Τρίτη 6 Αυγούστου 2024

Προδότες και εισβολείς στην Εκκλησία, σαν τα γουρούνια σε μια λακούβα

 ομιλία από τον Monsignor Joseph Edward Strickland, επίτιμο επίσκοπο Tyler, Texas, USA



                                       

«Πίστη των Πατέρων μας! Αγία Πίστη! Θα είμαστε πιστοί μαζί σου μέχρι θανάτου».
«Πίστη των πατέρων μας! Αγία πίστη! Θα σας είμαστε πιστοί μέχρι θανάτου».

Αυτός ο ύμνος, που γράφτηκε προς τιμήν των Καθολικών που μαρτύρησαν κατά την εποχή του Ερρίκου Η' στην Αγγλία, μας υπενθυμίζει ότι πρέπει να συνεχίσουμε να παραμένουμε σταθεροί στα στέρεα θεμέλια της Καθολικής μας πίστης, ανεξάρτητα από το κακό που έχει διεισδύσει στην Εκκλησία.

Η εποχή μας είναι πραγματικά μια εποχή που χαρακτηρίζεται από απαράμιλλο κακό. Βλέποντας την Εκκλησία, το Μυστικό Σώμα του Χριστού, τόσο διεισδυμένο από το κακό, μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε ότι το έδαφος κάτω από τα πόδια μας έχει τρανταχτεί. Αλλά αυτός είναι ακόμη περισσότερο ο λόγος για τον οποίο, σε αυτούς τους καιρούς, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν βρισκόμαστε σε σαθρό έδαφος, αλλά αντίθετα στεκόμαστε σε γερά θεμέλια μέσα στην Εκκλησία Του, επειδή ο ακρογωνιαίος λίθος μας είναι ο Ιησούς Χριστός!

Ανεξάρτητα από το τι κακό πλήττει την Εκκλησία, και όσο συντριπτικό κι αν φαίνεται: η Καθολική Εκκλησία δεν θα πέσει!
Η Κατήχηση της Καθολικής Εκκλησίας αναφέρει: «Η Εκκλησία είναι και το μέσο και ο σκοπός του σχεδίου του Θεού, που έχει προεικονιστεί στη δημιουργία, προετοιμασμένο στην Παλαιά Διαθήκη, που ιδρύθηκε από τα λόγια και τις πράξεις του Ιησού Χριστού, που ολοκληρώθηκε με τον λυτρωτικό του σταυρό και από την Ανάστασή του...» (ΚΚΚ αρ. 778).

Επομένως, οι πύλες της κόλασης δεν μπορούν να υπερισχύσουν έναντι της Εκκλησίας. Είναι Μία, Άγία, Καθολική και Αποστολική.

Η Εκκλησία είναι Μία επειδή ο Χριστός ίδρυσε μια Εκκλησία ως το μέσο Του για να φέρει τη σωτηρία σε όλους τους ανθρώπους ανά πάσα στιγμή.
Η Εκκλησία είναι Αγία γιατί δεν είναι απλώς ένα ανθρωπογενές ίδρυμα ή φιλανθρωπική οργάνωση, αλλά θεϊκά καθιερώθηκε από τον ίδιο τον Θεό να είναι το ασφαλές μας καταφύγιο και το όχημα προς τον Παράδεισο.
Η Εκκλησία είναι Καθολική γιατί είναι καθολική, σχεδιασμένη για κάθε άνθρωπο, παντού και για κάθε φορά.
Και είναι Αποστολική γιατί καθιερώθηκε από τον Χριστό και μετά μεταδόθηκε στους Αποστόλους (και αργότερα στους επισκόπους, τους διαδόχους των Αποστόλων) ως ορατό σημάδι της συνεχούς παρουσίας του Ιησού μαζί μας, πάντα (βλ. Ματθαίος 28:20) .

Οι Απόστολοι ήταν Πέτρες δοκιμασμένες που κλήθηκαν να γνωρίσουν την πίστη, να τη διδάξουν και να παραμείνουν σταθερά αγκυροβολημένοι στον Ιησού Χριστό. Ήταν μάρτυρες όλων όσων είπε και έκανε ο Κύριός μας, και ήταν μάρτυρες τής μετά θάνατον Ανάστασής Του.
Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι ένας από τους δώδεκα αποστόλους ήταν προδότης. Αυτή η κατάσταση, η πραγματικότητα των ζιζανίων ανάμεσα στο σιτάρι, ήταν πάντα χαρακτηριστικό της Εκκλησίας, εδώ και είκοσι αιώνες.

Ανά πάσα στιγμή μέσα στην Εκκλησία υπήρξαν εκείνοι που πρόδωσαν τον Χριστό. Επομένως, ενώ συνειδητοποιούμε πόσο στέρεο είναι το θεμέλιο στο οποίο στηριζόμαστε μέσα στην Εκκλησία, δεν μπορούμε να μένουμε αδιάφοροι όταν το κακό διεισδύει σε αυτήν. Πώς μπορούμε να ονομάσουμε τους εαυτούς μας άξιους αυτού του μεγάλου θησαυρού που μας έδωσε ο Ιησούς Χριστός με την Εκκλησία Του και, πιο εξαίσια και θαυμάσια με την υπόσχεσή Του να είναι αληθινά παρών ανάμεσά μας στη Θεία Ευχαριστία, αν δεν φωνάξουμε όταν η Εκκλησία, Νύμφη του Χριστού, έρχεται προδομένη ή όταν μπαίνει στις πόρτες της η αίρεση;

Ως επίσκοπος στην Εκκλησία του Κυρίου μας και ως διάδοχος των Αποστόλων, έχω πάντα επίγνωση του ρόλου μου ως ποιμένα. Καλούμαι να διδάξω την αλήθεια στα πρόβατα, έχοντας πάντα στο μυαλό μου τη σωτηρία των ψυχών.
Επομένως, πώς μπορώ να κάνω τα στραβά μάτια σε όσους στην ιεραρχία της Εκκλησίας έχουν απομακρυνθεί από την αλήθεια και, στην πραγματικότητα, διδάσκουν το σφάλμα;
Πώς μπορώ να κάνω τα στραβά μάτια σε όσους προδίδουν τη Νύμφη του Χριστού και επομένως προδίδουν τον Κύριό μας, όταν έχω κληθεί να γίνω Απόστολός Του;

Αδελφοί και αδελφές, έχετε και εσείς μια επίσημη υποχρέωση ως μέλη της Εκκλησίας: να κρατάτε γερά την Κατάθεση της Πίστεως και να μην παραπλανηθείτε από «άλλο Ευαγγέλιο», ανεξάρτητα από το ποιος στην Εκκλησία μπορεί να το διδάξει.
Όπως είπε ο Άγιος Παύλος, « ακόμα κι αν εμείς οι ίδιοι ή ένας άγγελος από τον ουρανό σας κηρύξει ένα άλλο ευαγγέλιο από αυτό που σας κηρύξαμε, ας είναι αναθεματισμένος. Όπως είπαμε προηγουμένως, έτσι και τώρα ξαναλέω: αν κάποιος σας κηρύξει άλλο ευαγγέλιο από αυτό που λάβατε, ας είναι ανάθεμα » ( Γαλάτες 1:8-9).

Στην τελευταία επιστολή μου επεσήμανα ότι η προδοσία εξακολουθεί να είναι ανεξέλεγκτη στην Εκκλησία και, δυστυχώς, μπορούμε να δούμε αυτή την προδοσία με πολλούς τρόπους. Το γεγονός ότι το Βατικανό και άλλοι αποφάσισαν πρόσφατα να επιτρέψουν τα έργα του Μάρκο Ρούπνικ, ενός αξιόπιστα κατηγορούμενου κατά συρροή προδότη και υβριστή, να παραμείνουν στην πρόσοψη της Βασιλικής της Αμόλυντης Σύλληψης στη Λούρδη της Γαλλίας, καθώς και σε πολλά άλλα άγια και ιερά μέρη σε όλο τον κόσμο, είναι ένας δείκτης τού πώς ακόμη και εκείνοι που βρίσκονται στις υψηλότερες βαθμίδες της Εκκλησίας είναι σαν τα γουρούνια σε μια λακκούβα λάσπης: φαίνονται να απολαμβάνουν να κυλιούνται στη βρωμιά και μετά να απλώνουν τη λάσπη παντού.

Μπορούμε επίσης να κοιτάξουμε πιο πίσω, στο γεγονός ότι ο πρώην καρδινάλιος McCarrick έχει μειωθεί σε λαϊκή κατάσταση, αλλά ζει μια προστατευμένη και ασφαλή ζωή. Μπορούμε δικαίως να αναρωτηθούμε αν κάτι έχει αλλάξει.
Καθώς ολοένα και περισσότερο έρχονται στο φως ισχυρισμοί για ληστεία και κακοποίηση μεταξύ του κλήρου, μαζί με ιστορίες επισκόπων και ακόμη και καρδιναλίων που σε ορισμένες περιπτώσεις τους προστάτευαν, είναι πολύ σαφές ότι τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει ριζικά και ότι οι δαίμονες και οι κακοποιοί συνεχίζουν να προστατεύουν τους συνομηλίκους τους μέσα. η Εκκλησία. Γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι πολλοί από αυτούς ζουν υπό την προστασία του Βατικανού και, στην πραγματικότητα, βρίσκονται πολύ κοντά στην Παπική Έδρα. Αν κάτι έχει αλλάξει, ίσως είναι απλώς ότι τα γουρούνια στη λάσπη είναι λίγο λιγότερο θορυβώδη και προσπαθούν λίγο περισσότερο να αποφύγουν το φως της ημέρας.

Δεν μπορούμε, και δεν πρέπει, να κρύψουμε αυτές τις προδοσίες του Κυρίου μας κάτω από το χαλί. Πρέπει να έρθουν στο φως και να εκτεθούν σε φως που απολυμαίνει. Όταν τα πρόβατα του ποιμνίου του Κυρίου μας τρέφονται με δίαιτα ψεύδους και προδοσίας για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, τίθενται υπό όρους να αποδέχονται όποια αίρεση τους ταΐζουν και να πιστεύουν ότι είναι κάτι καλό για φαγητό, ακόμη και όταν το φαγητό είναι δηλητήριο για το κοπάδι. και η δυσοσμία είναι αφόρητη.
Σε αυτές τις περιπτώσεις οι λαϊκοί και κυρίως οι κληρικοί πρέπει να φωνάξουν και να διακηρύξουν ότι ο καρπός των προδοτών και των αιρετικών είναι σάπιος!
Εν μέσω αυτής της βρωμιάς, όμως, δεν παραλείπουμε να αναγνωρίσουμε ότι έχουμε Αγίους και Μάρτυρες που μας δημιούργησαν μια γέφυρα πάνω στην οποία μπορούμε να σταθούμε και να κρατήσουμε τα πόδια μας καθαρά. Η ζωή τους είναι σαν σανίδα σωτηρίας, που βοηθά να δέσουμε τη σίγουρη και σίγουρη ελπίδα μας στον Ιησού Χριστό. Με τους αγίους μπορούμε να πούμε: «Αν πέσει ο κόσμος στο χώμα, θα επικρατήσουμε, γιατί είμαστε αγκυροβολημένοι στον Χριστό».

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να το θυμόμαστε αυτό στην εποχή μας, όταν, από πολλές απόψεις, βρισκόμαστε σε μια εποχή που μοιάζει με εκείνη του Ιησού και των Αποστόλων. Όπως και τότε, οι προδότες των καιρών μας δεν είναι μόνο μέλη της κοινότητας, αλλά είναι αποστολικοί προδότες όπως ο Ιούδας, είναι οι ίδιοι που, έχοντας αναλάβει το καθήκον να φυλάξουν την Κατάθεση της Πίστεως, αντίθετα προσπαθούν να την αλλάξουν ή να την μειώσουν. Η πτώση του Ιούδα προκλήθηκε από το γεγονός ότι, αν και βάδιζε με τον Χριστό, η καρδιά του ήταν μακριά του. Αυτή η τραγική πραγματικότητα εκδηλώνεται και στην εποχή μας, καθώς πολλοί από εκείνους που χειροτονήθηκαν να υπηρετούν τον Χριστό έχουν απομακρυνθεί από Αυτόν και προσπαθούν να αλλάξουν την αλήθεια που μας αποκάλυψε. Έχουν κρυώσει και υπάρχει σοβαρή αποδυνάμωση ή και πλήρης απώλεια της υπερφυσικής πίστης.

Είναι σημαντικό κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου να υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον με την ελπίδα και τη χαρά που μας δίνει η κοινή μας πίστη στον Χριστό Ιησού και να ξεπεράσουμε την τρέχουσα καταιγίδα όπως έκαναν οι Άγιοι του παλιού.
Ναι, πρέπει να αναγνωρίσουμε τη διαφθορά που έχει διεισδύσει στην Εκκλησία, αλλά πρέπει επίσης να είμαστε σταθεροί στο να γνωρίζουμε ότι είμαστε σταθερά αγκυροβολημένοι στον ακρογωνιαίο λίθο, τον Ιησού Χριστό. Οι προδότες και οι αιρετικοί μπορεί να αφθονούν, αλλά το Ίδρυμα παραμένει σταθερό στην Αλήθεια. Επιπλέον, ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν πολλοί καλοί και άγιοι ιερείς που δεν πρόδωσαν τον Κύριό μας. Γι' αυτούς τους αγίους και πιστούς ανθρώπους, που τόσο πιέζονται από το κακό στην Εκκλησία σήμερα, ας αυξήσουμε τις προσευχές μας. Προσευχόμαστε να παραμείνουν σταθεροί σε αυτούς τους ταραχώδεις και δύσκολους καιρούς.




Συνοψίζοντας, καθώς προχωράμε, ας ενθαρρύνουμε ο ένας τον άλλον να σταθούμε στη γέφυρα που μας σηκώνει πάνω από το χώμα. Δυσκολεύεστε να δείτε τη γέφυρα στη μέση του κακού; Ελάτε να γνωρίσετε τους Αγίους και τους Μάρτυρες! Διαβάστε τη ζωή τους και ζητήστε τη μεσολάβησή τους.
Οι ζωές τους προσφέρουν αμέτρητες ιστορίες πίστης σταθερά εδραιωμένες εν μέσω μεγάλης διαφθοράς και κακών επιθέσεων. « Και λοιπόν κι εμείς, έχοντας ένα τόσο μεγάλο σύννεφο μαρτύρων πάνω από τα κεφάλια μας, έχοντας παραμερίσει κάθε βάρος και αμαρτία που μας περιβάλλει, ας τρέξουμε με υπομονή στον αγώνα που έχουμε μπροστά μας » (Εβραίους 12:1).

Όταν τους γνωρίσετε, θα αρχίσετε να βλέπετε τη γέφυρα, γιατί είναι χτισμένη πάνω στους Αγίους και τους Μάρτυρες της πίστης μας, και θα διαπιστώσετε ότι θα σας συνδέσει με αυτούς τους στύλους της πίστης που με τη σειρά τους θα σας βοηθήσουν να αγκυροβολήσετε στον Χριστό, τόν ακρογωνιαίο λίθο. Εάν χρειάζεστε βοήθεια για να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτή τη γέφυρα, απλά πιάστε το χέρι της Παναγίας Μητέρας μας, πάντα έτοιμη να βοηθήσει τα παιδιά της να φτάσουν τον Γιο της. Ζητάτε τη μεσολάβησή της συχνά.

« Πίστη των Πατέρων μας! Ακόμα ζει παρά τη φυλακή, τη φωτιά και το σπαθί. Ω, πόσο χτυπούσε δυνατά οι καρδιές μας από χαρά. Κάθε φορά που ακούμε αυτή την ένδοξη λέξη. Οι Πατέρες μας, αλυσοδεμένοι σε σκοτεινές φυλακές, ήταν ακόμα ελεύθεροι στην καρδιά και τη συνείδησή τους: πόσο γλυκιά θα ήταν η μοίρα των παιδιών τους, αν κι αυτοί, όπως αυτοί, πέθαιναν για σένα! Η πίστη των πατέρων μας! Αγία πίστη! Θα σας είμαστε πιστοί μέχρι θανάτου ».

Είθε ο Παντοδύναμος Θεός να συνεχίσει να σας ευλογεί, η Αγία και Παναγία Μητέρα μας να σας καθοδηγεί και οι Άγιοι και Μάρτυρες της Θριαμβεύουσας Εκκλησίας να μεσολαβούν για εσάς καθώς συνεχίζουμε στον δρόμο της σωτηρίας που κέρδισε για εμάς ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός.


ΝΕΩΤΕΡΑ






Ο Joseph Edward Strickland γεννήθηκε στο Fredericksburg του Τέξας στις 31 Οκτωβρίου 1958.
Όταν ήταν παιδί, η οικογένειά του μετακόμισε στην Ατλάντα του Τέξας. Οι γονείς του είναι μεταξύ των ιδρυτών της τοπικής ενορίας της Santa Caterina da Siena και ήταν λειτουργός ως αγόρι.
Την 1η Ιουλίου 1985 χειροτονήθηκε ιερέας από τον Μονσινιόρ Thomas Ambrose Tschoepe. Αργότερα υπηρέτησε ως ενοριακός εφημέριος της ενορίας της Αμόλυντης Σύλληψης στο Tyler από το 1985 έως το 1987.
Το 1995 ονομάστηκε Επίτιμος Προκαθήμενος της Αυτού Αγιότητάς του.

Εκτός από αγγλικά, ξέρει και ισπανικά.

Τον Ιούνιο του 2023 δέχθηκε μια αποστολική επίσκεψη, η οποία ανατέθηκε σε δύο επισκόπους των ΗΠΑ, τον Gerald Frederick Kicanas και τον Dennis Joseph Sullivan, οι οποίοι είχαν καθήκον να διεξαγάγουν έρευνα εναντίον του. Σύμφωνα με ορισμένους, η έρευνα αυτή οφειλόταν στις παραδοσιακές καθολικές του θέσεις, ασυμβίβαστες με τις διατάξεις που εξέδωσε ο Πάπας Φραγκίσκος.
Το 2023 δήλωσε ότι η συνοδική οδός θα εισήγαγε πολυάριθμες καινοτομίες που κατά τη γνώμη του ήταν αντιευαγγελικές σε θέματα γάμου, Ευχαριστίας και σεξουαλικότητας.

Την επόμενη 11 Νοεμβρίου, ο Πάπας Φραγκίσκος τον απάλλαξε από την ποιμαντική διακυβέρνηση της επισκοπής του Τάιλερ.
Ο Monsignor Strickland, σε δήλωση που κυκλοφόρησε στον συντηρητικό ιστότοπο LifeSiteNews , τόνισε ότι μεταξύ των λόγων που  οδήγησαν στην απομάκρυνσή του από τον Πάπα Φραγκίσκο, ήταν η αποτυχία εφαρμογής του motu proprio Traditionis custodians, που έφερε περιορισμούς στον εορτασμό σύμφωνα με το Missal. του Πάπα Ιωάννη XXIII.
Ωστόσο, ο Τεξανός επίσκοπος δήλωσε ότι δεν μετάνιωσε για την επιλογή που έκανε, καθώς θεώρησε καθήκον του να μην διαλύσει τους πιστούς που ήταν αφοσιωμένοι στη Θεία Λειτουργία.

Εν αναμονή του διορισμού διαδόχου, ο επίσκοπος Joe Steve Vásquez του Ώστιν ορίστηκε ως αποστολικός διαχειριστής της επισκοπής του Tyler.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: