Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020

Podcast: Ολόκληρη η Βυζαντινή Φιλοσοφία σε 27 μικρές εκπομπές – Cognosco Προτάσεις

Στα χίλια χρόνια της ιστορία του, το Βυζάντιο – σαν κράτος και σαν κοινωνία – δεν παρήγαγε μόνο αυτοκράτορες, στρατηγούς και αυλικούς μηχανορράφους. Αντίθετα, ανέπτυξε μία πλούσια διανοητική ζωή, τόσο σε θρησκευτικό όσο και σε κοσμικό επίπεδο, η οποία αποτελεί δείγμα του πόσο ευρύς και εκλεπτυσμένος ήταν ο πνευματικός πολιτισμός της Νέας Ρώμης.
Αντλώντας από την Αγία Γραφή και Παράδοση, αφομοιώνοντας κριτικά και δημιουργικά την κληρονομιά της αρχαίας Ελλάδος και διαλεγόμενη με τις δυτικές τάσεις, η Βυζαντινή διανόηση άφησε πίσω της μνημεία φιλοσοφίας, ιστοριογραφίας, ρητορικής και λογοτεχνίας.
Το εξαιρετικό πρόγραμμα ηχητικών εκπομπών (podcast) “Η Ιστορία της Φιλοσοφίας δίχως κενά” (History of Philosophy without any gaps), το οποίο παρουσιάζει ο καθηγητής φιλοσοφίας Peter Adamson και υποστηρίζει ο LMU πανεπιστήμιο του Μονάχου και το King’s College του Λονδίνου, αφιερώνει 27 εκπομπές περίπου 20 λεπτών η καθεμία, καλύπτοντας το σύνολο της βυζαντινής διανοήσεως.
Ακούστε και μάθετε τα πάντα, από τον Ιωάννη Δαμασκηνό και τον Μιχαήλ Ψελλό μέχρι την Άννα Κομνηνή, τον Γρηγόριο Παλαμά και τον Γεώργιο Γεμιστό Πλήθωνα, καθώς και για θέματα όπως η σχέση με το Ισλάμ και τη δυτική θεολογία, η πολιτική και οικονομική θεωρία κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια: