Σάββατο 10 Αυγούστου 2024

Πώς να αντιμετωπίσετε τη φασιστόσφαιρα

του Marcello Veneziani

Η φασιστόσφαιρα (φασιστικό σύμπαν) είναι ένα ιδεολογικό μαύρισμα που μόλις εφαρμοστεί σε κάνει αμέσως μαύρο. Αφού ανασυνθέσουμε υπομονετικά τα θραύσματα του οσχέου των όρχεων, θρυμματισμένα από αυτή τη μόνιμη κραυγή πόνου  για την επιστροφή του φασισμού -Νέο, Ναζί και Πουτινιανό- παραμένει το πρόβλημα της προφύλαξης : Πώς να επιβιώσουμε από την καθημερινή ανακοίνωση ότι για όλα τα κακά φταίει ο φασισμός και όσοι τον εκπροσωπούν, πώς να προστατευτείς από την καθημερινή επίθεση στο φασιστικό σύμπαν; Πώς να συμπεριφέρεσαι, κυρίως αν είσαι στην κυβέρνηση; 

Σας παρουσιάζουμε εν συντομία ένα δείγμα ακραίων ή εξαιρετικά συνετών και έξυπνων υποθέσεων.
Η πρώτη υπόθεση είναι να ξεπεράσεις τους επαγγελματίες κινδυνολόγους με μεγαλύτερο συναγερμό. Ανεβάζοντας τον τόνο του συναγερμού με υπερβολικό τρόπο και 
τον τόνο της ανησυχίας σε υπερβολικό επίπεδο, υποστηρίζοντας ότι ο φασισμός είναι η καταστροφή του κόσμου, η αιτία όλων των κακών του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος, συμπεριλαμβανομένων των κλιματικών, και ότι ο αντιφασισμός είναι η μόνη σωτηρία του σύμπαντος. Μην παραμένετε στις εντολές που δίνονται να εκτελείτε τη ρουτίνα τύψεων σαν εκπαιδευμένοι πίθηκοι, αλλά προχωρήστε παραπέρα, φέρνοντας το στα άκρα. Επικαλούνται πολέμους, πληγές και φυλακές για όποιον είναι έστω και αόριστα υπόπτος για συμμετοχή στο φασιστικό σύμπαν. Κάντε λοιπόν την έκπληξη και εκτοπίστε τους καθημερινούς κήρυκες του φασισμού προ των πυλών, κατηγορώντας τους ότι είναι πολύ μαλακοί, συνεννοούνται κρυφά με το Κακό, ούτως ή άλλως αναποτελεσματικοί.

Η δεύτερη υπόθεση είναι το αντίθετο, καλύψτε τα αυτιά σας όπως ο Οδυσσέας με τις Σειρήνες, προσποιηθείτε ότι δεν συνέβη τίποτα, αγνοήστε το μόνιμο κλάμα, δουλέψτε σκληρά, αφήστε τον εαυτό σας να απορροφηθεί πλήρως από τα προβλήματα της ημέρας. Όλα ξεγλιστρούν, ακόμα και η κατηγορία της σιωπηρής συναίνεσης ή της έλλειψης κοινής ανησυχίας για το συνταγματικό πρόβλημα. Προχώρα ευθεία, με ζωηρή αδιαφορία, πολλές τρίχες στο στομάχι, την κώφωση των πολιτικών επί τό έργο. Δεδομένου ότι οποιαδήποτε παραδοχή ενοχής δεν είναι ποτέ αρκετή, δεν έχει νόημα να παραχωρήσουμε κάτι άλλο, μπορεί κάλλιστα να μην παραδεχθούμε τίποτα πια, να μην μιλήσουμε πια γι' αυτό, να κλείσουμε το στόμα μας, να παραδοθούμε στη θεσμική σιωπή. Κάντε το τοτέμ ταμπού.
Αναζητώντας μια μέση λύση ανάμεσα στα δύο ακραία μονοπάτια, μπορεί κανείς να επιχειρήσει μια έξυπνη διαμεσολάβηση, τον αλεπουδίσιο τρίτο τρόπο. Δηλαδή, αντιμετωπίστε τα σημερινά προβλήματα, αφοσιωθείτε ολοκληρωτικά σε αυτά, αγνοήστε τις αντιπαραθέσεις και τα παράγωγα ζητήματα. Αλλά πότε πότε διανθίστε τον λόγο με μια φράση εκτός πλαισίου όπως: Θάνατος στους φασίστες, Ζήτω ο αντιφασισμός, ο φασισμός είναι χάλια. Και μετά συνέχισε ήρεμα τη συζήτηση

Ο τέταρτος τρόπος θα ήταν πιο δύσκολος, αν και συναρπαστικός σάν έπος με ηρωικό τέλος, που στη πραγματικότητα θα ήταν ένας τρόπος να πεθάνεις πολιτικά όρθιος, στην πρώτη γραμμή, με πλήρη ιδεολογική συνέπεια. Τη γραμμή δηλαδή που στέκεται για να υπερασπιστεί τους λόγους και τα πάθη των νικημένων, όσων πίστεψαν και πλήρωσαν αυτοπροσώπως, στο πετσί τους και όχι στο δέρμα των άλλων. Και να θυμόμαστε, δίπλα στα εγκλήματα και τις ατασθαλίες, τα καλά έργα και τα μεγάλα επιτεύγματα, τους μεγάλους άνδρες, τη μεγάλη λαϊκή και διεθνή αποδοχή. Η ιστορία δεν επιτρέπει άλματα αλλά συνεχίζεται, καλώς ή κακώς. Οι προαναφερθέντες ήρωες και μάρτυρες θα καούν αμέσως, αλλά θα ήταν ένα όμορφο τέλος, αντί να σε προσβάλλουν καθημερινά, να σε εξοστρακίζουν και να σε διώχνουν από την κυβέρνηση, χωρίς την τιμή των όπλων, παρά τις υποκλίσεις που έκανες, τα χτυπήματα που δέχτηκες σιωπηλά, τα κοπλιμέντα που πρόσφερες, αληθινά ή ψεύτικα.
Φυσικά, σε μια πολιτισμένη χώρα, ο καλύτερος δρόμος θα ήταν ένας άλλος : να συζητάς, να ξέρεις να διακρίνεις, να καταλαβαίνεις τις ευθύνες, να ενθαρρύνεις την ιστορική έρευνα και την αναθεώρηση, να μελετάς και να ξεκινάς κατάλληλες πολιτιστικές στρατηγικές, να συγκρίνεις τις εποχές, τα ολοκληρωτικά καθεστώτα, τα εγκλήματα και τις αποδοχές. Να προσπαθείς να λες την αλήθεια, ή τουλάχιστον αυτό που μας φαίνεται αλήθεια, με πλήρη πνευματική διαύγεια και απόλυτη καλή πίστη. Και να αναθεωρείς όταν είναι σωστό, να υπερασπίζεις τις δικές σου ιδέες και των άλλων όταν είναι ιερό να το κάνεις, να τηρείς την πραγματικότητα των γεγονότων, τις βεβαιότητες της ιστορίας και τις αδιαμφισβήτητες αποδείξεις. Αλλά για να γίνει αυτό χρειάζεσαι κατάλληλο κλίμα, ειλικρινείς ανθρώπους, λογικούς συνομιλητές και από την άλλη άτομα ικανά να επιχειρηματολογήσουν και να κοντράρουν με τεκμηριωμένο τρόπο, έχοντας διαβάσει κάποια βιβλία. Κι όμως λείπουν όλες αυτές οι προϋποθέσεις.

Προσπαθήσαμε για δεκαετίες, αλλά τώρα είμαστε κουρασμένοι, δεν έχουμε πια όρεξη να το κάνουμε, γερνάμε, η κατάσταση χειροτερεύει χρόνο με τον χρόνο, δεν θέλουμε πια να επαναλαμβανόμαστε μάταια, η κώφωση στην ανάλυση είναι παγκόσμια, η περιφρόνηση είναι επιζήμια. Νιώθουμε δυστυχώς οι μόνοι που το κάνουμε. Η άνοια βαδίζει με ρυθμό κακής πίστης, και τα δύο ευρέως διαδεδομένα, χωρίς αποτελεσματική αντίσταση. Και το χορό τον ανοίγουν πάντα οι Κορυφαίοι Αρχηγοί που απαγορεύεται να κατηγορηθούν.

Λόγω αυτής της κούρασης σε συνδυασμό με το θρυμματισμό των προαναφερθέντων, τη ναυτία της ζωής στο ψεύτικο βασίλειο των μέσων ενημέρωσης, αυτό το άρθρο είναι πιο σύντομο από το συνηθισμένο. Θα είχαμε πολλά να πούμε, αλλά δεν το θέλουμε πια. Τραγούδησέ μου, ω θεά, την οργή του Αχιλλέα ... Ας μιλήσουμε για κάτι άλλο, ή ας το κάνουμε μια παρωδία.

 https://www-marcelloveneziani-com.translate.goog/articoli/come-comportarsi-con-la-fasciosfera/?_x_tr_sl=it&_x_tr_tl=el&_x_tr_hl=el&_x_tr_pto=wapp

" Η κώφωση στην ανάλυση είναι παγκόσμια, η άνοια βαδίζει με ρυθμό κακής πίστης, και τα δύο ευρέως διαδεδομένα, χωρίς αποτελεσματική αντίσταση. Και είναι πάντα οι Κορυφαίοι Αρχηγοί που ανοίγουν το χορό που απαγορεύεται να κατηγορηθούν

Η ΣΚΥΛΑ ΚΑΙ Η ΧΑΡΥΒΔΗ. ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΜΑΣ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΚΑΤΟΡΘΩΣΑΝ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΤΗΝ ΜΕΣΗ ΟΔΟ ΚΑΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΟΣ. ΕΙΚΟΝΑ ΜΙΜΗΣΗΣ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ.

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΝ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ. ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΜΙΑ ΘΕΣΗ Η ΟΠΟΙΑ ΕΧΕΙ ΘΕΣΗ ΤΑΦΟΥ, ΕΙΣ ΤΥΠΟΝ ΚΑΙ ΤΟΠΟΝ ΤΑΦΟΥ ΚΑΙ ΑΦΗΝΟΥΝ ΤΟ ΧΩΜΑ ΤΟΥ ΦΑΝΤΑΣΙΑΚΟΥ ΤΟΥΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΚΕΠΑΣΕΙ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΣΕ ΖΩΝΤΑΝΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: