Πέμπτη 2 Απριλίου 2020

Η παύση της Θείας Λειτουργίας (2)

Συνέχεια από Τετάρτη, 25 Μαρτίου 2020


Η μετατροπή της Εκκλησίας του Κυρίου σε πρόσχημα ηθικής της Πολιτείας είναι αρχαιότατη. Προ της αναστάσεως οι θρησκευτικοί φορείς ως πρόσχημα ηθικής της Πολιτείας είχαν θεσμικό ρόλο. Ένας θεσμικός ρόλος αναβαθμίζεται στα μάτια του λαού ως φορέας του ρόλου. Η διαχείριση του ηθικού στα χέρια των ειδικών του ηθικού είναι μια αρχέγονη πρακτική. Η παραπάνω πρακτική με την Ανάσταση  του Κυρίου χτυπήθηκε θανάσιμα. Η μη συμμόρφωση του άκαμπτου ηθικού νόμου στο πνεύμα του Κυρίου είναι η συνεχής και μόνιμη κρίση του νόμου και της ηθικής. Ο ηθικός νόμος ως πρόσχημα ηθικής μονίμως είναι μετέωρος μιας και ο Κύριος αναστήθηκε. Η κυριαρχία του Κυρίου είναι παντοειδής και πέραν παντός χωροχρονικού περιορισμού, αλλά κυρίως η κυριαρχία του Κυρίου είναι κυριαρχία επί παντός πνεύματος. Ως εκ τούτου το πνεύμα του ηθικού νόμου ή θα τανυθεί και θα αλλοιωθεί από το καινό πνεύμα της Αναστάσεως ή θα περιχαρακωθεί στα προαναστάσιμα δεδομένα υπηρετώντας τον προαναστάσιμο ηθικό κόσμο και φυσικά τους υπηρετούντας αυτόν τον κόσμο. Θα λέγαμε δηλαδή ότι η εμμονή στα γραμμικά φαινόμενα, φαινόμενα καθαρά ηθικιστικά είναι και μια αντιαναστάσιμη εμμονή. Η εμμονή στην γραμμικότρητα του κόσμου ειναι επίσης και μια καλή συνταγή φασιστικοποίησης της κοινωνίας. Συμπερασματικά ο ηθικός νόμος, οι διαχειριστές του και ο παράγωγος ηθικισμός είναι απέναντι στην ζωή, απέναντι στον Κύριο.  Η επίκληση του νόμου απέναντι στην έκφραση της ζωής είναι η καταδίκη του νόμου και των επικαλούντων αυτόν. Ο νόμος δεν έχει καμμία ισχύ έναντι του παραδείγματός του Κυρίου και των εντολών που απορρέουν από την διδασκαλία του. Τι ισχύ έχει η επίκληση του κατώτερου; Κατά τον Άγιο Νικόλαο τον Καβάσιλα τα κατώτερα υποτάσσονται στα ανώτερα. Πως μπορεί να ζωοποιήσει ο ηθικός νόμος και μάλιστα όταν είναι και το πρόσχημα της ηθικής μιας πολιτείας; Ο ηθικός νόμος και οι διαχειριστές του εντός του κελύφους αδυνατούν να ενστερνιστούν τις αδιόρατες κινήσεις του ήθους που κινείται πέρα από καθορισμένες συντεταγμένες προσδοκώντας την Ανάσταση. Η δίψα για ανάσταση, είναι δίψα για συμπόνια, για συμμάζεμα των συντριμμιών της ζωής, είναι ένα βλέμμα που κατανοεί την σιωπή. Η Ανάσταση δεν επιβάλλεται. Η Ανάσταση είναι το κοινό του πόνου. Είναι μία άγνωστη αστραπή που ο πόνος της γνωρίζει κι ας μην την έχει δεί ποτέ του.

Για να συνδεθούμε και με τον τίτλο. Η πολιτεία κινούμενη στα όρια της ηθικής καταργεί την Θεία Λατρεία και άρα και την ζωοπάροχο Θεία Κοινωνία. Τα διλλήματα ως επιχειρήματα από την μεριά της πολιτείας είναι ηθικιστικά και ως εκ τούτου γέμουν θανάτου. Είναι εκφράσεις ενός γραμμικού συστήματος που και η παραμικρή ταλάντωση περί της θέσεως ισορροπίας του τού προκαλεί ίλιγγο. Οι διαχειριστές του ηθικού και οι φορείς του προσχήματος του ηθικού μιας τέτοιας αντίχριστης πολιτείας, οι επίσκοποι της Ορθοδόξου Ελληνικής Εκκλησίας, συντρέχουν τις αποφάσεις τις πολιτείας. Κατ αυτόν τον τρόπο συναριθμούν εαυτούς στους εχθρούς του Κυρίου. Και αυτό γίνεται εμφανές αν αντιπαραβάλλουμε τον Αναστάντα Κύριο με τους φορείς μιας θεσμικής ηθικής όπως είναι οι επίσκοποι της Ορθοδόξου Ελληνικής Εκκλησίας. Επ΄αυτού οι θεολογικές εργασίες του Ζηζιούλα θεμελιώνουν την ισχύ της ηθικής ως θεσμού εξαρτώντας την από το πρόσωπο ενός κατ εξοχήν δώρου του Κυρίου. Του επισκοπικού αξιώματος. Άρα; Το επισκοπικό αξίωμα εξέπεσε. Η εκτίναξη του επισκόπου στο επέκεινα τον κατέστησε διαχειριστή των νόμων και μη φορέα της χάριτος. Όχι ότι δεν υφίσταται χαρισματικός επίσκοπος. Σαφέστατα. Αλλά θεολογικά έχει εκπέσει. Οι ασπαζόμενοι τα επισκοπικά πρωτεία είναι ευάριθμοι εώς αναρίθμητοι. Είναι οι σύγχρονοι σαμάνοι δαμαστές των πνευμάτων και κήρυκες του ηθικού.

Τουτέστιν αυτό που εκλαμβάνεται ως επιτίμιο εμείς ισχυριζόμαστε ότι είναι έκφραση ολοκληρωτικής χειραγώγησης και αρπαγής της Θείας Κοινωνίας από την Εκκλησία του Χριστού με όχημα την εκκοσμικευμένη Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία εκφράζεται εμφανώς πλέον ως Εκκλησία των επισκόπων σε συναλληλία με μια σήπουσα κοσμική, με λανθάνουσες εκκοσμικευμένες συνιστώσες, πλέον πολιτεία. Μιας πολιτείας στα όρια της ηθικής, όπως προγράψαμε, ένεκα του θεσμικού ρόλου της θεσμικής Ορθόδοξης Ελληνικής Εκκλησίας. Η Ορθόδοξη Ελληνική Εκκλησία, με όσο πόνο μας προκαλεί αυτό που θα γράψουμε, κατέστει το προσωπείο ηθικής μιας αντίχριστης πολιτείας. Δεν είναι πλέον η Εκκλησία του Κυρίου όταν απροκάλυπτα διώκει τον Κύριο. Και τον διώκει διότι τον οικειοποιείται και τον προσπερνά. Ερμηνεύει τον Κύριο αντί να τον ακολουθεί.

Μπόρας Γεώργιος

4 σχόλια:

Νίκος Κ. είπε...

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ!!!!!!!!!! Συγχαρητήρια κ.Μπόρα!

Ανώνυμος είπε...

Μια πρόταση στον κύριο Μπόρα που οι έχοντες σχέση με Θεσσαλονίκη μου φαίνεται ο Χαλάρωσε είναι Θεσσαλονικιος θα καταλάβουν . Αντί να απαιτούν από τους απλούς ιερείς ιδίως τους έγγαμους που τυγχάνουν και πολύτεκνοι να ανοίξουν πολυδάπανο αγώνα καλή ιδέα θα ήταν να απευθυνθούν στην Ζωή στον Σωτήρα καθώς και στους χρηματοδότες αυτών των αδελφοτήτων εδώ στην Θεσσαλονίκη υπήρξαν για δεκαετίες οι Μπακατσέλοι οι οποίοι έχουν και γαμπρό τον Ευάγγελο Βενιζέλο και οι οποίοι ως άξιοι άνθρωποι εκτός της εκπροσώπησης της Κεντροδεξιάς είχαν και την αντιπροσωπεία του Θεού μέσω του παράρτηματος της Ζωής εν Θεσσαλονίκη να ανοίξουν όλοι αυτοί λοιπόν τους κουμπαραδες να αναλάβουν πρόστιμα δικηγόρους και άλλα τινά .Διαβεβαιω λεφτά υπάρχουν λόγω του ότι επί δεκαετίες άνθρωποι όπως η μακαρίτισσα μάνα μου και κάποιος φούρναρης θείος μου δούλεψαν αμισθί τόσο σε κύκλους μελέτης Γραφής όσο και σε άλλες δουλειές και έτσι κάποιοι σαν τον Αναστάσιο γίναν δεσποταδες και έτεροι ηγούμενοι και άλλοι πολλά άλλα . Ελπίζω οι διάφοροι εθναμυντορες και αυτοκλητοι Στουδιτες που διαπρέπουν σε οργανωσιακα blogs να διαβάσουν την πρόταση μου και να οχλησουν τόσο τις Αδελφότητες όσο και τους χρηματοδότες τους .ΑΜ

χαλαρωσε είπε...

Δυστυχως αδερφε ΑΜ πέρα από την προσευχή μου, την προσευχη της οικογενειας και την προσωπικη παλαβομαρα, η οποία μου εχει στοιχίσει και δημιουργήσει πολλα προβλήματα οικονομικα και ευρυθμης λειτουργίας καθοτι πολυτεκνος, δεν μπορω περισσότερα. Γνωριζω πολυ κόσμο απο Ζωες και τα λοιπά μιας και τους βρισκεις συνεχεια μπροστά σου, αλλα η πειρα μου με οδηγει πολυ μακρια τους. Ειναι κατα βαση μαμωναδες και ηθικιστες, οπως εχουμε πει. Παλια εργαζομουνα και σε οργανωσιακο σχολειο και τα ειδα ολα. Γνωρίζουμε τα προικοθηρικα του Βενιζελου. Ο Μπακατσελος νομιζω αφησε ταπι και ψυχραιμους τους εργατες του αγγελιοφορου. Εκει ειχα μεινει. Δεν δινουν μια αυτοι φιλε. Τεσπα. Η ουσια ειναι οτι στην παρουσα φαση οπως ειδα και απο το Μακεδονικο δεν γινονται πολλα πραγματα. Στο Μακεδονικο φαγαμε ξυλο και καπνογονο φουλ. Σε μια φαση οπως ξαναγραψα, στις πρεσπες παραλιγο να μου σπασουν το κεφαλι. Μια κοτρονω περασε 5 ποντους απο το κεφαλι μου στον πετροπολεμο που ειχαμε με τα μαλακισμενα της ΣΕΕΜΠΡΙΓΚ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΠΑΤΣΟΥΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΠΑΧΑΛΟΥ. ΠΡΟΣ ΣΤΙΣΜΗ ΕΙΠΑ, ΜΑ ΤΙ ΜΑΛΑΚΑΣ ΕΙΣΑΙ ΕΧΕΙΣ ΜΙΑ ΝΤΟΥΖΙΝΑ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙΑ, ΑΛΛΑ ... Δεν νομιζω οτι θα βγουμε περισσοτεροι στις εκκλησιες και δεν νομιζω οτι ειναι σε θεση οι μαμωναδες να ηγηθουν τετοιας καταστασης, διοτι οπως ειδαμε και απο το Λαρισαιικο δεν υπάρχει και δογματικη βαση. Ειναι στον αερα οι οργανωσεις, και το μεγαλυτερο ποσοστο αυτων ειναι μικροαστικης νοοτροπιας, δηλαδη τους φτανει η θρησκευτικη αποκατασταση, οικογενειακη και ενα αυτοκινητο για βολτα στο εξοχικο. Δεν τα θυσιαζουν αυτα με τιποτα. Το ονειρο τους ειναι το ονειρο του ιζνοουγκουντ. Δεν ειναι εθνικοι και θρησκευτικοι ριζοσπαστες. Δεν θα τα γαμησουν ολα αν χρειατει θελω να πω για τον Κυριο και κατ επεκταση για την πατριδα μας. Νομιζω οτι στην παρουσα φαση θα λειτουργουμε σαν μονολυκοι μεχρι να μυρισουμε ομαδα ετοιμη για ολα. Δεν φαινεται για την ωρα. Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΜΕ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΕ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΡΠΑΤΗΣΟΥΜΕ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ. ΩΣΤΟΣΟ ΦΕΡΜΑΡΟΥΜΕ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΔΟΥΜΕ ΦΩΣ. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΕ αμεθυστο και φιλους.

christinameit είπε...

ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΟΛΑ ΟΣΑ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΜΠΟΡΑΣ!!!