Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Σύριος ΥΠΕΞ: δεν χρησιμοποιήσαμε και δεν θα χρησιμοποιήσουμε ποτέ χημικά.Χτυπήσαμε αποθήκη με χημικά της αλ Νούσρα.Ο ΟΗΕ απαγορεύει μονομερή δράση.Σε Raqqa, Tabqa είναι «επίθεση κατά της Συρίας ».Κάθε σφαίρα κατά του συριακού, ιρακινού ή αιγυπτιακού στρατού είναι υπέρ του Ισραήλ…….


O σύριος ΥΠΕΞ ο Walid al-Mouallem, διέψευσε κατηγορηματικά σήμερα σε συνέντευξη τύπου στη Δαμασκό ότι ο συριακός στρατός χρησιμοποίησε χημικά όπλα επιβεβαιώνοντας την καταδίκη της Συρίας για τη χρήση τέτοιων όπλων.
Ο Mouallem αφοριστικά είπε: «ο συριακός στρατός δεν χρησιμοποίησε και δεν θα χρησιμοποιήσει κανενός είδους χημικά όπλα ακόμη κι απέναντι στους τρομοκράτες που στοχεύουν το συριακό λαό».
IΠρόσθεσε ότι το ψεύδος της χρήσης χημικών όπλων επινοήθηκε από χώρες πασίγνωστες για τη συνομωσία τους κατά της Συρίας μετά την αποτυχία των τρομοκρατών και των προσπάθειών αυτών των χωρών να εμποδίσουν την πολιτική διαδικασία.
«Το ανακοινωθέν της διοίκησης του συριακού στρατού και αυτό του Υπ.Εξωτερικών που απευθύνθηκαν σε Συμβούλιο Ασφαλείας και OIAC επιβεβαιώνουν τη διάψευσή μας για χρήση χημικών ‘όπλων κατά το παρελθόν ,το παρόν και το μέλλον».
Ο Mouallem εστίασε την προσοχή στην ημερομηνία της άδικης καμπάνιας  που οδηγήθηκε κατά της Συρίας υπογραμμίζοντας ότι αυτή ακολούθησε ένα κίνημα για εθνικές συμφιλιώσεις,  τις επιθέεις των τρομοκρατών στο Jobar και στο βορά της Hama, την ανάκτηση από το στρατό όλων των θέσεων και της οπισθοχώρησης των επιτιθέμενων σε όλα τα μέτωπα».
«Όταν η αντιπροσωπεία του  Ryad απέτυχε να πραγαματοποιήσει τους σκοπούς της κατά τον  5ο γύρο της Γενεύης ή δια των επιθέσεων των τρομοκρατών στο  Jobar και μέσα στα προάστια της Δαμασκού αυτή ανέτρεξε στο ψεύδος της χρήσης από το στρατό χημικών όπλων κατά του Khan Cheikhoun», είπε ο Mouallem.
Υπογράμμισε ότι η συριακή αεροπορία βομβάρδισε μια αποθήκη πυρομαχικών της «al Nusra» όπου βρίσκονταν χημικά όπλα διευκρινίζοντας ότι αν η αεροπορική επιδρομή είχε γίνει με χημικά όπλα αυτή θα είχε επιτελεστεί σ΄έναν κύκλο με διάμετρο 1 Km.
Ανέφερε ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις των «Daech» και «al Nusra» συνεχίζουν ν΄αποθηκεύουν χημικά όπλα σε πόλεις και πολυπληθείς ζώνες.
Ανέφερε ότι ο συριακός στρατός δεν χρησιμοποίησε και δεν θα χρησιμοποιήσει ποτέ τέτοιου είδους όπλα  ακόμη και κατά των τρομοκρατών που σκοτώνουν το λαό και τα παιδιά και επιτίθονται στους πολίτες μέσα στις πόλεις με οβίδες.
Ερωτώμενος για το αν η Συρία πρόσκεινται ευνοικά σε μια διεθνή επιτροπή έρευνας για τη χρήση χημικών όπλων στο khan Cheikhoun,ο Mouallem υπογράμμισε ότι η Συρία συντονίζεται με την πλευρά της σε αυτό το θέμα αναφερόμενος στις ιδέες που παρουσιάστηκαν χθες από το ρώσο εκπρόσωπο για το σχηματισμό μιας αμερόληπτης επιτροπής  έρευνας.
