Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2020

Γέροντας Σωφρόνιος του Έσσεξ, Ορθόδοξη Εκκλησία και Οικουμενισμός



Γέροντας Σωφρόνιος του Έσσεξ, Ορθόδοξη Εκκλησία και Οικουμενισμός

«Η Ορθόδοξη Εκκλησία διακρίνεται από όλες τις άλλες εκκλησίες σε τρία επίπεδα, γιατί:

α) μόνη αυτή αληθεύει πλήρως στην θεολογία της,
β) μόνη αυτή γνωρίζει το μυστήριο της χάριτος, της αγίας ζωής, και διαφυλάσσει στην πληρότητα τη θεία χάρη, και
γ) είναι η αρχαιότερη, η θεμελιώδης, η βασική, από την οποία αποσχίσθησαν κατά καιρούς μεγαλύτερα ή μικρότερα τμήματα.
Μια σημαντική μερίδα του χριστιανικού κόσμου κλίνει σήμερα να αποδεχθεί μια από τις πιο επικίνδυνες αιρέσεις [ενν. τον οικουμενισμό]… ότι δήθεν… πολλές από τις εκκλησίες που αποκαλούνται χριστιανικές, έχουν ίση χάρη, και γι’ αυτό οφείλει να επέλθει η ένωση των εκκλησιών με βάση κάποιον κοινό για όλες παρονομαστή… σε μια παγκόσμια και αποστολική Εκκλησία.
Εσείς να μη πλανηθείτε με όλα αυτά, αλλά να πιστεύετε ακράδαντα με την καρδιά και με το νου ότι υπάρχει πάνω στη γη εκείνη η Μία, Μοναδική και Αληθινή Εκκλησία που ίδρυσε ο Κύριος. Η Εκκλησία αυτή διατηρεί αλώβητη και ακέραιη την διδασκαλία του Χριστού, κατέχει το πλήρωμα της γνώσεως και της χάριτος και είναι αλάθητη.
Στον ρωμαιοκαθολικισμό υπάρχουν πολλά βασικά σφάλματα, τόσο από δογματικής απόψεως, όσο και από πλευράς πνευματικής ζωής.»

Αρχιμανδρίτου Σωφρονίου, Αγώνας θεογνωσίας. Έκδοση Ι. Μ. Τιμίου Προδρόμου Έσσεξ Αγγλίας 2006, σελ. 110, 160, 161, 176.


ΤΡΙΤΗ, 25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Στις σελίδες 160,161,162,176 στον "Αγώνα Θεογνωσίας" ΔΕΝ υπάρχει τίποτα από αυτά που αναφέρει το κείμενο, κάλπικες παραπομπές; για να στηρίξει με ψέμματα την Ορθοδοξία;;; έχει ανάγκη το ψέμμα η Ορθόδοξη Εκκλησία για να στηριχθεί;;;

amethystos είπε...

Θά τό δούμε φίλε, μήν ταράζεσαι. Τί εννοείς σάν ορθοδοξία;

gabtheo είπε...

Καλή χρονιά. Υπάρχουν. Βεβαίως εγώ τα βρήκα όχι μέσα στο τυπωμένο βιβλίο αλλά σε αυτό που κυκλοφορεί με τη μορφή pdf στο διαδίκτυο. Βρίσκονται αντίστοιχα στις σελίδες 52-53, 79, 87.

Μαρία Π. είπε...

Σε αυτό το βιβλίο, https://docplayer.gr/10530692-Opsometha-ton-theon-kathos-esti.html
οι πραγματικές σελίδες δεν αντιστοιχούν με αυτές της ηλεκτρονικής μορφής.
Η σελ. 214 στο πραγματικό βιβλίο αντιστοιχεί στην σελ. 108 του ηλεκτρονικού.
Μήπως γι αυτό έγινε κάποιο μπέρδεμα. Είναι δύσκολο να γραφτούν πράγματα απ΄ το πουθενά.
Αν όντως έχει συμβεί, φυσικά δεν το επικροτούμε, αλλά δεν μας επηρεάζει ως προς την ουσία του θέματος γιατί γνωρίζουμε πως έβλεπε ο Γέροντας τα πράγματα από άλλα συγγράμματα.

Ανώνυμος είπε...

Ο/Η gabtheo είπε...
Ούτε στις σελίδες που αναφέρεις υπάρχουν. εκτός κι αν "αυτό που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο" είναι διαφορετικό από την έντυπη έκδοση, που συνεπάγεται ότι η διαδικτυακή έκδοση είναι fake...

amethystos είπε...

Γρήγορα συμπεράσματα. Θα δούμε καλύτερα. Υπάρχει και η πληροφορία τής Μαρίας Π.

Μαρία Π. είπε...

Mπορείτε να τα δείτε εδώ:

http://amethystosbooks.blogspot.com/2017/10/blog-post_474.html

Πατήστε σελ. 61, σελ. 92, και σελ.100.

Λέει πολύ περισσότερα απ΄όσα γράφει η ανάρτηση.


Δείτε και αυτό:
https://orthros.eu/κείμενα/2011-03-15-02-15-40/243-b-agwnastheognwsias.html
Σὲ κάποια ἄλλη περίσταση θὰ τοῦ πεῖ ἁπλὰ καὶ ἀπερίφραστα: «…δὲν «ὑπάρχει σὲ αὐτοὺς (στοὺς Καθολικοὺς) ἡ ἀλήθεια. Στὴ δεδομένη μάλιστα περίπτωση μπορῶ νὰ σᾶς διαβεβαιώσω ὅτι δὲν θὰ ἔπρεπε νὰ ταράζεται ἡ ψυχὴ σας βλέποντας τὴ σημαντική, ὡς πρὸς τὴν ἐξωτερικὴ ὀργάνωση καὶ πειθαρχία, ὑπεροχὴ τοῦ Καθολικισμοῦ σὲ σύγκριση μὲ τὴν Ὀρθόδοξη ᾿Εκκλησία, γιατὶ αὐτὸ εἶναι «γῆ». Ἐπίσης μὴ σκανδαλίζεσθε γιατὶ στὴν ἐποχή μας ἡ Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία εἶναι πραγματικὰ σταυρωμένη. (Αὐτὸ ἀποτελεῖ τὸν προθάλαμο τοῦ οὐρανοῦ)» (σ. 85).
Ὁ Μπάλφουρ ἀποτελεῖ, πραγματικά, μία τραγικὴ φιγούρα. Κάποτε θὰ ὁμολογήσει: «Ἡ ζωή μου εἶναι μία θλιβερὴ ἀμφιταλάντευση» (σ. 379).

gabtheo είπε...

4:06 λυπάμαι αλλά δεν είναι διαφορετικό. Πρόσεχε τι και πως διαβάζεις γιατί σύγκρινα το κείμενο που έχω με αυτό του Αμέθυστου και διαφέρουν μόνο στις σελίδες. Βαρετά όλα αυτά αλλά για χάρη της αλήθειας χρειάζεται να γίνονται.

Ανώνυμος είπε...

γιατί αλλάξατε τη στήλη των σχολίων; είχαμε ΣΥΝΗΘΙΣΕΙ την παλιά τους θέση, τώρα μας δημιουργείτε ΖΑΛΑΔΑ με την τοποθέτησή τους αριστερα και ΔΕΝ θα τα διαβάζουμε μάλλον. ΜΑΚΡΙΑ από μάς η Αριστερά πλευρά!