Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020

Αλβανίας Αναστάσιος: «Με την Αυτοκεφαλία στην Ουκρανία παραβιάστηκαν τρεις θεμελιώδεις αρχές της Ορθοδόξου Εκκλησίας: Η Αποστολική Διαδοχή, η Θεία Ευχαριστία και η συνοδικότητα»

Σε πρόσφατη συνάντηση στα Τίρανα στις 29 Ιανουαρίου 2020, Ουκρανικής αντιπροσωπείας υπό τον επίσκοπο Βίκτωρα με τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο, ο Μακαριώτατος Αλβανίας εξέφρασε την γνώμη του για την κρίση στην Ορθοδοξία και για την προσωπικότητα του Μητροπολίτη Ονουφρίου, σύμφωνα με άρθρο του Τμήματος Διεκκλησιαστικών σχέσεων της Ουκρανικής Εκκλησίας
«Γνωρίζω ότι ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριος, ο αγαπημένος Προκαθήμενος της Κανονικής Ουκρανικής Εκκλησίας, είναι ένας άνθρωπος μεγάλης προσευχής που κάνει ότι μπορεί για να αποφύγει τις συγκρούσεις και αναθέτει την ελπίδα του στο Θεό», είπε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος.

"Επιμένω ότι στο τέλος, τα σχίσματα ξεπερνούνται μέ τίς Οικουμενικές Συνόδους και όχι με επιστολές ή τίποτα άλλο ... Επιθυμώ να σας αναφέρω ότι διαβάζω με μεγάλη προσοχή όλα όσα γράφονται για την Ουκρανία ή προέρχονται από αυτήν", Ανέφερε ο Αναστάσιος.
Στην πρόσφατη επιστολή του με την ευκαιρία της εορτής των Χριστουγέννων, ζήτησε από τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως να συγκαλέσει άμεσα μια Πανορθόδοξη Σύνοδο για την αντιμετώπιση της Ουκρανικής κρίσης.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος τόνισε:
«Γνωρίζουμε όλες τις δοκιμασίες και όλα τα αντικανονικά πράγματα που συμβαίνουν σε σας. Ο Θεός δεν θα μας εγκαταλείψει, αυτό είναι βέβαιο. Αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία το βιώνω ως προσωπική τραγωδία. Δεν πρέπει οι πιστοί να χάσουν την ελπίδα τους.
Θα υπάρξει σίγουρα μία λύση. Είμαι βέβαιος. Και ξέρω ότι ο Μητροπολίτης Ονούφριος είναι ένας άνθρωπος προσευχής που αποφεύγει τις συγκρούσεις και την ένταση και αναθέτει την ελπίδα του στο Θεό.
Από τη στιγμή που αφιερώνουμε ολόκληρη τη ζωή μας στον Χριστό, είναι βέβαιο ότι θα δώσει κάποια στιγμή μία απάντηση. Πρέπει να σας πω ειλικρινά ότι αισθάνομαι άρρωστος, επί ένα χρόνο ήδη, όταν παρακολουθώ αυτά τα γεγονότα. Νιώθω ότι δεν συμβαίνει αυτό πολύ μακριά. Νιώθω ότι συμβαίνει σε μένα.

Αισθάνομαι ότι παραβιάστηκαν τρεις θεμελιώδεις αρχές της Ορθοδόξου Εκκλησίας: Η Αποστολική Διαδοχή, η Θεία Ευχαριστία και η συνοδικότητα. Η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν είναι μια συνομοσπονδία τοπικών Εκκλησιών, αλλά μια ενωμένη Εκκλησία.
Έχω τονίσει επανειλημμένα, ότι από την εποχή που ο «Πατριάρχης» Φιλάρετος Ντενισένκο είχε καταδικαστεί, καθαιρεθεί και αναθεματιστεί, δεν είχε κανένα δικαίωμα να χειροτονεί κανέναν. Ετσι οι "ιεράρχες" και "κληρικοί" της σχισματικής "Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας" δεν έχουν Αποστολική Διαδοχή.

Έχω επίσης θρηνήσει όταν ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος επέλεξε να ενεργήσει με απερίσκεπτο και μονομερή τρόπο για τη χορήγηση Αυτοκεφαλίας στη σχισματική Ορθόδοξη «Εκκλησία» της Ουκρανίας».

Παρ 'όλα αυτά, εξέφρασε επίσης την έντονη αντίθεσή του, στην αντίδραση της Ρωσικής Εκκλησίας με τη διακοπή της κοινωνίας με το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης και θεωρεί ότι αυτό αποτελεί εμπόδιο στην επίλυση της παρούσας κρίσης.
Ο Επίσκοπος Βίκτωρ εξέφρασε στο κανάλι telegram channel τις άριστες εντυπώσεις του για τη συζήτηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο, σημειώνοντας ότι «η μιάμιση ώρα της συνάντησης "έπεσε σαν μια στιγμή" και ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος διακρίνεται από ένα εξαιρετικό βάθος σκέψης και καθαρότητας νου. Το πρόσωπό του λάμπει με την αληθινή αγάπη του Χριστού. Εγκαταλείψαμε την Επισκοπή του Αρχιεπισκόπου με αίσθημα πνευματικής εκπλήρωσης και ανάληψης". 
πηγή

ΤΡΕΛΟ-ΓΙΑΝΝΗΣ

ΔΕΝ ΣΚΕΦΘΗΚΑΝ ΕΤΣΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΜΑΞΙΜΟΣ Ο ΟΜΟΛΟΓΗΤΗΣ, Ο ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, Ο ΜΕΓΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ. 
ΜΑΣ ΕΞΗΓΗΣΑΝ ΜΕ ΚΑΘΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΩΘΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΝΑ ΑΡΝΗΘΟΥΝ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ, ΟΠΩΣ ΤΟΝ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ.

1 σχόλιο:

gabtheo είπε...

https://www.kathimerini.gr/1062288/article/epikairothta/ellada/o-yvridikos-polemos-gia-ton-8rono-ths-or8odo3ias