Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023

Συγκλονιστική μεταμοντέρνα ανακάλυψη: κάνει ζέστη το καλοκαίρι! Ρόμπερτ Πεκιόλι


Η γιαγιά του συγγραφέα αυτών των σημειώσεων γεννήθηκε το 1886. Η εκπαίδευσή της περιορίστηκε στη δευτέρα δημοτικού και μετά, ως ορφανή με τρία αδέρφια, άρχισε να εργάζεται. Άλλες εποχές, μάλιστα, αλλά η γιαγιά Λουίτσια με ελάχιστη μόρφωση, διέθετε μια εξαιρετική υλική γνώση. Όπως όλοι της γενιάς της, ήξερε να κάνει τα πάντα και για κάθε περίσταση ήξερε καί μια παροιμία, την οποία τηρούσε με αρχαία σοφία. Δύο ή τρεις ήταν γνήσιες οικογενειακές φράσεις, μεταφρασμένες από τη διάλεκτο, τίς θυμόμαστε ακόμα. Ζέστη και κρύο έρχονται πάντα -έρχονται όλοι οι καιροί- και μετά αυτό που επαναλαμβανόταν με μεγαλύτερη ένταση, που μερικές φορές προφέρεται στα ιταλικά ίσως για να ενισχύσει το νόημά του: ο Κύριος δεν πληρώνει το Σάββατο.

Το έτος της χάρης 2017, η παλιά κουλτούρα των παππούδων και γιαγιάδων είναι ήδη απαξιωμένη, όπως όλα τού παρελθόντος. Κληρονομιά σκοτεινών αιώνων, που δεν φωτίζεται από την πρόοδο και την επιστήμη. Καμία «σοφή άγνοια», σύμφωνα με τη φόρμουλα του Nicola Cusano, από την πλευρά των προγόνων. Μόνο στενόμυαλη άγνοια. Ευτυχώς, το δεύτερο μέρος του 20ου αιώνα και η σημερινή Τρίτη Χιλιετία το διορθώνουν γρήγορα. Μάλιστα, η συγκλονιστική ανακάλυψη ότι το καλοκαίρι κάνει ζέστη είναι τών τελευταίων εβδομάδων. Τηλεόραση, Τύπος, σχόλια ανθρώπων. Κάνει ζέστη, τόσο ζέστη: η αποπνικτική εποχή ανταποκρίνεται στο συμπέρασμα που κατέληξαν οι ειδικοί, μια τεράστια, ποικίλη και απαραίτητη μεταμοντέρνα κατηγορία. Λίγοι μήνες αναμονής θα είναι αρκετοί και είναι πολύ πιθανό οι ειδικοί να διαπιστώσουν αδιαμφισβήτητα ότι κάνει κρύο τον χειμώνα. Απαιτούμε την επιστημονική βεβαιότητα και την εγγύηση των ειδικών!

Αρκούσε να ρωτήσω τις προηγούμενες γενιές, που ήταν πεπεισμένες ότι ήταν νάνοι στους ώμους γιγάντων, πεπεισμένοι ότι ζούσαν σε μια κυκλική εποχή, όπου μια εποχή αναπόφευκτα θα ακολουθούσε μια άλλη, όλες  αποδεκτές και στούς ρυθμούς τών οποίων μπορούσε η ζωή να ρυθμιστεί: το κρύο και η ζέστη έρχεται πάντα, η γιαγιά το ήξερε και όλοι οι άλλοι πριν από αυτήν. Ο σύγχρονος άνθρωπος έσπασε την αλυσίδα, που αποτελείται από τον χρόνο και τις γενιές. Γιος και πατέρας του εαυτού του, βασικά περιφρονεί τη φύση. Πρώτον, ήταν εκεί πριν από αυτόν και θα επιβιώσει μετά από αυτόν, κάτι που ο σύγχρονος πολιτισμένος δεν αντέχει. Πριν και μετά από εμένα ο κατακλυσμός σκέφτεται, ξεπερνώντας την απολυταρχική πεποίθηση του Λουδοβίκου XV, ο οποίος, τουλάχιστον, ήταν κυρίαρχος της Γαλλίας.

Η φύση επιτρέπει στον εαυτό της να αλλάζει με τις εποχές. Υπάρχουν περίοδοι με λίγο φως, που η μέρα είναι μικρότερη από τη νύχτα και η κατανάλωση ρεύματος αυξάνεται γιατί δεν αντέχουμε το σκοτάδι. Οι ιδανικές θερμοκρασίες του εύθραυστου δυτικού μεταμοντέρνου Homunculus (ανθρωπάκου) κυμαίνονται από 15-18 βαθμούς έως 25, με την προϋπόθεση ότι η υγρασία δεν υπερβαίνει το 40 τοις εκατό. Αυθόρμητα προκύπτει ένα ερώτημα, θα έλεγε ο Antonio Lubrano: πώς οι πρόγονοί μας, οι γονείς μας και, για τους λιγότερους νέους, πώς καταφέραμε εμείς οι ίδιοι να αντισταθούμε στα ζεστά υγρά καλοκαίρια ή στους βαρείς κρύους και μέ αμυδρό φώς χειμώνες; Αλλά όχι, όλα αυτά είναι αστεία, το κρύο και η ζέστη είναι πρόσφατα γεγονότα. Αυτό πρέπει να σκέφτονται πάρα πολλοί άγριοι με κινητά τηλέφωνα, ή μάλλον νεοπρωτόγονοι με τα smartphone και τα τατουάζ, πού υποχώρησαν στην προϊστορική συνθήκη που ο Lèvy-Bruhl απέδωσε λανθασμένα σε προϊστορικούς άνδρες.

Σήμερα τα πάντα είναι επικοινωνία, ή μάλλον θέαμα. Ο Guy Debord είχε δίκιο και έτσι και εδώ το καλοκαίρι γίνεται αναπαράσταση μέσω των θερμοκρασιών. Αφρικανικός καύσωνας, καυτή εβδομάδα, αντικυκλώνες που βαφτίζονται Εωσφόρος ή Χάροντας, και ποιος ξέρει αν προέρχονται από τις Αζόρες ή από κάποια πύρινη έρημο. Δεν ξέρουμε πια πώς να δεχόμαστε τον κύκλο της ζωής και, θεέ μου, η ζέστη και το κρύο είναι επιπλοκές που πρέπει να καταργηθούν. Ανάθεμα γιαγιά πού δέχθηκες την απόλυτη καταδίκη, όντας πλάσμα που υπόκειται σε πάρα πολλά πράγματα μεγαλύτερα από τότε, τα οποία υπερβαίνουν την κατανόηση και προηγούνται όλων μας.

Έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε τα πάντα, από την πολιτική μέχρι την οικονομία, από τη γνώση μέχρι την κοινωνία, ως «τεχνικό» πρόβλημα. Όλα είναι ένα τεχνικό ζήτημα, και η λύση, επομένως, μπορεί να είναι μόνο τεχνική. Ο καιρός, ωστόσο, αντιστέκεται στη μοντερνιστική προσέγγιση. Βρέχει όταν θέλει ο Θεός, αλλιώς είναι ξηρασία, κάνει ζέστη ή κρύο ανάλογα με φαινόμενα των οποίων τις λεπτομέρειες έχουμε σε μεγάλο βαθμό κατανοήσει, αλλά των οποίων η λογική μας διαφεύγει, αν υπάρχει, και κυρίως δεν ξέρουμε πώς να τα ελέγξουμε. Ένα από τα χαρακτηριστικά του Φαουστιανού ανθρώπου, εκείνου που πάει πάντα παραπέρα και ανεβάζει καθημερινά τον πήχη της ζωής, ένα από τα πεισματά του (από τις πιο επίμονες εμμονές του) είναι αυτό της πρόβλεψης.

Πρέπει να γνωρίζουμε τα πάντα εκ των προτέρων, λεπτομερώς, γνωρίζοντας βαθιά μέσα μας αυτό που βλέπουμε (να ξέρουμε μέχρι το μεδούλι τι βλέπουμε): είναι το μεγαλείο και η κατάρα που μας βαραίνει. Ιδού, λοιπόν, τα μαθηματικά ή μάλλον τα μαθηματικά μοντέλα, που εισβάλλουν στην οικονομία, με τα ατυχή αποτελέσματα που έχουμε μπροστά μας, στη στατιστική, που ζει σε διαγράμματα, ιστογράμματα, συγκριτικούς πίνακες και «καμπύλες», και φυσικά στη μετεωρολογία. Η φιγούρα του μετεωρολόγου, του εμπειρογνώμονα του καιρού, έχει γίνει επίσης κεντρική στον κόσμο των μέσων ενημέρωσης. Ρίξτε την πρώτη πέτρα σε όποιον δεν έχει, μεταξύ των "εφαρμογών" στο κινητό του τηλέφωνο, τουλάχιστον έναν ιστότοπο αφιερωμένο στις θερμοκρασίες, τους αντικυκλώνες, τις μετεωρολογικές προβλέψεις και τις διαταραχές.

Στο παρελθόν, έχουν αντισταθεί σε θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών σε πολλά μέρη και χωρίς κλιματιστικά: στο Μπάρι έφτασε τους 45 βαθμούς το 1957, τη χρονιά που ακόμη και το παγωμένο Τορίνο έφτασε τους 42,6. Το Terni ξεπέρασε τους 42 αρκετές φορές, για παράδειγμα το 1968 και το 1983. Φαίνεται ότι η ιταλική πρωτοκαθεδρία όλων των εποχών ανήκει σε μια κορυφή 45,5 στο Παλέρμο το 1885, αλλά αυτοί οι αναδρομικοί του 19ου αιώνα θα μπορούσαν τότε να μετρήσουν σωστά τη θερμοκρασία, με υδραργυρικά θερμόμετρα και χωρίς καν τη σκιά της ψηφιακής τεχνολογίας; Όχι, εμείς ανακαλύψαμε τη ζέστη, οι οποίοι, επιπλέον, έχουν εφεύρει ένα νέο μοντέλο, τον HI (Heat index: δείκτης θερμικής άνεσης), ο οποίος, με τη διασταύρωση της θερμοκρασίας και της υγρασίας, έχει βγάλει έναν νέο μαζικό εφιάλτη, την "αντιλαμβανόμενη θερμοκρασία".

Το μέσο είναι αμφιλεγόμενο και αναξιόπιστο, ειδικά επειδή τίποτα δεν είναι πιο υποκειμενικό από τις αντιλήψεις, αλλά στο μεταξύ οι κάτοικοι του Παλέρμου του δέκατου ένατου αιώνα και τού Τέρνι στα τέλη του εικοστού αιώνα έχουν ηττηθεί. Σβήστε τα παλιά ρεκόρ, κοροϊδέψτε τον ιδρώτα του σκοτεινού παρελθόντος, αφού στην περιοχή Caserta στο Grazzanise και στη Ferrara έχουν «αντιληφθεί» 55 βαθμούς Κελσίου. Αν και με δυσκολία και ξεφυσώντας ασταμάτητα, φαίνεται ότι οι παραγωγοί της βουβαλίσιας μοτσαρέλας (Grazzanise) και της salama da sugo (Ferrara) έχουν επιβιώσει, και ως εκ τούτου μπορούν να αφηγηθούν τον ιδρώτα τους στους ειδικούς. Ναι, στους ειδικούς, αυτή την αφόρητη, ετερόκλητη, πανταχού παρούσα μεταμοντέρνα κατηγορία, τους θεματοφύλακες μιας εσωτερικής όσο και περιορισμένης και κλαδικής γνώσης. Κάποιος καταλήγει, παρατήρησε κάποιος, να ξέρει τα πάντα για το τίποτα.

Το καλοκαίρι, λοιπόν, ίσως λόγω του μεγαλύτερου ελεύθερου χρόνου πολλών, ή της έλλειψης ειδήσεων άλλου είδους, οι ειδικοί βιώνουν τη μαγική τους στιγμή. Κάνει ζέστη, γι' αυτό, με περηφάνια και επίδειξη μεγάλων λέξεων, μας εξηγούν τι να πιούμε και να φάμε, πώς να ντυθούμε και πώς να αντιμετωπίσουμε "την έκτακτη ανάγκη" (ό,τι δεν είναι μέρος της ενιαίας καθημερινής σκέψης ορίζεται ως έκτακτη ανάγκη, από τις φωτιές στους σκουπιδοτενεκέδες μέχρι τη γρίπη που, ιδού, εμφανίζεται απρόσκλητη στα πρώτα κρύα του χειμώνα). Στη συνέχεια, ανακαλύπτουμε ότι δεν πρέπει να υπερβαίνουμε τα βαριά φαγητά ή τα οινοπνευματώδη ποτά. Συνιστάται να φοράτε ελαφριά ρούχα - δεν συνιστώνται καθόλου πουλόβερ και παλτό - και είναι προτιμότερο να μην περπατάτε ή να εκτίθεστε στις υπεριώδεις ακτίνες το μεσημέρι.

Οι μητέρες μας λοιπόν ήταν και είναι ειδικές παντογνώστριες χωρίς να το γνωρίζουν. Αυτή του συγγραφέα απαγόρευσε τα αλλαντικά, τα γεμιστά και τις σούπες από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο, έβγαζε ποτά από το ψυγείο μισή ώρα πριν από τα γεύματα και έφευγε από την παραλία Στούρλα πριν το μεσημέρι. Στην αγορά αγόραζε πάντα εποχιακά φαγητά και, εξάλλου, κανείς δεν ζητούσε πορτοκάλια το καλοκαίρι ή ροδάκινα τα Χριστούγεννα. Οι εποχές ήταν μια σοβαρή υπόθεση, πράγματικά φυσιολογική, και το πέρασμα του χρόνου φαινόταν ήδη στους πάγκους του μανάβη και του κρεοπωλείου, αφού οι χοιρινές μπριζόλες, δύσκολα εύπεπτες το καλοκαίρι, επανεμφανίζονταν όταν άνοιγαν τα σχολεία, μαζί με τα κάστανα. Προηγούμενες εποχές, με την παγκοσμιοποίηση μπορούμε να πίνουμε ή να φάμε οτιδήποτε δώδεκα μήνες το χρόνο. Τώρα, δεν μπορούμε να αντέξουμε την απουσία προϊόντων εκτός εποχής από τα ράφια, όπως δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις υψηλότερες θερμοκρασίες – φρίκη, μερικά λεωφορεία και τρένα δεν έχουν πολύ κλιματισμό! – και ανατριχιάζουμε στον πρώτο άνεμο του Σεπτέμβρη.

Πριν από μερικά χρόνια, διαβάσαμε ένα βαρυσήμαντο δοκίμιο για την οικονομία των ΗΠΑ στο οποίο, μεταξύ γραφημάτων και ιστογραμμάτων, επιβεβαιώθηκε χωρίς φόβο αντίφασης ότι η οικονομική ανάπτυξη του Νότου των ΗΠΑ, του παλιού Dixieland, από τη δεκαετία του 1950 και μετά ήταν σε μεγάλο βαθμό λόγω της διάχυσης των κλιματιστικών. Ο Μαρκ Τουέιν και ο Στρατηγός Λι σερβίρονται. Εν τω μεταξύ, ενώ αναρωτιόμαστε για την αύξηση των θερμοκρασιών, μια σκέψη διαφεύγει από τους περισσότερους. Αναγνωρίζοντας ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια σταθερά στην ιστορία της Γης και του Σύμπαντος, το κυρίαρχο ρεύμα αποδίδει όλη την ευθύνη στον άνθρωπο. Υπάρχει αναμφίβολα κάποια αλήθεια, ειδικά όσον αφορά την ανάξια εκμετάλλευση της φύσης από τους Homo sapiens et technologicus, αλλά υπάρχει μια αυτοεκτίμηση του είδους μας που εκπλήσσει και εντυπωσιάζει. Πίσω από κάθε φαινόμενο, για μια αντανάκλαση της παντοδυναμίας, πρέπει απαραίτητα να υπάρχει ο Homo Faber, υπέρμαχος του απεριόριστου.

Πραγματικά, αφού ο άνθρωπος δεν πιστεύει πλέον στον Θεό, ο άνθρωπος όχι μόνο είναι πρόθυμος να πιστέψει οτιδήποτε, όπως κατάλαβε ο Τσέστερτον, αλλά έχει αντικαταστήσει τον παλιό Παντοδύναμο με τον εαυτό του. Όλα, λοιπόν, είναι το προτέρημα ή σφάλμα του ανθρώπου, ή μάλλον του Ανθρώπου με κεφαλαίο Α. Έχει ανακαλύψει τα πάντα, έχει κατανοήσει πολλούς από τους φυσικούς ή βιολογικούς νόμους, μπορεί να κάνει πολλά πράγματα, ένα από τα οποία είναι να καταστρέψει το είδος του με όπλα, δεν μπορεί να δεχτεί ότι η ζέστη και το κρύο φτάνουν πάντα, σχεδόν σέ σταθερές εποχές, όπως γνώριζε η γιαγιά του, ενδιαφερόμενη να προσαρμοστεί, όσο το δυνατόν περισσότερο, στην αμετάβλητη περίσταση.

Ένας διαπρεπής μετεωρολόγος, ένας από αυτούς που αξίζουν πραγματικά τον τίτλο του ειδικού, ο Ιταλός Nicolo Scafetta, ένας φυσικός με καταγωγή από την Gaeta που εργάζεται για τα μεγάλα αμερικανικά πρακτορεία, ισχυρίζεται μάλιστα ότι δεν υπάρχει αξιόλογη θέρμανση στη Γη συνολικά, το αντίθετο, και ότι είναι ο Ήλιος που καθορίζει την κλιματική αλλαγή. Όπως και να έχει, ο Scafetta, με τη γαλήνη της αληθινής επιστήμης, μας καλεί στην ταπεινοφροσύνη, η οποία, στην προκειμένη περίπτωση, συνίσταται στο να μην παρατηρούμε τα φαινόμενα της φύσης με το μάτι του χρονικού, των ειδήσεων, αλλά στη λογική αιώνων, αν όχι γεωλογικών εποχών.

Ακριβώς το είδος της προειδοποίησης που δεν θέλει να δεχτεί ο φαουστικός άνθρωπος: είναι το κέντρο, πράγματι ο ήλιος, ή, όπως δίδαξε ο ασεβής Πρωταγόρας, είναι το μέτρο όλων των πραγμάτων. Ο Homunculus είναι ο δημιουργός, ξέρει την τεχνική, με αυτήν ελέγχει, διαχειρίζεται (εδώ είναι το ρήμα-κλειδί, η μικρή λέξη που ανοίγει κόσμους!), προβλέπει, τροποποιεί. Δική του είναι η πρόοδος, η πορεία «προς τα εμπρός». Αν η φύση δεν γνωρίζει τίποτα για την πρόοδο, κρίμα γι' αυτήν, που είναι οπισθοδρομική και δεν υπακούει στους νόμους της αγοράς, τους μόνους στους οποίους «δεν υπάρχει εναλλακτική».

Και αν όλα είναι τεχνικά προβλήματα, η ζέστη ή το κρύο μπορούν να καταργηθούν ως τέτοια, ή τουλάχιστον να αφαιρεθούν, όπως το κακό ή ο θάνατος. Ο Θεός δεν πληρώνει τα Σάββατα, έλεγε η γιαγιά Λουίτσια. Ως εκ τούτου, ο Θεός κάνει λάθος, οι λογαριασμοί διευθετούνται την επιλεγμένη ημερομηνία, σύμφωνα με τη σύμβαση, τη βούληση των μερών και σχολαστικά καθιερώνοντας κάθε ρήτρα. Εάν η φύση δεν επιτρέπει να εξημερωθεί ή να ομαλοποιηθεί και επιμένει να παράγει καλοκαιρινή ζέστη και χειμωνιάτικο κρύο, ο σύγχρονος άνθρωπος, που απορρίπτει τους κύκλους της ζωής, πρέπει να τρέξει να κρυφτεί και να διορθώσει, να μεταμορφώσει, να επιδιορθώσει τα προφανή λάθη της δημιουργίας και της φύσης, αυτός ο εισβολέας που αγνοεί τις προβλέψεις, τους αλγόριθμους, δεν ξεφυσάει στη ζέστη και δεν τρέμει στο κρύο.

Δεν υπάρχει θέση για αυτήν και για τη δημιουργία σε έναν κόσμο τακτοποιημένο, οργανωμένο και ορθολογικό, με μια λέξη σύγχρονο. Εάν η αξιολόγηση των αρμόδιων οργανισμών ίσχυε και για τη μετεωρολογία, η Standard & Poor's θα εξέφραζε αυστηρή κρίση με αρνητική προοπτική για τη ζέστη του καλοκαιριού και τη δριμύτητα του χειμώνα. Ωστόσο, ο άνθρωπος που αρνείται να είναι και να ζήσει σύμφωνα με τη φύση, με όλη του την τεχνική και όλη του την επιστήμη, δεν μπορεί να αποτρέψει νά "υπάρχουν περισσότερα πράγματα στον ουρανό και στη γη από όσα έχει ονειρευτεί όλη σου η φιλοσοφία", όπως είπε ο Άμλετ στον φίλο του Οράτιο. Ή ότι η φύση απλώς ακολουθεί τον δρόμο της, που συνοψίζεται σε μια δαιδαλώδη φράση από έναν παλιό αγρότη, τον πατέρα των αδελφών Cervi: μετά από μια σοδειά, έρχεται μια άλλη. Το κρύο και η ζέστη πάντα επιστρέφουν…


ROBERTO PECCHIOLI

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Από το ''ιατρικό κράτος'' στο ... «διαιτητικό κράτος».
https://www-ricognizioni-it.translate.goog/invito-a-cena-con-eco-mondialista-grazie-preferisco-di-no/?_x_tr_sl=it&_x_tr_tl=el&_x_tr_hl=el&_x_tr_pto=wapp

Ανώνυμος είπε...

Δεν θα ξεχάσουμε τη φύση μας, ας το υποσχεθούμε στους εαυτούς μας, στα παιδιά μας, σε προγόνους και απογόνους... Αυτή τη φύση προσέλαβε ο Κύριος, πλην αμαρτίας... Ας ξεύρουμε πού βρισκόμαστε, κι ας αγωνιστούμε... Δεν είμαστε μόνοι...