Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022

Διακοινωνία (;) - Μητροπολίτης Διοκλείας Κάλλιστος Γουέαρ

 Υπάρχει ένα άλλο επίπεδο θεραπείας που μου συμβαίνει πολύ συχνά κατά τη θεία Λειτουργία. Συχνά παρευρίσκονται μη ορθόδοξοι χριστιανοί στους οποίους δεν μπορούμε να δώσουμε την θεία Κοινωνία λόγω των περιορισμών που έχει θέσει η Εκκλησία μας. Τώρα, είμαι βέβαιος ότι όλοι έχετε ασχοληθεί με τους λόγους για τους οποίους η Ορθόδοξη Εκκλησία υιοθετεί αυτήν  την αυστηρή γραμμή σχετικά με την διακοινωνία. Η πράξη της Κοινωνίας, λέμε, προϋποθέτει την καθολική αποδοχή της πίστης. Προϋποθέτει το σύνολό της ζωής μας στην Εκκλησία. Επομένως, δεν μπορούμε να μοιραστούμε την Κοινωνία με τους άλλους χριστιανούς, που, ανεξάρτητα από το πόσο τους αγαπάμε, αναγνωρίζουμε ότι διαθέτουν μία διαφορετική θεώρηση για την χριστιανική πίστη, και οι οποίοι είναι χωρισμένοι από εμάς.

  Αυτό είναι, όπως ξέρουμε, το επιχείρημα  γιατί δεν μπορούμε να έχουμε διακοινωνία. Θα πρέπει, ωστόσο, να αναρωτηθούμε, εάν έχουμε δίκιο στη στάση μας αυτήν. Πράγματι, νομίζω ότι έχουμε, αλλά θα ήθελα να αναρωτηθούμε μέσα μας αν αυτό είναι σωστό. Ως ορθόδοξοι οδηγούμαστε ολοένα και περισσότερο στην απομόνωση στο θέμα αυτό. Όταν ήμουν νέος, οι περισσότεροι Αγγλικανοί θα ακολουθούσαν παρόμοια θέση, και θα ισχυρίζονταν ότι δεν μπορούσαν να έχουν κοινωνία με τους προτεστάντες. Αυτό δεν συμβαίνει πλέον σήμερα στην Αγγλικανική Εκκλησία. Επίσης και Ρωμαιοκαθολικοί ακολουθούν την ίδια αυστηρή θέση, αλλά μετά την Β΄ Βατικάνεια Σύνοδο, ανεξάρτητα από τις επίσημες απαγορεύσεις, στην πράξη, η διακοινωνία είναι διαδεδομένη. Αλλά εμείς οι Ορθόδοξοι ακολουθούμε την ίδια άποψη όπως παλιά. Κάνουμε άραγε το σωστό; Και εάν εξακολουθούμε να έχουμε μία αυστηρή στάση έναντι της διακοινωνίας, με ποιό πνεύμα κάνουμε κάτι τέτοιο; Είναι άραγε αυτό ένα πνεύμα ειρήνης και θεραπείας;

  Θυμάμαι όταν εισήλθα στους κόλπους του κλήρου, την πρώτη εκείνη στιγμή, και αισθάνομαι ακόμη πληγωμένος εσωτερικά, όταν κάποιοι που ήξερα ότι δεν ήταν ορθόδοξοι ήρθαν να κοινωνήσουν. Ήμουν σίγουρος ότι ήταν το καθήκον μου ως ιερέας να μην τους επιτρέψω να κοινωνήσουν. Στο σημείο αυτό είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον η αντίδραση δύο ενοριτών μου. Ο ένας μου είπε:" Πολύ καλά έκανες: Δεν μπορούμε να αφήσουμε τους αιρετικούς να κοινωνήσουν. Η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι η μόνη αληθινή Εκκλησία". Ο συγκεκριμένος το έβλεπε ως θρίαμβο της Ορθοδοξίας. Ήταν κάτι που με έκανε να αισθανθώ ακόμη χειρότερα. Αλλά τότε ένας άλλος ενορίτης ήρθε και μου είπε σε ένα τελείως διαφορετικό ύφος: "Ίσως  έχεις δίκιο, αλλά, πόσο τραγικό, πόσο λυπηρό είναι αυτό".  Τότε σκέφτηκα ότι ναι, δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς, αλλά δεν χρειάζεται να το κάνουμε με ένα τρόπο επιθετικό, επιδεικνύοντας ανωτερότητα, αλλά πάντοτε με μια αίσθηση βαθιάς θλίψης στη καρδιά μας. Θα πρέπει να μας ενοχλεί πάρα πολύ που δεν έχουμε κοινωνία. Συμπωματικά και οι δύο αυτοί ενορίτες είναι σήμερα μέλη της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Νομίζω ότι ο πρώτος με τα χρόνια ωρίμασε, ακολουθώντας ένα λιγότερο θριαμβευτικό πνεύμα. Ελπίζω όλοι μας να ακολουθήσουμε την ίδια πορεία, αν και δεν είμαι σίγουρος ότι αυτό συμβαίνει πάντοτε.

Μητροπολίτης Διοκλείας Κάλλιστος Γουέαρ

Αναστάσιος: Διακοινωνία (;) - Μητροπολίτης Διοκλείας Κάλλιστος Γουέαρ (anastasiosk.blogspot.com)

ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ, ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ ΕΝΔΥΜΑ, ΜΑΣ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΚΑΙ Ο ΦΛΩΡΕΝΣΚΙ
 Ο κύκλος των μυστηρίων, που περικλείει όλες τις περιοχές της ζωής και συνενώνει τη ζωή σε μια ενότητα, σε ένα όλο, που δίνει μορφή στη ζωή, πρέπει να συνδέεται προς τη ζωή αυτή με μια κλίμακα, γιατί αλλιώς παραμένει περιορισμένος στον εαυτό του, εκτός της ζωής, και η ζωή παραμένει χωρίς πνευματική μορφή.

Ο ΚΑΛΛΙΣΤΟΣ, ΙΣΩΣ ΔΕΝ ΤΟΧΟΥΜΕ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙ, ΜΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟΣ, ΕΙΝΑΙ ΟΝΟΜΑΤΟΛΑΤΡΗΣ ΚΑΙ ΕΚΔΟΤΗΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ SOBORNOST. ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ ΚΑΙΜΠΡΙΤΖ  ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΟΡΟΣ, ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΔΙΔΑΞΕ Ο ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΥΑΛΛΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΑΝ ΗΔΗ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΑΙΡΕΣΕΙΣ.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είναι (κατ' αρχάς) απίστευτο! Σκέτος (;) συναισθηματισμός σ' ένα θέμα πίστεως και σωτηρίας... Πώς να κοινωνήσουμε από κοινού, εφ' όσον δεν πιστεύουμε στον ίδιον Θεό... Είναι "οξυμωρότερο" των οξυμώρων... Απλώς άνθρωποι σαν τον Κάλλιστο δεν ενδιαφέρονται καν γι' αυτό, ζουν και πράττουν ήδη εκτός Εκκλησίας... Θέλει πολλλή προσοχή, από όλους μας (ή: από όποιον πράγματι το θέλει), γιατί τα περισσότερα, αν όχι και όλα τα προβαλλόμενα σήμερα δημοσίως "εκκλησιαστικά" ή ακαδημαικώς "θεολογικά" πρόσωπα κρύβουν μέσα τους (που δεν κρύβεται και δεν το κρύβουν πια!) έναν απόλυτο συγκρητισμό, ότι όλοι οι δρόμοι οδηγούν δήθεν στην Αλήθεια... Και καθώς ζούμε σ' έναν ολοένα και περισσότερο αδιάκριτο (κυριολεκτικά) κόσμο, είναι πολύ πιο εύκολο να παρασυρθούμε ή και να δεχθούμε όλες τις επιταγές μιας δόλιας εξουσίας...

