Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023

O Άγιος Σπυρίδωνας προσευχήθηκε και το μωρό αναστήθηκε! (Ιεροκήρυξ Δημήτριος Παναγόπουλος)


Κάποτε ένας φίλος του Αγίου Σπυρίδωνα καταδικάστηκε αδίκως εις θάνατο. Ο Άγιος βρισκόταν μακριά και όταν έμαθε, ότι την άλλη μέρα πρόκειται να τον εκτελέσουν, έσπευσε να τον βοηθήσει.
Αλλά είχε τέτοιο νερό από την νεροποντή, την ημέρα εκείνη, που ένα ποτάμι που επρόκειτο να περάσει, είχε ξεχειλίσει και ήταν αδύνατο να περάσει κανείς απέναντι από τη γέφυρα που υπήρχε εκεί. Ένθεν και εκείθεν περίμενε κόσμος.
Όταν ο Άγιος Σπυρίδωνας έφτασε εκεί πέρα, δίνει διαταγή στο νερό και λέει:
- Σε διατάσσει ο Δεσπότης Χριστός να σταματήσεις, διότι πρέπει να πάω να βοηθήσω τον φίλο μου.
Και το νερό σταμάτησε τη ροή του! Και ο Άγιος πέρασε απέναντι.
Είδανε το θαύμα οι άλλοι που ήτανε εκεί και έτρεξαν μαζί του μέσα στην πόλη, να αναγγείλουν το γεγονός αυτό. Το έμαθε και αυτός που είχε καταδικάσει αδίκως τον φίλο του Αγίου, με αποτέλεσμα να τον φοβηθεί και να δώσει εντολή να ελευθερώσουν τον κατάδικο φίλο του Αγίου.

Κάποτε μια μη Ορθόδοξη μάνα, έφερε το νεκρό μωρό της, στον Άγιο Σπυρίδωνα, να το αναστήσει. Ο Άγιος βρέθηκε σε δύσκολη θέση, γιατί το μωρό ήταν αβάπτιστο και θεώρησε σωστό να ρωτήσει τον βοηθό διάκονό του (δείτε τί ταπείνωση είχε ο Άγιος!), για το τί έπρεπε να κάνει. Εκείνος του είπε:
- Γέροντα να κάνεις, ό,τι κάνεις και στα άλλα ζητήματα, να κάνεις δηλαδή προσευχή.
Πράγματι ο Άγιος Σπυρίδωνας προσευχήθηκε και το μωρό αναστήθηκε! Η μάνα βλέποντας το μωρό της, να επανέρχεται στη ζωή, τόσο πολύ χάρηκε και συγκινήθηκε, που δεν άντεξε και πέθανε!
Προσεύχεται τότε ο Άγιος και γι' αυτήν και την ανασταίνει! Στη συνέχεια την κατηχεί και βαπτίζεται η μάνα, μαζί με το μωρό της. Αυτός ήταν ο Άγιος Σπυρίδωνας!

Ιεροκήρυξ Δημήτριος Παναγόπουλος

1 σχόλιο:

BM είπε...

Καὶ ἐλθὼν πρὸς τοὺς μαθητὰς εἶδεν ὄχλον πολὺν περὶ αὐτούς, καὶ γραμματεῖς συζητοῦντας αὐτοῖς. καὶ εὐθέως πᾶς ὁ ὄχλος ἰδόντες αὐτὸν ἐξεθαμβήθησαν, καὶ προστρέχοντες ἠσπάζοντο αὐτόν.
Μάρκου θ 10-15