Πέμπτη 11 Ιουνίου 2020

Περί πνεύματος, ψυχής και σώματος 16

Συνέχεια από: Δευτέρα 8 Ιουνίου 2020

Αγίου Λουκά Συμφερουπόλεως
Πνεύμα, Ψυχή, Σώμα

Κεφάλαιο 7: Υπερβατικές πνευματικές ιδιότητες α

Ο Κύριος Ιησούς Χριστός ήρθε στο σπίτι τού Ιάειρου για να αναστήσει την κόρη του. Τον συμπίεζε το πλήθος. Μια γυναίκα που είχε μια αθεράπευτη αιμορραγία Τον ακούμπησε μυστικά με την ακράδαντη ελπίδα πως θα θεραπευθεί. Η αιμορραγία της σταμάτησε αμέσως. Ο Κύριος Ιησούς σταμάτησε και ρώτησε, «ποιος με άγγιξε;» Οι μαθητές Του ξαφνιάστηκαν από την ερώτηση αυτή: «ἐπιστάτα, οἱ ὄχλοι συνέχουσί σε καὶ ἀποθλίβουσι, καὶ λέγεις τίς ὁ ἁψάμενός μου; 46 ὁ δὲ ᾿Ιησοῦς εἶπεν· ἥψατό μού τις· ἐγὼ γὰρ ἔγνων δύναμιν ἐξελθοῦσαν ἀπ᾿ ἐμοῦ.» (Κατά Λουκάν 8:45-6). Ας συγκρίνουμε αυτό το δεδομένο με ένα άλλο.
Στην χειρουργική κλινική στην Λειψία, ο Dr. Hansen έκανε το επόμενο πείραμα παρουσία πολλών καθηγητών. Ζήτησε από τον Dr. Hermann να του γυρίσει την πλάτη, κοιτάζοντας τον τοίχο, ώστε να μην μπορεί να δει τι θα έκανε ο Dr. Hansen. Αφού ο Dr. Hermann το έκανε αυτό, ο Dr. Hansen έβαλε το δεξί του χέρι στο κεφάλι του Dr. Hansen, και με το αριστερό πήρε μια σιδερένια ράβδο, η οποία ήταν εμβαπτισμένη στο μελάνι, και άγγιξε την γλώσσα του με αυτήν. Την ίδια στιγμή, ο Dr. Hermann αισθάνθηκε την γεύση της μελάνης στο στόμα του, και για μια ώρα δεν μπορούσε να απαλλαγεί από αυτήν, ό, τι και άν έφαγε.
Οι Άγιοι Απόστολοι μετέδιδαν την χάρη της ιεροσύνης επιθέτοντας τα χέρια τους στα κεφάλια των χειροτονουμένων. Θεράπευαν αρρώστους με την επίθεση των χεριών. Και τώρα το μυστήριο της ιεροσύνης δίδεται με την επίθεση των χεριών των επισκόπων.
Τι συνέβη και τι συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις; Είμαστε πολύ μακριά από την εξήγηση αυτών των εκπληκτικών δεδομένων. Είναι ένα θέμα για το μέλλον, αν θα είναι ποτέ δυνατό να εξηγηθούν. Τα δεδομένα όμως είναι αναμφίβολα. Παρατηρήσεις των medium που βρίσκονταν σε έκσταση (trance, μια κατάσταση βαθιάς ύπνωσης), αλλά μερικές φορές σε κανονική κατάσταση, επιβεβαίωσαν πως μέρος της κινητήριας δύναμης του medium, έρχεται ελεύθερα, δηλαδή εξωτερικεύεται, ξεχωρισμένη από αυτόν. Το φαινόμενο της εξωτερίκευσης εξηγεί τα εκπληκτικά πνευματιστικά φαινόμενα της κίνησης, ακόμα και πετάγματος διαφόρων αντικειμένων, αλλά και χτυπημάτων (στην πόρτα…), όπως και της αυτόματης γραφής. Η υποβολή στην ύπνωση ή στην άγρυπνη κατάσταση, μπορεί να εξηγηθεί μόνο με την εξωτερίκευση της σκέψης του υπνωτιστή και της πρόσληψης της από το πρόσωπο σε ύπνωση.
Μετά από séance (συναθροίσεις πνευματιστών) κατά τις οποίες μετακινήθηκαν βαριά αντικείμενα, το medium αισθάνεται μεγάλη κούραση, επειδή μυϊκή δύναμη έχει φύγει από αυτό.
Υπάρχουν χτυπητά παραδείγματα, στα οποία πρέπει να παραδεχθούμε, πως τα δρώντα στοιχεία είναι η ταυτόχρονη εξωτερίκευση της σκέψης και της κινητήριας δύναμης, αλλά και η τηλεπαθητική τους μεταφορά. Θα περιοριστώ σε δυο παραδείγματα:
1.    Στις 7 το πρωί η κ. Severi πήδηξε από το κρεβάτι της, καθώς την είχε ξυπνήσει ένα δυνατό φύσημα στο πρόσωπο. Αισθάνθηκε πως το άνω χείλος της είχε ανοίξει και έβαλε το μαντήλι της για να σταματήσει την αιμορραγία. Προς έκπληξη της όμως, δεν υπήρχε αίμα στο ρούχο. Αργότερα ξεκαθάρισε τι είχε γίνει. Ο σύζυγος της έκανε πολύ πρωί τον γύρω της λίμνης με την βάρκα, και σε κάποια στιγμή τον ξάφνιασε μια δυνατή ριπή ανέμου. Το κουπί τινάχτηκε από τα χέρια του και έκοψε το άνω του χείλος. Έχασε πολύ αίμα.
2.    Το 1848 στην Ινδία, η κ. Richardson είδε σε όνειρο πως ο άνδρας της, που ήταν στρατηγός και συμμετείχε σε μια μάχη 150 μίλια μακριά, είχε τραυματιστεί σοβαρά, και άκουσε την φωνή του: «Πάρε αυτό το δακτυλίδι και στείλε το στη γυναίκα μου». Εκείνη περίπου την ώρα (11 μμ), ο στρατηγός, σοβαρά τραυματισμένος, παρέδωσε την ηγεσία στον ταγματάρχη Lloyd  και του είπε: «Βγάλε αυτό το δακτυλίδι από το δάκτυλο μου και στείλε το στη γυναίκα μου». Ο στρατηγός επέζησε και ανάρρωσε.
Γνωρίζουμε από τους βίους πολλών Αγίων, πως γνώριζαν τα ονόματα των ανθρώπων τους οποίους συναντούσαν για πρώτη φορά. Ο Βασίλειος ο Μέγας αναγνώρισε αμέσως με το φωτισμένο του πνεύμα πως ο Άγιος Εφραίμ ο Σύρος έμπαινε στην εκκλησία, και έστειλε ένα διάκονο να τον αποκαλέσει με το όνομα του. Δεν είχε δει ποτέ πριν τον Εφραίμ. Γνώριζε με το πνεύμα του πως στο μυστικό δωμάτιο του σπιτιού ενός αγίου πρεσβυτέρου βρισκόταν ένας άνδρας με αποκρουστική ασθένεια, τον οποίο φρόντιζε ο πρεσβύτερος. Αποκάλεσε τον ασθενή με το όνομα του.
Μπορούμε ίσως να θεωρήσουμε πως αυτό είναι ένας θρύλος. Αλλά τι γίνεται με αυτό που συνέβη στον C. Richet;
Εργαζόμενος στο Hotel-Dieu (το αρχαιότερο νοσοκομείο του Παρισιού), υπνώτισε ένα κορίτσι που βρισκόταν σε θεραπεία. Ένας φίλος του, Αμερικανός φοιτητής, ο οποίος δεν είχε πάει ποτέ πριν εκεί, πήγε μια φορά μαζί του στο νοσοκομείο. Ο Richet ρώτησε το υπνωτισμένο κορίτσι «Γνωρίζεις το όνομα του φίλου μου;» Το κορίτσι άρχισε να γελάει. «Μπορείς να μας πείς το πρώτο γράμμα από το όνομα του;» Αυτή απάντησε, «Ν, μετά Ε, το τρίτο δεν το ξέρω, το τέταρτο είναι Κ». Το όνομα του φοιτητή ήταν Neak. Δεν ήταν αυτό μια υπερβατική δύναμη του ανθρώπινου πνεύματος; Ποιος μπορεί να εξηγήσει το γεγονός βάσει της φυσιολογίας;
Υπνωτίζοντας την Λέονι Β., ο Dr. Janet την ρώτησε μια φορά, «Τι συνέβη στον φίλο μου Ν.;» Αυτή απάντησε πολύ γρήγορα, και χωρίς ευγένεια: «Έκαψε το χέρι του. Γιατί ήταν τόσο απρόσεκτος και αναποδογύρισε κάτι;» «Πότε αναποδογύρισε και τι;» «Ένα κόκκινο υγρό σε ένα μικρό φιαλίδιο. Το δέρμα του πρήστηκε αμέσως.» Ο Janet γράφει: «Όπως άκουσα αργότερα, ήταν αρκετά ακριβής η περιγραφή, καθώς δυο ώρες πριν, ο διευθυντής του εργαστηρίου του Janet, ο N. Langua, ετοιμάζοντας ένα αλκαλικό διάλυμα βρομίου, αναποδογύρισε το φιαλίδιο με υγρό κόκκινου χρώματος. Έκαψε το χέρι του και σχηματίστηκαν φουσκάλες στο δέρμα του.»
Η σύζυγος ενός διακόνου είχε πάει από την Penza στο Sarov για να δει τον Άγιο Σεραφείμ. Στέκονταν στο πίσω μέρος του πλήθους και περίμενε να έρθει η σειρά της. Ξαφνικά, ο Γέροντας αφήνοντας τους άλλους, την φώναξε, «Ευδοκία, έλα γρήγορα εδώ». Έκπληκτη από το γεγονός πως ο Άγιος δεν είχε δει ποτέ πριν, και την φώναξε με το όνομα της, η Ευδοκία πλησίασε. «Πήγαινε γρήγορα σπίτι, αλλιώς δε θα βρεις τον γιο σου.» Η Ευδοκία επέστρεψε βιαστικά, και βρήκε τον γιο της, ο οποίος είχε αποφοιτήσει με άριστα από το σεμινάριο και είχε λάβει μια θέση στο σεμινάριο του Κιέβου, στην στάση. Ήταν ήδη εκεί γιατί φοβόταν μήπως αργήσει.
Υπάρχει καμιά διαφορά μεταξύ αυτού του περιστατικού και της διορατικότητας της Λέονι Β. ως προς το δυστύχημα του Ν. Langua;
Τι είναι τόσο εκπληκτικό με το γεγονός, πως το φωτισμένο πνεύμα των αγίων έχει διαρκώς σε πληρότητα τις υπερβατικές ικανότητες, τις οποίες κάποιοι κανονικοί άνθρωποι εκδηλώνουν μόνο σε κατάσταση ύπνωσης;
Έχουμε περισσότερες από τις πέντε κοινές αισθήσεις. Έχουμε την ικανότητα πρόσληψης μιας ανώτερης τάξεως, άγνωστης στους φυσιολόγους. Ο Charles Du Pröll στο βιβλίο του «Η φιλοσοφία του Μυστικισμού» αναφέρει αυτό το αξιοσημείωτο γεγονός. Το 1845, ο Berzelius, ένας διάσημος χημικός, ο Reichenbach, φυσικός, και ο Hochberger, γιατρός σε ιαματικά λουτρά, διεξήγαγαν ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον πείραμα. Σκόρπισαν πάνω σε ένα τραπέζι μια σειρά από χημικές ουσίες, τυλιγμένες σε χαρτί, ενώπιον μιας ούτω καλούμενης ευαίσθητης κοπέλας, που λεγόταν von Sakkendorf. Της ζήτησαν να αγγίξει κάθε πακέτο με το δεξί της χέρι. Αντέδρασε διαφορετικά στις διάφορες ουσίες: μερικές δεν είχαν καμιά επίδραση, μερικές όμως της προκάλεσαν ένα περίεργο τρεμούλιασμα στο χέρι. Μετά της ζήτησαν να διαχωρίσει τις ουσίες αναλόγως της αντίδρασης που είχε.
Λέει για το περιστατικό ο Reichenbach: «Ο ιδρυτής του ηλεκτροχημικού συστήματος, ο Berzelius, εξέφρασε τον θαυμασμό του, καθώς στην μια ομάδα όλες οι ουσίες ήταν ηλεκτροθετικές, χωρίς ούτε μια ηλεκτροαρνητική, και στην άλλη ομάδα όλες οι ουσίες ήταν ηλεκτροαρνητικές: ούτε μια δεν ήταν ηλεκτροθετική… Και έτσι, η ηλεκτροχημική κατηγοριοποίηση των χημικών ουσιών, που πήρε αιώνες δουλειάς και μεγάλη ευφυία, έγινε μέσα σε 10 λεπτά από ένα απλό κορίτσι, προικισμένο με το ταλέντο της ευαισθησίας. Και το έκανε αυτό αγγίζοντας τις ουσίες με το χέρι της, χωρίς χρήση ειδικών μηχανημάτων».

Συνεχίζεται

ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΘΑΥΜΑΣΤΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΛΟΥΚΑ. 
ΔΙΟΤΙ ΕΖΗΣΕ ΚΑΙ ΠΑΛΕΨΕ ΣΕ ΕΝΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΥΛΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΠΕΡΙΠΟΥ ΟΠΩΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΝΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΗΜΕΡΑ , ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ.
ΣΕ ΕΝΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΟΥ ΑΓΝΟΟΥΣΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑ.
ΚΑΙ ΜΑΣ ΒΟΗΘΑ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΛΠΙΣΜΕΝΗ ΠΡΟΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΦΛΩΡΟΦΣΚΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΤΕΡΕΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ. 
ΑΠΕΛΠΙΣΜΕΝΗ ΔΙΟΤΙ ΑΠΕΤΥΧΕ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΔΡΑΣΕΩΣ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΒΟΛΟΥ ΕΝ ΠΟΛΛΟΙΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΕΩΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣ ΡΩΜΑΝΙΔΗ. ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΕΛΛΕΙΨΕΩΣ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ.

Συνεχίζεται

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αυτά που λέει ο άγιος Λουκάς επίσκοπος Συμφερουπόλεως είναι απόλυτα σωστά και διαψεύδουν πλήρως όσους σχετικοποιουν την αλήθεια του Χριστιανισμού και παρουσιάζουν την Εκκλησία απλώς ως μια συγκολιτικη ουσία ενός πολιτισμού κάτι σαν κόλλα uhu δηλαδή όπως οι νεοορθοδοξοι . Υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος δαιμονίων που κατά παραχωρηση σε κάποιες δύσκολες ώρες κάποιους ανθρώπους ειδικά την νύχτα τους έχουν αγριεψει .Οποίος έχει δει δαιμόνιο σε νηπιακή ηλικία πρώτον δεν το ξεχνάς ποτέ και δεύτερον μένει παρά τις όποιες αμαρτίες του προσηλωμένος στην αλήθεια των Αποστόλων και Πατέρων και θεωρεί όλες τις σαπουνοφουσκες νεοορθοδοξων οικουμενιστων ζουμπουλακηδων και λοιπών αρνητών της αλήθειας της χριστιανικής θρησκείας ως μέγιστες σαχλαμάρες .Οποίος δεν έχει νιώσει την κτηνώδη παρουσία των αερικων κάποια βράδυα που μετά μεγάλες απαγοητευσεις τον ταρακουνησαν όση λιπαρή γνώση των Πατέρων και αν αποκτήσει θα θεωρεί όλες τις αλήθειες και όλα τα δόγματα της Ορθοδοξίας είτε ως πολιτιστικά στολίδια είτε αν είναι θεολόγος σαν μια καλή ύλη για διατριβές περί κτιστών ακτιστων και άλλες φιλοσοφίες . Υπάρχει Παράδεισος και κόλαση και η σωτηρία είναι αποκλειστικά προσωπική όπως βεβαιώνει ο Χριστός και αυτό σε κάποιους το έχουν δείξει χωρίς να το θέλουν τα δαιμόνια που αν τα δεις η τα νιώσεις καταλαβαίνεις ότι η Κόλαση είναι πραγματικότητα και όχι αυτά που λένε οι παπαΛουδοβικοι και λοιποί αργομισθοι .Ο υποφαινομενος άγνωστο γιατί είδε πέντε φορές σε ανύποπτο χρόνο και χωρίς καμία χρήση ουσιών και καμία βαριά αμαρτία τα πνεύματα που καραδοκούν να μας πάρουν αν δεν πολιτευτουμε σωστά σε αυτή την ζωή .ΑΜ