Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2023

Η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ είναι συγκλονιστική

Η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ είναι συγκλονιστική

Πολ Κρεγκ Ρόμπερτς
Με ρωτούν για τη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστίνης, η οποία φαίνεται να απομακρύνει την προσοχή από τη σύγκρουση Ουκρανίας-Ρωσίας. Οι άνθρωποι, εννοώντας άνθρωπους που δίνουν προσοχή, αναρωτιούνται γιατί οι Παλαιστίνιοι  επιτέθηκαν στο Ισραήλ έτσι, καθώς παρέχει στον Νετανιάχου μια δικαιολογία για να αρπάξει τα υπόλοιπα κομμάτια της Παλαιστίνης και να καταστρέψει τη λωρίδα της Γάζας, απορρίπτοντας έτσι τη λύση των δύο κρατών μέ τήν κατάκτηση. Ποιος μπορεί να κατηγορήσει το Ισραήλ αφού Παλαιστίνιοι σκότωσαν Ισραηλινούς και πήραν ομήρους;

Έχω ακούσει την επίσημη εξήγηση της παλαιστινιακής απάτης, αλλά δεν έχω εξήγηση για την επίθεση. Φαίνεται ότι θα έπρεπε να είναι κάτι περισσότερο από απιστία. Συμφωνώ με τους αναγνώστες ότι φαίνεται περίεργο αυτό πού κάνει η Χαμάς καθώς παίζει στα χέρια του Ισραήλ. Συμφωνώ επίσης ότι υπάρχει κάτι άλλο περίεργο με την επίθεση. Πώς μπήκαν τα drones και τόσοι πολλοί πύραυλοι, υποτίθεται από το Ιράν, και κάποιοι λένε καί από την Ουκρανία, στη λωρίδα της Γάζας και πώς οι επιτιθέμενοι της Χαμάς μπήκαν στο Ισραήλ;

Η επίθεση της Χαμάς έχει κάτι σαν τη γεύση της 11ης Σεπτεμβρίου. Ακριβώς όπως κάθε πτυχή του Κράτους Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ απέτυχε ταυτόχρονα στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, το σύστημα ασφαλείας του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου του Iron Dome που κατασκεύασαν οι ΗΠΑ για το Ισραήλ, απέτυχε ταυτόχρονα. Μυστηριωδώς, οι μαχητές της Χαμάς μπήκαν στο Ισραήλ στο έδαφος και από τον αέρα και τη θάλασσα χωρίς να εντοπιστούν. Μυστηριωδώς, μεγάλες ποσότητες όπλων εισήλθαν στην Παλαιστίνη μέσω του Ισραήλ χωρίς να εντοπιστούν. Αυτή είναι πολύ βολική αποτυχία για να είναι πιστευτή. Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε αν κάποιος στο Ισραήλ θα θεωρηθεί υπεύθυνος για την πλήρη αποτυχία τής ασφάλειας. Στις ΗΠΑ κανείς δεν λογοδοτούσε για τις αστοχίες ασφαλείας της 11ης Σεπτεμβρίου, κάτι που θα έπρεπε να μας είχε πει πολλά.

Χωρίς να γνωρίζουμε, μπορούμε παρά να κάνουμε εικασίες. Έχουμε ένα κίνητρο. Το Ισραήλ μπορεί τώρα να κλέψει την υπόλοιπη Παλαιστίνη. Ένα άλλο κίνητρο μπορεί να είναι ότι το Ισραήλ μπορεί να επεκτείνει τη σύγκρουση σε έναν ευρύτερο πόλεμο και να πετύχει αυτή τη φορά να αρπάξει τους υδάτινους πόρους του νότιου Λιβάνου. Θα μπορούσε να γίνει ακόμη πιο δυσάρεστο με τις ισραηλινές κινήσεις κατά της Συρίας και του Ιράν. Οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να ανέβουν στα ύψη προκαλώντας παγκόσμια αναταραχή. Ένας νικηφόρος πόλεμος και το τέλος του παλαιστινιακού προβλήματος θα απελευθέρωνε τον Νετανιάχου από τα νομικά και πολιτικά του προβλήματα. Υπάρχουν πολλά να σκεφτούμε.

Ας προχωρήσουμε όμως στην αποτυχία ασφαλείας που κατέστησε δυνατή την επίθεση. Γιατί ο Νετανιάχου θα επέτρεπε στη Χαμάς να επιτεθεί στο Ισραήλ καταργώντας την ασφάλεια του Ισραήλ; Φαίνεται μια ανόητη πρόταση, αλλά δεν είναι καθώς δημιουργεί τις συνθήκες υπό τις οποίες το Ισραήλ μπορεί να απορροφήσει ό,τι έχει απομείνει από την Παλαιστίνη, όπως η 11η Σεπτεμβρίου δημιούργησε τις προϋποθέσεις για τους νεοσυντηρητικούς να ξεκινήσουν τους πολέμους που είχαν σχεδιάσει στη Μέση Ανατολή.

Το δύσκολο ερώτημα είναι γιατί οι Παλαιστίνιοι να προκαλέσουν την καταστροφή τους επιτιθέμενοι στο Ισραήλ όταν η Χαμάς δεν έχει καμία προοπτική να νικήσει το Ισραήλ; Και πάλι, μπορούμε μόνο να κάνουμε εικασίες. Θα μπορούσε να είναι μια ισραηλινή επιχείρηση από την αρχή μέχρι το τέλος. Το Ισραήλ διεισδύει στη Χαμάς, όπως το FBI διεισδύει σε υποστηρικτές του Τραμπ και πατριωτικές ομάδες που τώρα αποκαλούνται εγχώριοι τρομοκράτες. Οι Ισραηλινοί πράκτορες υποδύονται την κακοποίηση των Παλαιστινίων από το Ισραήλ. Ο Νετανιάχου τους βοηθά να ανατινάξουν το Ιερό Τζαμί. Οι πράκτορες κατέληξαν σε ένα σχέδιο επίθεσης που έγινε δυνατό με όπλα από το Ιράν και συσκευές από το Ιράν για να εμποδίσουν την ασφάλεια του Ισραήλ. Το κάνουν αυτό προσεκτικά, βασιζόμενοι στις δεκαετίες του θυμού και του πόνου και στην προοπτική απελευθέρωσης από την ανικανότητα για να παραγκωνίσουν τη λογική της Χαμάς.

Δεν λέω ότι αυτές οι εικασίες αρκούν ως εξήγηση. Αλλά δεν θα εκπλαγώ αν αυτές οι εικασίες, αν διερευνηθούν, αποδεικνύονταν πιο κοντά στην αλήθεια από ό,τι επίσημη αφήγηση προκύψει.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

https://www-timesofisrael-com.translate.goog/for-years-netanyahu-propped-up-hamas-now-its-blown-up-in-our-faces/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=el&_x_tr_hl=el&_x_tr_pto=wapp

Θωμάς είπε...

Γ. Καπόπουλος: Η αποδρομή των ΗΠΑ από την Μέση Ανατολή
https://www.youtube.com/watch?v=3H1YYi9mHS8