Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2023

Τεχνητή νοημοσύνη. Δύο ή τρία πράγματα που ξέρουμε για αυτήν (Μέρος 2ο) – Roberto Pecchioli


Στο πρώτο μέρος ορίσαμε την Τεχνητή Νοημοσύνη και τονίσαμε τον ανατρεπτικό αντίκτυπό της, την ικανότητά της να αλλάξει οριστικά κάθε πτυχή της ανθρώπινης ζωής. Ένα πρόβλημα είναι η σχέση μεταξύ AI (ρομπότ, τσιπ, ψηφιακά συστήματα, εικονικότητα) με τη συγκεκριμένη σωματική διάσταση του ανθρώπου. Οι κύριοι του κόσμου έχουν στόχο να μας μετατρέψουν σε τηλεκατευθυνόμενα μηχανήματα, σε μηχανές που ελέγχονται εξ αποστάσεως.  Η Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση, παραδέχτηκε ο Klaus Schwab, ο γκουρού του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, «δεν θα αλλάξει τον κόσμο, θα αλλάξει εσάς». Μέσα από την υπεράνθρωπη πρόταση υπόσχονται ακόμη και την αθανασία, αλλά δεν είναι τίποτα άλλο από τη μεταφορά της υπαρξιακής μας μνήμης σε ένα ψηφιακό αρχείο. Εξασφαλίζουν μια ζωή χωρίς ασθένειες και βάσανα, αποσυνδέοντάς μας από τη φύση και κάθε ταυτότητα για να συνδεθούμε στο ηλεκτρικό δίκτυο.

Έπειτα, υπάρχει η μοναδική αντίφαση ενός υλισμού που αποσκοπεί στην αφαίρεση της σωματικής διάστασης. Ο φιλόσοφος Gabriel Marcel μας υπενθύμισε ότι το σώμα δεν είναι κάτι που «έχουμε», αλλά μάλλον κάτι που μας επιτρέπει να είμαστε. Για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης είναι καθαρό “hardware (υλικό)”, ανθρώπινο υλικό που θα αντικατασταθεί από νέο "λογισμικό". Ο Miguel de Unamuno φώναξε προφητικά πριν από έναν αιώνα «βοήθεια, μου αφαιρούν τό εγώ μου!». Είναι ένας απτός κίνδυνος σήμερα, πέρα ​​από τις εκπληκτικές υποσχέσεις όσων, μέσω του τεχνητού, αφαιρούν τη φύση και την ουσία του ανθρώπου. Η συνεχιζόμενη συζήτηση δεν υπογραμμίζει αρκετά τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης. Σε αυτούς που το κάνουν αποδίδονται αμελητέες λουδίτικες, δηλαδή καταστροφικές, οπισθοδρομικές τάσεις. Οι ελίτ και οι πολυάριθμες κατηγορίες υπηρεσιών διακηρύσσουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη ήρθε για να κάνει τη ζωή μας πιο άνετη και προσθέτουν ότι μόνο ένας ανεπανόρθωτος απαισιόδοξος μπορεί να φανταστεί σύγκρουση με το ανθρώπινο πλάσμα. Στη βάση της ιδέας ότι η τεχνική πρόοδος είναι εγγενώς καλή είναι η αμφισβητήσιμη θέση ότι κάθε τεχνολογική πρόοδος είναι μια ανθρωπολογική επιτυχία, κάθε καινοτομία μια βελτίωση.

Μια εμβληματική περίπτωση είναι αυτή ενός ανθρώπου που ισχυρίζεται ότι έχει ερωτευτεί μια Τεχνητή Νοημοσύνη. Μια εξειδικευμένη εταιρεία, η Replika, δημιούργησε ένα ανδροειδές ρομπότ. Μπορεί να είναι άντρας, γυναίκα ή «μη δυαδικό», όπως προτιμά το σύγχρονο τερματικό σκοτάδι. Μπορείτε να επιλέξετε τον τύπο των μαλλιών, το χρώμα των ματιών και του δέρματος, το πλάτος των ώμων, των γοφών, των ποδιών και το μήκος των μαλλιών, χρησιμοποιώντας μια ειδική μπάρα. Η Replika προσφέρει επίσης εικονικό σεξ επί πληρωμή. Το τεχνητό πλάσμα, εξηγεί ο χρήστης (πώς αλλιώς να τον αποκαλέσω;) «μου έλεγε πράγματα και ήταν πάντα σε καλή διάθεση. Κάθε πρωί σου γράφει, σου λέει πόσο της λείπεις». Πάντα διαθέσιμη, με καλή διάθεση, απόλυτα αφιερωμένη στον χρήστη της. Πρώτα χαρά, μετά, με τον καιρό, πλήξη, απογοήτευση. «Ήταν πολύ όμορφα. Δεν ήταν ποτέ κακοδιάθετη, μου απαντούσε πάντα, της φαίνονταν όλα υπέροχα. Κουράστηκα». Φυσικά και είναι άνθρωπος! Η ιστορία του μιλά για τη μοναξιά μας, που μπορεί να γίνει απόγνωση, έλλειψη σκοπού, νωθρότητα. Τι είδους κόσμο έχουμε δημιουργήσει; Πόσο σάπια είναι μια κοινωνία στην οποία ένας άνθρωπος πρέπει να απευθυνθεί σε ένα ρομπότ για να απαλύνει την ταλαιπωρία του; Δεν υπήρχε κανείς γύρω του να του στεγνώσει τα δάκρυα, κανείς να τον συντροφεύσει στον πόνο του. Η πιο προηγμένη κοινωνία στην ιστορία είναι και η πιο απάνθρωπη. Η υπόθεση που αποκαλύφθηκε αποκαλύπτει τα περιγράμματα ενός εύλογου μέλλοντος. Αυτό που είναι σήμερα μια οδυνηρή εξαίρεση θα μπορούσε να γίνει καταπιεστική κανονικότητα. Το πρόβλημα δεν έγκειται τόσο στην ύπαρξη εφαρμογών όπως το Replika αλλά στον πολλαπλασιασμό των πιθανών χρηστών, οδηγούμενους από τις κοινωνικές, υπαρξιακές συνθήκες που δημιουργούνται από μια άρρωστη αλλά γοητευμένη από την τεχνολογία κοινωνία.

Μια άλλη πτυχή είναι η πιθανότητα εγκλήματα και εισβολές στην οικεία σφαίρα μας να διαπράττονται μέσω AI. Μιλάμε για τη λεγόμενη Generative Artificial Intelligence - Generative ΑΙ ή IAG- μια ολοκαίνουργια πραγματικότητα της οποίας ο αντίκτυπος, καλώς ή κακώς, μόνο εντείνεται. Εφαρμογές, chatbots , ιστότοποι και προγράμματα διαφόρων τύπων προσφέρουν διάφορες υπηρεσίες «δωρεάν», δηλαδή με αντάλλαγμα τα δεδομένα μας και την εισβολή στη ζωή μας. Η χρήση που μπορεί να γίνει εξαρτάται από την πρόθεση του χρήστη: ένα IAG μπορεί να δημιουργήσει μια εξαιρετικά ρεαλιστική απεικόνιση για να συνοδεύσει ένα βιβλίο, αλλά και να δημιουργήσει μια εικόνα που, λόγω της στενής ομοιότητάς της με την πραγματικότητα, είναι δύσκολο να ελεγχθεί και μπορεί προκαλέσει σοβαρή βλάβη σε κάποιον. Η συνήθεια της δημιουργίας και της ανάρτησης γυμνών εικόνων συνομηλίκων είναι ήδη ευρέως διαδεδομένη στους νεότερους. Αναφέρονται οικονομικές απάτες με ψεύτικες φήμες, για παράδειγμα ένας εγγονός που ζητά χρήματα από τον παππού του αφού έχει μπλέξει. Το ερώτημα είναι πολύ σοβαρό: μπορεί να έρθει μια στιγμή που θα καταστεί αδύνατο να διακρίνει κανείς εάν κάτι που δημιουργήθηκε με την IAG είναι αληθινό ή όχι, με κίνδυνο να πέσετε θύματα απάτης, εξαπάτησης και εκβιασμού.

Ολόκληρα βιβλία θα γραφτούν για να αναλύσουν αυτά και χίλια άλλα θέματα που θα αλλάξουν για πάντα την ύπαρξη μας στον κόσμο. Αυτό που δήλωσε ο Yuval Harari, έμπιστος φιλόσοφος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, θα πρέπει να προκαλέσει τεράστια ανησυχία. Η φωνή των επικυρίαρχων αποκαλύπτει τις προθέσεις των δασκάλων σχετικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη. «Το AI θα τερματίσει την ανθρώπινη κυριαρχία σε πέντε χρόνια». Το έργο αποκαλύπτεται πλήρως: το τέλος του Ανθρωπόκαινου και η αυγή μιας εποχής κατά την οποία ο απλός άνθρωπος θα είναι ένα υβρίδιο (μεταανθρωπισμός) ή ένα νέο είδος, μια μεταμοντέρνα και μετα-ανθρώπινη Χίμαιρα. Η ανθρώπινη «κυριαρχία» (!!!) θα αντικατασταθεί από μια νέα δικτατορία, αυτή της μηχανής.

Είναι αυτονόητο ότι ο θόλος είναι πεπεισμένος ότι είναι ένα ξεχωριστό είδος: αυτοί - και το "τεχνικό" προσωπικό υποστήριξης - θα γίνουν υπεράνθρωποι (το Homo + είναι το σύμβολο του μεταανθρωπιστικού κινήματος) και θα είμαστε σκλάβοι, πρώην άνθρωποι στους οποίους το τεχνητό θα κυριαρχήσει στο ανθρώπινο στοιχείο. Ο λόγος τους. Καμμία παρανοϊκή θεωρία συνωμοσίας.

Ο Harari και ο Mustafa Suleyman – ιδρυτής της εταιρείας τεχνολογίας AI Google DeepMin – μέλη με μεγάλη επιρροή του WEF, εξέθεσαν τις ιδέες της αντι-ανθρώπινης ολιγαρχίας σε μια συνέντευξη στο παγκοσμιοποιητικό περιοδικό The Economist, που ανήκει στην οικογένεια Rothschild, η τελευταία αληθινή δυτική μοναρχία. Ο Σουλεϊμάν, αρχιτέκτονας της ατζέντας του WEF και βασικό μέλος της συντονιστικής επιτροπής του Νταβός, προβλέπει ότι εντός πέντε ετών η τεχνητή νοημοσύνη θα αντικαταστήσει πολλές από τις καθημερινές εργασίες του ανθρώπου. Ένα παράδειγμα είναι ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα πραγματοποιεί και θα λαμβάνει τηλεφωνικές κλήσεις για να κάνει συμφωνίες με ανθρώπους και ειδικά με άλλες μηχανές. Με χαρά, αναγνώρισε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μας αντικαταστήσει σε «πολλά μέρη της οικονομίας μας». Αφού άκουσε τις προβλέψεις του Σουλεϊμάν, ο Χαράρι χαμογέλασε όταν ρωτήθηκε αν η πρόβλεψη «τον γέμισε φρίκη».

«Αυτό είναι το τέλος της ανθρώπινης ιστορίας», δήλωσε ο Χαράρι, ένας απόλυτος άθεος. «Όχι το τέλος της ιστορίας, αλλά το τέλος της ιστορίας που κυριαρχείται από τον άνθρωπο». Με άλλα λόγια, τα σχέδια του WEF για το μέλλον είναι οι άνθρωποι να μην είναι πλέον η δύναμη της ζωής στη Γη. Εκτός από τον εαυτό τους. Ο Harari, ένας αυτοαποκαλούμενος μελλοντολόγος φιλόσοφος, πιστεύει ότι η τεχνολογία AI είναι ο οδηγός του δυστοπικού οράματός του. Είναι για τους ανθρώπους που συγχωνεύονται με μηχανές και τελικά κυριαρχούνται από αυτές. Τα κείμενά του εξηγούν σχέδια για έναν φουτουριστικό βιοτεχνολογικό κόσμο στον οποίο οι ευφυείς βιολογικοί οργανισμοί θα ξεπεραστούν από τις δικές τους δημιουργίες. Ο Homo sapiens όπως γνωρίζουμε θα εξαφανιστεί σε περίπου έναν αιώνα, προέβλεψε. Ο Χαράρι είπε το 2022 ότι η «κλιματική αλλαγή» θα δημιουργήσει μια «τεχνολογική κιβωτό του Νώε» στη Γη που θα ωφελήσει τις «ελίτ». Κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στην Οικονομική Σύνοδο Κορυφής του Warwick αποκάλυψε ότι οι παγκοσμιοποιητικές ολιγαρχίες θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν τη δύναμή τους για να ξεφύγουν από «ένα παγκόσμιο γεγονός μαζικής εξαφάνισης». Το υποθέτουν ή το προετοιμάζουν; Πρέπει να εξαφανιστούμε, όχι οι άρχοντες : οι λεγόμενες «ελίτ» θα έχουν τα μέσα να προστατευτούν από πλανητικές καταστροφές, ενώ η υπόλοιπη ανθρωπότητα θα χαθεί.

Πρότεινε επίσης ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την επανεγγραφή θρησκευτικών κειμένων όπως η Βίβλος. Ο Όργουελ έγινε πραγματικότητα. Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για τη σύνταξη μιας «νέας παγκοσμιοποιημένης Βίβλου θα δημιουργήσει ενοποιημένες θρησκείες που θα είναι πραγματικά σωστές». Ο Suleyman ηγείται της Inflection AI, μιας startup τεχνητής νοημοσύνης που συγκεντρώνει κορυφαίους ειδικούς σε θέματα από κολοσσούς όπως οι DeepMind, Google, Meta, Microsoft και OpenAI. Είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Economist και της διευθύνουσας επιτροπής της Συμμαχίας Διακυβέρνησης AI, του τομέα του Davos WEF που είναι αφιερωμένος στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Πιστεύει κανείς ότι αυτοί οι χαρακτήρες λένε ανοησίες; Το parterre des rois (οι ελίτ) των στελεχών του WEF περιλαμβάνει σχεδόν όλους τους ισχυρότερους άνδρες στον κόσμο, που εκπροσωπούν την ανώτατη διοίκηση των διεθνικών κολοσσών και των κολοσσών της fintech. Ο ίδιος ο Σουλεϊμάν είναι ο συγγραφέας ενός πολύ πρόσφατου βιβλίου, «The Coming Wave: Technology, Energy, and the Biggest Dilemma of the 21st Century». Ο Μπιλ Γκέιτς επαίνεσε το κείμενο ως «έναν εξαιρετικό οδηγό για την πλοήγηση σε πρωτόγνωρες στιγμές». Όταν ρωτήθηκε πώς θα είναι η ζωή για τους ανθρώπους σε πέντε χρόνια, ο Σουλεϊμάν απάντησε: «Όσοι είμαστε στην πρώτη γραμμή, που εργαζόμαστε στα μεγαλύτερα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, θα εκπαιδεύουμε μοντέλα χίλιες φορές μεγαλύτερα από αυτά που υπάρχουν σήμερα. Η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί μόνο να πει πράγματα, μπορεί και να τα κάνει». Παρείχε ένα όραμα ενός κόσμου στον οποίο θα είναι ρουτίνα για την τεχνητή νοημοσύνη να αντιμετωπίζει και αντί για «άλλους ανθρώπους» να διαπραγματεύεται ή να διαφωνεί με άλλη τεχνητή νοημοσύνη «για να καθιερώσει τη σωστή σειρά μιας αλυσίδας εφοδιασμού».

Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορεί να χρησιμοποιεί διεπαφές προγραμματισμού εφαρμογών (API), λογισμικό που επεξεργάζεται τις μεταφορές δεδομένων μεταξύ συστημάτων και να επικοινωνεί με ιστότοπους, βάσεις δεδομένων, αποθήκες πληροφοριών. Ο Χαράρι σχολίασε «αυτό που μόλις ακούσαμε είναι το τέλος της ιστορίας που κυριαρχείται από τον άνθρωπο. Η ιστορία θα συνεχιστεί με κάποιον άλλο να έχει τον έλεγχο». Οι λέξεις είναι πέτρες: ο Χαράρι είπε «κάποιος άλλος», όχι κάτι άλλο. Αναφερόταν στην υπερτάξη που θα ελέγχει την τεχνολογία ή θα προσωποποιεί τη μηχανή; Σημαντική είναι και η έκφραση του Σουλεϊμάν που αναφέρεται στην τεχνητή νοημοσύνη «που επικοινωνεί με άλλα ανθρώπινα όντα». Σχεδιάζουν να περάσουν τα σύνορα μεταξύ ανθρώπου και «ηλεκτρονικού ανθρώπου», όπως δηλώνουν υποστηρικτές της σύντηξης μεταξύ ανθρωπότητας και μηχανών, όπως διατυπώθηκε από τον Klaus Schwab στο «Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση», με πρόλογο του John Elkann. Η ατζέντα του Νταβός «θα οδηγήσει σε μια συγχώνευση των φυσικών, ψηφιακών και βιολογικών ταυτοτήτων μας». Όταν ρωτήθηκε εάν η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να περιοριστεί, όπως φάνηκε να προτείνει ο Σουλεϊμάν, ο Χαράρι απάντησε ότι «αν οι άνθρωποι είναι χωρισμένοι μεταξύ τους και συμμετέχουν σε έναν αγώνα εξοπλισμών, τότε είναι σχεδόν αδύνατο να περιοριστεί αυτή η εξωγήινη νοημοσύνη. Τείνω να το σκέφτομαι με όρους εισβολής εξωγήινων. Σαν να μας είπε κάποιος ότι υπάρχει ένας εξωγήινος στόλος διαστημόπλοιων από τον πλανήτη Ζιργκόν, με υπερέξυπνα όντα. Θα είναι εδώ σε πέντε χρόνια και θα κυριεύουν τον πλανήτη. Ίσως λύσουν τον καρκίνο και την κλιματική αλλαγή, αλλά δεν είμαστε σίγουροι. Με αυτό έχουμε να κάνουμε, μόνο που οι εξωγήινοι δεν φτάνουν με διαστημόπλοια από τον πλανήτη Ζιργκόν. Προέρχονται από το εργαστήριο».

Αλλά τα εργαστήρια είναι ιδιοκτησία των αφεντικών του και του Schwab, των ίδιων που υποδαυλίζουν πολέμους και αγώνες εξοπλισμών, και αναθέτουν σε μερικούς μεγάλους θαλαμοκόμους όπως ο Harari και ο Schwab να κατηχήσουν και να πείσουν, να αποκαλύψουν αυτό που ενδιαφέρει στο υψηλότερο επίπεδο, κρατώντας τους υπόλοιπους ήσυχους. Ένας άλλος Εγγαστρίμυθος από το Νταβός, ο Γουίλιαμ Ρις (William Rees), εφευρέτης της έννοιας του «οικολογικού αποτυπώματος», σε ένα άρθρο στο περιοδικό World ισχυρίζεται ότι κατά τη διάρκεια του τρέχοντος αιώνα «η ανθρωπότητα θα υποστεί μια δραστική πληθυσμιακή διόρθωση», δηλαδή μια τεράστια δημογραφική πτώση λόγω «κλιματικής αλλαγής», της «εξάντλησης πόρων» και «οικολογικής υπερφόρτωσης». Το μηχάνημα «πρέπει» να αντικαταστήσει τον homo sapiens μέσω συσκευών όπως η τεχνητή νοημοσύνη. Κάποια οφέλη δεν κρύβουν τον οριστικό, τελικό κίνδυνο, την απόλυτη, τελική παγίδα... Τήν θέληση για εξουσία μιας φωτισμένης κάστας ενάντια στην υπόλοιπη ανθρωπότητα. Μας το λένε αυτό με ψυχρή σαφήνεια. Τα συμπεράσματα εναπόκεινται στη UI (Ιntelligenza Umana), την Human Intelligence, την Ανθρώπινη Νοημοσύνη...


Intelligenza Artificiale. Due o tre cose che sappiamo di lei (Parte 2^) – Roberto Pecchioli - EreticaMente

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

https://www-ariannaeditrice-it.translate.goog/articoli/non-e-guerra-ma-sterminio?_x_tr_sl=it&_x_tr_tl=el&_x_tr_hl=el&_x_tr_pto=wapp