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος του 10/8/22 11:09 μ.μ.
ώστε δεν πιστεύουμε οι ορθόδοξοι (ποιοί απ΄όλους είπαμε;)
στον ίδιο Θεό που π[ιστεύουν οι προτεστάντες και οι καθολικοί.
δεν πιστεύουν οι ορθόδοξοι στο Θεό που αποκαλύφθηκε στον Αβραάμ,
το Θεό της Αγίας Γραφής, το Θεό που μέσω του λαού του σαρκώθηκε
και αποκαλύφθηκε εν σαρκί.
δεν πιστεύουν οι ορθόδοξοι στον Τριαδικό Θεό των δογμάτων των οικουμενικών συνόδων,
όπως πιστεύουν οι καθολοκοί και οι προτεστέντες...
έφτιαξαν έναν δικό τους Θεό, ένα είδωλο ορθόδοξου θεού,
που αυτοί και μόνο αυτοί πιστεύουν και λατρεύουν.
άσχετα αν η 1η εντολή του Θεού είναι το μη ποιήσεις είδωλα...
εμείς οι ορθόδοξοι είμαστε οι μοναδικοί χριστιανοί που δεν πιστεύουμε στον ίδιο Θεό
με τους άλλους χριστιανούς.

amethystos είπε...

ΜΑΛΙΣΤΑ ΦΙΛΕ. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΘΕΟ.Η ΤΡΙΑΔΑ ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΔΥΟ ΑΡΧΕΣ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΙΛΙΟΚΒΕ. ΕΣΥ ΑΝΗΚΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΟΝΟΜΑΤΟΛΑΤΡΕΣ. ΑΚΟΥΣ ΘΕΟΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΘΕΟΣ. ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΣΤΟΧΙΕΣ.

Ανώνυμος είπε...

I Orthodoxia einai i moni thriskeia stin istoria pou kynigithike agriotata epi aiones apo Katholikous Tourkous kai kommounistes mono kai mono logo tou dogmatos tis. Oles oi alles thriskeies opote kynigithikan ayto egine eite logo ton epemvaseon tous stin dimosia zoi opos oi katholikoi stin Gallia kai Ispania eite logo tis epithetikotitas tous opos kata kairous to Islam. Eite kai logo ton praktikon tous opos to voodou kai o iexovitismos. Alla logo tou dogmatos mono i Orthodoxia. Ayto kai mono deixnei oti mono o Orthodoxos Theos einai alithinos. AM

amethystos είπε...

Ομως φίλε τό πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τά έθνη τί νόημα έχει; Ο Απ. Παύλος κήρυξε Χριστό εσταυρωμένο. Κοινωνούμε στήν Θυσία τού Κυρίου καί βαπτιζόμεθα στόν Θάνατο τού Χριστού καί στήν Ανάστασή Του. Μέσα σ' αυτά περιέχεται όλη η ιστορία μέχρις εσχάτων.Δέν μπορεί νά γίνει καλύτερη. Αλλά ούτε οι Ελληνες μπορούσαν νά αισθανθούν τά μαρτύρια τών Εβραίων καί όμως έγιναν οι πρώτοι χριστιανοί καί ανέδειξαν τούς μεγάλους θεολόγους. Ο Κύριος δέν μπήκε στήν ιστορία αλλά τήν ανακεφαλαίωσε. Καμμία ιστορική πραγματικότης δέν μπορεί νά εμποδίσει τήν Χάρι Του. Ούτε νά φτάσει τήν ιστορία πού έζησε ο Κύριος ανάμεσά μας.

Ανώνυμος είπε...


Αλήθεια φίλε αμέθυστε που είναι σήμερα το σθένος να ειπωθεί αυτό το ΑΠΛΟ που ήταν και το ουσιαστικό αποστολικό μήνυμα.

"πορευόμενοι δε κηρύσσετε λέγοντες ὅτι ἤγγικεν ἡ βασιλεία τῶν οὐρανῶν"

ΣΕ ΑΠΛΆ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΙΑΤΙ ΧΑΘΗΚΑΜΕ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΜΑΣ
".....να κηρύττετε λέγοντας πως ΕΦΤΑΣΕ η βασιλεία του Θεού"
ΕΦΤΑΣΕ ....ξαναγράφω ........ ΕΦΤΑΣΕ.....
Τότε που στην ευχή είμαστε όλοι μας αδέρφια;;;;;;;;;
Αν η βασιλεία ΕΦΤΑΣΕ τότε εκ των πραγμάτων είμαστε σε λάθος δρόμο αν ακόμα δεν την συναντήσαμε.......αλλά ξέχασα.........χαράσσουμε ΑΤΟΜΙΚΑ μονοπάτια που όλα οδηγούν στην ίδια κορυφή. Παρηγοριά στον άρρωστο μέχρι να βγει η ψυχή του.

Και τότε πιά η ανάγκη της ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΟΔΟΥ;

Μισητή αυτή η ΟΔΟΣ τελικά....... ας έχουμε τουλάχιστον το θάρρος και την αξιοπρέπεια να το ομολογήσουμε.....γιατί μοναδική επιτρεπόμενη αποσκευή στην Οδό αυτή είναι ο προσωπικός μας ΣΤΑΥΡΌΣ. Εκεί τελειώνει η όποια ατομικότητά μας. Δυσβάστακτο.

"ὁ εὑρὼν τὴν ψυχὴν αὐτοῦ ἀπολέσει αὐτήν, καὶ ὁ ἀπολέσας τὴν ψυχὴν αὐτοῦ ἕνεκεν ἐμοῦ εὑρήσει αὐτήν"
Άντε να πει κάποιος αυτό το απλό στους τόσους που ψάχνουν ελεύθερα να βρούνε την ψυχή τους όταν το βασικό ζητούμενο είναι να την χάσεις.
Καλά αφήνω στην άκρη αυτούς που έχουν ήδη ταυτότητα(την όποια ταυτότητα) και την έχουν ταυτίσει με την ψυχή τους και είναι έτοιμοι μέχρι και για θερμοπυρηνικό επεισόδιο αν τους την θίξεις.

Ψάχνουμε ακόμα καλύτερη απόδειξη για το ότι όχι αδέρφια δεν θα έρθουν καιροί που θα μισούν τον Κύριο. Τον Κύριο ΗΔΗ ΤΟΝ ΜΙΣΟΥΜΕ DE FACTO.
Είναι αβάσταχτο.

Ποιο είπαμε ότι είναι το Ευαγγέλιο;

Ποια η Eκκλησία του Κυρίου;

Καλή Παναγιά φίλε αμέθυστε!

*Το ξέρω πως ίσως τα απλουστεύω τα πράγματα ....τρέμω όμως στην ιδέα τα πράγματα να είναι ακόμα πιο απλά........

Ανώνυμος είπε...

I alitheia einai oti ta theologika den ta piano. Kai polloi alloi. Pou paristanoun oti ta pianoun. Esy Amethyste eisai ontos dynatos stin theologia. Ayto pou ithela na po einai oti otan egine to agrio kynigi ton Papikon se Gallia stin epanastasi kai stin Ispania ton 30s apo anarxikous kai kommounistes itan logo tou oti o Papismos ithele na einai feoudarxis. Stin ousia kynigithikan oi katholikoi papades gia ktimatikes diafores. Antitheta to episimo katigoritirio kata tis Orthodoxias stin Sovietiki Enosi itan to idio me ayto tis Arxaias Romis kata ton xristianon. AM