Σάββατο 19 Μαΐου 2018

Μ.ΙΓΝΑΤΙΟΥ: Η απίστευτη υποκρισία του ελληνικού πολιτικού κόσμου για το Σκοπιανό

Οι αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων και των πολιτών για το ενδεχόμενο λύσης του θέματος της ονομασίας των Σκοπίων, με τρόπο που θα περιέχει τον όνομα της ελληνικής Μακεδονίας είναι χωρίς αμφιβολία υγιείς. Ζούμε σε μία δημοκρατική χώρα και έχουμε το δικαίωμα της γνώμης. Το θέμα της Μακεδονίας είναι πάνω απ’ όλα εθνικό...
και όπως όλα αυτά τα ζητήματα, χαρίσαμε και αυτό στους εθνικιστές. Το ίδιο κάναμε με το Κυπριακό, το βορειοηπειρωτικό και το πρόβλημα των απειλών της Τουρκίας στο Αιγαίο, τη Θράκη και την Κύπρο. Αν πει κάποιος μία διαφορετική γνώμη από αυτή που προωθεί το πολιτικό κατεστημένο αυτόματα χαρακτηρίζεται εθνικιστής. Βλέπετε, το κατεστημένο που συνέχεια υποκύπτει όταν πρόκειται για την εθνική μας ανεξαρτησία και κυριαρχία, δεν μας δίνει το δικαίωμα να διαφωνούμε.
Όμως, δεν έχουν έτσι τα πράγματα. Αντίθετα. Πρέπει να αντιστεκόμαστε, πρέπει να λέμε τη γνώμη μας με πολιτισμένο τρόπο και να την υποστηρίζουμε με πάθος.
Τούτη η κυβέρνηση της Αριστεράς αποφάσισε να λύσει το Σκοπιανό και το Αλβανικό, για να της μείνουν στο τραπέζι τα προβλήματα που δημιουργεί η Τουρκία. Πιστεύω ότι προσπαθεί να διαπραγματευθεί με καλή πίστη, κάνει όντως μεγάλες προσπάθειες και σίγουρα δεν επιδιώκει την …προδοσία, όπως την κατηγορούν οι εθνικιστές αλλά και κάποιοι της αντιπολίτευσης. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας βρίσκονται σε μία διατεταγμένη αποστολή για να χάσουμε στο θέμα της ονομασίας. Θα έρθει το τέλος του …κόσμου αν αποδειχθεί κάτι τέτοιο.
Στην πραγματικότητα, αυτοί που πάνω απ’ όλα εύχονται να επιτύχει αυτή η διαπραγμάτευση είναι η Νέα Δημοκρατία, τα απομεινάρια του ΠΑΣΟΚ και άλλοι της αντιπολίτευσης, που πιστεύω θα ανακουφιστούν εάν εξαφανιστεί το Σκοπιανό ως πρόβλημα, για να μην το βρουν στα πόδια τους στην περίπτωση που ξαναγίνουν κυβέρνηση. Φωνάζουν και βγαίνουν από τα ρούχα τους μόνο για το κομματικό τους ακροατήριο. Όπως πιθανότατα θα έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ αν βρισκόταν στην αντιπέρα όχθη. Ένας ΣΥΡΙΖΑ που έχει στους κόλπους του και στελέχη τα οποία θα έπλεαν σε πελάγη ευτυχίας αν έχανε η Ελλάδα στο Σκοπιανό και πολύ περισσότερο στο Κυπριακό, όπου οι θέσεις τους θα έλεγα πως είναι και …«φιλοτουρκικές». Όταν βρίσκονται στην αντιπολίτευση τα κόμματα και οι κομματάρχες ανεβαίνουν στα κάγκελα. Και όταν κυβερνούν γίνονται αμέσως υπεύθυνοι πολιτικοί άνδρες και γυναίκες.
Οι Σκοπιανοί έπαιξαν στη Σόφια ακόμα ένα παιγνίδι. Στη διάρκεια της εξαντλητικής διαπραγμάτευσης κατέθεσαν την πρόταση για «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν» (Republika Ilidenska Makedonija). Στη συνέχεια φρόντισαν να διαρρεύσουν την πρότασή τους στα σκοπιανά μέσα ενημέρωσης. Αμέσως πήρε φωτιά η Αθήνα. Πύρινες οι ανακοινώσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τις μακεδονικές οργανώσεις. Πάλι εμφανίστηκαν οι χαρακτηρισμοί περί …προδοσίας του Τσίπρα και του Κοτζιά.
Και όλα αυτά, χωρίς η πρόταση να γίνει δεκτή. Φανταστείτε τι θα συνέβαινε αν η κυβέρνηση έβαζε την υπογραφή της.
Το Σκοπιανό, όπως και το Κυπριακό, πήρε λάθος δρόμο. Άλλα θέλουν και διαπραγματεύονται οι πολιτικοί, αλλά επιθυμεί η πλειοψηφία του λαού. Οι πολιτικοί δεν λαμβάνουν ποτέ υπόψιν τους το λαό, αλλά έχουν και ευθύνη οι πολίτες που τους ψηφίζουν. Στην Κύπρο ευτυχώς «καθάρισε» ο λαός στο δημοψήφισμα…
Πρέπει να πάρουμε μία απόφαση: Θέλουμε να λυθεί το πρόβλημα της ονομασίας των Σκοπίων; Και αν η απάντηση είναι «ναι», ποια λύση είναι ορθή; Και επειδή μπορεί να έρθει η ώρα κατά την οποία θα πρέπει να ληφθεί η απόφαση, μήπως πρέπει να συζητηθεί ξανά το θέμα ώστε η κυβέρνηση να πάει στην τελική διαπραγμάτευση με μία κοινή απόφαση;
Προσωπικά πιστεύω ότι οι Σκοπιανοί δεν θέλουν τίποτα άλλο από τη συνταγματική τους ονομασία. Μόνο το «Δημοκρατία της Μακεδονίας» δέχονται και τίποτα άλλο. Ή κάτι παρόμοιο. Είναι μία πραγματικότητα δυσάρεστη για την Ελλάδα. Αλλά αυτή είναι, δεν υπάρχει καμία άλλη.
Καλώς κάνει και διαπραγματεύεται η κυβέρνηση, για να μην κατηγορηθεί, χωρίς να ευθύνεται, από τους «Πόντιους Πιλάτους» της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ. Αλλά δεν είναι υποχρεωμένη να βάλει την υπογραφή της σε μία λύση που δεν μας ικανοποιεί.
Όπως έγραψα και σε άλλο άρθρο μου για το θέμα: Είναι εξαιρετικά δυσάρεστο να χάνεις και από τα …τσικό!
πηγή: hellasjournal

Δεν υπάρχουν σχόλια: