Παρασκευή 14 Απριλίου 2017

Το θερμόμετρο ανεβαίνει επικίνδυνα στη χερσόνησο της Κορέας.

Το θερμόμετρο ανεβαίνει επικίνδυνα στη Χερσόνησο της Κορέας. Όπως μεταδίδει το NBC, oι Ηνωμένες Πολιτείες θα προχωρήσουν σε προληπτικό χτύπημα κατά της Βορείου Κορέας εάν πειστούν ότι το καθεστώς της Πιονγιανγκ ετοιμάζεται για νέα πυρηνική δοκιμή. Η σύγκρουση μπορεί να ξεσπάσει,ανα πάσα στιγμή, λέει ο υπουργός εξωτερικών της Κίνας, ενώ ψυχραιμία σε όλες τις πλευρές συνιστά η Μόσχα.

Έτοιμος για το πρώτο στην ιστορία προληπτικό πλήγμα εναντίον

της Βόρειας Κορέας προκειμένου ν’ αποτρέψει μια νέα πυρηνική δοκιμή είναι ο Λευκός Οίκος σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του αμερικανικού δικτύου NBC. Αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών δηλώνουν στο NBC ότι τα αμερικανικά πολεμικά πλοία που παίρνουν θέσεις τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή έχουν τη δυνατότητα, μεταξύ άλλων, να εκτοξεύσουν πυραύλους Τόμαχοκ ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται και οι αμερικανικές δυνάμεις στη βάση του Γκουάμ σε περίπτωση που χρειαστεί να επιτεθούν στη Βόρεια Κορέα. Η Ουάσινγκτον σχεδιάζει να χτυπήσει μόνο σε περίπτωση που διαπιστώσει ότι επίκειται η 6η βορειοκορεατική πυρηνική δοκιμή με στόχο να την εμποδίσει. Και βεβαίως μόνον εφ ΄όσον έχει τη συναίνεση της Σεούλ.

«Δεν ξέρω αν (η βόμβα στο Αφγανιστάν) στέλνει ένα μήνυμα, είτε στέλνει είτε όχι δεν έχει σημασία. Η Βόρεια Κορέα είναι ένα πρόβλημα. Το πρόβλημα θα λυθεί», δηλώνει ο πρόεδρος Τραμπ.

Αλλά και η Πιονγκγιάνγκ δηλώνει έτοιμη για πόλεμο. Στρατιωτική και πολιτική ηγεσία απειλούν την Ουάσινγκτον με καταστροφικές συνέπειες ακόμη και με πυρηνική απάντηση.

Ανεξαρτήτως του εάν η Πιογνκγιάνγκ έχει πράγματι τη δυνατότητα πυρηνικού πλήγματος, όπως ισχυρίζεται, η κλιμάκωση στην κορεατική χερσόνησο προκαλεί ανησυχία σε Πεκίνο και Μόσχα. Η Ρωσία ζητά αυτοσυγκράτηση από όλους ενώ η Κίνα προειδοποιεί ότι σε περίπτωση σύγκρουσης, που μπορεί να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή, θα είναι όλοι χαμένοι.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ανέφερε: «Καλούμε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και ν’ αποφύγουν κάθε ενέργεια που ισοδυναμεί με πρόκληση».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι προειδοποιεί: «Μόλις ξεσπάσει ο πόλεμος, όλοι θα καταλήξουν χαμένοι, δε θα υπάρχουν νικητές».

Στρατιωτικοί αναλυτές επισημαίνουν την πιθανότητα να προχωρήσει η Βόρεια Κορέα στην 6η πυρηνική της δοκιμή μέσα στο Σαββατοκύριακο καθώς το Σάββατο γιορτάζει την «Ημέρα του Ήλιου», οπότε συμπληρώνονται 105 χρόνια από τη γέννηση του ιδρυτή του κράτους Κιμ Ιλ Σουνγκ.

Οι πολεμικές ιαχές συμπίπτουν με την έναρξη της δεκαήμερης ασιατικής περιοδείας του αμερικανού Αντιπροέδρου Μάικ Πενς ο οποίος προγραμματίζει να γιορτάσει το Πάσχα στη Νότια Κορέα. Ο Λευκός Οίκος έχει έτοιμο σχέδιο επείγουσας απομάκρυνσής του σε περίπτωση πυρηνικής δοκιμής.

Επιμέλεια: Λήδα Παπαδοπούλου
Πηγή: ert.gr


hassapis-peter

Δεν υπάρχουν σχόλια: