Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022

Disney, Balenciaga και τα φαντάσματα


του Roberto PECCHIOLI

Ο οίκος μόδας Balenciaga, μέρος του ομίλου Kering, του γίγαντα μόδας που κατέχει τα εμπορικά σήματα Gucci, Saint Laurent, Bottega Veneta, Alexander McQueen, Brioni, Boucheron, Pomellato, DoDo, Qeelin, δημιούργησε τη χριστουγεννιάτικη διαφημιστική του καμπάνια με εικόνες παιδιών που κρατούν αρκουδάκια δεμένα και αιμόφυρτα, ντυμένα με διχτυωτές κάλτσες, ανάμεσα σε αλυσίδες και σαδομαζοχιστικά ρούχα. Ο γίγαντας της επικοινωνίας για τα παιδιά Walt Disney λάνσαρε μια ταινία κινουμένων σχεδίων με τίτλο "Παράξενος κόσμος" της οποίας πρωταγωνιστής είναι ένας ομοφυλόφιλος έφηβος που ερωτεύεται τον φίλο του. Η ταινία, που προορίζεται -αξίζει να επαναληφθεί- για ένα κοινό παιδιών και ανηλίκων, περιέχει προπαγάνδα κατά της φυσικής οικογένειας, πολυεθνικούς παραδείσους και κλείσιμο του ματιού στον φτηνό περιβαλλοντισμό. Ενα προϊόν Φιλικό προς την κοινότητα LGBT και «χωρίς αποκλεισμούς», ενώ η ίδια η Disney αποσύρει από την αγορά τον Ντάμπο και την ταινία η Κυρία και ο Αλήτης ως ρατσιστικά και αντιπαιδαγωγικά.

Ζούμε σε έναν κόσμο φαντασμάτων, όπου τα κακά, τα άδικα, τα άρρωστα ένστικτα και οι χειρότερες παραφιλίες όχι μόνο καθαρίζονται, αλλά εξυψώνονται σε μοντέλα. Τα πιο σκοτεινά νυχτερινά φαντάσματα, οι κακίες και οι τρέλες μιας αίρεσης με παραισθήσεις γίνονται κανονικότητα νπου πρέπει να ασκείται, να επιδεικνύεται, να επικροτείται. Σε κανονικούς καιρούς, τα πάντα θα ανατίθενται στη φροντίδα των ψυχοθεραπευτών. Σήμερα άρρωστος είναι αυτός που αγανακτεί. Η Σεμίραμις, η βασίλισσα των Ασσυρίων που φημίζεται για τον αχαλίνωτο πόθο της, επιστρέφει στον θρόνο. Ο Δάντης - περιμένοντας  να λογοκριθεί για σεξοφοβία - την περιγράφει ως εξής: στης λαγνείας έκδοτη το πάθος τόσον ήτο,
ώστ’ έκαμε τον πόθον αρεστόν και θεμιτόν με νόμον,
για ν' αποτρέψη την μομφήν, στην οποία είχεν εμπέσει. Οι καιροί άλλαξαν: δεν υπάρχει μομφή, αλλά μίμηση, και ο «πόθος», -η ηδονή, η επιθυμία και η ιδιοτροπία- δεν είναι μόνο νόμιμα, αλλά και  υποχρεωτικά.

Είναι ανησυχητικό να παρατηρούμε την ουσιαστική μαζική αδιαφορία, τη σιωπή της πολιτικής, του πολιτισμού, ακόμη και των πνευματικών αρχών. Από την άλλη, τα μηνύματα διαμεσολαβούνται από τη διαφήμιση και όσοι τα παράγουν και τα διαδίδουν είναι πολύτιμοι επενδυτές στην αγορά πληροφοριών. Πώς να του επιτεθεί κανείς, αν παρέχει τζίρο και πληρώνει το μισθό όσων πρέπει να υπερασπιστούν την αλήθεια ή τουλάχιστον την αξιοπρέπεια; Στην πραγματικότητα, οι αντιδράσεις στην καμπάνια Balenciaga - η οποία απέσυρε τα βίντεο, αλλά πέτυχε τον διπλό στόχο να κάνει τον κόσμο να μιλήσει γι'αυτό και να ανοίξει το παράθυρο του Overton για την παιδεραστία, τη σαδιστική διαστροφή και τον σατανισμό - προέρχονταν από προσωπικότητες, όργανα του Τύπου και εναλλακτικούς κύκλους μέχρι το φάσμα του mainstream.
 

Σεμίραμις συν τον μαρκήσιο De Sade. Εδώ είναι μερικές από τις αρχές του διάσημου Γάλλου ελευθεριάζοντα. "Δεδομένου ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο πόνος αισθάνεται πιο έντονα από την ηδονή, τα σοκ που θα έχουμε προκαλώντας αυτή την αίσθηση σε άλλους θα μας προσδώσουν μια πιο βίαιη δόνηση, θα αντηχούν πιο ενεργητικά μέσα μας, θα βάλουν τα ζωώδη πνεύματα σε κυκλοφορία με μεγαλύτερη δύναμη, ζωικά πνεύματα που, με την τάση να προσδιορίζονται στις κατώτερες περιοχές με την αναδρομική κίνηση της οπισθοδρόμησης που τους είναι απαραίτητη, θα επηρεάσουν επίσης τα όργανα της ηδονής και θα τα διαθέσουν στην ευχαρίστηση". Και πάλι: "όλες οι ηθικές αρχές είναι απλώς άσκοπες φαντασιώσεις. Ένα όμορφο κορίτσι πρέπει να αφοσιωθεί μόνο στο πήδημα και όχι στο να γεννήσει. Ο μεγαλύτερος πόνος μου είναι ότι δεν υπάρχει Θεός, και ως εκ τούτου βρίσκομαι να στερούμαι την ευχαρίστηση να τον προσβάλλω πιο θετικά."

Ο νυχτερινός κόσμος των φαντασμάτων είναι στην εξουσία στην ελεύθερη, προοδευτική, φωτισμένη Δύση. Εμβληματική είναι η προσωπικότητα της συγγραφέα της διαφημιστικής καμπάνιας Balenciaga, μιας Ρωσικής καταγωγής σχεδιάστριας που μετανάστευσε στη Δύση, της Lotta Volkova. Το προφίλ της στο Instagram είναι γεμάτο εικόνες με σκηνές με αιματοβαμμένα παιδιά, φωτογραφίες από φρικιαστικές σατανικές τελετουργίες, αρκουδάκια σκλαβιάς. Σε μια προηγούμενη διαφήμιση που επιμελήθηκε η Volkova, μια φωτογραφία δείχνει μια τσάντα με μια φωτογραφία ενός χαρτιού. Μεγεθύνοντας την εικόνα, βλέπουμε ότι πρόκειται για έγγραφο του Ανώτατου Δικαστηρίου της Αμερικής το οποίο αρνήθηκε σε περιεχόμενο παιδικής πορνογραφίας το καθεστώς της ελευθερίας της έκφρασης. Είναι δύσκολο να σκεφτείς ότι στο φωτογραφικό στήσιμο το φύλλο κατέληξε εκεί τυχαία.

Μια άλλη εικόνα δείχνει ένα ξανθό κορίτσι με ροζ μαγιό ξαπλωμένο στο πλάι και χαιρετάει την κάμερα, ένα αγόρι με τακούνια, μια κρεβατοκάμαρα που φαίνεται να είναι καλυμμένη με κηλίδες αίματος και ένα αρκουδάκι τυλιγμένο σε κάτι που φαίνεται να είναι μια κόκκινη κορδέλα. Υπάρχουν στιγμιότυπα παιδιών δεμένα χειροπόδαρα σε μια καρέκλα, άλλα να σηκώνουν κρανία, καθώς και σαφείς αναφορές σε σατανικές τελετουργίες. Στη συνέχεια, ένας άνδρας και μια γυναίκα τυλιγμένοι σε πλαστικές σακούλες αγκαλιάζονται, μια γυναίκα που φαίνεται να θυσιάζεται για τον "διάβολο", αναφορές στον Μολόχ, μια ανατολίτικη δαιμονική οντότητα που καταβρόχθιζε ζωντανά παιδιά.

Σύμφωνα με έναν ειδικό της μόδας, η Lotta Volkova κατάφερε να κάνει τους ανθρώπους να τους αρέσουν τα άσχημα ρούχα. Η ασχήμια και η παραδοξότητα κυριαρχούν στη μόδα και ξεχειλίζουν από κάθε σφαίρα επικοινωνίας, ψυχαγωγίας και διαφήμισης. Αν η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο, όπως νόμιζε ο Ντοστογιέφσκι, έπεται ότι η ασχήμια θα τον καταστρέψει, αν δεν το έχει ήδη κάνει, ρίχνοντάς τον στις σπείρες των κακών, των διαστροφών και των αυθεντικών ανοησιών που έχουν γίνει καθημερινό ψωμί. Τα γούστα και οι προτιμήσεις των κυρίαρχων τάξεων γίνονται γρήγορα η κληρονομιά των μαζών, ειδικά σήμερα που η διάχυτη δύναμη των μηνυμάτων είναι τεράστια ενώ η διαφωνία, η απώθηση και η ηθική εξέγερση γελοιοποιούνται. Είναι η μάστιγα των καιρών που οι ανόητοι οδηγούν τους τυφλούς, αναφωνεί ο κόμης του Γκλόστερ στον Βασιλιά Ληρ του Σαίξπηρ. Εμείς, τυφλωμένοι, δεν βλέπουμε την άβυσσο που μας ρίχνουν.

Το όμορφο είναι άσχημο και το άσχημο είναι όμορφο: Σαίξπηρ πάλι, οι μάγισσες του Μάκβεθ. Σε αυτούς τους τερματικούς καιρούς, το Kaly Yuga που έχει πέσει στην τύχη μας, δεν αναγνωρίζουμε την ύπουλη και σατανική κατήχηση. Η Disney σκοπεύει να παρουσιάσει τουλάχιστον 50 τοις εκατό LGBT, λεσβίες, γκέι και τρανς υποκείμενα μεταξύ των παιδικών της χαρακτήρων, δηλαδή εξαναγκάζει και αρνείται την πραγματικότητα στο όνομα μιας ποταπής ιδεολογίας που προωθείται από τις ελίτ. Οι φήμες για αποτρόπαια ιδιωτική συμπεριφορά από προσωπικότητες υψηλού επιπέδου δεν χρειάζεται να είναι όλες ψευδείς, αν τα αποτελέσματα είναι αυτά: από τους καρπούς θα τους κρίνετε, είπε ο Ιησούς στους μαθητές. Σήμερα μας αφαιρούν το δικαίωμα να κρίνουμε και να το κάνουμε με το μέτρο του φυσικού δικαίου, της αρνηθείσας κανονικότητας, της κοινής λογικής.

Η καμπάνια του Balenciaga είναι μια σαφής πρόσκληση για σεξουαλικοποίηση των παιδιών, που επιδεινώνεται από ένα σκηνικό του οποίου η ξεκάθαρη πρόθεση είναι να προκαλέσει σεξουαλικές διαστροφές, μέχρι παιδοφιλία. Η "αιτιολόγηση" του φωτογράφου που τράβηξε τις φωτογραφίες είναι αηδιαστική. Στη Repubblica δηλώνει με χαρακτηριστική υποκρισία: : «Ο ρόλος μου στο πλατό δεν ήταν να αποφασίσω τη στιλιστική γραμμή της μάρκας: Ήμουν ο φωτογράφος και αυτό ήταν». Η κοινοτοπία του κακού: άλλος ένας Monsieur Travet της διάλυσης, στον οποίο είναι άχρηστο να υπενθυμίσουμε την προειδοποίηση του Σολζενίτσιν. Για να πολεμήσεις το κακό, το μόνο νικητήριο όπλο είναι η αλήθεια. Και αν δεν μπορούμε να πούμε την αλήθεια από φόβο για τις συνέπειες, πρέπει τουλάχιστον να αποφύγουμε τα ψέματα να προέρχονται από τα χείλη μας και από τις πράξεις μας και τη συνεργασία με τις δυνάμεις του κακού. Ο μεγάλος συγγραφέας, σθεναρός μάρτυρας της αλήθειας, έγραψε τα εξής την ημέρα της εκδίωξής του από τη Σοβιετική Ένωση: «Όταν ο άνθρωπος γυρίζει την πλάτη του στο ψέμα, αυτό αμέσως παύει να υπάρχει. Το κλειδί για την απελευθέρωσή μας είναι η άρνηση να συμμετάσχουμε προσωπικά στο ψέμα».