Απαντώντας σχετικά με την τοποθέτηση της αμερικανίδας πρέσβειrας στα Ηνωμένα Έθνη στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο Mouallem δήλωσε ότι τα διαρκή μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας έχουν την ευθύνη για τη διατήρηση της ειρήνης και της διεθνούς ασφάλειας συμβατά με τη Χάρτα του ΟΗΕ και υπενθίμισε ότι απαγορεύεται η μονομερής δράση.
Για τους σκοπούς αυτής καμπάνιας κατά της Συρίας ο  Mouallem ανέφερε ότι οι στόχοι θα μπορούσαν να είναι ν΄αλλάξει γνώμη ο  Donald Trump, ν΄ασκηθούν πιέσεις στη Ρωσία που διοχετεύει υποστήριξη στη Συρία πραγματική και ειλικρινή στη μάχη κατά της τρομοκρατίας ή ν΄ασκηθούν πιέσεις στη Δαμασκό.
Δήλωσε ότι η Συρία δεν θ΄αλλάξει ποτέ ούτε τις θέσεις της ούτε τις αρχές της και ότι είναι αποφασισμένη να κατορθώσει ένα πολιτικό διακανονισμό που θα ικανοποιεί το συριακό λαό.
Χαρακτήρισε αυτό που συμβαίνει σε  Raqqa και Tabqa ως «επίθεση κατά της Συρίας ».
Απαντώντας σ΄ένα θέμα για τις απόπειρες απομάκρυνσης της Συρίας από το σύμμαχό της το Ιράν είπε : «Είμαστε ένα μέτωπο αντίστασης όπου ο ιρανός είναι ένας σύμβουλος και η Hezbollah και άλλοι συμβάλουν αποτελασματικά στη μάχη κατά της τρομοκρατίας. Κανείς δεν μπορεί να μας χωρίσει γαιτί είμαστε εταίροι».
Αναφορικά με τη δημιουργία  «ζωνών ασφαλείας »στη Συρία με τη σαουδαραβική χρηματοδότηση ο Mouallem αναρωτήθηκε : «΄Eχει η Σαουδική Αραβία τόσα χρήματα για να χρηματοδοτήσει μια τέτοια δράση;»
Για τη θέση της συριακής κυβέρνησης έναντι των αυτοαποκαλούμενων «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων», ανέφερε ότι οι κούρδοι είναι μέρος του συριακού λαού και ότι αυτόπου αυτοί θέλουν είναι  να βρίσκονται με΄σα στο πλαίσιο της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας.Πρόσθεσε ότι τα 2 μέρη μάχονται κατά 1 κοινού εχθρού δηλ. την  «Daech».
Αναφέρθηκε στο ρόλο του Ισραήλ στην υποστήριξη των τρομοκρατικών οργανώσεων με χρηματοδότηση κι εξοπλισμό κυρίως στο νότιο μέτωπο.
Πρόσθεσε ότι ο συντονισμός ο ισραηλινοτουρκικός είναι προφανής στις μάχες του Jobar και στη Β Hama.
«Το Ισραήλ είναι ο ουσιαστικός κερδισμένος κάθε σφαίρας κατά του συριακού, ιρακινού ή αιγυπτιακού στρατού. Αυτός που υποστηρίζει την τρομοκρατία σε Ιράκ ή Συρία εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Ισραήλ», είπε.
Δήλωσε ότι  Συρία και Ιράκ αντιμετωπίζουν έναν κοινό εχθρό ονόματι  «Daech», αλλά με τη μόνη διαφορά ότι στο Ιράκ είναι ένα μόνο δίκτυο  «Daech», ενώ στη Συρία δεκάδες τρομοκρατικά δίκτυα μάχονται. Για την τουρκική απληστία στα συριακά εδάφη ο Mouallem είπεότι η εχθρότητα της Τουρκίας εναντίον της Συρίας είναι απεριόριστη  αναφέροντας ότι η πλειοψηφία του συριακού λαού αρνείται την εδαφική κατάτμηση ανάμεσα της και οι κούρδοι.sana 6.4.17
Δημοσιογράφος που ήταν παρόν σήμερα στη συνέντευξη τύπου του συριου ΥΠΕΞ αναφέρει ότι ο  Mouallem τόνισε ότι οι εμπειρογνώμονες του « Οργανισμού για την απαγόρευση των χημικών όπλων » διαβεβαίωσαν ότι η Συρία δεν κατέχει πλέον χημικά όπλα έπειτα από το 2014.
dimpenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: