Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

Η Γενέθλια ημέρα της Εκκλησίας

Η ΓΕΝΕΘΛΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ.

(Μοναχού Μωυσέως Αγιορείτου)
Ονομάζεται Πεντηκοστή η Δεσποτική αυτή εορτή, γιατί είναι πενήντα ημέρες μετά το Πάσχα.
Ο ευαγγελιστής Λουκάς περιγράφει ωραία στις Πράξεις των Αποστόλων το ιστορικό γεγονός που συνέβη στα Ιεροσόλυμα. Όλοι οι πιστοί με μια καρδιά ήταν συναγμένοι στον ίδιο τόπο.
Και ξαφνικά, δίχως κανείς να το περιμένει, ήλθε βοή από τον ουρανό, σαν ήχος σφοδρού ανέμου, που κινείται με κάθε ορμή, και γέμισε όλο το σπίτι που κάθονταν οι απόστολοι.
Και είδαν με τα ίδια τους τα μάτια να διαμοιράζονται πύρινες φλόγινες γλώσσες πάνω από το κεφάλι του καθενός και γέμισε το είναι τους με το Άγιο Πνεύμα και φωτίστηκαν και ενισχύθηκαν και άρχισαν να μιλούν οι πριν αγράμματοι ουράνια λόγια και εμπνευσμένες διδαχές… Από τότε μένει στην Εκκλησία ο Παράκλητος, το Άγιο Πνεύμα, το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδας, το οποίο ιδιαίτερα εορτάζεται αύριο Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος. Το Άγιο Πνεύμα από τον Πατέρα. Ο θαυμαστός, υπέρλογος και υπερφυσικός ερχομός του σημείωσε τη γέννηση της Εκκλησίας μας.

Η παρουσία του Αγίου Πνεύματος συγκροτεί το θεσμό της Εκκλησίας, κυβερνά και καθοδηγεί το πλοίο της, ανάμεσα από τους μύριους υφαλοσκοπέλους της ιστορίας, παρά τα ανθρώπινα λάθη των εκπροσώπων της, και το οδηγεί στον εύδιο λιμένα της σωτηρίας.
Ο σκοπός της ζωής κατά την ορθόδοξη θεολογία είναι η απόκτηση του Αγίου Πνεύματος, η χαρίτωση δηλαδή και τελείωση του ανθρώπου. Το θαύμα του φωτισμού πολλών, μετά το κήρυγμα των αποστόλων την ημέρα της Πεντηκοστής, επαναλαμβάνεται στα βάθη της ψυχής όσων επιθυμούν να αισθανθούν τους κραδασμούς της νέας βιαίας πνοής του Παράκλητου, της βαπτίσεώς του στα νάματα της προσωπικής τους Πεντηκοστής και της υιοθεσίας τους υπό του πανσθενουργού Παναγίου Πνεύματος. Το φως του Πνεύματος ανακαινίζει, αναπλάθει, ανανεώνει, αναμορφώνει. Η Εκκλησία φωταγωγεί, ποιεί τα τέκνα της φωτόμορφα.
Η Εκκλησία πορεύεται για τη φωταγωγία του κόσμου. Ο κόσμος όμως αγάπησε πιο πολύ το σκοτάδι. Φοβήθηκε φαίνεται αποκαλυπτικό και καθαρτικό φως. Πλούτος μοναδικός της Εκκλησίας είναι αυτό το πλούσιο και ακένωτο ζωοπάροχο φως.
Μπορεί ο καθένας να κάνει, αν το θελήσει, έμπρακτα υπερώο Πεντηκοστής την καρδιά του. Για την καλή αλλοίωση όμως χρειάζεται καθαρότητα. Συνεπαρμένοι, παρασυρμένοι, πλανεμένοι και απατημένοι πολλοί σήμερα από αλλότρια πνεύματα και φώτα λησμόνησαν, άφησαν, αγνόησαν το υπερουράνιο, αληθινό φως και το Πνεύμα το άγιο, με τη γλωσσοπυρσόμορφη χάρη. Εύκολα μιλάμε για τον κόσμο, για τους άλλους, τους πολλούς.
Πόσοι όμως από εμάς, τους ανθρώπους της Εκκλησίας, διατηρούμε ενεργά τα αγιοπνευματικά χαρίσματα της αταλάντευτης πίστης, της μόνιμης πραότητας, της απαραίτητης εγκράτειας, της θυσιαστικής αγάπης; Μήπως στοιχεία αδιαφάνειας, υποκρισίας, αδιαφορίας και ασυνέπειας διέπουν το βίο μας; Εμπνέουμε το σφοδρό έρωτα της αγιότητας, τη χάρη της σεμνότητας και την ωραιότητα της ταπείνωσης; Παρουσιάζουμε εμείς την ευπρεπεστάτη αλλοίωση της Πεντηκοστής ή μασκοφορούμε και τη ζητάμε μόνο από τους άλλους; Παράκλητος σημαίνει παραμυθία, παρηγοριά. Υπέρ ποτέ άλλοτε έχουμε όλοι ανάγκη από την “πανσωστική αιτία” του Αγίου Πνεύματος, για να παρηγορηθούμε πραγματικά.
Στη σύγχρονη βαβυλώνια αιχμαλωσία υπό πνευμάτων πονηρών και ακαθάρτων, όπου έκαναν τον άνθρωπο αγχώδη, ταραγμένο, φοβισμένο, καχύποπτο και σαλεμένο έχουμε ανάγκη όλοι θερμής δέησης: Ελθέ, και σκήνωσον εν ημίν, και καθάρισον ημάς από πάσης κηλίδος, και σώσον, Αγαθέ, τας ψυχάς ημών. Αμήν.
(κείμενο γραμμένο στην εφημερίδα Μακεδονία )

Είναι δυνατόν νά υπάρχουν Αγιορείτες πού πιστεύουν ότι η εκκλησία είναι θεσμός;;
Χωρίς πιστούς υπάρχει εκκλησία;; Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΑΝ ΝΑΟΣ ΕΝΩΝΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΑΟΥΣ ΤΗΣ ΓΗΣ  ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΗΣ ΑΓΑΠΟΛΟΓΙΑΣ.
Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΔΕΝ ΘΕΡΑΠΕΥΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ. ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΟΣΩΝ ΠΙΣΤΩΝ ΑΠΕΜΕΙΝΑΝ, ΞΕΧΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΟΥΣ Ή ΤΟΥΣ ΑΠΙΣΤΟΥΣ ΤΟΥ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ.
Αμέθυστος

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συσπειρωση σημαινει εδω πρακτικως τι ακριβως;
Να μιλαμε με τους αδιαφορους ιερεις και μητροπολιτας μετα το περας της Θ.Λειτουργιας τα παραπονα μας για το ποσο μακραν της πιστης των Πατερων Ημων βρισκονται σε διαλογους συμποσιων με κοιλιες Βαρελακια, φρεσκοξυρισμενους μαλθακους την ωψη φρεσκοκολλαρισμενους "ιερεις" αλλοθρησκων , η να κανουμε εγγραφη διαμαρτυρια προτροπη οτι εμεις οι κοινοτητες Ελληνων και Ορθοδοξων γνωριζοντες την πιστη ( ; ) παρακαλουμε προτρεπουμε και ποθουμε την αμεση διακοπη οποιασδηποτε συζητησεως με δεσμευτικες υπογραφες απο οιονδηποτε μητροπολιτη ιερο τε και ανιερο χωρις την εκ του προτερου συγκαταθεση των κατα τοπω πιστων της κοινοτητος και της εκκλησιας.Η δε μη απαιτουμε την παραιτηση και εξορια εκ της εκκλησιας του αμετανοητου και κριμματα βαρεα φεροντα μητροπολιτου και της συνοδιας εταιρειας αυτου!;
Ε δεν παει αλλο..ως εδω και μη παρεκει! Δεν ειναι δυνατον μητροπολιτης η ανιερος ιερεας , μη ορθοτομιζων τον Λογο της Αληθειας να συμπεριφερεται στους υιους του Κυριου σαν αφεντικο δικτατωρας, σαν Σοιμπλε που θελει να μας σωσει με σωτηρια πακετα , ρεττουνκςς πακΕΤ,σαν νταβατζης στον οικο ανοχης....Εδω ειναι ο Οικος του Κυριου και ο υπηρετης του Οικουωτου Κυριου δεν μπορει να κανει αλλα και να συμπεριφερεται στους καλεσμενους ως σαν να μην ξερουν ο λαος τον Κυριο τους..επειδη δεν μαθαμε και δεν δεχθηκαμε λεφτα της Αιρετικης Δυσεως, επειδη ακομα τους περιμενουμε σε επιστροφη μετανοιας.Αλλοιως να βγαλουν τα τιμημενα ρασα...και να γινουν φδαγκολεβαντινοι ! Ουνιτες και οτι αλλο εωσφορικο αγαπουν!


Επισης καλο θα ηταν εμεις οι χριστιανοι των οποιων ημερολογιων να τα βρουμε και να προσευχομεθα ..εστω αφου μνημονευσουμε τα ονοματα των αιρεσικληνουντων πατριαρχων , μητροπολιτων και ολων των τιτουλαριολαγνων, μυστικως , δια τον φοβο των αρουραιων , να συμπληρωνουμε λεγονταν ...."....εν πρωτοις...μνηστητι Κυριε του...........μονο εφ οσων ορθοτομει τον Λογω τως Αληθείας..."
Εγαλο μαθημα ταπηνωσις και υπακοης των αδελφων του π.ημερολογιου αλλα συνναμα ενισχυση της Μιας Αγξας Καθολικης κ Αποστολικης Εκκλησίας σε περιοδο που οι μισανθρωποι πανυγηριζουν δια την καταντια ημων των ιδιων.
Τα εν οικω μη εν δημω..οτι και να εχουμε σε μικροδιαφορες ποτε σε αιρετικους, εωσφορικους,πεπλανεμενους και σκοταδιστας δεν θα επρεπε να το δειχνουμε.
Αυτα ειναι δικα μας.Οι εκτος εκκλησιας δεν εχουν καμμια δικαιοδωσια.

Μονο μην με ρωτησει κανεις αν εγω πρωτος εχω το Αγ.Πνευμα.Το επιθυμω και μαχομαι το κατα δυναμην αλλα οπως καποιος παππους αγραμματος οταν πηγε σε μια εκκλησια δανεικη στη βαρβαρια και ειδε καθολικους και ορθοδοξους να φιλιουνται ειπε..α πα πα. Ε μωρε...τι δουλεια εχουμε εμεις εδω ..ειναι εκκλησια αυτοι και ορθοδοξοι τουτοι δω! Σειρε να φυγουμετωρα αμεσως..θες να το χουμε κριμα στον Κυριο...αρκει να σας πω οτι ο παππους εδωσε ρεστα χωρις ουτε ενα πτυχιο Δρ.Τεολοτζικους και Κουραφεξαλους Αιρετικους Λυξ Προβατικους


καλη Πεντηκοστη και σε εμας.Αμην

ΜαστινοΕσπανολ

amethystos είπε...

Αγαπητέ αδελφέ, άς προσπαθήσουμε νά δούμε τήν κατάσταση. Ετσι όπως εξελίσσονται τά πράγματα θά γίνει η ένωση καί θά αποσχισθούν ορισμένοι ιεράρχες αλλά θά φανεί ότι αποσχίζονται από τήν εκκλησία καί όχι ότι ο Βαρθολομαίος δέν ανήκει στήν εκκλησία καί άρα αυτός δημιουργεί τό σχίσμα τής ορθοδόξου εκκλησίας. Καί αυτό θά οφείλεται στό γεγονός ότι δέν παλεύουν τήν αίρεση δογματικά. Αλλά επαναλαμβάνουν τούς λόγους τών Πατέρων πού αντιμετώπισαν κατά καιρούς τίς διάφορες αιρέσεις, προάγοντας σχεδόν ένα είδος μετενσαρκώσεως τών αιρέσεων.
Από κενοδοξία, τήν οποία καλύπτουν κάτω από τό ένδυμα τής ποιμαντικής καί επειδή ο κληρικαλισμός,δηλ. η ιεραρχία σάν η ουσία τής εκκλησίας, μετέχει τής αιρέσεως.

Ανώνυμος είπε...

Μήπως έχουμε ξεφύγει λιγάκι; Ρωτώ και εγώ με τη σειρά μου.

Είναι δυνατόν να υπάρχουν "Ορθόδοξοι" οι οποίοι αγνοούν το επί αιώνες ψαλλόμενο, ιδιόμελο του εσπερινού της Πεντηκοστής (ναι, και χθες το βράδυ το ψάλλαμε...): "πάντα χορηγεί το Πνεύμα το Αγιον... όλον συγκροτεί τον ΘΕΣΜΟΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ";
Αν φοβούμαστε ότι σήμερα τα λόγια αυτά ερμηνεύονται από τους οικουμενιστές εσφαλμένα, ας τους δώσουμε την ορθή - ορθόδοξη ερμηνεία τους, και ας μην βγάζουμε φλύκταινες, κάθε φορά που διαβάζουμε μια λέξη. Και ιδίως ας μην προσπαθούμε να αποδώσουμε στο γέροντα απόψεις που δεν προκύπτουν από το κείμενό του...
Έλεος πια.

Ανώνυμος είπε...

Αρα,

Α...Τους λεμε των ανιερων ερεων οτι δεν συμφωνουμε με τις αγαπολογιες τους και τους θεωρουμε αναξιους της Θ.Λειτουργιας που κανουν μονο και μονο που δεν αντιστεκονται στις αιρεσεις..οχι για τιποτα αλλο.

Β...Τους χαιρεταμε λεγοντες ΚΑΛΗ ΜΕΤΑΝΟΙΑ π.Ζησιουλα, Μητροπολιτα Αυγιε

Γ...Δεν παμε σε καμια τους ταχαμ εκδηλωση, θρησκευτικη πανυγηρις οπου μαζευουν νταλλαρς, ευρω, και παουντς ταχαμ λεω γξα ανεγερση συντηρηση Νακυ κλπ κλπ..Η επομενη συντηρηση μονο σε μετανουντος ιερεα εκκλησια προσφωνημενη...

Δ...Στο πατριαρχειο καμια αλλη οικονομικη υποστηριξη....υπαρχει το ΝΣΑ, Μπιντελ Μπεργκ, ΕΕ, Ουνια Γουλφς κλπ

Ε...Τους διχνουμε οτι δεν συμφωνουμε

Ζ...Παρακαλουμε τον Κυριο να τους στείλει τις Ερρινυες ωσονουπω μεχρι Μετανοιας

Η...Εξομολογουμαστε σε μη αιρετικους παππικοουνιτοφραγκολεβατινιους λυκους.

Αλλα αντε να πεισεις τωρα τους δικους τους..που τους κανουν χατηρακια...τα ψελνουν ολα χωρις βιασύνη και παρακαλουν ενθερμως και αναβουν ολους τους πολυελαιους για χαρη τους..αυτοι μπορουν να πωλησουν τετοιους διαμεσωλαβητες....

ενθυμουμαι παρπιπτωντος το παιδαρελιο με ολα τα τσιμπραγκαλα της αμφιεσεως σε συνεδριο ορθοδοξων ιερεων καπου στη βαρβαρια των Λιντλ...Γελαγε των ΑγΚοσμα τον Αιτωλο και τον Αγ.Νικοδημο...οταν ερωτηθη γιατι δεν τους ακολουθει να Αγιασει....

ΜαστινοΕσπανολ

Ανώνυμος είπε...

Δηλ. Κατα την γνωμη σου κε.ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ, τι λεει το ιδιομελλο..τιακριβως να καταλαβουμε...
Η τυχον καλοπροαιρετη σου επεξηγηση με σαφηνεια θα μου επιτρεψει και μενα να καταλαβω.

Αληθεια ΕΛΛΕΟΣ ΠΙΑ εσυ τι προτεινεις να κανουμε;Περα απο προσευχη βεβαιως.
απλα α...β...γ..κλπ κλπ

φιλικως

ΜαστινοΕσπανολ οβερ.

amethystos είπε...

Kαί ο ιερεύς εύχεται αλλά σήμερα παρερμηνεύεται,σύμφωνοι. Καί εμείς ψάλλουμε, είδομεν τό φώς τό αληθινόν, καί θά έπρεπε,αλλά σήμερα παρερμηνεύεται. Πώς συνδυάζετε τόν θεσμό μέ τήν εκκλησία σώμα Χριστού; Θεσμός ο Αγιος;; Καί όμως είναι θεσμός ο επίσκοπος σήμερα, στήν θέση τού Αγίου, στόν οποίο είναι αφιερωμένο καί εξ' αιτίας τού οποίου υπάρχει τό Μυστήριο τής Εκκλησίας.Ο Αγιος Περγάμου π.χ.;;; Ο κοσμικός θεσμός σχετίζεται μέ τήν θεσμοθέτηση, μέ τούς κανόνες καί σημαίνει ίδρυμα. οι εικόνες τής εκκλησίας όπως καί οι λέξεις της, παραπέμπουν στό πρωτότυπο. Κάθε λέξη καί κάθε όνομα ανήκουν στό σύνολό τους. Στόν κόσμο βρίσκονται πάντοτε αυτονομημένα. Ο Εκκλησιαστικός λόγος δέν ανήκει ούτε στήν λογοτεχνία.

amethystos είπε...

Ετσι λοιπον ΣΥΓΚΡΟΤΕΙ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΘΕΣΜΟΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ καί τόν θεσμόν τής εκκλησίας, δέν είναι τό ίδιο.