Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2023

Roberto Pecchioli - Ο Τζορτζ Σόρος και η Ανοιχτή Κοινωνία (25)

Συνέχεια από: Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2023

KATA ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΥ (ΤΟ ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΤΟΥ ΣΟΡΟΣ)

Επιμέλεια Lorenzo Maria Pacini

6

ΑΡΧΙΠΈΛΑΓΟΣ ΣΌΡΟΣ

ΤΟ ΠΑΓΚΌΣΜΙΟ ΑΡΧΙΠΈΛΑΓΟΣ ΕΠΙΡΡΟΉΣ

Όπως έχουμε ήδη τεκμηριώσει, η πολιτική επιρροή του George Soros και του OSF ασκείται σε όλα τα μέρη του κόσμου με διάφορα μέσα και κυρίως μέσω της συμμετοχής και της χρηματοδότησης ενώσεων, ομάδων, κινημάτων και πολιτικών κομμάτων. Από τον προϋπολογισμό του 2020, ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που αυξήθηκε από το 2016 κατά σχεδόν 7% ετησίως, το μεγαλύτερο μερίδιο πηγαίνει στον τομέα της "δημοκρατικής πρακτικής", ακολουθούμενο από την Οικονομική Ισότητα και Δικαιοσύνη, την Ισότητα και την καταπολέμηση των διακρίσεων και στη συνέχεια από κινήματα και θεσμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την Ανώτατη Εκπαίδευση, την Πληροφόρηση και τα ψηφιακά δικαιώματα, τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης και το κράτος δικαίου. Τελευταίες, αλλά και πάλι με πολύ σημαντικά ποσά, είναι οι επιχορηγήσεις για την πρώιμη παιδική ηλικία και την εκπαίδευση, την υγεία και τα δικαιώματα και τη δημοσιογραφία (περίπου 26.000.000). Η κατανομή των περίπου εκατό εκατομμυρίων που προορίζονται για "οριζόντια θέματα" είναι δύσκολο να ερμηνευθεί. Ακόμη πιο περίπλοκη είναι η εδαφική κατανομή των πόρων, αν όχι ανά μεγάλες γεωγραφικές περιοχές. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι τα μεγαλύτερα ποσά διανέμονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες (πάνω από 11-18%), ακολουθούμενες από την Αφρική, την Ευρώπη, την Ανατολική Ασία και τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, ενώ πάνω από 20% αφορούν έργα που ορίζονται ως παγκόσμια.

Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, όπου η δραστηριότητα διευθύνεται από την Πρωτοβουλία Ανοικτής Κοινωνίας για την Ευρώπη, η επίσημη ιστοσελίδα αναφέρει ότι "στις προτεραιότητες περιλαμβάνεται η υποστήριξη των προσπαθειών για τη συμμετοχή των Ευρωπαίων στο έργο της δημοκρατίας, όχι μόνο κατά την περίοδο των εκλογών, αλλά και στις καθημερινές αποφάσεις που επηρεάζουν τις γειτονιές, τις πόλεις και τις εθνικές κυβερνήσεις. Αυτό περιλαμβάνει τις προσπάθειες για την απόδοση ευθυνών στους εκλεγμένους αξιωματούχους και την προώθηση της διαφάνειας. Υποστηρίζουμε ομάδες που καταπολεμούν τις διακρίσεις και την ξενοφοβία και διασφαλίζουν την προστασία και την ευημερία των προσφύγων και των μεταναστών. Πολλές από τις κορυφαίες ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ευρώπης συγκαταλέγονται στους δικαιούχους μας και δεσμευόμαστε να στηρίζουμε τις προσπάθειές τους για την προστασία των ατομικών ελευθεριών και την αμφισβήτηση της κυβερνητικής καταστολής". Παράξενη αποστολή η αμφισβήτηση της καταπίεσης των κυβερνήσεων σε χώρες που υποτίθεται ότι αποτελούν πρότυπα ανοικτών κοινωνιών. Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι πόροι που δεσμεύονται στην Ευρώπη αφορούν τη στήριξη της μετανάστευσης, τη νέα ατζέντα για τα δικαιώματα των πολιτών και τον επηρεασμό όσων έχουν απομείνει από τις εθνικές κυβερνήσεις...

Για την επιρροή του Σόρος στο Ευρωκοινοβούλιο έχουμε πει. Το μεταναστευτικό ζήτημα βρίσκεται πολύ κοντά στην καρδιά του OSF και του ιδρυτή του, ο οποίος δεσμεύτηκε το 2016 "να επενδύσει έως και 500 εκατομμύρια δολάρια για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που θέτει η παγκόσμια προσφυγική κρίση". Σε κύριο άρθρο του στη Wall Street Journal, ο Σόρος εξήγησε ότι οι επενδύσεις -πέραν των δεσμεύσεων του OSF- θα γίνουν μέσω του Soros Fund Management και τα όποια κέρδη θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων του OSF για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Ο Σόρος δήλωσε επίσης ότι θα συνεργαστεί με την UNCHR (Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες) και τη Διεθνή Επιτροπή Διάσωσης (IRC), έναν οργανισμό που δραστηριοποιείται από το 1933, ο οποίος χρηματοδοτείται επίσης από το OSF και ασχολείται με τις προσπάθειες αρωγής κατά τη διάρκεια ανθρωπιστικών κρίσεων. Η απάτη είναι συνηθισμένη: συγχέει τους οικονομικούς μετανάστες και όσους προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα με τους πρόσφυγες και τους εκτοπισμένους από πολέμους και λιμούς.

Θα ασχοληθούμε σε επόμενο κεφάλαιο με την άμεση και έμμεση δράση που ανέλαβε το OSF σε διάφορες πολιτικές κρίσεις και περιοχές του κόσμου. Στην παρούσα ενότητα θα ασχοληθούμε με ένα άλλο επιχειρησιακό μέσο του γαλαξία του Σόρος: το Κέντρο Πολιτικής Ανοικτής Κοινωνίας, OSPC. Όπως υποδηλώνει το όνομά του, είναι υπεύθυνο για τον καθορισμό, την καθοδήγηση, τον συντονισμό και τη χρηματοδότηση των ειδικά πολιτικών δραστηριοτήτων του μητρικού ιδρύματος. Η δηλωμένη αποστολή του είναι να διεξάγει δραστηριότητες "για την προώθηση και υποστήριξη (της συνηγορίας) με στόχο την ανύψωση της δικαιοσύνης και την προώθηση μιας προοδευτικής εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, και να επηρεάσει τη δημόσια πολιτική σε εγχώρια και διεθνή ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, της μεταρρύθμισης της ποινικής δικαιοσύνης, της μετανάστευσης, της πολιτικής υγείας και της προώθησης της κυβερνητικής λογοδοσίας". Ιδρύθηκε το 1997, το OSPC -που δραστηριοποιείται κυρίως στις ΗΠΑ- και έχει δαπανήσει τουλάχιστον 152 εκατομμύρια δολάρια για άσκηση πίεσης από το 2002. Η δραστηριότητα αυτή εντάθηκε το 2017, δηλαδή από τότε που ανέλαβε καθήκοντα στις ΗΠΑ η κυβέρνηση Τραμπ, που αντιπαθεί έντονα ο Σόρος. Η χρηματοδότηση έφτασε σχεδόν τα εκατό εκατομμύρια και η OSPC το 2019 έγινε το δεύτερο μεγαλύτερο λόμπι των ΗΠΑ από άποψη δαπανών.

Το OSPC ασκεί πιέσεις και ταυτόχρονα χορηγεί επιχορηγήσεις σε άλλες αριστερές ομάδες σε διάφορους τομείς δραστηριότητας, όπως η εξωτερική πολιτική και η εθνική ασφάλεια, η μετανάστευση, η ποινική δικαιοσύνη, η εκλογική μεταρρύθμιση και η "αναπαραγωγική και σεξουαλική δικαιοσύνη". Έχει αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εναντίωση σε υποψηφίους για εκτελεστικά και δικαστικά αξιώματα που είναι εκφραστές των ρεπουμπλικανικών κυβερνήσεων, από τον Τζορτζ Μπους μέχρι τον Ντόναλντ Τραμπ. Το 2018, το OSPC δώρισε δύο εκατομμύρια δολάρια σε επιχορηγήσεις σε φιλελεύθερες κοινωνικές ομάδες υπεράσπισης, συμπεριλαμβανομένου του πολύ ισχυρού Planned Parenthood Action Fund. Μεταξύ του 2012 και του 2016, το OSPC δώρισε περισσότερα από δύο εκατομμύρια δολάρια στο Sixteen Thirty Fund, μία από τις κορυφαίες ομάδες που εργάζονται για να αντιταχθούν στις δικαστικές πολιτικές του Τραμπ. Το 2018, άσκησε πιέσεις κατά του διορισμού του Ντέιβιντ Μ. Κορνστάιν ως πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ουγγαρία, της Τζίνας Χα Σπελ ως διευθύντριας της CIA (Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών) και του Μάικλ Πομπέο ως υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ. Την επόμενη χρονιά, το OSPC συντόνισε μια ομάδα είκοσι οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ για να εμποδίσει την επικύρωση του Τζον Μπόλτον ως πρεσβευτή στον ΟΗΕ. Ο Μπόλτον αναγκάστηκε τελικά να αποσυρθεί λόγω της αντίθεσης των Δημοκρατικών της Γερουσίας.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ, το OSPC αντιτάχθηκε στις πολιτικές της αμερικανικής κυβέρνησης. Ήταν επίσης ενεργή ενάντια σε ορισμένες πτυχές του νόμου που ονομάζεται Patriot Act, υπερασπιζόμενη ιδιαίτερα τις μουσουλμανικές κοινότητες στην Αμερική. Η οργάνωση άσκησε επίσης πιέσεις στην αμερικανική κυβέρνηση και το κοινοβούλιο για να αντιταχθούν στους νόμους περί άσκησης πίεσης που ψήφισε η ουγγρική κυβέρνηση και οι οποίοι περιόριζαν τη δράση τoυ OSPC . Όσον αφορά το θέμα της μετανάστευσης, το OSPC τριπλασίασε τις επιχορηγήσεις του μετά το 2011 για να υποστηρίξει μια πιο ανοιχτόμυαλη μεταρρύθμιση της μετανάστευσης. Ο κύριος αποδέκτης των κονδυλίων ήταν η Συμμαχία για την Ιθαγένεια, ένας συνασπισμός συνδικάτων, ομάδων υπεράσπισης της ελεύθερης μετανάστευσης, αριστερών κοινοτήτων και ομάδων με βάση την πίστη. Η ένωση εργάστηκε κατά της χρηματοδότησης του τείχους στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού που υποσχέθηκε ο Τραμπ. Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής διακρίθηκε για τον ακτιβισμό της κατά του νομοσχεδίου χρηματοδότησης της στρατιωτικής δράσης των ΗΠΑ κατά της Βόρειας Κορέας και της Βενεζουέλας. Στον τομέα της ποινικής δικαιοσύνης που σχετίζεται με τα ναρκωτικά, η OSPC υποστήριξε, κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Ομπάμα, τον νόμο περί δίκαιης ποινής, έναν νόμο που προβλέπει μειώσεις ποινών για πολλά εγκλήματα που σχετίζονται με τα ναρκωτικά. Ως απόδειξη της στενής δικτύωσης μεταξύ των μεγάλων αριστερών ΜΚΟ, οι οποίες είναι όλες άμεσοι ή έμμεσοι δικαιούχοι χρηματοδότησης από το OSF, πρέπει να σημειωθεί ότι ο εκτελεστικός διευθυντής του OSPC και στέλεχος του OSF για την εξωτερική πολιτική Stephen Rickard, πρώην μέλος της κυβέρνησης των Δημοκρατικών υπό τον Bill Clinton, ήταν διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ουάσιγκτον. Περιστρεφόμενες πόρτες στη μέση ενός ποταμού χρήματος.

ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΥ, ΤΟΤΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΟΣ; ΔΙΕΦΘΕΙΡΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΚΟΛΙΑ. ΕΝΩΣΕ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑΚΟΥΣ ΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ. ΧΤΥΠΗΣΕ ΤΟ ΑΔΥΝΑΜΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. ΤΟ ΧΡΗΜΑ. ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΥ. ΤΟΝ ΕΙΡΗΝΙΚΟ ΘΑΝΑΤΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: