Τρίτη 2 Μαΐου 2023

Λεμεσού Αθανάσιος: Αν δεν υπήρχαν (οι ψυχολόγοι) δεν ξέρω πώς θα ζούσαμε σήμερα!


ΕΡΩΤΗΣΗ: «Χρόνια είστε τώρα κοντά στον άνθρωπο, κοντά στους πιστούς. Τα τελευταία χρόνια σίγουρα θα συνειδητοποιήσατε ότι οι νέοι, ιδίως οι νέοι, έχουν πολλά ψυχολογικά προβλήματα. Πολλά. Κατάθλιψη κλπ. Εγώ είμαι καθηγήτρια και τώρα τα τελευταία χρόνια βλέπω όλα τα σχολεία έχουν γεμίσει με ψυχολόγους. Υπάρχει μία τάση φοβερή των ανθρώπων να τρέχουν… ψυχολόγους, τηλεοράσεις, ραδιόφωνα, μιλάει ο τάδε μεγάλος ψυχολόγος. Θα ‘θελα την γνώμη σας πάνω σ’ αυτά.»

ΛΕΜΕΣΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ: «Ευτυχώς που υπάρχουν και αυτοί κόρη μου διότι αν δεν υπήρχαν δεν ξέρω πώς θα ζούσαμε σήμερα. Κοίταξε. Να τα δούμε όλα με καλό λογισμό. Χρειάζονται και οι ψυχολόγοι. Χρειάζονται και οι ψυχίατροι. Χρειάζονται και τα φάρμακα. Είναι η εποχή δύσκολη. Ναι. Αυτός ο τρόπος ζωής έφερε πολλές δυσκολίες. Όμως, υπάρχουν περιπτώσεις που δεν είναι αρκετή η πνευματικότητα, ούτε η ευχή της ΕκκλησίαςΕίναι άλλο πράγμα τα Άγια Μυστήρια, άλλο πράγμα … το ψυχιατρικό πρόβλημα. Όπως παραδείγματος χάριν όταν πονάει το δόντι μου θα πάω στον οδοντίατρο. Μπορεί να πάω και στον Άγιο Αντύπα, αλλά θα πάω και στον οδοντίατρο να το βγάλω. Όταν πονάει και ο εγκέφαλός μου και παράγει ορμόνες περισσότερες από το κανονικό και έχω κατάθλιψη, ή μανία, ή ιδεοληψία, ή σχιζοφρένεια ή οτιδήποτε, ναι, θα πάω στον γιατρό. Θα πάρω φάρμακα και δεν σημαίνει ότι δεν είμαι πνευματικός άνθρωπος. Μπορεί και ένας Άγιος άνθρωπος να αρρωστήσει από κατάθλιψη. Μπορεί και ένας Άγιος άνθρωπος να πάθει σχιζοφρένεια. Μπορεί και ένας Άγιος άνθρωπος να πάθει αλτσχάιμερ, να πάθει οτιδήποτε. Δεν σημαίνει ότι είναι κάτι που παρεμποδίζεται από την Χάρη. Ο εγκέφαλος είναι ένα όργανο του σώματός μου όπως καρδιά μου, όπως το συκώτι μου, όπως η σπλήνα μου, όπως όλα τα όργανα του σώματός μου. Όπως αρρωσταίνει λοιπόν η καρδιά μου και είμαι καρδιακός, έτσι αρρωσταίνει και ο εγκέφαλός μου και μπορεί να γίνω καταθληπτικός, να γίνω ξέρω ‘γω χίλια πράγματα. Ναι. Θα πάρω φάρμακα. Πρέπει να ταπεινωθώ να πάρω φάρμακα και πρέπει να ευχαριστήσω τον Θεό γιατί σήμερα έχει αυτήν την δυνατότητα ο άνθρωπος μέσω των φαρμάκων. Κακώς λέγονται ψυχοφάρμακα, είναι κακός όρος. Δεν είναι ψυχοφάρμακα, είναι φάρμακα που θεραπεύουν τον εγκέφαλο, το νευρικό σύστημα κατ’ ουσίαν. Ψυχοφάρμακο είναι η Θεία Κοινωνία, αλλά λέγονται έτσι. Όμως ας είναι έτσι, βοηθούν. Και οι ψυχολόγοι όταν είναι περιορισμένοι στα όριά τους βοηθούν. Όπως και ο πνευματικός όταν είναι στα όριά του βοηθά. Όταν ο πνευματικός πάει να γίνει ψυχολόγος ή ψυχίατρος, θα τα κάνει θάλασσα. Και ο όταν ο ψυχολόγος και ο ψυχίατρος πάει να γίνει πνευματικός θα τα κάνει εκείνος θάλασσα. Πρέπει να ξέρει ο καθένας ποιο είναι το αντικείμενό του και που απευθύνεται. Όλοι έχουν ψυχολογικά προβλήματα σήμερα. Δεν είναι μόνο οι νέοι. Κι εμείς οι μεγάλοι έχουμε πολλά, και ψυχιατρικά προβλήματα και διάφορα. Πάσχουμε από άγχος, από αυτά. Η ζωή μας είναι τέτοια. Δυστυχώς. Ποιός μπορεί να βγει έξω από αυτήν την ζωή; Αυτή είναι η ζωή μας. Θα την περάσουμε όπως μπορούμε. Αινώντας και ευλογώντας τον Θεόν. Ευτυχώς που δεν είναι πολύ, 50, 70, 80, χρόνια, 90 το πολύ, ίνα μην το κακόν αθάνατο γένηται.»


ΣΧΟΛΙΟ

Σκέτη μαυρίλα. Δηλαδή δεν έχουμε άλλη επιλογή Σεβασμιώτατε παρά να χαπακωνόμαστε μέχρι να πεθάνουμε επειδή δεν «μπορούμε να βγούμε έξω από αυτήν την ζωή»; 

Δεν μπορούμε να εκκλησιαστικοποιήσουμε την ζωή μας; Αυτό δεν πρέπει εσείς να μας πείτε να κάνουμε; 

Δεν μπορούμε να απλοποιήσουμε την ζωή μας; Αυτό δεν μας λένε οι Άγιοι να κάνουμε; 

Εσείς γιατί μας παρουσιάζετε μόνο κλειστές πόρτες; 

Τρελάθηκε ξαφνικά ο ανθρώπινος εγκέφαλος ή μήπως η ανθρωπότητα δαιμονίζεται ολοένα και περισσότερο εξαιτίας της αποστασίας μας από τον Θεό; 

Είναι χαρακτηριστικό το ότι ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος «οργανοποιεί» με περισσή ευκολία τα συμπτώματα των ανθρώπων (προέρχονται λέει από κάποιο εγκεφαλικό πρόβλημα), έπειτα τα περιγράφει με ψυχολογικούς όρους (κατάθλιψη, μανία κλπ), και μετά μοιράζει ευθύνες και καθήκοντα στους πνευματικούς, στους ψυχίατρους και στους ψυχολόγους! Δηλαδή όλα «ορθολογίζονται» άτσαλα για να κατέβουν στο γήινο μικροσκόπιο, και η Εκκλησία με τα αγιαστικά της Μυστήρια στριμώχνεται στον ίδιο χώρο με την «θεότητα της επιστήμης». Ο Άγιος Πορφύριος είχε μιλήσει για αυτήν την ύπουλη πολιορκία που γίνεται στην Εκκλησία.

ΑΓΙΟΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ: «Οι δυνάμεις οι εχθρικές προς την Εκκλησία θέλουν να υποκλέψουνε το έργο της και να την αντικαταστήσουνε. Έτσι, στη θέση της εξομολόγησης βάλανε την ψυχανάλυση, στην θέση των ιερέων και των Πνευματικών τους ψυχιάτρους. Τις ορολογίες τις δικές μας: Πάθη, αμαρτία, ενοχή, άρση της Χάριτος, κατοχή από πονηρά πνεύματα, σατανική επήρεια κλπ, τις αντικαθιστούνε με δικές τους ορολογίες όπως νεύρωση, ψυχοσύνδρομο, ψυχολογική ματαίωση, ψύχωση, σχιζοφρένεια κλπ.»

Ο Όσιος Πορφύριος ο Προφήτης – Μαρτυρίες
Αγιοπαυλίτικο Ιερό Κελλί Αγίων Θεοδώρων
Άγιον Όρος
Τόμος Γ, σελ. 152

πηγή

ΤΡΕΛΟ-ΓΙΑΝΝΗΣ: Λεμεσού Αθανάσιος: Αν δεν υπήρχαν (οι ψυχολόγοι) δεν ξέρω πώς θα ζούσαμε σήμερα! (trelogiannis.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: