Τετάρτη, 19 Απριλίου 2017

Οι πέντε λόγοι που η Τερέζα Μέι προχωρεί τώρα σε πρόωρες εκλογές

Μπορεί η ανακοίνωση από τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι της διεξαγωγής πρόωρων εθνικών εκλογών στη χώρα στις 8 Ιουνίου να προκάλεσε έντονη πολιτική αναταραχή στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και στην Ευρώπη, ωστόσο, η κίνηση αυτή θα μπορούσε να θεωρηθεί ως και… αναμενόμενη.

Σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Time,

η Μέι έχει πέντε πολύ σημαντικούς -και… λογικούς- λόγους για να θέλει άμεσα εκλογές και να μην περιμένει ως το 2020, οπότε και θα διεξάγονταν κανονικά.

Οι λόγοι αυτοί είναι οι εξής:

1. Έχει καθαρή κεφαλή έναντι των αντιπάλων της στις δημοσκοπήσεις: το Συντηρητικό Κόμμα προηγείται καθαρά σχεδόν σε όλες τις δημοσκοπήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί ως σήμερα, ακόμα και με διαφορά 21 εκατοστιαίων μονάδων από τους Εργατικούς. Προφανώς θέλει να αξιοποιήσει αυτή την εικόνα.

2. Οι Εργατικοί έχουν τα χάλια τους: το Εργατικό Κόμμα καταρρέει δημοσκοπικά, έχει θέμα ηγεσίας, έχει πρόβλημα πολιτικής κατεύθυνσης και έχει ήδη υποστεί μεγάλες ήττες σε προηγούμενες εκλογές. Οι σύμβουλοι της Μέι θα ήταν… για απόλυση αν δεν επιχειρούσαν να εκμεταλλευτούν τα χάλια του αντιπάλου της.

3. Δεν έχει λάβει λαϊκή εντολή: η Μέι εξελέγη πρωθυπουργός, μετά το δημοψήφισμα του Ιουνίου και την παραίτηση Κάμερον, μέσα από εσωτερικές διαδικασίες των Τόρις και δέχεται κριτική ότι δεν εκπροσωπεί το εκλογικό σώμα..

4. Θα κερδίσει χρόνο για να αφοσιωθεί στο Brexit: διεξάγοντας τις εθνικές εκλογές φέτος, η Μέι πλέον δεν θα έχει να ασχοληθεί με εκλογές ως το 2022, οπότε θα έχει όλο το χρόνο να αφοσιωθεί στη διαδικασία του Brexit και όλα όσα αυτό φέρνει.

5. Θέλει να κρατήσει τη Βρετανία ενωμένη: είναι γνωστό ότι, μόλις ενεργοποιήθηκε η διαδικασία του άρθρου 50 για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε., η Σκωτία ζήτησε νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της, ενώ υπάρχουν και… θεματάκια με τη Βόρεια Ιρλανδία. Η Μέι ελπίζει ότι με μια εμφατική νίκη θα μπορέσει να αδυνατίσει το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας και να υπερισχύσει όλων των… αντιρρησιών στη χώρα.


Πηγή: topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...