Η επικοινωνιακή στρατηγική αυτών των λαθρέμπορων του ψεύδους, των πωλητών ψεμάτων, δεν είναι σίγουρα τυχαία, είναι η έκφραση ενός κοσμοπολίτικου ελιτιστικού περιβάλλοντος, μέσα στον προοδευτικό πολιτισμικό χώρο. Μια καλλιτεχνική κολεκτίβα στη Νέα Υόρκη, το επίκεντρο του σεισμού, κυκλοφόρησε στην αγορά παπούτσια των πιο σημαντικών επωνυμιών στα οποία είχαν μπει σταγόνες ανθρώπινου αίματος. Ο αριθμός των δειγμάτων που παράγονται ήταν 666, ο αριθμός του Σατανά στην Αποκάλυψη του Αγίου Ιωάννη. Το Netflix κάνει επίσης το ρόλο του: η ταινία Cuties περιέχει σκηνές χορών που παίζονται από ανήλικους με σαφείς σεξουαλικές αναφορές.

Εντυπωσιακή είναι η διολίσθηση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της Δύσης, ποτέ περισσότερο από ό,τι σήμερα στη χώρα του ηλιοβασιλέματος. Ο Ιησούς ήταν τρανσέξουαλ, ισχυρίζεται ένας νεαρός ερευνητής στο διάσημο βρετανικό Trinity College . Η παρατήρηση διαφόρων πινάκων της Σταύρωσης τον έπεισε ότι ο Χριστός «είχε τρανς σώμα». Ο νεαρός ολοκληρώνει το διδακτορικό του υπό την κηδεμονία του αρχιεπισκόπου του Καντέρμπουρι Ρόουαν Γουίλιαμς, της ανώτατης αρχής της Αγγλικανικής εκκλησίας. Η πληγή στην πλευρά του Ιησού, σύμφωνα με τους απογόνους της αγγλοσαξονικής ελίτ, «παίρνει μια αποφασιστικά κολπική εμφάνιση». Το σώμα του φαίνεται «ταυτόχρονα αρσενικό και θηλυκό». Αντί να τον συνοδεύσουν στην πόρτα με ευγενική αυστηρότητα, οι ακαδημαϊκές αρχές επαίνεσαν τον νεαρό, οι ιδέες του οποίου "βοηθούν στον προβληματισμό για τα σημερινά τρανς ζητήματα".  Το μεγαλύτερο πρόβλημα της ανθρωπότητας, χωρίς αμφιβολία. Η Ιταλία δεν είναι προστατευμένη από τις ανοησίες ενός εκφυλισμένου πολιτισμού: σε ένα σχολείο στην Έμπολι τα αγόρια ντύθηκαν χορευτές. Διασκεδαστικό, κυρίως εκπαιδευτικό, έτσι δεν είναι; Το βελούδινο αιδοίο φτάνει στη Μπολόνια για να εκπαιδεύσει τα παιδιά του νηπιαγωγείου. Όλα πληρώνονται από την αρχιπροοδευτική περιφερειακή διοίκηση. Επιπλέον, η εφημερίδα Repubblica προειδοποιεί με χαρά, υπάρχει το pop up βιβλίο "Vagina and periods" για νηπιαγωγείο. Ποιος ξέρει τι σημαίνει αυτό. Στην Καταλονία, η Ένωση Χριστιανών Δικηγόρων ζήτησε από το δικαστήριο προληπτικά μέτρα για να ακυρώσει το πρόγραμμα CoEduca't, ένα «σχέδιο συναισθηματικής-σεξουαλικής εκπαίδευσης που ξεκίνησε για να βοηθήσει τα εκπαιδευτικά κέντρα να προωθήσουν και να κάνουν ορατή την προοπτική του φύλου, τη συνεκπαίδευση και τη «συναισθηματική σεξουαλική διαπαιδαγώγηση». Μεταξύ των υλικών που προορίζονται για παιδιά στο δεύτερο κύκλο της προσχολικής εκπαίδευσης (από 3 έως 5 ετών), υπάρχει ένα εργαστήριο στο οποίο διδάσκονται να αυνανίζονται. Σε άλλο υλικό που απευθύνεται σε μαθητές του τρίτου και τέταρτου έτους της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, υπάρχουν συμβουλές για το πώς να κάνετε στοματικό σεξ ή να αυνανίζεστε και δίνεται έμφαση στη δωρεάν άμβλωση, η οποία στην Ισπανία μπορεί να γίνει σε ανηλίκους χωρίς τη συγκατάθεση των γονέων. Είναι περίεργο που χρειάζεται ένας χριστιανικός σύλλογος για να προσπαθήσει να του αντιταχθεί: δεν αρκεί να είμαστε άντρες και γυναίκες με δύο χέρια, δύο πόδια, μια καρδιά και έναν εγκέφαλο;

Θα μπορούσαμε να παραθέσουμε ολόκληρες σελίδες ψυχικής και ηθικής διαφθοράς, της ανατροπής του καλού, του ωραίου, του δικαίου και του αληθινού. Μια γιγάντια επιχείρηση διαφθοράς από την παιδική ηλικία, ψέματα και μυσταγωγία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Όποιος δεν το βλέπει έχει ήδη χαθεί. Όποιος το παρατηρεί και σιωπά είναι συνένοχος. Μια βουδιστική απόφαση μας προτρέπει να μην υποτιμούμε το κακό, νομίζοντας ότι δεν θα μας αγγίξει. «Ένα βάζο γεμίζει επίσης σταγόνα-σταγόνα. O ανόητος γεμίζει με το κακό συσσωρεύοντάς το σιγά-σιγά». Δεν μας φτάνει αυτό που βλέπουμε, αυτό που υποφέρουμε, δεν μας τρομάζει να αφήσουμε τη γωνιά του κόσμου μας, αυτή την ανεστραμμένη και ετοιμοθάνατη Δύση, στα χέρια διεστραμμένων, διαταραγμένων, κατά συρροή ψεύτων;

Τα φαντάσματα, στο έργο του Ίψεν, είναι οι αστοί, διεφθαρμένοι μέσα και καθαροί εξωτερικά. Ο μετααστικός κόσμος πέταξε την τελευταία του μάσκα: τα φαντάσματα είναι γυμνά με την αποκρουστική τους ασχήμια, με τις αναποδογυρισμένες αξίες τους, με την πενιχρή δύναμή τους. Ό,τι είναι σάπιο είναι καταδικασμένο σε θάνατο, που θα έρθει νωρίτερα από όσο νομίζουν. Δηλητηριάζουν καρδιές, διαφθείρουν σώματα, λένε ψέματα και γελούν ικανοποιημένοι. Όχι όμως στο όνομά μου!

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτή η εικόνα ίσως είναι η καλύτερη παρουσιάση του ΕΙΝΑΙ των ΗΠΑ https://media.defense.gov/2022/Dec/02/2003125067/-1/-1/0/221128-F-ZZ000-001.JPG

Κάτι σαν τα ''Πουλιά'' του Άλφρεντ Χίτσκοκ.

Ανώνυμος είπε...

Φαίνεται πολύ ενδιαφέρον το κείμενο αλλά η Κακή του μετάφραση, κουράζει εξαιρετικά τον αναγνώστη.