελών », ο βασιλιάς απάντησε: « αλλά τι έκαναν οι σοφοί; «Οι δειλοί είναι αυτοί οι « σοφοί ».

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

θείο, εσύ θα μας τρελάνεις ;;;

amethystos είπε...

Μακάρι!