Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022

Στην Ψευδοσύνοδο Φερράρας-Φλωρεντίας ο Πλήθων ο Γεμιστός υπεράσπισε την Ορθοδοξία ενώ δεν πίστευε, για να σωθεί το Γένος.

               

Χωρίς Ορθοδοξία, Ελληνικότητα στην ολοκληρία της δεν μπορεί να υπάρξει. Αυτό το γνώριζαν ανέκαθεν οι Έλληνες, ότι για να επιβιώσουν χρειάζονταν ολόκληρη την ταυτότητά τους· και την αρχαία Ελληνική τους κληρονομιά, και την «φυσική» της συνέχεια στην Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Στο παρακάτω απομαγνητοφωνημένο απόσπασμα ο μακαριστός π. Γεώργιος Μεταλληνός μας πάει πίσω στην ψευδοσύνοδο Φερράρας-Φλωρεντίας για να μας δείξει πώς τότε είχαν συνείδηση της ολοκληρωμένης ταυτότητάς τους και καταλάβαιναν ότι ή υποταγή των Ορθοδόξων στον πάπα, σήμαινε υποταγή του Ελληνισμού στην Φραγκιά. Το ίδιο επιχειρούν να κάνουν και σήμερα οι ξενόδουλοι πολιτικοί και οι οικουμενιστές με την προγραμματισμένη «ένωση» το 2025.


Ομιλεί ο π. Γεώργιος Μεταλληνός

«Υπήρξε μία «Σύνοδος» τον 15ον αιώνα, μεγάλης σημασίας για την πορεία του Γένους μας και του Ελληνισμού, η «Σύνοδος» Φερράρας-Φλωρεντίας, που υποταχθήκαμε ουνιτικά στον πάπα. Και αυτό σήμαινε ξέρετε, υποταγή του Ελληνισμού στην Φραγκιά. Δεν ήτανε μόνο θρησκευτική, εκκλησιαστική υπόθεση, ήταν πρωτίστως πολιτική υπόθεση.

Στην «Σύνοδο» αυτή, μεταξύ των Ορθοδόξων, Μάρκου του Ευγενικού, Γεωργίου Γενναδίου του Σχολαρίου, του πρώτου μας Πατριάρχη μετά την Άλωση, μεταξύ αυτών ποιός ήταν; Ο Πλήθων ο Γεμιστός.

Τί δουλειά είχε ο Πλήθων, που είχε διακηρύξει με τους νόμους του την πίστη του στην αρχαία θρησκεία, να πάει εις την Δύση στην «Σύνοδο»;

Τον πήραν ως φιλόλογο που αγαπούσε και την Ορθοδοξία για να σώσει την ενότητα του Γένους. Δεν πίστευε, δεν ήταν Ορθόδοξος, αλλά για να σωθεί το Γένος έπρεπε να υπερασπίσει την Ορθοδοξία. Για να μην εκφραγκεφθούν. Και μάλιστα μέσα στην «Σύνοδο» επανειλημμένως ο Πλήθων θα υποδείξει τις πλαστογραφίες σε χειρόγραφα των Λατίνων ως προς το Φιλιόκβε, την εκπόρευση του Αγίου Πνεύματος και εκ του Υιού.

Και στο τέλος, δεν είναι μόνο ο Άγιος Μάρκος ο Ευγενικός που δεν υπέγραψε τις αποφάσεις της «Συνόδου» που μας έκαμε να ουνιτίσουμε, να γίνουμε Ουνίτες στην πράξη. Και ο Πλήθων ο Γεμιστός δεν υπέγραψε τις αποφάσεις. Ήταν εναντίον των παπικών αποφάσεων για να σώσει την Ορθοδοξία.

Και ο αυτοκράτωρ, αιωνία του η μνήμη, ο Ιωάννης ο 8ος ο Παλαιολόγος, εφυγάδευσε τεχνηέντως και τον Άγιο Μάρκο και τον Πλήθωνα, για να μην πέσουν στην αστυνομία του πάπα και να υποστούν τις συνέπειες. Σώζει και τον Πλήθωνα, αιωνία του η μνήμη, ο αυτοκράτωρ, και τον Μάρκο τον Ευγενικό.

Λοιπόν, βλέπετε, παρά τις αντιθέσεις τις ιδεολογικές, οποιεσδήποτε, έσωζαν την ενότητα του Γένους, κάτι που χρειάζεται ιδιαίτερα σήμερα…»

  

πηγή

ΤΡΕΛΟ-ΓΙΑΝΝΗΣ: Στην Ψευδοσύνοδο Φερράρας-Φλωρεντίας ο Πλήθων ο Γεμιστός υπεράσπισε την Ορθοδοξία ενώ δεν πίστευε, για να σωθεί το Γένος. (trelogiannis.blogspot.com)

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Nα τι έλεγε ο π. Μεταλληνός για το "άκτιστο" πυρ της κόλασης
http://users.uoa.gr/~nektar/orthodoxy/tributes/gewrgios_metallhnos/paradise_and_hell.htm

Ποιο είναι πιο περίεργο; αυτό που λένε οι παπικοι για την εκπόρευση του Αγίου πνεύματος ή το δικό μας ότι δλδ ο κύριος είναι η κολαση;

Π.Τ.

Ανώνυμος είπε...

Isos oi plirofories oti o Gemistos Plithon itan arxaiothriskos na einai metagenesteres. Kai na einai masonikis proeleysis. Giati stin Dodekavivlo o Dositheos aplos ton anaferei os melos tis Synodou. O protos arxaiothriskos stin Ellada itan enas masonos metrias morfosis dimosios ypalilos teli 19ou aiona arxes 20ou aiona. Itan o aerologos Spyridon Nagos. Os tote se real time oute enas arxaiothriskos den katagrafetai. AM

Ανώνυμος είπε...

Malista o Dositheos anaferei ton Plithona os episkopo Lakaidemonos. Kai oi protes martyries oti sto Vyzantino Kratos ypirxan paganistes meta ton Iouliano einai oles apo 19o aiona kai meta. Aytes oi istories peri paganiston kai malista sto Ystero Vyzantio mou thymizoun tis masonikes ekdoseis tis dekaetias tou 90 pou ypostirizan oti oi Xristianoi katestrepsan arxaious naous. Prepei na eimaste poly prosektikoi. AM

amethystos είπε...

Υπάρχουν τα κειμενα τού Πλήθωνος. Ανήκει στήν σερά τών ελλήνων φιλοσόφων. Δέν ήταν αρχαιόπληκτος.

amethystos είπε...

2.06. Ευχαριστούμε γιά τήν πηγή. Ο Μεταλληνός δέν ήταν θεολόγος. Στήν θεολογία ακολουθούσε τόν Ρωμανίδη. Συγχέει τό άθάνατο μέ τό άκτιστο λόγω τής πίστης στήν αθανασία τής ψυχής. Η εις άδου κάθοδος τού Κυρίου μπορεί νά φωτίσει κάποια πράγματα όπως καί η μνημόσυνη δέηση στούς κεκοιμημένους. Τό αιώνιο δέν είναι άκτιστο. Μετά τήν δευτέρα Παρουσία καθορίζεται η κόλαση καί ο παράδεισος από τό Φώς τού Κυρίου. Η Βασιλεία δεν ταυτίζεται μέ τόν Παράδεισο.

Ανώνυμος είπε...

Εν ολίγοις τι μας λέτε;
Είναι το πυρ της κόλασης άκτιστο ή ο π. Μεταλληνός όπως και ο Ναυπάκτου και άλλοι κάνουν λάθος;
Πώς καθορίζεται η κόλαση από το Φως του Κυρίου, όπως λέτε, μετά τη Δευτέρα Παρουσία;;

Π.Τ.

amethystos είπε...

Ας μήν τά επαναλάβουμε.

Ανώνυμος είπε...

Πώς να επαναλάβετε κάτι το οποίο δεν είπατε ποτέ;
Δε βγαίνει νόημα από αυτά που είπατε στο προτελευταίο σχόλιο..

Αφήστε που αν λεχθεί κ το ότι ο π. Μεταλληνος, ο Ναυπάκτου κ άλλοι επηρεάζονται από τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά μιας κ όπως λένε αυτοι ο Άγιος θεωρούσε Άκτιστο το πυρ της κόλασης θα περιπλεχθουν τα πράγματα κ μάλλον θα ...μπλεξετε!!
Εκτός από τον Π. Μεταλληνο κ τον Ναυπάκτου αυτό φαίνεται κ σε μια αναφορά του Νικηφόρου Γρήγορα, πολεμιου του Αγίου, σε κάποια γραπτά του ότι δλδ ο Άγιος Γρηγόριος υποστηρίζει το Ακτιστο του πυρός του αιωνιου!

Πείτε μας λοιπόν κάτι περί τούτο κι ας επαναληφθειτε... εξάλλου, η επανάληψη μήτηρ μαθησεως..

Π.Τ.

amethystos είπε...

ΕΠΗΡΕΆΖΟΝΤΑΙ; Εχουμε μιά συνήθεια φίλε. Δέν αρχολούμαστε μέ ερωτήσεις πού είναι ήδη απαντήσεις.Καλό καλοκαίρι.