Τετάρτη 11 Μαΐου 2022

Μια «θεία λειτουργία» Heavy Metal. Ιερουργημένη από ένα σατανικό πάπα. Αυτοί είναι οι Ghost.

Μια «θεία λειτουργία» Heavy Metal. Ιερουργημένη από ένα σατανικό πάπα. Αυτοί είναι οι Ghost.

https://www.daserste.de/information/wissen-kultur/ttt/sendung/ttt-titel-thesen-temperamente-2756.html

Το παρόν άρθρο είναι η συνομιλία του ιδρυτή του σουηδικού συγκροτήματος Ghost, με αφορμή την κυκλοφορία του νέου άλμπουμ (Impera), που έκανε η εκπομπή ttt (Titel Thesen Temperamente) του πρώτου προγράμματος της γερμανικής τηλεόρασης (ard), την Κυριακή 8 Μαΐου.

Στο πρώτο λεπτό της εκπομπής, πριν δείξουν σκηνές από την συναυλία και τη συνέντευξη, ο παρουσιαστής έκανε την εξής εισαγωγή:

Impera λέγεται το νέου άλμπουμ του Heavy Metal συγκροτήματος Ghost. Καταπιάνεται με το τέλος των αυτοκρατοριών, το τέλος της απαίτησης για εξουσία. Και οι Ghost χρησιμοποιούν οικείες εικόνες, από την θρησκεία, πίσω από την οποία κρύβονται οι καταπιεστές. Αποδίδουν την άσκηση της εξουσίας τους στο Θεό. Και ποιος τολμά να του αντισταθεί, εκτός ο σατανάς. Η αντίθετη μορφή, ο μη αφοσιωμένος, ο ανυπάκουος, ο αδιάφθορος (με την έννοια του χρηματισμού). Ο τραγουδιστής παρουσιάζεται μεταμφιεσμένος σαν σατανάς στη σκηνή, με μια καθόλου σκοτεινή μελωδία, με ένα ήχο γεμάτο δύναμη, που εκφράζει με αναπάντεχο τρόπο μια πληγή, μια μουσική ιδιαίτερα κατάλληλη για χορό, με οικείες μελωδίες.

Ο Tobias Forge μας παραχώρησε μια πολύ προσωπική συνομιλία, για τον θάνατο, το θεό και τον διάβολο.

«Αυτό είναι κάτι που ήθελα να δημιουργήσω μαζί με τους Ghost: μια θεία λειτουργία! Γεμάτη μουσική, εικόνες, μυρωδιά», διηγείται ο Tobias Forge. «Εν τέλει μια θρησκευτική συγκέντρωση, αλλά μόνο με καλά πράγματα. Όπου λαμβάνεις επιδοκιμασία («τον αντίχειρα πάνω») απλά για αυτό που είσαι. Δεν υπάρχει καμιά μετάνοια-και καμιά ενοχή.»

Metal, Hardrock, Musical-οι Ghost πέτυχαν αυτή την κάπως περίεργη μίξη, γιατί έχουν τρομερά καλά τραγούδια.

Ο άντρας κάτω από τη μάσκα, τραγουδιστής και mastermind του συγκροτήματος, είναι ο Tobias Forge. Στη σκηνή παρουσιάζεται ως «Papa Emeritus»-ο πάπας που παραιτήθηκε.

«Νομίζω πως ο κόσμος θα ήταν ένας καλύτερος τόπος αν αποκόπταμε όλες τις συνδέσεις με τις δομικές θρησκείες, που σκοπό έχουν οι άνθρωποι να αισθάνονται σκατά, και οι οποίες χρησιμοποιούν το όνομα του Θεού, επειδή δεν μπορούν να πουν, θέλω να κάνεις αυτό. Και αυτό ακριβώς κάνουν. Δεν λένε, επειδή εγώ το θέλω, αλλά επειδή το θέλει ο Θεός. Και όταν πεθάνεις δε θα πας στον Παράδεισο, αλλά στην Κόλαση», λέει ο Tobias Forge.

Ένα τραγούδι για τον σατανά στο στιλ της (αμερικάνικης) ευαγγελικής ποπ μουσικής. O Tobias Forge επικαλείται με τον τρόπο αυτό την ανωμαλία και την ομορφιά της θρησκευτικής έκστασης.

«Ο σατανάς είναι ο ελευθερωτής», λέει ο τραγουδιστής των Ghost. «Πιστεύω πως ο διάβολος συμβολίζει την αντί-αυθεντία, το χιούμορ, τον διανοητισμό, την σεξουαλική ελευθερία, να γ…, όποιον θέλεις να γ…, ότι σου κάνει καλό, για όσο δεν προκαλείς πόνο σε κανένα. (Συμβολίζει) την ελευθερία, να αποφασίζεις εσύ για το σώμα σου, αυτά τα πράγματα. Είναι όμως αυτό που όλοι θέλουν; Δεν ξέρω;»

«Αυτό προσπαθώ να ενσταλάξω στη μουσική των Ghost, και το αποκρύβουμε (σαν με στολή παραλλαγής) ως ένα rock sandwich, με το οποίο μπορεί να διασκεδάσει κανείς. Για τους πολλούς ανθρώπους είναι ίσως μόνο αυτό, μια διαφυγή», λέει ο Tobias Forge.

Στο νέο άλμπουμ «Impera»: τραγούδια για την άνοδο και την αναπόφευκτη πτώση αυτοκρατοριών. Και τραγούδια για πράγματα που κρατάνε: αγάπη, φιλία και ο σατανάς.

Ghost: για τον Forge  είναι και μια δυνατότητα να ονειρευτεί, να ξεφύγει σε άλλους κόσμους.

«Ποτέ δεν είμαι πραγματικά παρόν, αυτό ήταν πάντα έτσι. Έχω στιγμές, στις οποίες ζω το παρόν, με την οικογένεια μου, στα τουρνουά, στο βραδινό φαγητό. Τότε βρίσκομαι στο εδώ και τώρα, και είναι ένα υπέροχο αίσθημα. Ανάμεσα σε αυτές τις στιγμές πρέπει να αφήνω το πνεύμα μου να πλανιέται», διηγείται ο Forge.

Ακόμα και στους τόπους της παιδικής ηλικίας: μεγαλωμένος στη Σουηδία της δεκαετίας του ’80, μέσα στην κουλτούρα της ποπ. Star Wars σε βιντεοκασέτες, ιστορίες τρόμου και μουσική-αυτήν του την γνώρισε ο μεγαλύτερος αδελφός του.

«Η μουσική που από παιδί μου ήταν κοντινή, είναι η Heavy Metal. Λόγω των αισθημάτων που είχα, και γιατί η Metal ήταν πολύ δημοφιλής τότε». «Τα πρώτα συγκροτήματα, μερικά από τα μεγαλύτερα του 1984, τότε ήμουν τριών ετών. Και τραγουδούσαν για όλα εκείνα τα cool πράγματα, που ένας τριετής αισθάνεται πως είναι σημαντικά.»

Για πολύ καιρό ήταν αποτυχημένος, δυο παιδιά, χωρίς δουλειά. Λίγο πριν την επιτυχία με τους Ghost πέθανε ο τόσο σημαντικός αδελφός λόγω μιας δυσλειτουργίας της καρδιάς, η οποία δεν είχε διαγνωσθεί.

«Το αισθάνθηκα σαν μια ανταλλαγή, αν το θέλει να το θέσει κανείς έτσι. Μια ανταλλαγή την οποία δεν ήθελα.» «Επειδή όμως η απόφαση για μένα είχε παρθεί, έπρεπε κάπως να συνεχίσω. Πιστεύω πως πολλές από τις ενέργειες που προέκυψαν από το θάνατο του αδελφού μου, με οδήγησαν, να προσπαθήσω τα πάντα με το συγκρότημα αυτό».

Κείμενο: Mandana Bareh Foroush

Ο ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ. ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ.

Ο ΣΑΤΑΝΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ, ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΠΩΣ Ο ΚΑΡΤΕΣΙΟΣ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΟΥ, ΕΠΙΝΟΗΣΕ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΟΥ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ, ΕΓΩ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΑΜΦΙΒΑΛΛΩ ΥΠΑΡΧΩ, ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ.

 ΣΗΜΕΡΑ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟ ΕΝΔΥΜΑ ΦΩΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΝΗ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΑΙΩΝΩΝ, ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ ΣΚΟΤΟΣ ΠΟΥ ΕΚΡΥΒΕ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΠΛΕΟΝ Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ. ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ.

 ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΑΥΤΟ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΚΑΙ Ο ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΚΑΙ Ο ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ, ΠΑΡΟΤΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΣΑΝ ΚΛΗΡΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΝΟΥΣ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΥ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Pantos pio classic metal katastasi apo ton Neofyto Morfou den yparxei. Ola ta internetika tou kyrigmata exoun san vasi to klasiko refrain ton Maiden tou 82. Six six six the number of the beast. Osoi xrostane ta kerata tous kai perimenoun ton mister 666 kai xero periptoseis oloi einai fans tou Neofytou. I akadimia Volou paraeinai kolo hip hop gia ta gousta mou. San palios metal fan goustaro Neofyto. AM