Κυριακή 14 Αυγούστου 2022

Η Κοίμηση της Θεοτόκου του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου στις Κυκλάδες

 Μπορεί να είναι εικαστικό

Η εικόνα είναι στην εκκλησιά των Ψαριανών στη Σύρο

Δεκαπεντάυγουστος: κορυφαία γιορτή για τη νησιωτική Ελλάδα, για τις Κυκλάδες, την Τήνο, την Πάρο, την Άνδρο, την Σύρο. Στη Σύρο όπου σώζεται το σπουδαιότερο σωζώμενο έργο της Κρητικής περιόδου του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου: η Κοίμηση της Θεοτόκου. Επαναφέρουμε την ιστορία του έργου και την ανάλυση του μέρα που είναι. Ένα κείμενο φόρο τιμής σε μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ελλάδας και των νησιών της.

 Το έργο του Θεοτοκόπουλου, στη Σύρο, αποτελεί μαρτυρία της πνευματικής και καλλιτεχνικής προσωπικότητας ενός από τους μεγαλύτερους ζωγράφους όλων των εποχών. Μια προσωπικότητα που είχε, όπως αποδεικνύεται διαμορφωθεί πριν φύγει για Βενετία και από εκεί για Ισπανία όπου μεγαλούργησε. Η εικόνα είναι μια από τις τρεις που διασώθηκαν από την κρητική πρίοδο του Ελ Γκρέκο - "εν Άνδρω"

Πως βρέθηκε το έργο στην Σύρο

(ρεπορτάζ Γιώργος Κιούσης - g.kiousis@eleftherotypia.net)

 

Ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου στη Σύρο που βρίσκεται η εικόνα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου

Η εικόνα μεταφέρθηκε στη Σύρο από ψαριανούς πρόσφυγες από τα κατεστραμμένα Ψαρά και αφιερώθηκε στο ναό της Κοιμήσεως της Ερμούπολης, που έκτισαν μεταξύ 1826 - 1829. Αποκαλύφθηκε τυχαία από τον αρχαιολόγο Γεώργιο Μαστορόπουλο, που έφθασε στη Σύρο στο πλαίσιο έρευνας και μελέτης για τους ναούς και τα κειμήλια τους.

Ήταν Παρασκευή πρωταπριλιά του 1983 όταν οα αρχαιολόγος είδε την εικόνα καλυμμένη με πολλά αφιερώματα και με ασημένια επικάλυψη των μορφών του Ιησού και της Θεοτόκου και μαυρισμένη από το χρόνο. Αφαίρεσε τα αφιερώματα και τις επικαλύψεις και ύστερα από έναν πρώτο καθαρισμό είδε ξαφνικά την υπογραφή "Δομήνικος Θεοτοκόπουλος ο δείξας"».

 Η έκπληξη και η συγκίνηση ήταν μεγάλη και αμέσως η εικόνα μεταφέρθηκε υπό προστασία στην Αθήνα για μελέτη και συντήρηση. Το ίδιο βράδυ γίνονται οι σχετικές ανακοινώσεις από την τότε υπουργό Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη. 

ΤΡΕΛΟ-ΓΙΑΝΝΗΣ: Η Κοίμηση της Θεοτόκου του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου στις Κυκλάδες (trelogiannis.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: