Πέμπτη, 17 Μαΐου 2018

Οι Νεομάρτυρες είναι έλεγχος των κακοδόξων (Γέροντας Γεώργιος Καψάνης, Προηγούμενος Ι.Μ. Οσίου Γρηγορίου († 2014))

20150517-1Μας ονείδιζαν οι κακόδοξοι δυτικοί ότι νέο Άγιο και Μάρτυρα δεν παρουσίασε μετά το σχίσμα η Ανατολική Εκκλησία. Οι Νεομάρτυρες, όχι μόνο δεν υστερούν έναντι των παλαιών, αλλά και σε κάποιο σημείο υπερέχουν «καθ’ ότι εκείνοι μεν ηγωνίσθησαν κατά της πολυθεΐας και ειδωλολατρίας, ούτοι δε ηγωνίσθησαν κατά της των αλλόπιστων μονοπρόσωπου μονοθεΐας, ήτις είναι μία κρυμμένη ασέβεια οπού ευκόλως δύναται να απατήσει τον νουν».
Γέροντας Γεώργιος Γρηγοριάτης (Καψάνης)
diakonima

ΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΑΓΑΛΜΑΤΟΣ "Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΜΑΘΗΤΗΣ" ΣΤΗΝ ΙΜΒΡΟ


Πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος  "Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Μαθητής" στον αυλόγυρο του Δημοτικού Σχολείου των Αγίων Θεοδώρων στην Ίμβρο (Δευτέρα 14 Μαΐου 2018).
Μέσα στον χώρο του αυλόγυρου του Δημοτικού Σχολείου Αγίων Θεοδώρων (Αλάνι), με την υλική υποστήριξη της κας Rukiye Devres, έχει γίνει μια κατασκευή η οποία αναβαθμίζει όλο το αλάνι. 
Στο κέντρο της κατασκευής τοποθετήθηκε το άγαλμα "Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Μαθητής" που γράφει στο τετράδιο του που τόσο αγαπά και είναι στραμμένος προς την Ανατολή. Το έργο θα θυμίζει πως κατά τα χρόνια της Πατριαρχίας του συμπατριώτη μας Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου του Ίμβριου άνοιξαν, μετά από 50 χρόνια, τα σχολεία μας στην Ίμβρο, με πρώτο το δημοτικό σχολείο στους Αγίους Θεοδώρους. 
Στην ομιλία του ο Παναγιώτατος εμφανώς συγκινημένος έκανε μια ανασκόπηση των μαθητικών του χρόνων, τα χρόνια της Κεντρικής Σχολής, της σταδιοδρομίας του ως κληρικός και αναφέρθηκε ιδιαιτέρως την αγάπη του για τα βιβλία. Μίλησε για την αγάπη των συμπατριωτών του και την όμορφη άνοιξη της Ίμβρου που τον αναζωογονεί. Μίλησε για όλα όσα έχουν γίνει στην Ίμβρο τις τελευταίες δεκαετίες, με το άνοιγμα των σχολείων και έδωσε την ελπίδα για ένα ευοίωνο μέλλον με ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή που θα βοηθήσει στην ευημερία των λαών. 
Τέλος ευχαρίστησε την δωρήτρια αυτού του κοινωφελούς έργου την κυρία Rukiye. 
Θα θέλαμε να σημειώσουμε, ότι το έργο είναι σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί με την κατασκευή ενός βοτανικού κήπου για τα παιδιά του δημοτικού.
Από τον Σύλλογο Ιμβρίων

                    
                                     fanarion

 Η Ορθόδοξη Θεολογία στον 21ο αιώνα θα κληθεί να συνομιλήσει και με τον έξω κόσμο

Η Ορθόδοξη Θεολογία στον 21ο αιώνα θα κληθεί να συνομιλήσει και με τον έξω κόσμο - άλλως θα μετατραπεί σε ένα «γκέτο» και θα έχει την τύχη κάθε «σέκτας» στην ιστορία.
Όσο και αν ξενίζει ο όρος «συναφειακή θεολογία», ό πυρήνας του νοήματος του παραμένει πάντοτε καίριος. Η θεολογία που δεν αφουγκράζεται το τι συμβαίνει γύρω της, έχει καταδικάσει σέ θάνατο την κληρονομιά που παρέλαβεν από τους Πατέρες της [...]. 
Η Ορθόδοξη Θεολογία καλείται να δώσει την μαρτυρία της με όρους όχι πολεμικής, αλλά «σαρκωτικής» ιεραποστολής, μιλώντας, κατά το πρότυπο του σαρκωθέντος Λόγου, στον σύγχρονο άνθρωπο
«εκ των έσω», αίροντας τους σταυρούς του και προσπαθώντας να κατανοήσει τις αγωνίες του.   

Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης Ζηζιούλας


ΣΧΟΛΙΟ:
Hans Urs Von Balthasar - Ο Νέος Αυγουστίνος, στον οποίο έχουν υποκύψει ήδη και οι "Ορθόδοξοι" Θεολόγοι.
       Το Άγιο Πνεύμα απο το ένα μέρος, είναι οπωσδήποτε το πνεύμα το οποίο ενεργεί, είναι ενεργό, ανάμεσα στον Χριστό και την Εκκλησία. Αλλά απο το άλλο μέρος Αυτό είναι το Άγιο Πνεύμα που

πέμπεται απο την ενότητα Χριστός Εκκλησία (όπως απο την αιώνια ενότητα τού Πατρός με τον Υιό) 

και επομένως είναι άνοιγμα το οποίο η ένωση αγάπης ανάμεσα στην Νύμφη και τον Νυμφίο δοκιμάζει πρός το νέο, πρός τον Υιό, πρός τον κόσμο τής δημιουργίας, και σήμερα ακριβώς προς τον "εκκοσμικευμένο"  μή-Χριστιανικό κόσμο.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Όπως στην 'ελληνική' τηλεόραση, με τη συνεχή πλύση εγκεφάλου, όπου διαφημίζονται οι εκπομπές'λόγου' και 'συζήτησης' με το σλόγκαν: Εδώ θα δήτε (στο στούντιο!) τί συμβαίνει στην πραγματικότητα... Πουλήσαμε την ψυχή μας... Ας την πάρουμε πίσω, πριν να είναι πολύ-πολύ αργά...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...